MDA COMPACT - wielkosc wyswietlacza? - brac.lub nie brac!

• 19 Odpowiedzi
  • 1171 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wieo

• **
  • 109
« dnia: Luty 13, 2007, 23:10:43 »
Witam
Jakos nie nie moge dojsc MDA COMPACT jest na ta chwile najmniejszym dostepnym Pecketem z Phonem ale wszedzie wtestach pisza ze ma wyswietlacz 2,8 cala czy to sie zgadza? ile to wychodzi w centymetrach?
gdzies znowu przeczytalem ze jest mniejszy ale przeciez mio701 ma tylko 2,7 poprawcie mnie jesli sie myle?

zastanawiam sie nad zakupek jako ze to bedzie moja pierwsza taka zabawka  i nie wiem czy przypadnie mi do gustu, przeraza mnie te 150g aktualnie uzywam w800i i czasami wydaj sie za ciezki a tutaj wiecej o 50g, dla mnie plus to rozmiary no oczywiscie moglo by byc lepiej :D warto brac ta zabaweczke na allegro sa juz dostepne w bardzo przystepnych cenach.
Czy moze lepiej zwrocic uwage na jakis inny sprzet moze ktos mnie ukierunkuje :D Z gory dziekuje za wszelakie opinie i porady, czytam juz od tygodnia i nadal nie wiem :)

Pozdrawia Serdecznie
Wiechu

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2007, 23:39:01 »
wieo

Ja bym bral cos jak juz to z WM5 a jezeli chodzi o wyswietlacz to 2,8" jest w tej chwili standartem. Wszystko zalezy od tego do czego chcesz uzywac i ile chcesz na PPC przeznaczyc.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline blademaster

• 27
  • Sprzęt: MDA compact 2 + TomTom ONE XL
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2007, 01:04:19 »
ja sie odpisze pod porzednikiem. Wszystko zalezy od tego co chcesz z nim robic, do czego wykorzystywac. Wez pod uwage ze nie jest juz to telefon a "przenosny komputerek". Mam cos takiego i bardzo mi odpowiada a co do wagi zobacz w reku mda pro  :))

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2007, 07:43:28 »
witam
hmm do czego wykorzystywac... i tutaj caly czas zastanawiam sie czy jest i potrzebny taki sprzet :D

czytanie e-bokow, sluchanie mp3, moze czasem jakis film, jakas gierka, nie wiem glownie sprzecik do zabawy no moze zakup modulu gps i jakas mapa zaleta cena uzywanego jak mi sie nie spodoba sprzedam i po klopocie jak sie spodoba moze sprzedam i kupie lepszy :D wiec to tak jakby na probe zeby zobaczyc czy warto :D

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Re: MDA COMPACT - wielkosc wyswietlacza? - brac.lub nie brac
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2007, 08:56:19 »
Cytat: "wieo"
Witam
Jakos nie nie moge dojsc MDA COMPACT jest na ta chwile najmniejszym dostepnym Pecketem z Phonem ale wszedzie wtestach pisza ze ma wyswietlacz 2,8 cala czy to sie zgadza? ile to wychodzi w centymetrach?

Cześć.
Tak, ma 2,8 cala. W centymetrach to 2,8 * 2,54 = ~ 7,11  ]:>
Zanim kupiłem swojego Compacta też zastanawiałem się, czy ten wyświetlacz nie będzie za mały; teraz myślę sobie, że mógłby być nawet mniejszy - jest bardzo czytelny i wydaje się, że ma większą rozdzielczość niż inne urządzenia - po prostu piksele są mniejsze.
A jeśli martwisz się, że będzie ciężko z niego czytać - nie ma problemu - ustawiasz sobie większą czcionkę w systemie (ja mam standardową). :)

zastanawiam sie nad zakupek jako ze to bedzie moja pierwsza taka zabawka  i nie wiem czy przypadnie mi do gustu, przeraza mnie te 150g aktualnie uzywam w800i i czasami wydaj sie za ciezki a tutaj wiecej o 50g, dla mnie plus to rozmiary no oczywiscie moglo by byc lepiej :D

Wcześniej używałem Palma T|T1 i komórki Siemens S55 - to dwa urządzenia, które musisz ze sobą nosić, synchronizować kontakty, parować przez Bluetooth, osobno ładować itp.
Teraz mam jedno i jeśli chodzi o wielkość i ciężar przyzwyczaiłem się - daje radę ;) Funkcjonalność urządzenia zależy tylko od softu, który zainstalujesz, a jest tego mnóstwo - ja sobie grywam, bawię się nawigacją, czasami w sytuacjach awaryjnych używam Compacta do zdalnej administracji przez SSH lub WWW, itp. :)
Aha, wydajność procesora jak na tak dosyć już starawe urządzenie jest nadal bardzo dobra (400 MHz), pamięci po modyfikacji ROMu (BigStorage) i karcie rozszerzającej SD też w zupełności wystarcza :)

Niestety MDA Compact ma też kilka wad (moim zdaniem):
1. na "gołym systemie" praktycznie nie da się go obsługiwać jak komórki - po prostu bez rysika, albo paznokcia ani rusz. Dopiero dodatkowy soft do mapowania (zmiany funkcji) klawiszy AEButtons rozwiązuje te problemy :)
2. zapomnij o łatwym i szybkim pisaniu smsów np. w autobusie/tramwaju/samochodzie ;)
3. KATASTROFALNY wbudowany tryb głośnomówiący - można uznać, że nie działa - mikrofon z odległości większej niż 0,5 m praktycznie nie zbiera...  :S
4. dekalibracja ekranu - dosyć często się to zdarza (nie trafiasz rysikiem w odpowiedni punkt ekranu, często trzeba kalibrować) ale UWAGA - ostatnio kupiłem dodatkowy rysik-długopis i jeśli nie wyciągam standardowego przestał mi się dekalibrować ekran!!  :surprised:
edit: 5. szkoda, że nie ma WiFi ale można dokupić kartę SD WiFi...

No, to na razie tyle co przychodzi mi do głowy, jakby co - pytaj :)

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2007, 10:10:06 »
Miałem do wczoraj MDA Compact 2,8 cala i przesiadłem sie....na MIO A701 z 2,7 cala :)) powiem szczerze różnica praktycznie niedostrzegalna....zaś wyswietlacz w Mio jest poprostu piękny, paleta barw i jakość obrazu poprostu rewelacyjna !!!! Potwierdzam to co napisał ktoś w recenzji tego modelu ,,że jest to jeden z najładniejszych wyświetlaczy w PDA.... :proud: Z czystym sumieniem polecam oba modele..

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2007, 11:09:40 »
nooo i chyba jednak wezme mda compacta, zastanawia mnie jszcze procesor podobno ma 400 Mhz a np MDA III ma 200 lub np. Mio 201 ma 319 czy jakos tak wiec chyba ten procesor jest szybszy, bo nic juz nie rozumiem z tego :D

znalazlem na allegro goscia ktory sprzedaje wlasnie ten model, wkleil linka ze jego model ma takie oprogramoanie:

http://img297.imageshack.us/img297/4959/wm5xc4.gif

ale to chyba nie jest mozliwe?? czy jest wogole rom z pl jezykiem do tego modelu ale nie chodzi o rom ery?

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2007, 11:49:50 »
MDA Compact Ma procesor 416 MHz i system WM 2003SE  zaś MDA Compact II i III ma procesor 200 MHz system WM 2005 (podobno oba procesory mają mieć taką samą wydajność .... :D) Co co nakładek... tak są nakładki spolszczające do MDA Compact WM 2003SE płatne (mam nawet takową  :) ) zaś do MDA Compact WM 2005 są nawet tu w dziale Download za free. To co jest na tym linku to są skórki do Visty a nie oprogramowanie systemowe

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2007, 12:11:52 »
jeszcze co do WM 2003SE a WM 2005  zazwyczaj jest tak przynajmniej w poczciwych windach na PC-ty ze im nowszy system tym wieksze wymagania dobrym przykladem jest Vista gdzie zalecana ilosc ramu to 1 GB  ]:>  to Ci dobre :D a tutaj jak jest nowszy windows lepiej dziala na slabszym procku i takiej samej ilosci pamieci? hmm...
co do nakladek dlaczego do WM2005 sa freee a do 2003SE tylko platne czy spowodowane to jest tym ze juz nikt nie chce sie bawic w starym systemie?

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2007, 12:36:58 »
Co do szybkości działania WM 2005 na 200 MHz wcale bym tak nie mówił że działa rewelacyjnie osobiście uważam ze 416MHz jest dużooo lepszy) Co do nakładek ........ wpływ na to ma polityka firm :mysli:  do MDA Compact z WM 2003SE jest ich kilka oczywiście płatnych zaś do WM 2005 już dawała chyba np. ERA. Ale teraz też nie jest tak dobrze do Mio A 701 jest tylko płatna nakładka  :wkurzony: a Czesi mają swoje za free.....co za kraj :))

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 14, 2007, 12:39:00 »
januszjur
co do procesorow to powiem tak
mialem wczesniej bardzowydajnego jak na swoje czasy looxa 610 z wm2k3 i 400mhz (chyba intela) a teraz mam czesto objezdzanego za procka wizarda z procesorem 195mhz i wm5 i nie widze roznicy (poza czasem pracy na baterii -wizard z 1100 chodzi 3 razy dluzej z gsm niz loox z bateria 1500...)

po podkreceniu omapclockiem do 273 wizard bije intelowskiego 400 spokojnie. oczywiscie system (aku3.3 lub crossbow) bo standardowo to faktycznie jest wolniejszy.

wieo
w przypadku pocketow jest nieco inaczej - kiedys 128ramu sie montowalo w pocketach a od wejscia wm5 chyba nie widzialem urzadzenia ktore by mialo wiecej niz 64mb...
wspomniany wczesniej loox mial 128ramu i faktycznie z tym nie bylo nigdy problemow - wizard ma 64mb ale i tak mam po resecie 27mb co wystarcza spokonie.

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 14, 2007, 19:08:53 »
jeszcze raz :D jedno pytanko lepiej brac Era MDA compact czy moze lepiej Era MDA compact II ale II ma slabszy procek ale za to lepszy system?
hmm

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 14, 2007, 21:35:58 »
wieo
IMO - WM5 jest lepszy, słabszy procesor za to dłużej na baterii wytrzyma, oraz C2 ma EDGE

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2007, 12:50:39 »
kurcze zastanawiam sie nad MDAII widzialem w testach ze mozna go podkrecic do 400MHz? czyli procek 200 da sie spokojnie krecic na 400 czy to jest MDAII z takim prockiem ale chyba byly tylko 200MHz w rankingach jest na 28 - 400MHz miejscu i na 15 - 426MHz?
Czy MDA II byly z roznymi procesorami? wyglada identycznie jak MDA Compact tylko ma WM5 na pokladzie i teoretycznie wolniejszy procesor ale jesli kreci sie tak doskonale to chyba nie ma co brac Compacta tylko MDA II hmm... niech ktos mnie poprawi jesli sie mysle :D

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2007, 15:00:54 »
Cytat: "wieo"
kurcze zastanawiam sie nad MDAII widzialem w testach ze mozna go podkrecic do 400MHz? czyli procek 200 da sie spokojnie krecic na 400 czy to jest MDAII z takim prockiem ale chyba byly tylko 200MHz w rankingach jest na 28 - 400MHz miejscu i na 15 - 426MHz?

Przez chwilę zastanawiałem się o jakim teście Ty piszesz  :surprised:
Ale znalazłem i widzę, że mylisz pojęcia MDA II to nie to samo co MDA Compact II
I zapomnij o tym, że podkręcisz TI OMAP o 100%  :D

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2007, 19:38:34 »
czyli jaki procek ma MDA II i jaka nazwe producenta i podobnie MDA II Compact ?

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 15, 2007, 19:52:15 »
wieo
Tak ciężko poszukać?

T-Mobile (ERA) MDA II - Intel PXA263 400 MHz -> link ze szczegółami
T-Mobile (ERA) MDA Compact II - TI OMAP 195 MHz ->link ze szczegółami

Proszę  ;)

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 15, 2007, 23:28:51 »
open dziekuje za linki uswiadomiles mi :D roznice dopiero zaczynam i jeszcze gubie sie troche w tych wszystkich nazwach :D
a chyba jednak biore MDA Compacta leoszy prcek szkoda ze niestety na pokladzie win2003 ale trudno poprubuje czy przypadnie mi do gustu jesli tak moze zmienie na cos lepszego np mio701 lub eten x500 :D

Pozdrawiam i dziekuje za info
Wiechu

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2007, 09:29:36 »
wieo
moze jednak MDA III? tez lepszy procek a masz klawiature (marna ale przynajmniej da sie pisac w autobusie smsa)

co do prockow to zapomnij o gigaherzach z kompa - mnie 200 wystarczy - ostatnio chodzi bez podkrecenia i wierz mi - ciagnie baaardzo porownywalnie do 400 starych!

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2007, 09:38:20 »
jeszcze co do prockow czy 200MHz tu pytanie do berna czy chacza Ci filmy na tym procku bez podkrecenia??

co do mda III to chyba nie chce bo za duzy i troche ciezszy po przesiadce z zwyklego gsm-a i tak pewnie bede mial problemy z wielkoscia i waga :D

Pozdrawiam
Wiechu