MapaMap for Blaupunkt

• 14 Odpowiedzi
  • 6327 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
MapaMap for Blaupunkt
« dnia: Wrzesień 09, 2008, 20:18:47 »
MapaMap for Blaupunkt

Pod koniec sierpnia 2008 na polskim rynku pojawiło się nowe oprogramowanie MapaMap for Blaupunkt - czyli specjalny pakiet cyfrowych map Polski współpracujących z przenośnymi urządzeniami GPS spod znaku niebieskiej kropki. Oprogramowanie jest kompatybilne zarówno z najnowszymi systemami TravelPilot 100, 200 i 300, jak i z ich starszymi wersjami - TP Lucca 3.3, 3.5, 3.5 Edition, 5.2 i 5.3.

MapaMap for Blaupunkt to wspólny projekt firm Imagis S.A - producenta oprogramowania i systemów nawigacyjnych MapaMap oraz Blaupunkt, która oferuje produkty car multimedia, w tym rodzinę mobilnych urządzeń GPS TravelPilot. Wynikiem współpracy jest oferta, która łączy w sobie to, co w nawigacji najważniejsze – dokładność map, prostotę i szybkość obsługi oraz zaawansowaną technologię.

Pakiet MapaMap for Blaupunkt zawiera najnowsze mapy cyfrowe Polski, na których znajdują się ponad 2 miliony punktów adresowych, ponad 2,3 tys. szczegółowych planów miast i miejscowości, ponad 400 tys. km dróg, blisko 140 tys. obiektów POI (m.in. fotoradary dostarczone przez Komendę Główną Policji) oraz 16 planów miast z trójwymiarowymi bryłami budynków. System jest zaprojektowany w umożliwiającej intuicyjną obsługę technologii Finger Friendly, a komunikaty głosowe są podawane m.in. przez doświadczonego pilota rajdowego Macieja Wisławskiego, Mistrza Europy w rajdach samochodowych.

Nowe oprogramowanie jest bardzo proste do samodzielnej instalacji. Aplikacja dostępna jest na karcie pamięci SD, przy czym - z uwagi na specyfikę rozwiązań technicznych - występuje w dwóch wersjach. Pierwsza współpracuje z nowymi urządzeniami serii TravelPilot: 100,200 oraz 300, druga zaś jest dostosowana do urządzeń starszej generacji, czyli modeli TravelPilot Lucca 3.3, 3.5, 3.5 Edition, 5.2 oraz 5.3. Co ważne, korzystając z cyfrowych map Polski dostępnych w nowym pakiecie użytkownik nie musi rezygnować z danych wgranych standardowo w urządzeniach Blaupunkta – w prosty sposób można się między nimi przełączać.

Dane w aplikacji MapaMap for Blaupunkt, mogą być aktualizowane 4 razy w roku. Każdy użytkownik może uaktualnić swoje mapy poprzez zakup bezpośrednio w firmie Imagis całorocznej prenumeraty lub aktualizacji jednorazowej. Systemy nawigacyjne Blaupunkta oraz pakiet MapaMap for Blaupunkt są dostępne w specjalistycznych sklepach ze sprzętem car multimedia.

Żródło: Mapamap
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: MapaMap for Blaupunkt
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:17:41 »
Jak wypuszczą wersję na DX'a, w przyzwoitej cenie, to będą kozacy.  :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:56:59 »
A ja myślałem, że Blaupunkt to porządna firma, a tu taki kwiatek.  :(

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2008, 23:15:35 »
Tak przy okazji, że ktoś w ogóle sie tutaj pojawił, chciałem Was zapytać o fotoradary w MapaMap.
Piszą o tym w opisie tego programu, pisali i w opisie wcześniej, a ja nigdzie nie widzę opcji włączenia fotoradarów ? Przejrzałem wszystko w mojej MM TOP i nic ? W POI fotoradarów nie widzę ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 00:39:22 »
Tak przy okazji, że ktoś w ogóle sie tutaj pojawił, chciałem Was zapytać o fotoradary w MapaMap.
Piszą o tym w opisie tego programu, pisali i w opisie wcześniej, a ja nigdzie nie widzę opcji włączenia fotoradarów ? Przejrzałem wszystko w mojej MM TOP i nic ? W POI fotoradarów nie widzę ?

We wcześniejszej wersji fotoradary były w POI pod nazwą "Zwolnij" (czy jakoś tak).
Bez ostrzegania/zapowiedzi głosowej, tylko wyświetlanie ikony.
Jak jest teraz - nie wiem.

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2008, 07:21:57 »
Radary to dalej w MM kategoria "Zwolnij" - jak pisze Moi. W wersji 5 można ustawić ostrzeganie głosowe o tej kategorii: Opcje / Ustawienia POI / Zwolnij - stuknąć w oczko z prawej strony, aby pojawił się wykrzyknik - to tyle i ostrzeganie działa.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2008, 08:34:21 »
wygląd ikon trochę przeraża...no i te budynki chyba nie mają (sądząc po screenie) wiele wspólnego z transparentnością...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2008, 09:24:27 »
A ja napisałem do nich posta zpytaniem o rozwój aplikacji.
Wytknąłem im że nie ma zaznaczonej kierunkowości dróg jednokierunkowych i inne takie...........ciekaw jestem czy mnie oleją, czy też coś odpiszą :-) ?
Teraz mi na myśl przyszło, że skoro radary mają od policji, to mogliby wprowadzić jakiś automat, żeby się aktualizowały. Albo chociażby aktualizacje radarów w postaci plików do upgrade, skoro na obiecane mapy 4 x do roku ich nie stać.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:51:54 »
Aktualizacje w tym POI są w globalnej kwartalnej paczce, nie ma możliwości wykonywania upgrade samych POI
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2008, 22:28:25 »
A ja napisałem do nich posta zpytaniem o rozwój aplikacji.
Wytknąłem im że nie ma zaznaczonej kierunkowości dróg jednokierunkowych i inne takie...........ciekaw jestem czy mnie oleją, czy też coś odpiszą :-) ?

czekaj, czekaj, czekaj... ja tam wątpie że odpiszą
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2008, 23:10:15 »
Aktualizacje w tym POI są w globalnej kwartalnej paczce, nie ma możliwości wykonywania upgrade samych POI
A ile razy w roku wydaja takie paczki........obiecane 4x czy mniej ? Moje doświadczenia z GPS to będzie wszystkiego z miesiąc.
czekaj, czekaj, czekaj... ja tam wątpie że odpiszą
A wyobraź sobie bikekowal że odpisali, a konkretnie laska- zapewne z sekretariatu. Napisała parę okrągłych zdań i podała adres do zgłaszania uwag i błedów. Nic konkretnego, ale skłamałbym pisząc, że olali.
W gruncie rzeczy, to do następnych wakacji żadna nawigacja nie jest mi potrzebna, więc mogę poczekać na nowości z MM. A w miedzyczasie "testuje" inne mapy, tyle że na sucho, bo szkoda mi benzynki na te doświadczenia.Jak dla mnie, to one wszystkie zachowuja sie bardzo podobnie. Trasę się wyznaczy, satelity namierzy, to programy prowadzą, wydając różne komendy - raz lepsze, raz głupsze - na ten sam manewr.
Chyba się nie nadaje na beta-testera :-).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2008, 11:24:46 »
wygląd ikon trochę przeraża...no i te budynki chyba nie mają (sądząc po screenie) wiele wspólnego z transparentnością...

MM w wersji OEM musi chyba być za darmo dla producentów, bo co innego podkusiło tych  z Blaupunkta żeby się w to ładować?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2008, 11:26:35 »
Hehe, ja się nawet zastanawiałem, kto komu w tej umowie płaci  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:19:48 »
Bez defetyzmu Koledzy   B)  Dla Kowalskiego, który jedzie raz w roku na wakacje, MM 5 wystarczy w zupełności.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2008, 22:46:11 »
Bez defetyzmu Koledzy   B)  Dla Kowalskiego, który jedzie raz w roku na wakacje, MM 5 wystarczy w zupełności.

A co Ty taki optymista? Kowalski to jeszcze chciałby sprawnie wrócić z tych wakacji, a nie błąkać się po kraju.  :smile: :smile: :smile: