Nietypowy problem z GPRS w MDA Compact

• 63 Odpowiedzi
  • 3256 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 27, 2005, 22:27:48 »
Ja to sprawdzalem na 2 mda compact i 1 spv c500. Zastanawiam sie jeszcze czy problem dotyczy 1800 czy 900. Moze to by byla jakas wskazowka. U mnie chyba jest 1800MHz. Wiem stad, ze kiedys testowalismy mpx200 z usa i dzialala :).
Jak jest u Ciebie i w Myslowitz?
Sprawdzalem dzisiaj w Kce 3maja i tam bylo ok. Wiedzieli gdzie postawic salon :)
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 27, 2005, 22:36:15 »
Tak samo jest na 900 i na 900/1800.Na poczatku wygladalo ze na 900 jest ok ale trafilem chyba na Happy Hours cycus takiego bo po godzinie bylo to samo.Na 2003 pokazuje ze jest zasieg ale dodzwonic sie nie mozna ani smsa wyslac,na 2003SE wogole sie nie chce zalogowac do sieci.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 27, 2005, 22:45:48 »
A jaka masz karte sim, bo ja mam stare karty. Moze z sim intelligent, nie ma tego problemu? Swoja droga to kuriozalne, ze majac tel spv czyli orange, w sieci orange nie mozna sie dodzwonic do orange.
"future is darkness, future is orange " :(

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 27, 2005, 23:11:35 »
Stara.Zolta co przed czarnymi byla.Nie wyglada na zadnego inteligenta :) Ale nowa wsadzilem i tez nie chce dzialac.

*

Offline darekkot

• 705

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 28, 2005, 15:47:05 »
Co jest pod tym linkiem?
("To forum jest dostępne tylko dla zarejestrowanych i zalogowanyh użytkowników.
Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się.") :P

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 28, 2005, 15:56:52 »
aaaaa, nie pomyslalem o tym.

Generalnie w tej chwili sa wg mnie 3 klasy problemu:
1. Nie mozna zalogowac ustanowic polaczenia glosowego w orange tzn, telefon sie loguje, ale nie mozna nawiazac polaczenia, a przy probie zadzwonienia pod ten telefon, otrzymujemy komunikat, ze telefon jest niedostepny. Oprocz tego nie wychodza i nie przychodza SMS-y - dot. m.in. 2 egz.  mda compact, ktore sprawdzalem

2. Nie mozna podlaczyc sie do gprs-u. Proba nawiazania takiego polaczenia skutkuje brakiem dostepu do www, pop3.... i po rozlaczeniu polaczenia gprs objawy jak w pkt 1.

3. Brak dostepu do MMS-u - to niestety znam jedynie z opowiadan, bo sam nie uzywam.

A moze warto sie tam zarejestrowac ?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 28, 2005, 16:00:08 »
Mieli byc jak Chiquita a kombinuja jak zwykly banan :[ Nie wiem jakim cudem ale u mnie od rana wszystko wrocilo do normy :) Tylko jedna kreska ubyla z zasiegu.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 28, 2005, 16:20:34 »
No to jestes szczesliwym czlowiekiem. U mnie dzialalo przez chwile i ... znowu to samo

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 28, 2005, 16:28:17 »
Cytat: darekkot
No to jestes szczesliwym czlowiekiem. U mnie dzialalo przez chwile i ... znowu to samo
Nie strasz mnie :) Ale skoro dziala/nie dziala/dziala dziwnie to mozna chyba zalozyc ze cos robia i w koncu chyba im sie uda :)

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 28, 2005, 16:31:03 »
To zalezy od podejscie. Mozna powiedziec tez tak, ze gdyby 23.10 nic nie robili, to byloby jeszcze lepiej :(

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 31, 2005, 18:34:17 »
się dopisuję z tym samym problemem (MDA z ery, bez simlocka, stara karta Ideii) ... :wkurzony:
Jak zaskoczy to pięknie śmiga, ale jak ma problem z połączeniem to nawet po rozłączeniu (które potrafi trwać do 45 sekund) blokuje moduł telefoniczny ... chyba też do nich zadzwonię ... ale na *800 ;)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 31, 2005, 19:07:45 »
Proponuje *800 i prosic z Panem Tomaszem Marcinskim. On zna moj przypadek wiec nie bedziesz mu musial tlumaczyc w czym rzecz i ze ustawienia masz ok.

Kto jeszcze dzwoni?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 31, 2005, 20:54:16 »
Cytat: darekkot
Proponuje *800 i prosic z Panem Tomaszem Marcinskim.

ok, thx za namiary ;)

BTW: te słowa właśnie stukam z MDA (jadę na nowych ustawieniach - internet/internet/internet i wszystko hula aż miło) bo via www.idea.pl/ppp/ppp znowu przestało mi się łączyć :(
A ha, czy Wy też tak macie, że nawet jak się połączy to coś zacznie ściągać np. www - choć może to w sumie z cache'a wyciągać - a po chwili gucio ... nie idzie nic??

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 31, 2005, 22:41:11 »
znalazlem cos takiego:
http://www.orange.pl/portal/map/map/corpo_services?target=SC_CONNECT&serviceId=301900#2

ponizej opisu: "EDGE / GPRS - podstawowe ustawienia dostępu do WWW" jest link Uruchom. Ten kreator krok po kroku konfiguruje MDA. Nie wiem na ile to dziala w Orange, ale poprobuj.

Inna kwestia dotyczaca GPRS to fakt ze w MDA Compact trzeba wgrac poprawki (Jakub kiedys o tym napisal).

Pozdrawiam
M@rk

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 01, 2005, 13:26:23 »
Cytat: m@rk
znalazlem cos takiego:
http://www.orange.pl/portal/map/map/corpo_services?target=SC_CONNECT&serviceId=301900#2
ponizej opisu: "EDGE / GPRS - podstawowe ustawienia dostępu do WWW" jest link Uruchom. Ten kreator krok po kroku konfiguruje MDA. Nie wiem na ile to dziala w Orange, ale poprobuj.

myślisz, że tego nie próbowałem ?? poza tym ten konfigurator tylko wpisuje za mnie ustawienia podane na stronie Orange'a ... te stare zresztą , które teraz u mnie nie działają  :huh: - www.idea.pl i to bez DNS'ów (ale to może wina niedopasowania SMS'a konfiguracyjnego - wśród obsługiwanych marek/modeli nie ma przecież HTC/MDA/Qtek ...)

Cytat: m@rk
Inna kwestia dotyczaca GPRS to fakt ze w MDA Compact trzeba wgrac poprawki (Jakub kiedys o tym napisal).

Jesli masz na myśli problem z Caller ID - http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10378,
to mnie to nie dotyczy bo nie mam w systemie tej (ani żadnej innej) aplikacji ery ...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 15, 2005, 21:22:09 »
Pytanie do wszystkich, którzy mieli ten problem - czy się uspokoiło ??

Ja w końcu nie zadzwoniłem do BOK'u bo ... sprzedałem Compact'a ... ;)
Teraz czekam ma Wizarda, do którego znowu włożę tą samą kartę orangutana i zastanawiam się czy ponownie czeka mnie taka jazda ??

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 15, 2005, 21:42:53 »
U mnie tak. Jedyny problem jaki pozostal, to brak mozliwosc wejscia na strony "swiat orange". Niezaleznie od ustawien pisze mi, ze "tylko dla uzytkownikow orange". Troche to denerwujace, ale juz nie mam sily. Zreszta i tak tam nie ma nic madrego...

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 05, 2005, 10:48:28 »
Panowie, pomóżcie - nowa karta Orange, Compact bez locka i zadziałało tylko RAZ! Ma ktoś kartę Orange i działający GPRS? Jeśli tak, to niech ktoś dokładnie opisze jak sobie z tym poradził. Poza tym nawiązywanie i rozłączanie połączenia trwa naprawdę bardzo dłuuugo. Poza tym - jak wpisać w Pockecie dodatkowe polecenia inicjujące? W stacjonarnym można wejść w menedżer urządzeń i dla modemu przypisać na zakładce Zaawansowane dodatkowe polecenia inicjujące. Jak to zrobić w pockecie? POMOCY!

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 05, 2005, 11:04:34 »
powiem tak ... coś te Compacty nie lubią się z Orangutanem ... bo po zmianie PDA na Wizarda (przy tej samiej karcie SIM) problemy jakby nożem uciął - wszystko i zawsze śmiga ...

*

Offline Cyrano

• 32
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 05, 2005, 11:38:05 »
Mam od piątku podobny problem z GPRS w Orange. Wcześniej wszystko było ok. Ciekawostką jest  ,żę po recznej zmianie zakresu pracy na 900 MHz GPRS w MDA działa normalnie tylko sygnał sieci mam bardzo słaby i połączenia głosowe są kiepskiej jakości.

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 05, 2005, 12:02:02 »
Hmmm... Od piątku? Pocieszające, może jakieś chwilowe problemy? Mnie udało się na chwilę zestawić połączenie w sobote. Pierwszy (nowa karta) i ostatni raz. W MDA Compact da się sprawdzić i wybrać zakres prasy modułu teleonicznego? Może ktoś wyjaśnić jak? Chętnie spróbuję na innym...

[Dodano: 2005-12-05 12:02:35]
Hmmm... Od piątku? Pocieszające, może jakieś chwilowe problemy? Mnie udało się na chwilę zestawić połączenie w sobote. Pierwszy (nowa karta) i ostatni raz. W MDA Compact da się sprawdzić i wybrać zakres prasy modułu teleonicznego? Może ktoś wyjaśnić jak? Chętnie spróbuję na innym...

*

Offline Cyrano

• 32
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 05, 2005, 12:08:44 »
Wcześniej też miałem problemy ale z MDA2.
Tu masz link w którym masz namiar na plik co dodaje zakładke Band w MDA   http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=22716&highlight=bandselectenable

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:16:03 »
Mam, ściągnąłem, będziem testować...

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:39:05 »
ja mialem problem z polaczeniam jako modem dla laptopa, sam mda compact sie laczyl...
rozwiazaniem bylo podac w ustawieniach modemu ( w kompie) taki dziwny ciag iniciujacy, ktory podali mi po 2 miesiacach w ideii/orange. przez te 2 miesiace nikt nic nie wiedzial i nie mialem netu w laptopie...

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:50:26 »
Ha - właśnie - ten dziwny ciąg na laptopie mam wpisany i na innym telefonie działa (N6310i+GPRS+laptop), ale gdzie go wpisać w MDA Compact?

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 05, 2005, 14:54:35 »
w mda compact nic ni wpisujesz. jak nie idzie przez www.idea.pl i L:idea P:idea to zobacz nowe ,ustawienia jako apn: internet ,L:internet ,P: internet

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 05, 2005, 15:14:43 »
i........... żeby brzydko nie powiedzieć... lipa!

*

Offline Cyrano

• 32
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 05, 2005, 19:17:11 »
U mnie gprs dalej działa tylko na paśmie 900 MHz. Dzisiaj dostalem odpowiedz na zgłoszenie problemu "Dziekujemy za zgloszenie. Siec winna juz pracowac prawidlowo, raporty gprsowe z okol. stacji sa prawidlowe. Nie ograniczamy polaczen w pasmie 1800 MHz. Widocznie sa problemy z telefonem. Milego Dnia"  Ręce opadaja :)

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 05, 2005, 19:26:27 »
skad wiesz na jakim pasmie dziala ?