Pojeździłem trochę z najnowszą wersją Mapamap (aktualizacja 2.03), trasa Warszawa - Kraków - Warszawa i po Krakowie. Niestety duże rozczarowanie. Aktualizacja 2.03 niczego nie poprawiła ze znanych mi poważnych bolączek sygnalizowanych producentowi. To co dawało się najbardziej we znaki to:
1. Rekalkulacja trasy "do tyłu", czyli wyznaczenie nowej trasy w kierunku przeciwnym niż się jedzie i w miarę jechania pojawiają się komendy mówiące o coraz większej odległości do manewru, aż do ponownej rekalkulacji, co zwykle nieco trwa.
2. Przy rozjeździe tras, gdy jadę inną trasą niż wyznaczona, to przez pewien czas mam podawane komendy jak bym dalej jechał trasą pierwotnie wyznaczoną, aż do momentu, gdy nastąpi rekalkulacja.
3. Nawigacja na POI źle działa, wyprowadza w pole. Wybranie POI i obejrzenie go (chorągiewka postawiona poprawnie), a następnie nawigacja, która kończy się w zupełnie innym miejscu niż wybrane POI.
Co więcej, wybranie tego samego POI dwa razy pod rząd skutkuje za drugim razem zlokalizowaniem tego POI w innym miejscu. Nie stwierdziłem tego problemu przy nawigacji do adresu. Stąd radzę wybrać POI, sprawdzić adres z opisu i nawigować na adres.
Zgłaszałem ten problem producentowi dawno temu w Warszawie, ale jak widać zignorowali.
4. Nadal występują bezsensowne komendy o manewrach (głównie skręty) nie mające nic wspólnego w wyrysowaną trasą.
Nie napotkałem na niestabilności, nie pojawił się ani razu biały ekran błędu. Natomiast dwa razy aplikacja zamknęła się, gdy w czasie pracy wszedłem w ustawienia systemowe pocketa, żeby zmniejszyć podświetlenie ekranu.
Ogólnie oceniam, że Imagis produkuje poprawki kosmetyczne, natomiast prawdziwych problemów nie rozwiązuje. W takim tempie, to jeszcze długo zajmie, zanim ten soft będzie przyzwoicie pracował, nawet w tak okrojonej funkcjonalnie wersji, jak jest obecnie

.
Widać wyraźnie, że jest to dla producenta produkt zdecydowanie uboczny, o bardzo niskim priorytecie, wystarczy spojrzeć na stronę internetową, gdzie pokutuje do dzisiaj film demo wersji 1.0