MDA Compact - wylała się bateria po podlłaczeniu do miniUSB

• 18 Odpowiedzi
  • 2694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomek8888

• 21
  • Sprzęt: MDA Compact, Toshiba G900
MDA Compact - wylała się bateria po podlłaczeniu do miniUSB
« dnia: Listopad 05, 2008, 08:55:32 »
Wczoraj po podłączeniu wyładowanego palmtopa do mojego kabla od mp3 (Sansa Clip) i naładowaniu sie do 33% zauwazylem ze cos wylalo sie z baterii... wyciagnalem ja i wytarlem wnetrze Compacta oraz baterie. Po wlozeniu jej z powrotem compact nie chce ruszyc. Moge jakos uratowac jeszcze baterie czy trzeba kupic nowa? Wylala sie bo byla wadliwa czy dlatego ze moj kabel jest "inny"?

Bateria jest orginalna - DynaPack PM16A

Pomocy  :(
Samsung SGH-R210S -> Nokia 8210 -> Siemens SX1 -> Nokia 6230i -> MDA Compact, Toshiba G900 [globalbus kitchen 1.22 + manilla 2d by saknis]

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: MDA Compact - wylała się bateria po podlłaczeniu do miniUSB
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2008, 09:03:06 »
Musisz kupić nową baterię - z tej już nic nie będzie  :(

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2008, 17:42:00 »
ja bym sie tu martwił czy czasem bateria poza wylaniem sie nie zrobiła jakiegoś zwarcia, bo wtedy może byc cos wiecej uszkodzone, ale baterie musisz kupic nową bo z tej nic nie bedzie

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2008, 20:53:54 »
A mógłbym prosić jednego z was o zajrzenie do działu giełda i sprawdzenia czy ktos sprzedaje moze taniej ta baterie? Na allegro kosztuje 40 PLN - nie za ciekawa jest ta cena biorąc pod uwage za palmtopa z wylewajaca sie bateria kupilem za 156 PLN.

Moze znacie kogos kto by mi taka baterie sprzedal?
Samsung SGH-R210S -> Nokia 8210 -> Siemens SX1 -> Nokia 6230i -> MDA Compact, Toshiba G900 [globalbus kitchen 1.22 + manilla 2d by saknis]

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2008, 21:27:20 »
A mógłbym prosić jednego z was o zajrzenie do działu giełda i sprawdzenia czy ktos sprzedaje moze taniej ta baterie? Na allegro kosztuje 40 PLN -
Na klubowej giełdzie to raczej nie trafisz, ja przynajmniej od dawna nie widziałem.
Jeśli chodzi o allegro - to jeśli prawdą jest opis z tej aukcji i zdjęcia są prawdzie (nadruk DynaPack) to ta bateria warta jest takiej ceny  :ok: Zapytaj o takie rzeczy sprzedawcę.
Większość zamienników jest słabiutka - typowa chińszczyzna....
Polecane są również baterie z Batimexu, przynajmniej za czasów mojej znajomości z Compactem tak było ;)
Podchodzą również baterie od HP HW6515 ale trzeba sprawdzić ich grubość - czy zmieszczą się pod klapką.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2008, 22:54:23 »
moim zdaniem na baterii nie ma co oszczedzac i kupowac orginały

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2008, 22:06:52 »
OK. Przeszukalem allegro. DynaPack sprzedawany w opakowaniu "Forever" [nie jestem pewny czy to orginal] kosztuje az 70 PLN - polowe wartosci Compacta ktorego kupilem. Jest tez w moim miescie - Wroclawiu sprzedawana bateria 2500mAh z klapką w zestawie za 45 PLN.

Szczerze mowiac szkoda mi 70 PLN na orginalna baterie tymbardziej ze za calego palmtopa dalem 156 PLN [niestety sprzedawca okazal sie klamca i sprzedal mi wadliwa baterie ktora wylala sie godzine po podlaczeniu do USB].

Za to ciekawa oferta wydaje sie byc ta powiekszona bateria. Ktos na forum ja ma? Dobrze sie sprawuje. Jak bardzi wydluza sie czas dzialania?

PS Chcialem sprawdzic te informacje na xda-developers ale sie nie wczytuje. Moze maja chwilowo przeciazone serwery.

Pozdrawiam

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2008, 00:20:53 »
Te baterie forever za 70 zl o ell'a to zamiennik made in china, to samo co na innych aukcjach. Mialem taka jedna dzialala pol roku po tym czasie przestala pokazywac ile zostalo jeszcze jest pradu.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2008, 05:52:03 »
Tak, jak gader Ci napisał - te Forevery to chińszczyzna, a zdjęcie z logiem DynaPack jest tylko "poglądowe" - zapytaj sprzedawcę to zobaczysz.
Kiedyś przymierzałem się do takiej baterii ale sobie darowałem... mimo, że kosztowała sporo mniej.
Przy zakupie powiększonej musisz być świadomy, że zdecydowanie pogrubi aparat i jeśli to przełkniesz to kupuj taką z tylnią klapką do Compacta.

« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 05:54:29 wysłana przez open »

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2008, 10:31:06 »
A wiec zaryzykowalem i kupilem powiekszona baterie 2500mAh na allegro od sklepu z mojego miasta - Wrocław.

Podejrzewam ze powiekszona grubosc nie bedzie mi przeszkadzac. Za to wydluzony czas dzialania bedzie mi bardzo na reke :)

Nikt z tego forum nie mial jeszcze stycznosci z ta powiekszona bateria i nie testowal jej ani nie porownywal ze standardowa?

Mam jeszcze jedno pytanie tak na koniec. Czy to mozliwe ze bateria ktora byla w kupionym palmtopie [DynaPack] nie byla wadliwa, a zniszczyl ja moj kabel miniUSB do mojego odtwarzacza Sansa Clip? Moze zmienil napiecie albo cos? Cz to mozliwe?

Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2008, 12:15:16 wysłana przez Tomek8888 »

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2008, 14:52:44 »
kabel usb raczej nie... a ta bateria.. jak to chinska podrobka to przez miesiac, dwa bedziesz moze mial dluzszy czas pracy, o ile w ogole bedzie dluzszy od zwyklej baterii. IMHO wywaliles pieniadze w bloto nie robiac tak jak ci koledzy radzili.

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2008, 15:18:18 »
Wlasnie ze nie zrobilem inaczej niz koledzy radzili. Na allegro nie bylo ani jednej orginalnej baterii DynaPack wiec kupilem powiekszona baterie firmy polecanej w tym temacie:

Polecane są również baterie z Batimexu, przynajmniej za czasów mojej znajomości z Compactem tak było ;)

Tak wiec kupilem Batimex'a 2500mAh :)

Bateria mam juz jakis czas w domu. Co prawda ledwo sie zmiescila pod powiekszona klapka ale weszla. Jest wlasnie naladowana do 100% i zobacze jak dlugo wytrzyma.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2008, 16:00:31 »
aj, przeoczylem to :) batimex, faktycznie, dobra firma :)

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 07, 2008, 16:59:40 »
Bateria mam juz jakis czas w domu. Co prawda ledwo sie zmiescila pod powiekszona klapka ale weszla. Jest wlasnie naladowana do 100% i zobacze jak dlugo wytrzyma.

To napisz jak się sprawuje, a najlepiej zapodaj fotki jak to wygląda  :ok:
Klapkę dali w zestawie?  :)

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 07, 2008, 17:01:33 »

czyli dostał klapke :wink:

*

olmeca

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 07, 2008, 19:50:21 »
Batimex do powiekszonych baterii klapki dorzuca w standardzie tak samo mialem w zestawach do axima

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 07, 2008, 23:11:20 »
Widze ze kupa ludzi jest zaciekawiona tą bateria :P

Od 15 do teraz bawie sie nim i bawie. Ogladalem pare teledyskow, robilem testy rozmow, sprawdzalem jak brzmi na nim muzyka, wgrywalem do niego rozne aplikacje itp

Aktualnie bateria ma stan 73% - wskaznik spada ładnie co 1%

Co prawda wystaje nieźle ponad normalna grubosc obudowy i jest odczuwalnie ciezszy ale rekompensuje to dlugi czas trzymania baterii :)

Poki co jestem zadowlony

Jako ze jest juz ciemno a zdjec za bardzo przy domowym swietle robic nie umiem, poczekam do jutra i zrobie je przy naturalnych promykach slonca :)

PS Jedyne co mnie irytuje to kiepsko spasowana klapka ktorej doslownie nie da sie odpowiednio wsunac z lewej strony. Tak wiec wciskajac ja na sile trzyma sie teraz tylko na dole i po prawej stronie. To wystarczy wystarcza ale jednak pozostawia pewien niesmak.

Do jutra :)

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 07, 2008, 23:57:37 »
Znalazlem jeszcze takie cudo:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/45563/
Stowka ale wyglada na firmowa. Moze sa gdzies taniej oryginaly HP.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline Tomek8888

• 21
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 08, 2008, 15:33:43 »
A wiec jak obiecalem tak i zrobilem. Oto zdjecia :) Baterii nie wyciagalem ze srodka bo jest to nieziemsko ciezkie do zrobienia :P

ZDJĘCIA <- KLIK