Kupiłem sobie telefon HTC T3333 Touch2 i mam problem z ustawieniem połączenia do sieci bezprzewodowej, którą mam w domu. Sieć jest zabezbieczona (czyta po MACach i trzeba podać hasło). NIby wszystko zrobiłem, gdy wyłącze wi-fi i włącze ponownie to muszę się każdorazowo łączyć z tą siecią. Strony działają.
I tu jest moje 1 pytanie: Jak zrobić żeby po włączeniu wi-fi automatycznie mi się telefon łączył z tą siecią.
Zauważyłem że po połączeniu z Internetem uciekają mi pieniądze. Sprawdziłem na stronie Orange i rzeczywiście kilkaktronie było, że zostało wykonane połączenie do Internetu "internet - Internet i OW" przez kilka min straciłem coś kolo 4zł. A przecież sieć z którą się łącze jest bezpłatna (moja).
I zatem 2: Dlaczego schodzą mi pieniądze z konta, choć łącze się przez wi-fi. (zauważyłem że czasami w opcjach automatycznie włącza się "Połączenie Danych" gdy mam włączoną wi-fi i nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym i jak ewentualnie to wyłączyć)
1. W telefonie powinno być tak, że po jednorazowym skonfigurowaniu wifi i podłączeniu, kolejne podłączenia są automatyczne. Touch 2 jednorazowo powinien zapytać się o hasło, potem powinien łączyć wifi z automatu, no chyba że znajdzie inny wifi. (u mnie konfiguracja polegała na jednorazowym wpisaniu hasła- sieć mam również zabezpieczoną)
Proponuję ustawić maksymalną wydajność wifi w ustawieniach.
2. Jeżeli masz problem z wifi, np. słaby sygnał, telefonik automatycznie będzie próbował łączyć się z inna dostępną siecia internetową, w Twoim przypadku to zapewne połączenie danych z sieci. Jeśli nie chcesz niemiłych niespodzianek zainstaluj NOData.
3. Kolejna sprawa, możesz mieć ustawione np. automatyczne odbieranie maili co jakiś czas, dlatego uruchamia ci się połączenie gprs z automatu. Powinieneś posprawdzać czy "coś" u Ciebie w telefonie nie wywołuje automatycznie połączenia z internetem.