[MDA Compact] Identyfikacja modelu - prosze o pomoc

• 14 Odpowiedzi
  • 865 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[MDA Compact] Identyfikacja modelu - prosze o pomoc
« dnia: Kwiecień 02, 2007, 20:45:47 »
Witam serdecznie. 
Prosze o pomoc w dosc nietypowej sprawie. 
Kilka dni temu kupilem na Allegro palmfon MDA Compact z sieci T-Mobile.   Sprzedawca powiedzial ze przywiozl go z Niemiec i jedyna modyfikacja to zmiana softu z GER na ENG. 
No i tutaj wlasnie zaczyna sie moj problem.   Pudelko w ktorym otrzymalem sprzet jest wyraznie od MDA Compact.   Kolor obudowy (jasno szary) rowniez wskazuje na ten model.   Sprzedawca upiera sie ze to MDA Compact.   A ja mam powazne watpliwosci czy nie jest przypadkiem zamieniona obudowa i teraz w obudowie od MDA Compact mam MDA Compact II (oczywiscie jest to dla mnie dobra wiadomosc bo sprzet jest w dobrym stanie z folia na wyswietlaczu i dalem za niego niewielka sume).  
Z tego co wyczytalem na wielu stronach i forach modele te rozni niewiele parametrow. 
Przede wszystkim procesor, obsluga EDGE i system operacyjny. 

No i chodzi wlasnie o to, ze mam procesor TI 200Mhz i system WM 5. 
Na kazdym forum do znudzenia walkowany jest temat czy istnieje rom WM5 na MDA Compact I i wszyscy pisza ze nie.  .   Wiec skoro mam procesor TI 200 a nie Intel 415 i WM 5 to chyba jasne ze mam MDA Compact II ale caly czas nie jestem pewny bo nie moge znalezc zadnych sladow obslugi EDGE.   No i ta nieszczesna jasna obudowa i upor goscia ktory mi go sprzedal.   Chodzi mi o to, ze podobno istnieje polski rom do MDA Compact II i chcialem go znalezc i sprobowac flashowac.   Jednak boje sie tego zrobic poniewaz byc moze faktycznie jest to MDA Compact I i jakis specjalnie zmodyfikowany dla tego modelu ROM WM 5 o ktorym malo kto wie.   Zwlaszcza ze na wielu forach czytalem o kilku odmianach MDA Compact I i byc moze mam wlasnie jakis nietypowy model z procesorem takim jak w MDA Compact II. 

1.   Prosze o pomoc w identyfikacji tego sprzetu.   Informacje na temat tego czym mam sie sugerowac. 
2.   Czy wyjecie baterii jest rownowazne z HR ?? bo nie chce stracic tego co wgrywalem do tej pory :)
3.   Czym zrobic backup ?? W MDA I mialem program SD Backup i szczerze mowiac byl genialny a tutaj nie mam niczego do kopii zapasowej a Sprite Backup kompletnie nie chce mi dzialac. 

Z gory dziekuje za pomoc. 
Pozdrawiam.  .  .  .  .  . 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 20:49:31 wysłana przez Firstborn78 »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: [MDA Compact] Identyfikacja modelu - prosze o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2007, 20:56:50 »
Wyjęcie aku - to tak samo jak soft reset.
Może daj odpowiedzi  na kilka pytań bo z twojego długiego opisu trudno cokolwiek konkretnego wywieść.
1. Jaki jest system WM2k3 czy WM5
2. Jaki jest ROM i Ext_rom
3. Jaka jest informacja o sprzecie
4. Co jest na naklejce pod aku
Porównaj z opisami/numeram /zdjęciami  : http://wiki.xda-developers.com/
potrzebna zgoda

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2007, 20:58:51 »
Prawdopodobnie masz MDA Compact II ( Charmer), jeżeli jest WM5 po wyjęciu akumulatora nic nie stracisz. Możesz wgrać rom ze strony ERY jest po polsku.
Mam taki sam model.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:03:47 »
Wyraznie napisalem ze mam WM 5. 0 ENG (5. 1. 70)
Wersja ROM 1. 12. 2. 23
Radio 1. 12. 20
ExtROM 1. 12. 02. 110

I jest tak jak mowie.  Wszystkie zdjecia na necie przedstawiaja MDA Compact jako model w jasnej szarej obudowie a MDA Compact II w ciemnej grafitowej.  Tak wiem wyglada na to ze mam obudowe z MDA Compact I ale rodzaj procesora (TI 200 a dokladniej 195) i system wskazuja ze jest to MDA Compact II.  Nie bylo by tego problemu gdyby nie to ze gdzies (juz nie pamietam gdzie) wyczytalem ze Compact I byl w kilku wersjach wiec moze byl tez z procesorem takim jak Compact II i do tej specyficznej wersji byc moze istnieje jednak ROM z WM 5 i dlatego mam ten system.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:07:38 »
Wszystkie zdjecia na necie przedstawiaja MDA Compact jako model w jasnej szarej obudowie a MDA Compact II w ciemnej grafitowej. 

też mam w jasnej obudowie, w takiej samej jak MDA Compact I.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:09:47 »
Masz MDA Compact II - na 100%, najwidoczniej ktos zmienil obudowe. Koniec kropka.
Macbook Black

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:11:44 »
W takim razie dziekuje za pomoc.  Sprzedawca powinien w takim razie teraz mocno trzymac sie za kieszen :) bo sprzet jest prawie jak nowy i dziala bez zarzutu :) a cena. . . . . .  jak sie uparl to stracil :)

Pozdrawiam wszystkich

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:12:03 »
dokładnie to na 100% c2 ;)

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:12:50 »
a mozna wiedziec za ile kupiles? I co bylo w zestawie?
Macbook Black

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:14:32 »
380 zl a w zestawie tylko ladowarka ale karte mialem ze starego MDA I

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:16:28 »
omfg, ale tanio..
Macbook Black

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2007, 21:40:03 »
380 zl a w zestawie tylko ladowarka ...
???
Bez papierów ???  - trochę to śmierdzi  :o - a co z gwarancja pochodzenia /IMEI ?
Pamietaj iż mozesz stracić sprzęt( pal licho)  i swoje dobre imię przy pierwszej kontroli ......  :'(
potrzebna zgoda

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 03, 2007, 07:20:52 »
???
Bez papierów ???  - trochę to śmierdzi  :o - a co z gwarancja pochodzenia /IMEI ?
Pamietaj iż mozesz stracić sprzęt( pal licho)  i swoje dobre imię przy pierwszej kontroli ......  :'(

No właśnie - oby nie okazało się, że towar jest "gorący"  ???
A sprzedawcy-złodzieje zwykle nie wiedzą i nie znają się na tym, co posiadają...

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 03, 2007, 07:37:00 »
???

No właśnie - oby nie okazało się, że towar jest "gorący"  ???
A sprzedawcy-złodzieje zwykle nie wiedzą i nie znają się na tym, co posiadają...

zawsze jest taka możliwość ale .......... osobiście kupiłem MDA Compact II w pudełku od MDA Compact, osoba w firmie w której wymieniano aparaty pomyliła pudełka i do mnie przysłano w złym ( na wymianę było za późno ). Optycznie te modele się nie różnią i zostałem bez "papierów" chociaż mam fabryczny komplet. Ktoś powie - można było sprawdzić nr IMEI w aparacie i na pudełku ( był uwalony rom bo pracownik coś kombinował ze zmianą ), zawsze zostaje jeszcze nr pod akumulatorem ale widocznie nie wszyscy o tym myślą albo im się nie chce.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2007, 02:10:06 »
Chcialbym tylko zauwazyc ze kupuje na allegro od wielu lat i zawsze rzetelnie sprawdzam kazda transakcje.  IMEI byl ok, sprzedawca mial kilkuletni staz na Allegro i 100% pozytywnych komentarzy.  Chodzi tylko o to, ze po pierwsze myslal ze to MDA Compact I a po drugie nadal byl zalozony simlock na niemiecka siec.  Sprzedawca widocznie niewiele sie znal na telefonach i PDA dlatego zanizyl jego wartosc nieswiadomie, a mnie udalo sie trafic w dobry moment poniewaz licytacja konczyla sie daleko po polnocy i nie mial kto podbic ceny duzo wyzej niz minimalna ustawiona przez sprzedawce.  Poza tym co najwazniejsze odbior byl osobisty w domu delikwenta.  Nie sadze zeby zlodziej czy swiadomy paser mial na to odwage.  Ale bardzo dziekuje za troske wszystkich forumowiczow :)