HTC T3333 Touch2 (problem z wi-fi)

• 3 Odpowiedzi
  • 1751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mun10w13c

• 10
  • Nie ma to jak NoData...
  • Sprzęt: HTC T3333 Touch2
HTC T3333 Touch2 (problem z wi-fi)
« dnia: Styczeń 14, 2010, 22:04:16 »
Kupiłem sobie telefon HTC T3333 Touch2 i mam problem z ustawieniem połączenia do sieci bezprzewodowej, którą mam w domu. Sieć jest zabezbieczona (czyta po MACach i trzeba podać hasło). NIby wszystko zrobiłem, gdy wyłącze wi-fi i włącze ponownie to muszę się każdorazowo łączyć z tą siecią. Strony działają.

I tu jest moje 1 pytanie: Jak zrobić żeby po włączeniu wi-fi automatycznie mi się telefon łączył z tą siecią.

Zauważyłem że po połączeniu z Internetem uciekają mi pieniądze. Sprawdziłem na stronie Orange i rzeczywiście kilkaktronie było, że zostało wykonane połączenie do Internetu "internet - Internet i OW" przez kilka min straciłem coś kolo 4zł. A przecież sieć z którą się łącze jest bezpłatna (moja).

I zatem 2: Dlaczego schodzą mi pieniądze z konta, choć łącze się przez wi-fi. (zauważyłem że czasami w opcjach automatycznie włącza się "Połączenie Danych" gdy mam włączoną wi-fi i nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym i jak ewentualnie to wyłączyć)

*

Offline MusX

• 29
Odp: HTC T3333 Touch2 (problem z wi-fi)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2010, 09:35:43 »
zacznij od programu NoData, wylacz nim internet i wap i probuj wszystkie mozliwe konfiguracje wifi. zależnie od konfiguracji routera będziesz musiał się pomęczyć niewiele, średnio, dużo albo wręcz dogrywać jakieś certyfikaty (tak jak to bywa na np. uczelniach). Jak nie będzie szło to pobaw sie konfiguracją routera. Jak już się połaczysz i będziesz miał problem z rozłaczaniem w standby'u to w tips&trick jest recepta na to. Na wszelki wypadek zobacz w jakiejś knajpie/kumpla czy wifi w ogóle działa
powodzenia

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2010, 10:29:02 »
Kupiłem sobie telefon HTC T3333 Touch2 i mam problem z ustawieniem połączenia do sieci bezprzewodowej, którą mam w domu. Sieć jest zabezbieczona (czyta po MACach i trzeba podać hasło). NIby wszystko zrobiłem, gdy wyłącze wi-fi i włącze ponownie to muszę się każdorazowo łączyć z tą siecią. Strony działają.

I tu jest moje 1 pytanie: Jak zrobić żeby po włączeniu wi-fi automatycznie mi się telefon łączył z tą siecią.

Zauważyłem że po połączeniu z Internetem uciekają mi pieniądze. Sprawdziłem na stronie Orange i rzeczywiście kilkaktronie było, że zostało wykonane połączenie do Internetu "internet - Internet i OW" przez kilka min straciłem coś kolo 4zł. A przecież sieć z którą się łącze jest bezpłatna (moja).

I zatem 2: Dlaczego schodzą mi pieniądze z konta, choć łącze się przez wi-fi. (zauważyłem że czasami w opcjach automatycznie włącza się "Połączenie Danych" gdy mam włączoną wi-fi i nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym i jak ewentualnie to wyłączyć)

1. W telefonie powinno być tak, że po jednorazowym skonfigurowaniu wifi i podłączeniu, kolejne podłączenia są automatyczne. Touch 2 jednorazowo powinien zapytać się o hasło, potem powinien łączyć wifi z automatu, no chyba że znajdzie inny wifi. (u mnie konfiguracja polegała na jednorazowym wpisaniu hasła- sieć mam również zabezpieczoną)
Proponuję ustawić maksymalną wydajność wifi w ustawieniach.

2. Jeżeli masz problem z wifi, np. słaby sygnał, telefonik automatycznie będzie próbował łączyć się z inna dostępną siecia internetową, w Twoim przypadku to zapewne połączenie danych z sieci. Jeśli nie chcesz niemiłych niespodzianek zainstaluj NOData.

3. Kolejna sprawa, możesz mieć ustawione np. automatyczne odbieranie maili co jakiś czas, dlatego uruchamia ci się połączenie gprs z automatu. Powinieneś posprawdzać czy "coś" u Ciebie w telefonie nie wywołuje automatycznie połączenia z internetem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 10:31:44 wysłana przez wojtekml »
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline kris1893

• 22
  • Sprzęt: HTC TOUCH 2 MEGA
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2010, 18:49:22 »
ok to teraz rozpatrzcie ten przypadek: Neostrada r ->livebox (wi-fi) i jeszcze ani razu nie udało mi się połączyć wpisałem chasło zero reakcji komunikat o potrzebnym certyfikacie etc... co robić??