MDA Compact i DUAL SIM - podsumowanie i zdjęcia

• 74 Odpowiedzi
  • 18133 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 05, 2006, 13:18:21 »
dzieki oleyek  kupuje w ciemno i mam nadzieje ze bedzie dzialac, a jak nie to juz zmiana romu

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 05, 2006, 15:28:56 »
malik

to 3mam kciuki :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 06, 2006, 23:05:33 »
Hmmm...
Dual ze zdjęć OLEYKA działa bez jakichkolwiek zauważalnych zgrzytów zarówno w SPV M3000 jak i MDA COMPACT. Żadnych zwisów, kłopotów z logowaniem, zamykaniem, czy innych... :)
Karty: IPLUS (na mda niestety tylko gprs) i dowolna inna (3g nie testowalem ale logicznym wydaje sie fakt ze tez powinna chodzic - ma taka sama architekture co standardowy sim).
W M3000 bardzo ladnie chodzi net w EDGE kiedy tego potrzebujesz. Mozesz bawic sie w rozmowy glosowe przez SKYPE (jak troszke podkrecisz procka :)).
WSZYSTKO SUPER!!!

...jest tylko jedno ale... :)
otóż: adapter dual ma pewien pobór mocy... i to wcale niemały :)
Bez duala miernik pokazuje 10-20mA, z dualem.... 35-45mA!!! .Czyli owo cudo źre nam ok. 25mA naszego kochanego prądu z naszej jedynej, cennej baterii.

Reasumując: bez DUALa: 3-4 dni.
Z DUAL-em : 1-2dni.

Koniec i kropka.

Jeśli ktoś namierzy duala który nie będzie wyładowywał tela w 1 dobę - niech da znać. Naprawdę fajne urządzenie (chrzanić nawet cięcie kart), ale w tej wersji zbyt prądożerne.

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 07, 2006, 01:14:21 »
mross niesamowite, ze tez nikt wczesniej nie wpadl ze to moze miec wplyw na pobor. nie bardzo sie orientuje w mA i nie wiem jak ten pobor byl mierzony wiec pytam, czy to znaczy ze pobor produ przez cale urzadzenie jest prawi 2x wiekszy z DS, czy pobor samej karty zwieksza sie 2x a jesli to drugie to jaki jest pobor samego urzadzenia. A tak wogole to straszny shit tam laduje ze tyle pradu bierze, trzeba jednak poczekac no cos lepszego, albo zgrac dwie na jedna - to drozsza metoda i chyba z nowymi kartami nie dziala.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 07, 2006, 09:20:52 »
Hmmm musze stwierdzic, ze jaks zbytniego skrocenia czasu dzialania Wizarda nie zauwazylem jak na razie po 2 dobie mam 60% bakterii jeszcze, ale dokladniej pomierze w takim razie czasy dzialania.

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 08, 2006, 19:05:50 »
Hmmm...
a moze to ja mam uwalonego duala, albo jakiegos zwartego francola? :) - Oleyek popatrz bardzo uwaznie na czas dzialania fona. U mnie czas pracy z nim to calkowita tragedia. Co do pomiaru: miernik wpiety pomiedzy "-" baterii a fon.
Jesli nie stwierdzisz roznicy u siebie - to zakupie nastepnego... albo przyjrze sie dokladniej temu co mam.

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 08, 2006, 20:11:33 »
mross ja mialem duala na n9300 i jak kupilem wizz to nie przakladalem tylko wrzucilem tego duala choc nie przelaczal, po Twoim badaniu wlozeylem normalna karte i zauwazylem dluzszy czas pracy, moze tu subiektywne. Ale i tak po Twoim poscie zrezygnowalem z kupna ds. Moze ktos jeszcze przetestowalby ds na pobor mocy.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 08, 2006, 23:04:27 »
mross

Musialbym sprawdzic miernikiem, ale np. wypialem wizarda o 8 rano z ladowarki i uzywajac go caly dzien do dzwonienia tylko bez zabaw nim mam 90% baterii, przez noc wiele mi pewnie nie zejdzie, bo nikt juz raczej dzwonic nie bedzie :) zobaczymy rano jak doba minie.

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 09, 2006, 18:32:45 »
Cytat: "esselite"
\\Windows\STK.exe
To się nazywa SIM Tool Kit
i jest do tego jeszcze jakiś pliczek .dll

Może mi ktoś wytłumaczy o co chodzi ? Bo jak wkładam duala do MDA to instaluje się tam taki programik Dual Sim Carde to jest to samo ? w sumie i tak mi nie działa bo nie przełancza mi kart sim :( może trzeba inny programik do mego PDA ?

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 09, 2006, 20:11:26 »
tam sie nic nie laduje i nie instaluje, prog jest zaszyty w karcie jak np simextra z ery, przeciez na innych typowych fonach tez dual idzie wiec jakby mogl instalowac tam cos, to do noki inny do wm5 inny moto inny,to jest nienormalne,obsluga jest na samej karcie

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 29, 2006, 21:39:46 »
Cytat: "glexu"
Cytat: "duchu101"
Pytanie jest takie czy w dual sima można włożyć iplus?

A dlaczego ma nie działać? Przecież Iplus działa na zwyklej karcie sim - np tyakiej jak SimDATA.

No właśnie się zastanawiam jak to jest... Właśnie kupiłem drugiego duala i nie działają na nim karty Heyah (które działają nota bene w innym dualu). Miał ktoś podobne problemy?
A... Ostrożnie! Niestety są to urządzenia "made in Taiwan" i - jak się okazało - nawet ostrożne się z nimi obchodzenie nie ustrzeże przed awarią. Kilkukrotne wyjmowanie i wymiana kart SIM doprowadziła mojego duala do uszkodzenia... Odebranie połączenia kończy się po jakiś 3 seundach automatycznym rozłączeniem.

*

Offline olexinski

• 340
  • Idealny ja!
  • Sprzęt: Wizard/wm6.1
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 02, 2006, 16:12:30 »
przeczytałem cały topic i proszę o podsumowanie:
Czy istnieje DZIAŁAJĄCY ds do MDA Compacta który nie wymaga cięcia?
– I love you, Pumpkin.
– I love you, Honey Bunny. Everybody be cool this is a robbery!
– Any of you fuckin' pricks move and I'll execute every motherfucking last one of you!

*

Offline Microsoft Warrior

• 310
  • Sprzęt: HTC BRAVO 2.1
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 02, 2006, 17:00:35 »
Cytat: "olexinski"
przeczytałem cały topic i proszę o podsumowanie:
Czy istnieje DZIAŁAJĄCY ds do MDA Compacta który nie wymaga cięcia?

Nie. W każdym bądz razie ja o zadnym nie słyszałem

*

Offline xaanaax

• 18
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 21, 2006, 02:49:08 »
Ja wlasnie kupilem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item150349207_dual_sim_bez_wycinania_i_wylaczania_wys_4zl.html

Wole nie ryzykowac z obcinaniem kart, jak dostane to napisze czy dziala, powiniennem miec tego DS'a w piatek:]

« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 21, 2006, 07:10:15 »
mam kilka pytaniań można ustawić np. MDA III żeby kożysta z np. simdaty (dziś zobaczyłem jakie to fajne  :)) )do neta a połączenia i smy  w moim przypadku heyah
2) o co chodzi z tymi kartami heayh  zmałym chipem mógł bym zdjęcie żeby zoabczyć zdjęcie tej małej ?
3) czy sie nada http://www.allegro.pl/item148852172_nowosc_super_dual_sim_bez_wycinania_kart_15_49.html

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 21, 2006, 10:14:33 »
mjarczak

w danym momencie mozesz korzystac tylko z jednej karty na raz. albo heyah albo simdata nie da sie na raz z 2 kart korzystac. Musisz sie przelaczac.

« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 21, 2006, 10:19:38 »
a jak z tym dualem z allegro co linka podałem bedzie działał

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 21, 2006, 10:59:24 »
mjarczak

Nie mam pojecia, ja mam wycinanego duala.

« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 21, 2006, 11:14:20 »
a możesz dać linka do sprawdzonego bo może mi sie bateria nie zamykać albo coś jak bedzie zwykły i czym go wycinaliście nożem?

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 21, 2006, 16:15:32 »
Cytat: "adamzet"
Cytat: "glexu"
Cytat: "duchu101"
Pytanie jest takie czy w dual sima można włożyć iplus?

A dlaczego ma nie działać? Przecież Iplus działa na zwyklej karcie sim - np tyakiej jak SimDATA.

No właśnie się zastanawiam jak to jest... Właśnie kupiłem drugiego duala i nie działają na nim karty Heyah (które działają nota bene w innym dualu). Miał ktoś podobne problemy?
A... Ostrożnie! Niestety są to urządzenia "made in Taiwan" i - jak się okazało - nawet ostrożne się z nimi obchodzenie nie ustrzeże przed awarią. Kilkukrotne wyjmowanie i wymiana kart SIM doprowadziła mojego duala do uszkodzenia... Odebranie połączenia kończy się po jakiś 3 seundach automatycznym rozłączeniem.

Czytales wogole informacje na ten temat? prawie wszyscy "normalni" sdprzedawcy informuja, ze w dualach nie dzialaja karty ktore zostaly kupione po maju, czy cos takiego... oczywiscie dotyczy to tylko heyah

edit:
przykladowe opisy:
" UWAGA! Nowe karty Heyah (z małym chipem) na chwilę obecną nie działają z tymi adapterami"

"Współpraca z kartami sim:
PLUS SIMPLUS ERA TAK TAK ORANGE  POP SAMI SWOI  HEYAH*
* karty HEYAH zakupione przed majem 2006 roku."

*

Offline xaanaax

• 18
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 22, 2006, 19:45:46 »
Okej, mam tego duala, niby dziala ale nie tak jak powinien...
Najpierw mialem problem z tasma, jest za krotka zeby ja wsadzic nad bateria i musialem ja zostawic pod, troche mi teraz klapka wystaje, ale to jeszcze szczegol.
Mam karte z plusa na abonament i orange go.
Na poczatku odpalal mi sie MDA z karta z plusa (tu wkurzajacy motyw, ze nie da sie wylaczyc PINu - chyba ze ktos wie jak to zrobic?), przelaczalem na orange i potem jak chcialem wrocic do plusa to sie nie dalo... Aplikacja z dual sima jakos dziwnie powoli dziala. Teraz obczailem, ze jak chce przelaczyc karte, to najlepiej jak otworze aplikacje "dual sim card", wlacze flight mode, zmienie karte i wtedy wylacze flight mode.
Teraz w ogole strasznie mi sie meczy ze znalezieniem sieci, albo jest napis "no service" albo Plus, ale ciagle slysze w glosnikach od kompa, ze szuka sieci. Tak o, sam z siebie, jakbym mial co minute dostawac esa.
Narazie nie jestem zadowolony:/ Moze jeszcze cos obczaje, zeby to dzialalo jak nalezy...
Aha jeszcze jedno, po jakims czasie nie moge juz wlaczyc "Dual simcard", chce to otworzyc i nic sie nie dzieje... Musze zresetowac MDA zeby znowu jakos dobrze dzialalo...

*

Offline xaanaax

• 18
Re: Testy Dual`a
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 22, 2006, 20:23:48 »
Cytat: "esselite"
Sorka, nie odzywałem się dlug, bo mi pierdylnął pasek rozrządu i większość czasu spedzałem na forum Autokącika :(

Co do DUAL`a.

Karty już miałem pocięte, bo jak już kiedyś gdzieś pisałem działałem na dualu z nokiami. Są to SIM abonamentowy w Plusie i Simplus.
Po zainstalowaniu faktycznie udaje sie włączyć SPV i bez problemu się loguje do sieci. Pojawia sie w programsach aplikacja DualSim Card, tak, jak kolega z Compactem opisywał. Po uruchomieniu widzimy (jak na zdjęciach kolegi), na której karcie działamy. No i teraz jak zwykle trzeba wspomniec o jakiś ALEEEE:

1. Po potwierdzeniu przełączenia, znika zasięg oraz ikonka G/E i po chwili (jakieśod 12 do 27 sek.) pojawia się pad z prośbą o podanie PINu. Niestety na kartach Plusa, nie da sie tego PINu wyłączyć  :(  Po podaniu PINu telefon łapie zasięg i próbuje się zalogować do sieci (narastająco pokazują się kropeczki przy ikonce zasiegu).
Niestety różnie to bywa i czasami kropeczki migają i migają i telefon łapie zasięg na chwile, poźniej pojawia się wykrzyknik i poźniej znowu kropeczki. I tak w kółko. Tak jakby co chwila się aktywował i deaktywował Flight Mode. Nie ma żadnego efektu. Zrobiłem test, czy ktoś może sie dodzwonić po przełączeniu, gdy te kropeczki na zmiane z wykrzyknikiem i zasiegiem pulsują i niestety (po raz drugi ten zwrot ;) ) nie ma sukcesów. "Abonent...bla, bla...nieosiągalny"
Powtórze, że na to zachowanie nie ma normy, raz sie przełącza bez problemu, a czasami nie łapie i pomaga tylko (moze nie tylko, ale ja tak robie) Soft Restet.

Właściwie to Wykrzyknik pokazuje się bardzo często, a przy użytkowaniu zauważyłem, że zawsze kiedy wywołujemy aplikację Phone. Niby nic, bo za chwile jest zasieg, ale takie wkurzające.

2. I tu w zasadzie zachowanie, które dyskwalifikuje Duala z ergonomicznego używania w SPV. Aplikacje z menu, można uruchomić jedynie RAZ! Po wyłączeniu (nawet bez przełączania SIM`a) kolejne tąpnięcia na ikonkę nic nie dają. Dopiero po soft resecie można uruchomić aplikację i przełączyć karte SIM, co w przypadku dosyć długiego startu SPV jest nie do przyjecia. Nie wiem czy to kwestia WM 5.0,  ROM`u, mam Custom AKU 2.3 Cingullar`a, czy samego Dual`a, ale zawsze jest coś, co musi mi psuć satysfakcje z zakupu :(

Nie poddaje się, bede testował dalej, w miare pojawiania sie nowszego softu do SPV i może cos sie zmieni.

Widze, ze mam prawie to samo co Ty (tylko ja nie musialem ciac kart:]).
Tylko powiem, ze jak przelacze na SIM2 (Orange) to jest gitara, lapie siec bez problemu. Dopiero jak chce wrocic do SIM1 (Plus abonament) to nie moze zlapac zasiegu, albo w ogole pyta kilka razy o PIN... Moze Plus na abonament ma jakies dzwine karty SIM?
Jak chce miec karte plusa, to musze zresetowac MDA zeby odpalil sie standardowo w Plusie...
Zaraz sprawdze jak sprawuje sie ten dual na Nokii 8210:P

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 02, 2007, 15:24:09 »
Cytat: "yogi_ziom"

Czytales wogole informacje na ten temat? prawie wszyscy "normalni" sdprzedawcy informuja, ze w dualach nie dzialaja karty ktore zostaly kupione po maju, czy cos takiego... oczywiscie dotyczy to tylko heyah

przykladowe opisy:
" UWAGA! Nowe karty Heyah (z małym chipem) na chwilę obecną nie działają z tymi adapterami"

"Współpraca z kartami sim:
PLUS SIMPLUS ERA TAK TAK ORANGE  POP SAMI SWOI  HEYAH*
* karty HEYAH zakupione przed majem 2006 roku."

Kolego dopisują powyższą informację, ale dopiero po zakupie przeze mnie jednego duala i interwencji mailowej u nich pojawiły się na aukcjach takie dopiski... W momencie kiedy kupowałem drugiego duala nikt nie wiedział że jest z nowymi kartami Heyah problem (choć jeden ze sprzedawców jak stwierdził "otrzymał pewne sygnały o pojedynczych problemach"). Kolejny "super-sprzedawca" zadał mi nawet obleśne pytanie, że "jak mają z Heyah nie działać ? - w końcu karta SIM to karta SIM i nie żadnej ma różnicy...". Ubawił mnie setnie tym stwierdzeniem, ale przecież to on ma ten status nie ja więc wysłałem mu tylko pewnego linka żeby się dokształcił...

Cytat: "esselite "

Aplikacje z menu, można uruchomić jedynie RAZ! Po wyłączeniu (nawet bez przełączania SIM`a) kolejne tąpnięcia na ikonkę nic nie dają. Dopiero po soft resecie można uruchomić aplikację i przełączyć karte SIM

Miałem to samo. Zmieniłem Duala i jest ok.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 05, 2007, 09:31:34 »
Cytat: "adamzet"
Miałem to samo. Zmieniłem Duala i jest ok.

Czy możesz powiedzieć na jakiego duala zmieniłeś? Mam nadzieję, że bez cięcia kart. Mam jeszcze stary adapter po Nokii który za pierwszym razem widział 2 karty, ale przy próbie przełączenia z jednej na drugą zawiesił HP. Potem przy włożonym dualu nie widział już żadnej z kart... Nie pomaga soft reset.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 20, 2007, 07:50:43 »
Czy coś się ruszyło w sprawie duala do SPV m3000?Miałem zamiar kupić ale po przeczytaniu tematu poczekam na Waszą odpowiedź.Więc pytanie czy komuś działa dual na tej SPVce?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 20, 2007, 09:27:07 »
pawelus

Tak dualae dzaialja pod Wizardem na forum bylo wiele razy.

« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 20, 2007, 09:49:40 »
Hm we wszystkich wątkach,które czytałem, z SPV było coś nie tak.
Możesz dać linka do tych z pozytywnym opisem???

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 20, 2007, 13:51:27 »
http://www.pdaclub.pl/forum/search.php poszukaj ja juz nie mam sily szukac za wszystkich nawet w jednym watku zdjecia duali wstawialem.

« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 20, 2007, 14:07:41 »
Nie pomagasz tylko wręcz przeszkadzasz.Nic nowego do tematu nie wnosisz.Czas leci dual simy się zmieniają a Ty w każdym wątku jaki jest o dualu piszesz tylko,że już było.Daj szansę wypowiedzieć się tym,którzy mają SPV m3000 z dualem,OK?Wyszło kilka nowych modeli od tego czasu.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 20, 2007, 19:32:09 »
pawelus

No to tez mam duala w Wizardzie a jak Ci sie nie podoba ten ktorego mam i ktorego opisalem i ktorego mozna caly czas kupic na allegro to szukaj na wlasna reke a truj.