Problem z konfiguracja GPRS w MDA Compact - Plus GSM

• 14 Odpowiedzi
  • 1551 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 19, 2006, 02:07:39 »
Witam. mam MDA Compact od 2 dni i jest to moja pierwsza tego typu "zabawka" :D. Nie moge poradzic sobie z konfiguracja GPRS w plusie. najpierw dzwonilem do plusa to korok po kroku facet poprowadzil mnie przez konfiguracje. wygladalo to mniej wiecej tak:

Modem: Cellural Line (GPRS).
APN: internet
login i haslo puste
DSN:      212.2.96.51
DSN alt : 212.2.96.52

powiedzial ze powinno dzialac ale po tej konfiguracji nadal nie moge przegladac stron w internet explorerze. Z GPRS laczy sie bez problemu i utrzymuje polaczenie ale przy kazdej stronie jaka chce otworzyc wyskakuje
"The page you are looking for cannot be found."

Probowalem wszelkich mozliwych konfiguracji jakie znalazlem na tym forum. Dokladnie przesledzilem dzial dla poczatkujacych. Dawalem APN "www.plusgsm.pl" probowalem dawac login i haslo "plusgsm", zmienialem ustawienia GPRS z "Class8" na "Class 10" i spowrotem. Skutek zawsze ten sam.. Zadzwonilem ponownie do plusa a tam nowy konsultant powiedzial ze MDA mi nie bedzie dzialalo w plusie bo jest jakis problem z autoryzacja profili czy cos takiego - w co nie chce mi sie wierzyc...
dzwonilem tez i upewnilem sie ze mam aktywowany GPRS...

nie wiem juz co moze byc nie tak. czy ustawiac jakis serwer proxy albo VPN? a moze jakies IP? gdzies znalazlem ze wpisuje sie numer "99#" tylko nie wiem gdzie...

Prosze o pomoc bo nie jestem sobie w stanie poradzic sam. Telefon byl urzywany i GPRS chodzil bez problemu w Era i Orange. Dlatego nie wiem dlaczego moze byc taki problem z plusem...

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2006, 09:37:31 »
punkt dostępowy www.plusgsm.pl, lub internet

hasło ppp login ppp

dns-y masz prawidłowe

to wszystko.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2006, 10:13:09 »
Krok po kroku:
Zależy jak się łączysz z telefonem komórkowym
bluetooth czy IrDA.
Jeżeli IrDA wybierz Generig IrDA

numer dostępowy: *99***1#
użytkownik: internet
nie podawaj żadnych IP

Jeżeli masz bluetooth to numer i użytkownik takie same
tylko jako modem wybierz: Bluetooth Dialup network

ale wcześniej musisz sparować urządzenia.

a sorry Ty masz MDA z telefonem to nie wiem, ale na pewno
będzie działało z innym telefonem tak jak opisałem bo wczoraj testowałem jakiegoś MDA pod kątem VPN i też VPN nie działa

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2006, 10:17:27 »
tzar1: to nie jest ani Bluetooth ani Irda tylko GPRS..

nadal to samo... tak jakby wogole nie probowal szukac stronek bo momentalnie wyskakuje ten komunikat. Probowalem z tym "ppp" na obydwu punktach dostepowych, z wlaczonym DNS i automatycznym...

nadal ten sam problem..

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2006, 14:50:08 »
kurcze macie jakies pomysly? dalej nie dziala......

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2006, 15:06:37 »
jak wlanczam IE to jest jakas strona stsrtowa z ery z pliku w katalogu windows i na nic innego nie moge przelaczyc.. jakby blokowalo... moze przeinstalowac IE?  jest jakas inna przegladarka stron www na Pocet PC?

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2006, 15:17:13 »
Pewnie masz caly konfig defaultowo z ery. Przed ustawieniem polaczenia z plusem wypadaloby najpierw posprzatac konfiguracje z Ery - przyczyna moze byc tak banalna ze nie ustawiles polaczenia z Plusa jako defaultowe (ustawia sie to w Advanced>Select Network). Sprawdz jeszcze z inna przegladarka (lub dowolnym programem korzystajacym z Internetu) moze  w IE jest cos namieszane.

*

Offline wicklow

• 10
  • Sprzęt: XDA III;HTC DAIMOND;HTC TOUCH PRO 2; GALAXY NEXUS
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2006, 17:01:30 »
Jak chcesz to mogę ci wysłać na maila to co mi przysłał plus jakieś 4 tygodnie temu przestawiałem wszystko z niemieckiej sieci o2 i działa bez problemu

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 19, 2006, 18:49:16 »
bylbym wdzieczny.. wlasnie wyczailem ze problem jest troszke inny - jedyne co nie chodzi to strony www bo np GG mobile chodzi bez problemu... Zainstalowalem przegladarke netfront3 i tez stron nie otwiera... musi byc cos zablokowane...

mail misiacyk@wp.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 20, 2006, 11:15:43 »
kurcze nikt nie wie co to moze byc? GG mobile chodzi i polaczenie jest utrzymywane - jedyne co nie dziala to strony.. jak podlacze przez kabel USB z komputerem to internet rowniez chodzi (czytaj GG mobile) ale stronki nadal sie nie otwieraja.. jakby brakowalo jakiegos protokolu... w tych windowsach sa jakies protokoly http? polaczenie jest dobre skoro dziala ale na moim MDA Compact musi brakowac czegos, ze nie przeglada stronek...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2006, 11:18:36 »
A probowales robic hardreset? Zamiast sie szarpac czasami warto zastosowac metode brute force :)

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2006, 11:41:22 »
a na czym dokladnie polega hard reset? :D
bo jedyne co probowalem to wylaczyc baterie :D ale watpie zeby to bylo to :D tak jak juz pisalem - zielony w tym jestem :D

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2006, 11:45:54 »
Jak juz dowiesz sie co to jest hardreset (poczytaj dzial dla poczatkujacych)  pamietaj zeby zresetowac telefon od razu po hardresecie (masz na to 5 sekund AFAIR) inaczej wszystkie ustawienia zostana zainstalowane automatycznie z extended romu. Oczywiscie wtedy bedziesz musial recznie doinstalowac przydatne aplikacje (kamera, album, mms klient itp) - bardzo obszerne opisy jak to zrobic pojawily sie w tematach dotyczacych Big Storage Rom (w tym jeden moj).

*

Offline wicklow

• 10
  • Sprzęt: XDA III;HTC DAIMOND;HTC TOUCH PRO 2; GALAXY NEXUS
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 20, 2006, 15:54:44 »
Poszło sorki ze tak pózno ale dopiero siadłem do neta.Mam nadzieję ze pomoże.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 24, 2006, 12:05:30 »
Witam
I co Maciacyk coś pomogło po poradach kolegów
ja mam ten sam problem
GG działa a żadna strona nie chce się uruchomić