MDA Compact i DUAL SIM - podsumowanie i zdjęcia

• 74 Odpowiedzi
  • 18131 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline glexu

• *
  • 64
« dnia: Czerwiec 11, 2006, 23:07:03 »
Witam wszystkich. Chciałem podsumować to wszystko co ostatnio bylo pisane o DUAL SIMach.
Jak ktoś kilka postów nizej opisał - zakupilem dualsim-a od pewnego Pana z allegro za 25,99, który w opisie ma napisane ze jego duale dzialaja z MDA COMPACT. Po otrzymaniu duala zaryzykowalem i pokroilem moje dwie karty Era TT i SimDATA. I opłacało się - DualSIM działa!! Karty można smiało ciąć - nie da sie ich uszkodzic jeśli robimy to z głową.
Dual wrzuca nam do START>PROGRAMS dodatkwe menu z którego sterujemy kartami bez restartu pocket-a. Przełączanie kart trwa okolo 25-30 sek.

Poniżej zrobiłem kilka fotek jak to wszystko w menu wygląda.
http://glexxu.w.interia.pl/dualsim/DualSIM_1.jpg
http://glexxu.w.interia.pl/dualsim/DualSIM_2.jpg
http://glexxu.w.interia.pl/dualsim/DualSIM_3.jpg

Mam nadzieje ze to co napisałem przyda się niektórym i skończą sie juz pytania o duale w pocketach.

pozdrawiam, Glexu
pozdrawiam,
Glexu

HTC DIAMOND

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2006, 15:43:16 »
Daj pls namiary na ta aukcje. Zakupie, nie zbankrutuje i sprawdze czy bangla z m3000 na kartach PLusa.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

ROM: PDACornerUltimate.V21-21032
RADIO: 1.71.09.01

*

Offline glexu

• *
  • 64
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2006, 15:59:15 »
Nie bede podawal linka do aukcji co by tu komuś reklamy nie narobic :)
Znajdź sobie na allegro aukcje za 25,99 , sprzedający jest z Zabrza.
pozdrawiam,
Glexu

HTC DIAMOND

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2006, 18:44:17 »
a działa z new kartami orange 3G ?
SDTV team

*

Offline glexu

• *
  • 64
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2006, 19:16:28 »
a nie wiem, mam tylko Era TT i SimData-e
pozdrawiam,
Glexu

HTC DIAMOND

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2006, 23:50:24 »
Fakt, dual chodzi bez zarzutu, zarówno w MDA Compact i w N6310i BEZ dodatkowego softu na PPC. Sprawdzony został na kartach (troszkę się bałem ciąć, ale powszystkim działa bez zarzutu: SimPlus (stara karta, jedna z pierwszych), Heyah i Orange (nowa). Nie widzę powodu trzymać w tajemnicy nicka gościa - skoro sprzedaje coś sprawdzonego niech się i inni poszukiwacze nacieszą, temat przewijał się już wielokrotnie i nikt nie potrafił wskazać jednoznacznie TEJ działającej metody. Gościu na Allegro nosi nick "klosl" i rzeczywiście jest z Zabrza. Polecam, gościu nie ściemnia (zapłaciłem wcześniej przelewem) i jest b.szybki z wysyłką. Dziwnym trafem ktoś z obsługi Allegro usunął dane o ostatniej aukcji, ale podkreślam - wszystko było w porzo. Teraz wiem: TO JEST TO!

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2006, 10:41:31 »
No to ja właśnie od niego czekam na przesyłke i bede testował z m3000. Moj poprzedni DUal działający w nokiach nie współpracuje z spv`em
HTC TYTN II
8gb microSDHC

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2006, 23:17:20 »
Hej Panowie Szlachta... Mam dla was zagadke roku...

Powiedzmy, że chce mi skype w MDA C. ale nie ma WiFi.

Ale chce mieć... więc tak myśle i knuje czy...

Da się to zrobić na Dual Simie. Czyli karta Orange i Iplus.

60 złoty jeszcze miesięcznie przeboleje jeśli będę miałe neta w MDA.

Co myślicie?? Da się ?? A jak nie to jakie rozwiązanie ??

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2006, 15:26:36 »
Cytat: "duchu101"
Hej Panowie Szlachta... Mam dla was zagadke roku...

Powiedzmy, że chce mi skype w MDA C. ale nie ma WiFi.

Ale chce mieć... więc tak myśle i knuje czy...

Da się to zrobić na Dual Simie. Czyli karta Orange i Iplus.

60 złoty jeszcze miesięcznie przeboleje jeśli będę miałe neta w MDA.

Co myślicie?? Da się ?? A jak nie to jakie rozwiązanie ??

Co to ma wspolnego z tematem? Masz problem to zaloz swoj temat i go opisz. A Skype po GPRSie NIE DZIALA.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2006, 23:42:12 »
Pytanie jest takie czy w dual sima można włożyć iplus?

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2006, 20:21:13 »
hmm rozumiem ze kazda karta gsm jest kompatybilna z tym i pewnie wiekszosc telefonow z tych popularno uzytkowych ale czy ktos wie jak zachowuje sie w telefonie niekompatybilnym? czy zadna nie bedzie wykrzyta czy tylko nie bedzie mozliwosci przelaczania? bo w sumie ciecie karty to inwestycja na cale zycie a ja chetnie bym sobie zapodal popa np na bezsenne noce na smsy do idei... zakladam ze w wizardzie ruszy...

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:03:15 »
ja tez z checia bym sie dowiedzial czy ktos testowal w wizardku
ja za to chce zrobic pakiet ERA + iplus :)

*

Offline glexu

• *
  • 64
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:13:05 »
Cytat: "duchu101"
Pytanie jest takie czy w dual sima można włożyć iplus?

A dlaczego ma nie działać? Przecież Iplus działa na zwyklej karcie sim - np tyakiej jak SimDATA.
pozdrawiam,
Glexu

HTC DIAMOND

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:20:43 »
osobiście wypróbowałem 2 rodzaje dual simów na Nokii 6230 (karta plusa i druga iplus)- nie zaskoczyło, tzn działo się coś takiego jakby tel. nie widział żadnej z kart i sobie odpuściłem bo szkoda mi więcej kasy na takie zabawy :)
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline korek

• 26
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 20, 2006, 00:04:33 »
Cytat: "esselite"
No to ja właśnie od niego czekam na przesyłke i bede testował z m3000. Moj poprzedni DUal działający w nokiach nie współpracuje z spv`em

i jak dostales ? przetestowales ? pochwal sie bo juz mam dosc dzwigania 3 telefonów.

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 20, 2006, 10:50:27 »
wszystko ok, tylko jaki sens tego duala ?? jak ktos wymysli zeby w tym samym czasie chodzily 2 karty i obie zalogowane do sieci - niech da znac bardzo mi to zycie ulatwi :)
Pozdrawiam
Jancio

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2006, 15:19:09 »
sens jest taki ze masz np simdate ktora jest dosyc tania do netu. Na codzien korzystasz z drugiej karty ktora ma najtansze rozmowy,  a na czas surfowania przelaczasz sie na simdate. Oczywiscie ktoras z sieci moglaby zaoferowac 2w1 tzn tani net i tanie rozmowy glosowe ale to dla nich za trudne.

Testy Dual`a
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:23:55 »
Sorka, nie odzywałem się dlug, bo mi pierdylnął pasek rozrządu i większość czasu spedzałem na forum Autokącika :(

Co do DUAL`a.

Karty już miałem pocięte, bo jak już kiedyś gdzieś pisałem działałem na dualu z nokiami. Są to SIM abonamentowy w Plusie i Simplus.
Po zainstalowaniu faktycznie udaje sie włączyć SPV i bez problemu się loguje do sieci. Pojawia sie w programsach aplikacja DualSim Card, tak, jak kolega z Compactem opisywał. Po uruchomieniu widzimy (jak na zdjęciach kolegi), na której karcie działamy. No i teraz jak zwykle trzeba wspomniec o jakiś ALEEEE:

1. Po potwierdzeniu przełączenia, znika zasięg oraz ikonka G/E i po chwili (jakieśod 12 do 27 sek.) pojawia się pad z prośbą o podanie PINu. Niestety na kartach Plusa, nie da sie tego PINu wyłączyć  :(  Po podaniu PINu telefon łapie zasięg i próbuje się zalogować do sieci (narastająco pokazują się kropeczki przy ikonce zasiegu).
Niestety różnie to bywa i czasami kropeczki migają i migają i telefon łapie zasięg na chwile, poźniej pojawia się wykrzyknik i poźniej znowu kropeczki. I tak w kółko. Tak jakby co chwila się aktywował i deaktywował Flight Mode. Nie ma żadnego efektu. Zrobiłem test, czy ktoś może sie dodzwonić po przełączeniu, gdy te kropeczki na zmiane z wykrzyknikiem i zasiegiem pulsują i niestety (po raz drugi ten zwrot ;) ) nie ma sukcesów. "Abonent...bla, bla...nieosiągalny"
Powtórze, że na to zachowanie nie ma normy, raz sie przełącza bez problemu, a czasami nie łapie i pomaga tylko (moze nie tylko, ale ja tak robie) Soft Restet.

Właściwie to Wykrzyknik pokazuje się bardzo często, a przy użytkowaniu zauważyłem, że zawsze kiedy wywołujemy aplikację Phone. Niby nic, bo za chwile jest zasieg, ale takie wkurzające.

2. I tu w zasadzie zachowanie, które dyskwalifikuje Duala z ergonomicznego używania w SPV. Aplikacje z menu, można uruchomić jedynie RAZ! Po wyłączeniu (nawet bez przełączania SIM`a) kolejne tąpnięcia na ikonkę nic nie dają. Dopiero po soft resecie można uruchomić aplikację i przełączyć karte SIM, co w przypadku dosyć długiego startu SPV jest nie do przyjecia. Nie wiem czy to kwestia WM 5.0,  ROM`u, mam Custom AKU 2.3 Cingullar`a, czy samego Dual`a, ale zawsze jest coś, co musi mi psuć satysfakcje z zakupu :(

Nie poddaje się, bede testował dalej, w miare pojawiania sie nowszego softu do SPV i może cos sie zmieni.
HTC TYTN II
8gb microSDHC

*

Offline marx

• 640
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:37:38 »
czy dobrze rozumiem ze ta nowa aplikacja jest  zaszyta w tym dualu? a moze SPV maja w ROM i po wykryciu duala ona sie uakytwnia?
Jesli mozliwe, sprawdz dokad porowadzi skrot tej aplikacji.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:44:40 »
\\Windows\STK.exe
To się nazywa SIM Tool Kit
i jest do tego jeszcze jakiś pliczek .dll
HTC TYTN II
8gb microSDHC

*

Offline glexu

• *
  • 64
Re: Testy Dual`a
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 24, 2006, 22:05:52 »
Cytat: "esselite"
Sorka, nie odzywałem się dlug, bo mi pierdylnął pasek rozrządu i większość czasu spedzałem na forum Autokącika :(

Co do DUAL`a.

Karty już miałem pocięte, bo jak już kiedyś gdzieś pisałem działałem na dualu z nokiami. Są to SIM abonamentowy w Plusie i Simplus.
Po zainstalowaniu faktycznie udaje sie włączyć SPV i bez problemu się loguje do sieci. Pojawia sie w programsach aplikacja DualSim Card, tak, jak kolega z Compactem opisywał. Po uruchomieniu widzimy (jak na zdjęciach kolegi), na której karcie działamy. No i teraz jak zwykle trzeba wspomniec o jakiś ALEEEE:

1. Po potwierdzeniu przełączenia, znika zasięg oraz ikonka G/E i po chwili (jakieśod 12 do 27 sek.) pojawia się pad z prośbą o podanie PINu. Niestety na kartach Plusa, nie da sie tego PINu wyłączyć  :(  Po podaniu PINu telefon łapie zasięg i próbuje się zalogować do sieci (narastająco pokazują się kropeczki przy ikonce zasiegu).
Niestety różnie to bywa i czasami kropeczki migają i migają i telefon łapie zasięg na chwile, poźniej pojawia się wykrzyknik i poźniej znowu kropeczki. I tak w kółko. Tak jakby co chwila się aktywował i deaktywował Flight Mode. Nie ma żadnego efektu. Zrobiłem test, czy ktoś może sie dodzwonić po przełączeniu, gdy te kropeczki na zmiane z wykrzyknikiem i zasiegiem pulsują i niestety (po raz drugi ten zwrot ;) ) nie ma sukcesów. "Abonent...bla, bla...nieosiągalny"
Powtórze, że na to zachowanie nie ma normy, raz sie przełącza bez problemu, a czasami nie łapie i pomaga tylko (moze nie tylko, ale ja tak robie) Soft Restet.

Właściwie to Wykrzyknik pokazuje się bardzo często, a przy użytkowaniu zauważyłem, że zawsze kiedy wywołujemy aplikację Phone. Niby nic, bo za chwile jest zasieg, ale takie wkurzające.

Musze powiedziec ze u mnie na compact-cie dzieje ie tak samo, ale zauważyłem pewną regułę. Mianowcie moj PDA traci zasieg i wyszukuje siec gdy bateria jest bliska wyczerpaniu (około 10%)

2. I tu w zasadzie zachowanie, które dyskwalifikuje Duala z ergonomicznego używania w SPV. Aplikacje z menu, można uruchomić jedynie RAZ! Po wyłączeniu (nawet bez przełączania SIM`a) kolejne tąpnięcia na ikonkę nic nie dają.

U mnie działa bez problemu. Wchodzadz do menu DualSim-a po wyborze karty trzeba odczekac na przelogowanie sie karty, ale mozna za chwile wybrac poprzednia i system ja przelaczy bez zadnego SR. Wiec ten objaw chyba tylko w SPV??
pozdrawiam,
Glexu

HTC DIAMOND

*

Offline marx

• 640

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 11, 2006, 23:48:27 »
mam duala (jakas 6 nie 8   ) na noki 9300 i jest ok. IMHO to nie program WM5 obsluguje duala ale soft zaszyty w dualu, dziala to na takiej zasadzie jak simextra itp dodatkowe menu kazdego producenta zaszyte w kartach. Tak jest napewno bo simextra zniknal po zaladowaniu duala i dodatkowe menu w simdata tez nie ma.wiec menu wyboru poprostu wchodzi w standardowe miejsce.w 9300 mam tylko to na zewnetrznym wysw.
i jeszcze uwaga co do CIECIA radze kazdemu byc ostrozny z tymi szablonami ja ere abon i simdata przycinalem ostroznie, jak zblizalem sie do metalu oderwalem wierzchnia warstwe plastiku i dokladnie wiedzialem gdzie sie chip konczy i jak ciac. te szablony kazaly przycic sporo chipa 2-3 mm ale ja te 2-3 mm dociolem z drugie strony i jest ok. a heyah przycinalem w/g szablony i lipa ma problem ze zlapaniem stykow, ale tak jest sprawna

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 18, 2006, 22:19:05 »
teraz mam 9100 i ten sam dual nie chodzi jak powinien :( , jeszcze nie zciagnalem simlocka ale powinien probowac sie przelaczyc tak jak bylo w nok przed zdjeciem sim. przelozylem duala jako pierwasza jest era mda9100 tez z ery, wyszystko jest ok ale kiedy probuje przelaczyc to lipa, nawet nie probuje wejsc do karty, ta druga to simdata, powinien dac komunikat o zlej karcie a tu nic. moze jednak to wina simlocka ale narazie nie sciagam bo choc m-c chce miec gwarancje

OFT czy jak zlece sciagniecie sima w serwisie ery to tez strace gwr?? juz zadzwonilem 610PLN :wkurzony:  i nie trace gwr ]:>

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 19, 2006, 02:20:36 »
Pytanko czy ten dualsim dzialal by na XDA2i???

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 04, 2006, 00:15:23 »
U mnie na Compactie nie widać tego menu o którym piszecie nie działa. Na noki 3310 wszystko jest ok.

Na Compactie mam wywalony extented rom, może dlatego aplikacja Dualsim nie uaktywnia się. Czy ktoś komu działa ten dualsim może przesłać mi na mail, lub zamieścić na serwerze plik aplikacji dualsim?

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 04, 2006, 01:37:13 »
to progs zaszyty w simie tak jak simextra i inne, sprawdz czy widac u ciebie te rozszerzone menu od operatora,jak je widac to to tez powinno byc.inna kwestia czy dziala, u mnie widac, do setupu mozna wejsc ale nic nie dziala

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 04, 2006, 07:30:16 »
ja wczoraj dostalem duala qpionego na allegro i pod WM5 na Wizardzie dziala bez problemu wszystko ladnie smiga :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline malik

• 257
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 05, 2006, 00:34:05 »
oleyek zrob jakies foto i wrzuc tu, jak wyglada opakowanie, i napisz moze z jakiej aukcji.Bo ja dzisiaj dostalem DS ver8 ale tez nie dziala,taki sam objaw przy przelaczaniu jak DS v6, mignie klepsydra i nic sie nie dzieje, a dodatkowo przy autoSW tel zwariowal i co chwile logowal sie do sieci z SIM1. MOze to kwestia romu

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 05, 2006, 08:39:52 »
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.