[MDA Compact] to i owo do wyjasnienia ?

• 22 Odpowiedzi
  • 1331 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« dnia: Lipiec 15, 2006, 14:02:09 »
Witam Was

Powróciłem po pewnej przerwie i znowu mam pockecika tym razem w wersji z telefonem MDA Compacta. Bardzo go juz polubilem, poprzednio uzywalem HX4700.

Oczywiscie przewertowalem juz spora czesc postow na forum i wiele mi one wyjasnily. Kilka watpliwosci jednak zostalo i moze po kolei:

- bateria; mam uzywanego MDA i cos chyba bateria juz nie teges.
 Owszem troche sie nim bawie bo to nowa zabawka :) ale ostatnio mniej, baterie musze ladowac codziennie. Jak to u Was wypada? W zasadzie nawet w trybie czuwania prad znika jakby za szybko :(

- polaczenie GPRS dziala lecz nie rozumiem dlaczego po jego zerwaniu nie moge sie polaczyc ponowie az do restartu MDA? Wywala jakis blad i kaze mi sprawdzic konfiguracje. Niby nic ale dyzy problem :(

- czy mozna podtrzymywac jakos polaczenie GPRS na sile aby nie laczyc sie co chwile ?

- nie doszukalem sie info na forum czy udalo sie juz Wam wygrac z problemem polskiego slownika do rozpoznawania pisma ? Juz w HX4700 bardzo brakowalo mi tego luksus :(

- Ktore dzialajace GG polecacie w werji na pocketa ?

Jesli ktos znajdzie chwile poprosze o jakies rady wskazowki. Z gory dzikuje.

Roger

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Re: [MDA Compact] to i owo do wyjasnienia ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2006, 16:09:02 »
Cytat: "Roger from Cracow"
 Owszem troche sie nim bawie bo to nowa zabawka :) ale ostatnio mniej, baterie musze ladowac codziennie. Jak to u Was wypada? W zasadzie nawet w trybie czuwania prad znika jakby za szybko :(

Sprawdz czy nie masz pootwieranych w tle jakis procesow. Byc moze nie zamykasz programow tylko minimalizujesz.

Ja polecam zdecydowanie MobileGadu. Jest jeszcze PocketGadu ale on jest od dawna nieuaktualniany. Oba sa do sciagniecia z naszego dzialu Download.

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2006, 16:39:51 »
Cytat: "sajlent"

Sprawdz czy nie masz pootwieranych w tle jakis procesow. Byc moze nie zamykasz programow tylko minimalizujesz.

Ja polecam zdecydowanie MobileGadu. Jest jeszcze PocketGadu ale on jest od dawna nieuaktualniany. Oba sa do sciagniecia z naszego dzialu Download.

To nie to. Mam juz doswiadczenie bo wczesniej mialem dwa pockety i zamykam programy, zreszta uzywam nakladki Wisbar a tam to jest bardzo latwe. Dlatego chcialem rozwiac swoje watpliwosci i zapytac jak Wam dzialaja baterie na MDA Compact zanim kupie nowa.

OK dzis zainstaluje Mobile Gadu wiec.
Dzieki

Roger

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2006, 17:01:19 »

Ja problemu nie mam zadnego, co noc przed spaniem wlkadam do ladowania i co rano mam 100% na caly dzien - nie zastanawiam sie czy zluzylem 30% czy 70% przez czaly dzien :!:

- polaczenie GPRS dziala lecz nie rozumiem dlaczego po jego zerwaniu nie moge sie polaczyc ponowie az do restartu MDA? Wywala jakis blad i kaze mi sprawdzic konfiguracje. Niby nic ale dyzy problem

http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10378 - tu masz jedno rozwianzanie, ale ja polecal bym wgranie nowego romu z T-Mobile (bardzo latwe)

Pobrac go mozesz z: http://rapidshare.de/files/24506040/MA_TMUK_11300_128_11200_Ship.exe.html

- czy mozna podtrzymywac jakos polaczenie GPRS na sile aby nie laczyc sie co chwile ?

Nowy rom rowniez powinien to rozwianzac, a jesli nie to  http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=7&sortby=t&sort=asc&f_id=213

Jesli masz jeszcze jakies pytania, to pisz :!:

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2006, 15:55:27 »
Ja problemu nie mam zadnego, co noc przed spaniem wlkadam do ladowania i co rano mam 100% na caly dzien - nie zastanawiam sie czy zluzylem 30% czy 70% przez czaly dzien :!:

http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10378 - tu masz jedno rozwianzanie, ale ja polecal bym wgranie nowego romu z T-Mobile (bardzo latwe)

Pobrac go mozesz z: http://rapidshare.de/files/24506040/MA_TMUK_11300_128_11200_Ship.exe.html

OK
to mam jeszcze pytania :)
Latka na GPRSa nie pomoga za bardzo. W zasadzie sklaniam sie ku wgraniu nowego ROMu, kiedys juz mialem taka operacje za soba jeszcze na ipg3870. Sciagnolem rom z linka (dzieki) i teraz powoli sie do niego przymierzam. Jedno pytanie tylko... lamerskie. Otoz nie moge sobie przypomniec jak to jest? Zrobilem sobie backup z MDA na kompie i zastanawiam sie co bedzie po przeflashowaniu jak wgram ten backup z powrotem ? System zmieniz  sie na ten nowy z ROM a nie mam pewnosci czy backup nie bedzie chcial nadpisac go starym windowsem? Czy po tej operacji restore bede mial z powrotem odbudowany system na nowym zauktualizowanym ROMie ?

Co do baterii to chcialo by sie miec telefon, ktory bedzie dzialal ze dwa trzy dni ;)

Roger

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2006, 17:59:38 »
Co do baterii to chcialo by sie miec telefon, ktory bedzie dzialal ze dwa trzy dni ;)

Ale poco, Nie spisz przez trzy dni :?:

A co do reszty, jesli przywrocisz beckup, ze starszej wersji windowsa, to nie nadpiszesz go starym, ale nowy rom to uaktualnienie windowsa i przywracajanc beckup ze straymi plikami to nimi nadpisujesz nowe, i przez to PDA moze bardziej nie stabilnie dzialac :!: wienc lepiej tego nie rob...

Jesli bendziesz wgrywal ROM to najlepiej rob to na laptopie podlanczonuym do sieci(elektrycznej oczywiscie) bo przerwa w zasilaniu podczas wgrywania moze skanczyc sie bardzo kosztowna wizyta w serwisie...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2006, 20:49:08 »

Roger

no to kup zwykły telefon komórkowy  :))
albo zamień compacta na compacta 2 (ew. Propheta) spokojnie wytrzymuje 3-4 dni, oczywiście normalnie eksploatowany

*

Offline Lejna

• *
  • 79
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:21:47 »
to dziwne bo ja posiadam od 5 dni MDA Compact II i mam to samo nówka bateria a ładować muszę ją codziennie dlaczego tak jest wszystkie programy pozamykane a baterię żre jak szalony coś jest nie tak ?   :surprised:

*

Offline kero8

• **
  • 194
  • Sprzęt: XDA mini + 4GB
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:38:02 »
Ja mam COmpacta I i normalnie zużywa ok. 20% dziennie.

*

Offline Lejna

• *
  • 79
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:49:29 »
Cytat: "kero8"
Ja mam COmpacta I i normalnie zużywa ok. 20% dziennie.

jaką masz baterię i jak to robisz że zużywa tylko 20 % ??  :mysli:

*

Offline kero8

• **
  • 194
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:55:32 »
Li-Poly 1200mAh, jasność na 2 pozycję (prawie minimum), wygaszanie po 30 sek, wylaczanie po 2 minutach, bt wlaczony gdy trzeba, tryb w samolocie na noc. I uzywam przycisku power jak skoncze cos robic. Poza tym Pocket Plus zeby nic nie sterczalo w pamieci, najwazniejsze programy i dokumenty w big storage, aby jak najmniej uzywac karty pamieci .

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:36:48 »
Wiecie, ja też mam Li-Poly 1200mAh ale podświetlenia na max, bez wygaszenia wyłączanie po 3 min, GSM zawsze on... a reszta podobnie...

I w jeden dzień wyczerpie się 20% - jeśli używam tylko jako tel. to 15% ale czasem używam go bardzo intensywnie, że przed snew zostaje mi 40% czasem 30%...

Ale dalej nie rozumiem: poco ma trzymać kilka dni, jak co noc można ładować... (oczywiście poza tymi osobami którzy pracują w nocy... ale wtedy śpi się w dzień i wtedy można ładować...)

*

Offline kero8

• **
  • 194
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:39:52 »
A po co co noc ładować jak trzyma kilka dni? :) Pamiętaj że taki aku wytrzymuje teoretycznie 1000 ładowań czyli 3 lata, a w praktyce pewnie po roku zdechnie, albo bardzo straci na pojemności.

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:42:33 »
Taaa, ale mimo to uważam, że elektronika jest dla ludzi a nie ludzie do elektroniki, i nie powinniśmy sobie utrudniać korzystania z niej - to elekronika ma się do nas dostosować :!:

*

Offline kero8

• **
  • 194
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:45:27 »
Też się z tym zgadzam ale nie ma sensu doładowywać z 70% do pełna jeżeli z PDA korzystamy niezbyt intensywnie.

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2006, 13:52:45 »
ok, ale mamy 70% a przyszłego dnia moge bardzo intensywnie go używać (w moim przypadku nie da się tego przewidzieć... ;) ) to wole go doładować, niż mieć problem... A co do akumulatora - to dłużej niż rok to mało co u mnie wytrzymało ;)

*

Offline ziomel

• **
  • 148
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:04:41 »
stalem sie szczesliwym posiadaczem mda compact:)...i pojawily sie juz pierwsze problemy mianowicie nie moge zainstalowac mobile gadu przez active sync....zainstalowalem wtyczke do today ale nie moge usunac wyskakuje jakis plik dll. i nie moge odpalic automapy za malo pamieci...a i jak sie robi hard reset w mda compact??...z gory dzieki za szybkie odp.

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:11:53 »
w MDA C hard reset to: POWER + soft reset...

W jakiej postaci masz klienta GG :?:

AutoMape instalowałeś na karte pamięci :?:

*

Offline ziomel

• **
  • 148
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:29:00 »
sprobuje jeszcze raz zainstalowac automape..tylko nie moge jej znalezc w mda...jak biore remove programs to jej tam nie ma i co zrobic??..z gg juz sobie poradzilem...a co to soft reset..sorka za pytania ale jestem laikiem 2 godziny temu ja odebralem:)

*

Offline Waldzio

• 919
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 26, 2006, 17:34:00 »
ok, ale nie instaluj Automapy w pamici PDA - to go bardzo spowolni - tylko na karte pamici :!:

*

Offline ziomel

• **
  • 148
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 26, 2006, 18:26:41 »
a jak odinstalowac automape?...nie moge jej znalezc

*

Offline ziomel

• **
  • 148
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2006, 18:38:32 »
i jeszcze jedno pytanko...czym zdjac simlocka??...a i jak przy instalacji automapy wybrac karte pamieci??...bo gdy instaluje pyta czy w folderze domyslnym i nie da sie zmienic

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2006, 19:50:43 »
co do pytania isalacji jak ci wyskakuje  okienko activa zamiast wciskac ciagle tak wcisnij nie :D pokaze ci sie  wtedy okienko z wyborem miejsca instalacji :)