karta WIFI "spectec" + MDA compact

• 14 Odpowiedzi
  • 1683 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 08, 2005, 09:46:49 »
mam MDA Compact Ery działający w PLUSIE. Kupiłem karte WIFI "spectec" na SD i mam cholerne kłopoty z konfiguracją, karta nie moze sie zalogować w mojej sieci, a nawet jesli jej sie uda to IE i OE usiłuja łączyc sie z internetem przez GPRS, nie wiem juz co i gdzie przekonfigurować. karte podpinam ostatnio pod połaczenia "Internet" i kiedy takie połączenie wybiorę jako defaultowe, karta sie nie łączy... etc....
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)
ROM: Dutty's HD V3.0

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2005, 11:55:33 »
Sciagnij najnowsza wersje sterownikow ze strony producenta. Te co sa oryginalnie na plycie CD sa stare i problematyczne...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2005, 12:36:07 »
tak zroblłem, ale to raczej nie w tym sprawa. gubie sie raczej w ustawieniach polaczen.
probowalem tez hitchhikera, ale czy ten program obsługuje taka karte (nie pokazuje zadnych dostepnych sieci - jakby nie widzial karty)?
mam nadzieje, ze kiedys ktos to wyprostuje...
pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2005, 12:38:40 »
Prawdopodobnie masz gdzies w systemie wymuszone laczenie sie z internetem przez komorke... dlatego to w ten sposob dziala. Zainstaluj moze WiFiGraph - ten program na 100% dziala na tej karcie (sam testowalem), ale Hitchhiker tez powinien ruszyc bo powstal w oparciu o WiFiGraph.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2005, 15:11:48 »
hm..
fakt, problemy sa dwa:
1. przewaznie brak polaczenia z siecia WIFI;
2. a jesli juz sie na chwilke pojawi, jest bezuzyteczna - IE i OE wymuszaja polaczenie z internetem przez GPRS.

Hitchhiker dziala o tyle, ze wumysza na chwile probe polaczenie z siecia - co widac po ikonce, nie widac w nim jednak zadnych dostepnych sieci.

sam juz nie wiem co probowac - nie lubie robic smietnika w sprzecie.
pzdr.

*

Offline fiozo

• 14
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2005, 14:18:20 »
To mnie teraz zdołowałeś :(
Właśnie miałem podobny plan, telefon też zakupiłem w ERZE a używam w PLUSIE.  Liczyłem na to że właśnie dzięki tej karcie będę miał WI-FI :(
Jakby udało Ci się jakoś rozwiązać ten problem daj znać jak byłbym wdzięczny..
Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2005, 14:38:47 »
no to powiem Ci, ze przekonfigurowanie tego na plusa to tez byla sztuczka! ale udalo sie i wiem jak to zrobic,
szczegolnie ciezko szlo z mmsami, jako ze sama konfiguracja "plusmms gprs" to malo... trzeba zaczac wszystko od wywalenia ustawien ery, potem mozna robic konfiguracje na plusa. a co do wifi spectec, to jestem pewien, ze pojdzie... musze tylko poszukac bledu..
pozdrawiam,
aha, generalnie jestem bardzo zadowolony (gdyby tylko to MDA nie wysylalo czasem podwojnych esemesow....:)

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2005, 15:55:09 »
Nie zamykaj pocket outlook-a przed otrzymaniem potwierdzenia, ze SMS zostal wyslany, to nie beda sie wysylaly podwojnie.
Co do wspolpracy zWifi, to nie mam zadnych problemow (SanDisk)
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2005, 16:04:19 »
...cos tak czulem, że moze o to chodzic!
jesli masz skonfigurowane WIFI, to moze zdradzisz tajemnice?
zacznijmy od samego poczatku i zaluzmy, ze nie mam zadnej konfiguracji. z internetem lacze sie przez plus-gprs, takie polaczenie widac na zakladce connections. instaluje stery do wifi, wkladam karte. na ekranie pojawia sie ikonka wifi, po chwili okienko konfigurowania ustawien.... i co wtedy?
czy mam wybrac "internet" czy "work", czy tez olac to okno i przejsc do settings-connections-advanced i tam cos grzebac, czy tez to settings-network cards?
hm? masz pomysl?

pozdrawiam.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 09, 2005, 16:23:10 »
Ja to robilem dosc dawno, ale nalezy na pewno wybrac internet. Nastepnie PDA odnalazl moja siec WiFi i zapytal czy sie do niej podlaczyc. Odpowiedzialem, ze tak i ... tyle
Raczej wiec nie jestem dobra osoba, ktora moze cos podpowiedziec. A sprawdzales te karte na innym pda? Moze to problem z sama karta ?
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 09, 2005, 18:14:22 »
nie, jeszcze nie miałem okazji...
hm..., walcze dalej :) dzieki.

Odp: karta WIFI "spectec" + MDA compact
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2007, 13:59:00 »
Hejo udało komuś sie juz rozwiazac problem jak dobrze skonfiugurować karte wifi specteca na mda compact.  bo ja własnie sobie ja kupiłem no i kurde znajduje mi siec wifi, mówi ze ma sygnał ale jak chce sie połaczyć z internet explorer wyskakuje mi komunikat.  Unable to connect.  You have no modem entries created, and no networ card present. .  i nie wiem co dalej robić możecie pomuc?

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2007, 01:22:24 »
Testowałem kartę Spectec sdw820 z MDA Compact i da się ją zmusić do poprawnej pracy.
Niestety konfiguracja połączenia Spectec'a jest 'kapryśna' - wprowadzanie zmian w ustawieniach, wyłączenie radia przed wyjęciem karty powoduje późniejsze kłopoty z ponownym jej poprawnym włączeniem.
Zatem najlepiej jest usunąć istniejącą konfigurację i ustawić wszystko od początku.

1. Pobrać i zainstalować sterowniki ze strony
http://www.spectec.com.tw/Download.htm

2. Podłączyć kartę ale zignorować ew. informacje o wykryciu sieci (kreator)

3. W zainstalowanej aplikacji sprawdzić czy jest włączone radio i wyłączyć opcję połączenia 'Ad-hoc'. Można wcześniej na wszelki wypadek zmienić kanał 'Ad-hoc' na nieużywany (np.12).

4. W połączeniach sieciowych (settings-network cards) skonfigurować dla połączenia SSID, szyfrowanie WEP, WPA, WPA-TKIP do połączenia  z Internetem.
ps. Zakładka 'network cards' pojawia się po poprawnym zainstalowaniu sterowników i przy podłączonej karcie.
Jeśli zakładki nie ma - oznacza to problemy z kartą lub sterownikami.

5. Po zakończeniu konfiguracji wyjąć kartę i po kilkunastu sekundach włożyć ją ponownie.
Tym razem korzystając z kreatora uaktywnić połączenie sieciowe.

Uwagi:
Podany sposób działa nawet w sieciach bez rozgłaszania SSID. Być może w sieciach z rozgłaszaniem da się to zrobić prościej (nie testowałem).

Jeśli coś nie działa (np. łączy-rozłącza pomimo silnego sygnału) to nie należy walczyć z istniejącą konfiguracją - to nic nie da. Lepiej usunąć profil połączenia i skonfigurować go ponownie.

Żeby wyłączyć WiFi wysuwamy kartę, nic wcześniej nie wyłączając.

Zainicjowanie karty, wykrycie sieci i zalogowanie zajmuje dłuższą chwilę, zamiast podejmować nerwowe działania lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Na pocieszenie dodam, że poprawnie skonfigurowana karta działa później bez problemów.

Powodzenia.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2007, 21:15:28 »
Ja właściwie nie miałem żadnych problemów ze skonfigurowanie specteca w MDA Compact. Telefon kupiłem w Plusie i działa wszystko zarówno w plusie jak i orange.
Mam natomiast inny problem. Bardzo często zdaża się (właściwie kilka razy dziennie), że kiedy wkładam kartę do slotu, nie jest ona zupełnie rozpoznawana. MDA zupełnie na nią nie reaguje a sama karta też nie mruga wbudowaną diodą. Pomaga jedynie soft reset i wtedy wszystko rusza bez problemu. Uciążliwe to jest dla mnie potwornie, bo taką operację czasami robię kilka razy dziennie. Nie ma żadnej reguły... Czasem zaskakuje bez problemów a czasem muszę zrobić reset. Czasem łączy się z siecią i internetem a czasem łączy się tylko z siecią a internet dosteje dopiero po włączeniu skanera sieci. Oczywiście jestem zawsze w obrębie jednej i tej samej sieci dlatego strasznie dziwi mnie to zachowanie.
Awarię karty wykluczam, ponieważ pracuje bezproblemowo po resecie... MAcie jakieś pomysły? Może trzeba coś w rejestrze pogrzebać? Tylko ja na tym zupełnie się nie znam :( tzn potrafię go zmienić ale zupełnie nie wiem co robię ;) operam się na waszych wskazówkach.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:51:00 »
I ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną nie odpalania tej karty?
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)