Dekalibracja ekranu co 1-2dni :(

• 10 Odpowiedzi
  • 1219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
Dekalibracja ekranu co 1-2dni :(
« dnia: Listopad 30, 2007, 14:09:09 »
Witam,
otóż w ubiegły piątek Compact upadł mi mniej więcej z wysokości 30cm na ławkę, niestety wyświetlaczem do ławki... Ucieszyłem jak zobaczyłem że wyświetlacz jest cały i wszystko chodzi. Niestety od poniedziałku zaczeły się cyrki. Gram sobie w Oriona i czasami wybiera kartę obok. Myślałem że to wina gry, ale nie. Chciałem napisać sms i wskakiwały literki obok. No to zrobiłem kalibracje i było ok na 2dni... Wczoraj znów musiałem kalbrować :/

Można to jakoś samemu naprawić, czy tylko nieopłacalny serwic?

Odp: Dekalibracja ekranu co 1-2dni :(
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2007, 19:47:31 »
w moim przypadku wymiana folii ochronnej na wyswietlaczu pomogla. Okazalo sie, ze uzywana dostala jakichs naprezen i  deformowala co jakis czas ekranik powodujac rozkalibrowanie.

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2007, 15:56:20 »
Można to jakoś samemu naprawić, czy tylko nieopłacalny serwic?

Przykra sprawa  :S
Ja ze swoim też przechodziłem długo problem dekalibracji ale... opanowałem go  :ok:

Po pierwsze - wyjmij rysik i nie wkładaj go na swoje miejsce tylko noś luzem. Inna opcja to używanie jakiegoś długopiso-rysika.

Po drugie - jeśli po paru dniach takiego testu okaże się, że ekran się nie dekalibruje będziesz musiał rozebrać MDA i prawdopodobnie docisnąć tasiemkę łączącą płytę główną z wyświetlaczem. W moim przypadku (na xda developers też czytałem) wkładanie i wyjmowanie rysika powodowało delikatne poruszanie się tej taśmy i ekran się dekalibrował. Przeczyściłem, docisnąłem, pomodliłem się i udało się  :mrgreen:

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2007, 17:44:38 »
Dzięki za rady, najpierw spróbuję metody z rysikiem, tylko muszę coś wymyślić żeby go nie złamać, możliwe że przy upadku się właśnie poluzowała trochę ta taśma. Jeśli po tygodniu nie pomoże, to sprawdzę folię, w sumie i tak miałem ją wyczyścić ;)

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2007, 11:06:14 »
chyba latwiej bedzie ci jednak docisnac ta tasiemke. zrobisz to raz i bedziesz miec spokoj.
a latac z rysikiem oddzielnie... no chyba ze wolisz takie rozwiazanie ;)
jezeli zdecydujesz sie juz na rozbieranie i docisniecie tasiemki nie pomoze(choc stawiam ze powinno pomoc) to sprawdz czy jakis paproch nie dostal sie w szczeline miedzy lcd a obudowa :)

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 04, 2007, 16:50:40 »
chyba latwiej bedzie ci jednak docisnac ta tasiemke. zrobisz to raz i bedziesz miec spokoj.

Chodziło mi o to, aby goofy3 sprawdził przez dzień, czy dwa czy bez wkładania i wyjmowania rysika ekran też będzie się dekalibrował.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 16:52:57 wysłana przez open »

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2007, 13:54:01 »

Chodziło mi o to, aby goofy3 sprawdził przez dzień, czy dwa czy bez wkładania i wyjmowania rysika ekran też będzie się dekalibrował.

no ok, tylko jesli bedzie sie dekalibrowal to bedzie znaczyc ze prawdopodobnie wpadl paproch jakis pomiedzy lcd a obudowe.
tak czy inaczej metoda z rozebraniem sprzetu powinna rozwiazac problem.

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2007, 16:28:16 »
Tylko jakoś nie zabardzo uśmiecha mi się rozbierać Compacta, skoro nie wiem czy to akurat to, za dużo postów się naczytałem kiedy takie rozebranie kończyło się przymusową wizytą w serwisie...

Chociaż nic nie zrobiłem w kwestii diagnozy problemu, i od poniedziałku wszystko jest ok, może mu przeszło ;)

*

Offline cdn

• **
  • 104
  • Sprzęt: HTC HD mini
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 17:50:09 »
Miałem tak samo.
I samo ustąpiło.
Czego i Tobie życzę.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 18:17:33 wysłana przez cdn »

*

Offline goofy3

• 1530
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2008, 10:41:02 »
Jak pisałem w pierwszym poście, ustąpiło na dłuższy czas, lecz jakieś dwa dni temu dwa razy się zdekalibrował, lecz już jest ok :)

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2008, 20:12:11 »
Witam.
Miałem takich sprzętów 5 (razem z braciakiem).
W 4 miałem doczynienia z dekalibracją.
Wszystkie 4 , które się dekalibrowały rozebrałem i złożyłem ponownie i to pomogło na 100% we wszystkich moich przypadkach.
Trzeba tylko mocno docisnąć tą tasiemkę bo jeśli się ją dociśnie za lekko to po włączeniu wyswietlacz będzie martwy.
Pozdro i powodzenia.
Nowe nie znaczy lepsze