MDA compact I i kilka dziwnych poblemów

• 13 Odpowiedzi
  • 841 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA compact I i kilka dziwnych poblemów
« dnia: Styczeń 12, 2008, 11:10:54 »
Niedawno kupiłem właśnie to urządzenie z 2GB karta kingstone.
Wszystko było rewe, pocket widział mi ta kartę, wyliczał jej objętość dopóki nie włożyłem jej do czytnika wbudowanego w laptopa.
Tam winda zachciała format karty. No to ja bez zastanowienia formatuj i jazda.Mam już normalne okno w windzie, wrzucam jakieś pliki na kartę, wkładam do pocketa, a tu nic. Ni widu ni słychu karty.
To jeszcze raz format tym razem FAT, wcześniej FAT32, i bez zmian. Jeszcze w sumie nic się nie denerwuje bo czytałem gdzieś tutaj na forum, że pewne karty nie są czytane przez compacta.
Pomyślałem sobie, jeszcze mam dwa zwykłe czytniki to spróbujemy w ten sposób na laptopie i drugim stacjonarnym PC. No i tu zaczęła sie polka. W pierwszym czytniku, taki all in one, widzi kartę ale jakby miała 1,29 TB (na obu kompach) i nie ma możliwości wyboru systemu plików no i oczywiście nie idzie format.
Biorę drugi czytnik (taki tańszy za 5zł do sd,mmc,mmcmobile etc.) i tu w ogóle nie chce wejść w kartę. Cały komputer sie wiesza i nic prawie nie można zrobić. Jak już jakimś cudem "walzłem" w tą kartę to znowu 1,29 TB, brak wyboru systemu plików. A najśmieszniejsze jest to, że karta jest widziana przez ppc bo jak sie wchodzi About to jest: slot card in use.

I teraz pytanie, czy to wina karty, bo jest widziana przez lapta we wbudowanym czytniku i (mimo wszystko) tez w ppc, czy wina formatu jej lub wina softu na ppc.
Rom na ppc:

ROM version:       1.13.00 WWE
ROM date:           08/08/05
Radio version:     1.13.00
Protocol version: 1337.43
ExtRom version:  1.13.128 WWE

Pomóżcie proszę, bo już nie wiem czy kupować nowa kartę czy jakoś tą ratować:/

[EDIT] Pomóżcie też przy bateri, całe ppc wyłacza sie jak poziom spadnie poniżej 50%:/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 18:20:22 wysłana przez humanelimination »
htc hermes
rom: wm6.1 :banan:
radio rom: 1.50.00.00

Odp: [EDIT] MDA compact I i problem z karta pamięci i z baterią
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2008, 19:26:54 »
Może też tak,jaka jest szansa, że ta karta

http://allegro.pl/item296318095_karta_pamieci_kingston_sd2gb_sd_2gb.html

bedzie działac??
htc hermes

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2008, 20:36:11 »
z tego co opisujesz (problemy również na PC) wynika, że karta jest padnięta
Compact obsługuje 2GB
przenoszę

odnośnie baterii, jeśli po hr jest to samo, niestety trzeba kupić nową  :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 20:39:04 wysłana przez marcinl »

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2008, 20:53:52 »
Dzieki

a co z ta co podesłałem w linku?? bo ta co mi padła jest bardzo podobna:/
htc hermes

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2008, 20:55:10 »
karty czasem padają
a ta (jak i każda inna 2GB) powinna działać

*

Offline PanDratewka

• **
  • 111
  • Sprzęt: Mda Compact(R.I.P)+Casio A111(Sprzedane)+Xircom Rex 5000(Gdzies Lezy)+Nokia n70+Nokia9300i
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2008, 21:26:50 »
z tego co pamietam to karty kingstona maja dozywotnia gwarancje wiec najlepszym sposobem jest danie do serwisu i dostanie nowej

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2008, 23:19:50 »
niby tak ale jest lipton bo nie mam dowodu zakupu jej:/
htc hermes

*

Offline PanDratewka

• **
  • 111
  • Sprzęt: Mda Compact(R.I.P)+Casio A111(Sprzedane)+Xircom Rex 5000(Gdzies Lezy)+Nokia n70+Nokia9300i
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2008, 00:01:46 »
no to masz Banana pozostaje kupic nowa a ta "zepsuta" mozesz wystawic w Oddam za Darmo jak cos mozesz ja do mnie wyslac pokabinuje z nia

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2008, 15:35:31 »
chyba jednak ją zostawie bo mi laptop ją widzi przez wbudowany czytnik więc zawsze 2gb zapasowej pamieci jest jakby dysku nie starczyło:P
a mam off pytanie, jak mam ładowarke do niego (5v jak każda mini usb) to nie bedzie przeszkód ładować inen urządzenia no. creativ zen V, czy micro??
htc hermes

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2008, 16:42:47 »
Nie każda ładowarka miniusb ma 5V... nic nie powinno się stać, może ładować dłużej, bateria się może nagrzewać, ale nic nie powinno się teoretycznie uszkodzić... ja bym jednak nie rzyzykował, róznie może być...

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2008, 09:55:53 »
Dobra to teraz jeszcze jedno pytanie.
Jakimś cudem dojechał mi do 35%poziomu baterii ale coś mi sie rypneło i musiałem zrobić soft-a.
Potem znowu sie zaczęła ta sama polka wspomniana wyżej.

Czy to może być problem po stronie softu? I czy ewentualne przeflashowanie tym "najlepszym" rom-em poprawiło by sprawe (swoja droga i tak chyba bede zmieniał rom, bo ten t-mobile mnie wkurza)
htc hermes

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2008, 18:19:43 »
i jeszcze jedną sprawę:

Dzisiaj miałem dziwną sytuację, mianowicie. Na wykładzie oglądałem sobie film na tcpmp. Skończyłem, pocket do kieszeni i do innego budynku ide. Nic nie stuknąłem nim, ani nie spadł mi. Kumpel do mnie dzwoni a tu na ekranie paski. Odebrałem, porozmawiałem, zakończyłem rozmowe ale paski były nadal. Poszedł soft, i dalej to samo. Troche sie wkurzyłem, trudno nie mam nic mega ważnego. HR poszedł. Wtedy pół ekranu miałem białe pół takie szare:/ Tak było jeszcze prez około 10min w miedzyczasie wyciagnąłem baterie  jeszcze raz próba HR itd itp. I nagle magicznie zaczął znowu działac.

I teraz, co to k...a było!? Co ewentualnie z tym można zrobić i czy są jakieś progsy które backup-ują cały stan ppc?

PS. Zmieniłem nazwe topicku, bo temat sie troche rozszerzył.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 18:21:25 wysłana przez humanelimination »
htc hermes

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
Odp: MDA compact I i kilka dziwnych poblemów
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2008, 18:26:29 »
pełny backup - tylko płatne
polecam SPB Backup
jest jeszcze Sprite Backup

*

Offline krzysiej

• 433
  • Sprzęt: Dell Axim x51v wm6.1, samsung i607, o2 jet, bb 88oo, bb 729o
Odp: MDA compact I i kilka dziwnych poblemów
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:08:00 »
i jeszcze jedną sprawę:

Dzisiaj miałem dziwną sytuację, mianowicie. Na wykładzie oglądałem sobie film na tcpmp. Skończyłem, pocket do kieszeni i do innego budynku ide. Nic nie stuknąłem nim, ani nie spadł mi. Kumpel do mnie dzwoni a tu na ekranie paski. Odebrałem, porozmawiałem, zakończyłem rozmowe ale paski były nadal. Poszedł soft, i dalej to samo. Troche sie wkurzyłem, trudno nie mam nic mega ważnego. HR poszedł. Wtedy pół ekranu miałem białe pół takie szare:/ Tak było jeszcze prez około 10min w miedzyczasie wyciagnąłem baterie  jeszcze raz próba HR itd itp. I nagle magicznie zaczął znowu działac.

miałem wszystkie opisane przez Ciebie problemy, paskowany obraz na ekranie itp itd. to wszystko jest od baterii, trzeba ja, nie pomoże nowy soft i inne cuda z mleka. ja wymieniałem ja w swoim magicianie i nie miał od tamtej pory humorków, a wymiana była jakieś 3 miechy temu.