BIG problem, umarł MDA Compact

• 5 Odpowiedzi
  • 811 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 19, 2006, 09:21:39 »
Kochani mam Big problem,
Zachciało mi się wyższej wersji softu w MDA Compact,
do tej pory miałem WWE_1.11.00 (ERA)
próbowałem załadować WWE_1.13.00,
Postępowałem zgodnie z instrukcjami Jasse http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27046

7.FLASHOWANIE:).Właczamy MDA w tryb boot loadera (wyżej napisane jak).Przekładamy karte z czytnika do MDA i w bootloaderze po paru chwilach powinno pojawić się zapytanie czy flashować po wciśnięciu guzika włącz/wyłącz.Oczywiście wciskamy i czekamy aż dojdzie do 100%.
Jeżeli już jest 100% i się niby zakończy , ale wywali bład że downloading failed , checksum failed to znaczy że UPGRADE ZAKOŃCZONE ,

Do tego momentu było OK., jednak teraz MDA wchodzi tylko do bootloadera i na tym koniec,
widzę napis Serial i tyle.
Nie wiem czy to ważne ale karta której użyłem to Kingston 128 Mb która po wyciągnięciu z MDA już nie żyje nie można jej sformatować w żadnym czytniku.
Podejrzewam że
1.   Karta umarła w trakcie ładowania nowego softu (chociaż doszło do 100%)
2.   bateria ma za niski poziom napięcia,
i to może być powodem moich problemów.
Liczę na to że ktoś mi pomoże, nie wiem jak wybrnąć z tej sytuacji bez odsyłania sprzętu do serwisu.

*

Offline aleextra

• **
  • 158
  • Sprzęt: Universal
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2006, 21:27:21 »
Hej!

Ja za długo nie mam mojego PDA.. ale, jesli pisze serial, to po podłączneniu pod USB powinno pisać tam USB. Jeśli pisze, to spróbuj normalny upgrade ROMu zrobić. Wydaje mi się, że masz pda w trybie bootloader - oprogramowanie służące do wystartowania systemu. Zrobiłeś reset? Nie HR, tylko taki rysikiem w dziurkę ;)

Ja nie bawiłem się w żadne bigstorage, ale upgrade u mnie wygląda tak:

ściągnąłem ROM z xda-developers, w postaci pliku exe, który jest archiwum, chyba zip, ale nie jestem pewien (nie uruchamiasz pliku, tylko przez program do archwizacji/kompresji to robisz)
1. PDA nie podpięty do PC
2. Rozpakowałem ten plik exe, powstało mi kilka plików
3. Ściągam plik MaUpgradeUt_noID.exe, ze strony np. xda-developers.com, zapisujesz go w katalogu w którym masz rozpakowane pliki z tego exe.
4. podłączam pda pod PC, przez kołyskę/kabel USB
5. pojawi się napis USB - odpalasz ściągnięty, czyli MaUpgradeUt_noID.exe
6. Czekasz aż skończy się flashowanie (trzymasz kciuki, żeby prądu nie wyłączyli).

ja w ten sposób robię.. nie wiem, czy dobry, ale skuteczny.

powodzenia życzę
Happy BA user with wm6.
Teraz MDA PRO... nadal szukam idealnego ROM...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2006, 21:47:49 »
Kontaktowałem się ze znajomym który ma wiedzę w tej materii.
Podobno problemem jest te podmienione 416 bajtów w pliku który należy załadować do MDA, niestety zabrakło mi energii w baterii i w trakcie którejś operacji sprzęt wyłączył się na dobre i tyle moich doświadczeń. Na szczęście mam do kogo wysłać compacta w celu naładowania akumulatora, może przy okazji i odrobinie szczęścia dostanę działający sprzęt. Pozostaje mi dług wdzięczności i świadomość że bigstorage może być BIG PROBLEMEM

*

Offline aleextra

• **
  • 158
  • Sprzęt: Universal
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2006, 22:41:36 »
Mam nadzieję, ze się uda. Trzymam kciuki. Teraz wiem, że zawsze dobrze naładowana bateria musi być przed zmianą. Ja zazwyczaj przy 40% to robiłem i nie miałem problemów raczej

pozdrawiam
Happy BA user with wm6.
Teraz MDA PRO... nadal szukam idealnego ROM...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2006, 15:38:03 »
ja gdy na moim mda compact robułem bigstorage to też w pewnym pomencie zabrakło prądu w baterii ale był to moment gdy stary rom był już zgrany na karte więc podłączyłem pod ładowarke i chwile poczekałem i potem włożyłem karte ale niestety nie chciało w bootloaderze nic odpalić więc znowu pod ładowarke i po jakimś czasie zaczęło wykrywać karte więć bootloader potem włożyłem karte i poszło bez problemów
ja także trzymam kciuki ze uda się aby twój compact ożył ponownie  ;)

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2006, 15:52:57 »
kazdy ma napewno podobne przezycia :)