MDA Compact - wieczny deficyt pamięci.

• 23 Odpowiedzi
  • 2198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MDArek

• 253
  • NOTEs
« dnia: Lipiec 29, 2005, 07:19:06 »
Co robicie ? Cy nie brakuje Wam pamieci. Mam zainstalowane kilka żelaznych programow bez ktorych nie mogę sie obyć. Niestety okazuje się ,że w takiej konfiguracji pozostaje mi niewiele pamięci do dzialania systemu.

A w dodatku jeszcze sam rozdziela pamieć pomiędzy pamięc na programy a operacyjną, czy da sie mu jakos to na sile ustawić , żeby tego sam nie zmieniał ?

Macie jakiś sposób na to ? Majac 8 MB pamięci zaczyna mi niestabilnie, powoli działać

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2005, 08:10:36 »
Nie wiem jak Ty to robisz... ale ja mam 25MB wolnego. Po prostu programy w wiekszosci trzeba instalowac na karcie. Do RAMu wrzuca sie tylko wtyczki do ekranu Today i menadzery zadan + inne programy startujace wraz z soft resetem. Reszta spokojnie moze byc na karcie lub Store. "Deficyt pamieci" to haslo ktore mozna rzucic przy kazdym PDA... wszystko zalezy jak sie instaluje programy.

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2005, 10:28:44 »
hej, ja tez mam troche wiecej, a zwlaszcza po soft-resecie :) warto sobie zawsze zrobic soft-reset o poranku :). U mnie jest 27,5MB wolnego po soft-resecie, a zainstalowane mam sporo programow (ale niektore, jak np. spbPlus siedza w storage'u, inne - na storage card). Podzial to 20.67 dla Program i 7,16 dla Storage i dziala stabilnie. Podzial mozesz zmienic w Start->Settings->zakladka System->Memory, przesuwajac suwaczek :). Tam tez jest zakladka 'Running programs', gdzie mozesz zobaczyc jakie masz uruchomione programy i chyba ile pamieci Ci zzeraja.

*

Offline Lukasc

• 27
    • www.lukasc.pl
  • Sprzęt: XDA I , Mio P350, MDA PRO
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2005, 14:49:33 »
MD Arek ma racje. Mnie brakuje pamięci, i gdyby nie dodatkowa karta rozszerzająca- było by naprawdę kiepsko. Sam system nawigacji zajmuje BARDZO dużo miejsca, nie mówiąc o plikach muzycznych(po to w końcu stworzono Pocket PC) i innych plikach. Szkoda więc, że tak mało jest pamięci wbudowanej. A rozwiązaniem problemu jest zakup karty pamięci...

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2005, 15:19:01 »
Mialem tez ten problem poki nie mialem big_storage. W tej chwili nie mam takowych problemow
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2005, 16:16:36 »
a ja jade bez big_storage - jakos sie boje ze mi pozniej nie uda sie w razie gwarancji wgrac z powrotem orginalu...

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2005, 17:29:12 »
to zrob wg ponizszych pktow:
1. zrob backup jak w instrukcji do big storage
2. idz do psychologa i opowiedz o swoich lekach ;)
3. postap wg instrukcji do big storage :)

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2005, 18:08:29 »
a jak PDA padnie tak, ze nie bede mogl wgrac z powrotem orginalu? to co mi po backupie? bede w plecy 2000PLN...

Poza tym - co stamtad mozna wywalic, skoro ja i tak uzywam domyslnych aplikacji (tzn. IntelliPADa, IntelliDialera itd). Ma ktos jakis link, gdzie jest po ludzku wypisane jakie tam sa aplikacje i ile miejsca sie zyska wywalajac je? Bo jak odlicze aplikacje ktore uzywam, to sie moze okazac, ze zaoszczedze 5MB... przy 1GB karcie SD ktora lezy w slocie - to chyba nie ma sensu...

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2005, 18:40:12 »
Problem nie polega na tym, ze uzywasz tych aplikacji, bo przeciez one sie ponownie instaluja tylko na tym, ze uzywasz tej pamieci jako skladnice instalek do tych programow !!!! A to juz przyznasz ze rozrzutnosc

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2005, 18:45:47 »
aaa... no to faktycznie rozrzutnosc... Kurcze, zebym sie jeszcze tak nie bal tej gwarancji... Zwlaszcza ze mam jeszcze 50-60MB miejsca na karcie, wiec tak naprawde to nie potrzebuje storage (bo poza SpbPlusem w najnowszej wersji, to i tak nie widzialem zadnych innych aplikacji, ktore moga byc w Storage zamiast glownej pamieci). Bo u mnie w glownej zostaly tylko te, ktorych nie mozna przerzucic na karte albo storage. Takze mnie big_storage niewiele da. (zawsze moge nosic 1 film zamiast 2 i troche mniej muzyki i bede mial 300MB wiecej wolnego bez kombinowania i utraty gwarancji). No chyba ze masz jeszcze jakies przyklady aplikacji, ktore nie moga byc zainstalowane na karcie, a moga na storage.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2005, 18:59:13 »
Ja przyznaje ze nie rozumiem tego stwierdzenia, ze jakies programy nie moga byc na karcie. Na karcie jedynie nie nalezy zapisywac programow, ktore sa uruchamiane przy starcie z tego wzgledu, ze karta moze byc jako zasob za pozno dolaczana i programy moga wowczas nie wystartowac.
Poza tym na karcie nie mozesz zainstalowac programow z ktorych np. korzystasz, gdy masz wlozona karte wifi  i to tak naprawde byl moj glowny problem

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2005, 21:31:03 »
Ja zainstalowałem jeszcze do pamięci Beta playera (może niesłusznie - nie wiem szczerze mówiąc, czy można mieć ten sam program na 2 różnych kartach pamięci). Wolę, żeby po zmianie karty na inną działały filmy i muza jak należy.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2005, 21:34:51 »
wlasnie dlatego najlepiej tego typu programy instalowac na storage, bo nie zajmuja pamieci glownej i sa niezalezne od aktualnie wlozonej karty SD

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2005, 22:33:39 »
ja jeszcze instalowalem niektore programy w glownej, bo chcialem zeby dzialaly mi tez ponizej 10% baterii, jak mi MDA Compact odlaczy karte... Co do instalowania programow na storage - moze faktycznie jak ktos ma wiecej kart pamieci... ale ja sobie kupilem jedna duza i na razie mi wystarcza (chociaz musze przyznac ze pomysl z druga karta na muze i filmy jest necacy i zaczynam sie zastanawiac :) ). Ale podejrzewam ze wystarczy skopiowac katalog BetaPlayera z karty na druga i bedzie dzialac...

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2005, 10:01:24 »
Czy wie ktos z Was, czy po wgraniu nowego romu istnieje mozliwosc powrotu do romu fabrycznego bez utraty gwarrancji? Zmiana romu nie zostawia sladu w firmware Compacta?
Zastanawialem sie nad zmiana ale gwarancjaa Ery powstrzymuje mnie przed tym.

Jakubie ty nie zmieniales romu, prawda?

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2005, 10:10:01 »
Przeczytaj co napisalem wczesniej. Tam jest robiona kompletna kopia ROM-u bajt po bajcie. Jedynie co nie jest zmieniane to obszar w ktorym zapisane sa informacje o simlocku.

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2005, 10:14:01 »
Boje sie jedynie, ze ew. serwis wypatrzy jakies grzebanie.

*

Offline unZIP

• *
  • 65
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2005, 15:22:20 »
to zalezy co padnie i jak padnie na tej gwarancji. Jesli cos padnie tak, ze mimo wszystko bedzie dziala PDA i bedziesz mogl wgrac ROM, to chyba nie powinni sie dopatrzec. A co jak padnie czytnik kart, z ktorego wgrywasz ten ROM? Albo jak padnie ekran - wgrasz stary ROM po omacku? Ja tam zostaje przy orginale, zwlaszcza ze jakos nie widzialem argumentow za tym, zeby jak ktos ma jedna, duza karte, zwiekszac sobie storage... zamiast walczyc o te 20MB i miec w perspektywie duzo wieksze koszty jak np. padnie ekran i bede musial za wlasna kase wymienic - wole kupic sobie o 256MB wieksza karte za 50zl wiecej...

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 27, 2005, 18:34:29 »
gdzie znajde ten programik do pamieci
???????

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 28, 2006, 21:12:04 »
a ja to w sumie jestem ciekawy jak by było gdyby sie mi zepsol moj compact bo karty gwarancyjnej nie dastalem(nie mają i nie będą mieli a podstawą gwary jest fakv) a wiec i warunkow tez wiec skąd moge wiedziec ze nie można robic update romu i to jeszcze na ogrinalny. Więc chyba można :D
pozatym to windows i trzeba mu robic update bo jak bym mial orginalny soft ery to mialbym więcej problemów niż zabawy

a tak wogole zepsuło się cos kiedyś komuś w mda compact, qtek s100/110, xda mini etc???

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2006, 19:22:33 »
Sprawa z gwarancją rozwiązana!

Ja nie dostałem karty gwarancyjnej- ale to nie istotne.

Jeżeli ktoś nie chce wgrać nowego softu bo się boi że się w serwisie będą żucać to nie się nie martwi. Gwarancja jest tak naprawde papierkiem wydanym przez producenta żeby nie miał zwrotów. To sprzedawca odpowiada za wady ukryte przedmiotu (dwa lata od ujawnienia wady), więc nawte jak po roku zepsuł się np. wyświetlacz a masz fatV to idziesz do niego a on ma ci zrócić hajs albo naprawić.
Jak tego nie zrobi to możesz mu wytoczyć sprawe cywilną.

Miałem tak z plecakiem jansport który kosztował chyba z 500pln i się psuł więc chciałem kase, ale sprzedawca mi powiedział że może mi poraz kolejny go naprawić.
Dałem pozew do sądu i po miesiący otrzymałem tel od właściciela sklepu żebym mu przywiózł plecak, a on mi zwróci pieniądze:-D

Tak to już u nas bywa że trzeba straszyć sądem - w innych krajach coś ci się psuje to idziesz i zwracasz albo dają ci nowe :!:
BIG-UP

*

Offline Jasse

• **
  • 180
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 29, 2006, 22:56:16 »
Gdybym tak się martwił gwarancją to bym żadnego telefonu niekupywał gdzie jest możliwy upgrade softu ;] zawsze jak coś mi wpadnie w ręce nieobejdzie się bez moddingu softa czy hardware :P

*

Offline Marcin_K

• *
  • 92
  • Sprzęt: G2 Touch (Hero) & SPV M700 (Trinity)
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 30, 2006, 00:20:18 »
A tak kupywasz i się nie martwisz...  :P Bo gdybyś niekupywał to byś się martwił...  :twisted:
Lepiej jest być kanciastym 'czymś' niż okrągłym 'niczym'

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 30, 2006, 03:24:43 »
Ja przy ok. 34 zainstalowanych programach, w tym 3 wtyczkach today mam wolne 33mb. Oczywiśćie wszystko odowiednio poprzenoszone, zrobiony big storage. 6mb daje na storage, a 27mb na Program i działa dobrze :-P