Zapytania o E-TEN M800

• 14 Odpowiedzi
  • 1970 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcin.slask

• 32
  • Sprzęt: BenQ Siemens EL71, Siemens SXG75, XDA Zest
Zapytania o E-TEN M800
« dnia: Luty 08, 2009, 15:41:13 »
Witam.

Wciągu kilku dni będę nowym użytkownikiem tego modelu PDA i mam następujące pytania:
- czy jest możliwa regulacja jasności podświetlenia?
- czy można ustawić czas wygaszania podświetlania np. na 5sekund?
- czy standardowo jest dostęp do klawiatury wirtualne czy też trzeba wgrywać jakieś oprogramowanie?
- jakie jest ograniczenie wielkości wiadomości MMS?
- jest możliwość ustawienia połączenia tylko GSM lub tylko UMTS?
- kiepskie gniazdo słuchawkowe, da się wymienić na lepsze, czy też jest bardzo nietypowe?
- są jakieś trudności z korzystania z GPS - tj. gubienie sygnału, błędy w lokalizacji?

Pozdrawiam.

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: Zapytania o E-TEN M800
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2009, 16:22:35 »
Nikt jakoś nie odpowiada.
Ja zatem napisze jak to jest w M700 - w 800 jest zapewne podobnie.
-Jest możliwość regulacji podświetlania.
-5 sekund nie dało się ustawić. Było tylko 1 minuta minimum (ale zapewne grzebiąc w rejestrze by się dało).
-Jest klawiatura wirtualna.
-Wielkości MMS nie sprawdzałem.
-GSM/UMTS - tego też nie powiem.
-Słyszałem, że gniazdo da się naprawić przez podgięcie blaszki. Jest w FAQ sposób. O lepszym jakościowo gnieździe nic nie słyszałem.
-GPS działa wyśmienicie.

Ale podkreślam, to są uwagi do M700. Poczekamy aż ktoś potwierdzi to dla M800.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2009, 16:27:07 »
- czy jest możliwa regulacja jasności podświetlenia?
Tak, jest kilka poziomów podświetlania

- czy można ustawić czas wygaszania podświetlania np. na 5sekund?
Tak, można regulować czas "ściemnienia" oraz całkowitego wyłączenia ekranu. Tylko, że najniższy czas to chyba 30 sekund.

- czy standardowo jest dostęp do klawiatury wirtualne czy też trzeba wgrywać jakieś oprogramowanie?
W Windows Mobile masz klawiaturkę ekranową. Dodatkowo kupując z polską lokalizacją dostaniesz w zestawie pakiet interwrite gdzie również jest klawiatura.

- jakie jest ograniczenie wielkości wiadomości MMS?
300KB

- jest możliwość ustawienia połączenia tylko GSM lub tylko UMTS?
Tak. Ale jak ustawisz, że tylko UMTS a go nie masz w zasięgu, to nie będziesz miał połączenia z siecią. Dlatego najlepiej zostawić na opcji Auto, wtedy Eten sam sobie wybierze.

- kiepskie gniazdo słuchawkowe, da się wymienić na lepsze, czy też jest bardzo nietypowe?
Jest to gniazdo jacka 2,5mm, tylko uwaga 4 kanałowego. Nawet jak znajdziesz takie, to pamiętaj, że wymiana może być równoznaczna z utratą gwarancji.

- są jakieś trudności z korzystania z GPS - tj. gubienie sygnału, błędy w lokalizacji?
Jak w typowym GPSie tak i tu. Wjedziesz do tunelu to się zgubi. Błędy lokalizacji, pomijając błędy w mapach, to typowe jak dla SirfStar III, czyli dokładność do kilku metrów. Chociaż jak ja mierzyłem odległości GPSem, to tolerancja błędu wynosiła około 0,5m.

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2009, 18:48:12 »
Dziękuję za odpowiedzi.
W sumie 30s do wygaszenia podświetlenia nie jest tak dużo, ale myślę, że pogrzebie w rejestrze.
Czytałem o tym gnieździe, a mam zamiar często go używać. Więc liczę się z utratą gwarancji, na rzecz sprawnie działającego gniazda słuchawkowego, a nie wtykać i bać się, że przestanie działać głośnik.
Co do GPS to wiadomo, że urządzenie musi widzieć satelitę(y). Znajomi posiadają fony SE lub Nokia z GPS i trudno to uznać za nawigację, skoro często gubi sygnał i czasem trzeba czekać parę minut, a pierwszy start i znalezienie satelity, to spokojnie 30 minut. Miałem pożyczonego Asusa 750 i super nawigacja działa, ale ponad dwa razy droższy od tego E-tena.

W sumie zasięg UMTS u mnie słaby, więc jak się da to ustawię tylko łączność GSM, BT wyłączę, WIFI też. Dwa dni akumulator wytrzyma w takim ustawieniu przy rozmowach 20 minut dziennie, 50 SMSów, radio z godzinę?
Jeszcze dodatkowe pytanie, na co mam uważać, prócz gniazda słuchawkowego?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2009, 19:27:31 »
Z tym, że asus p750 dwa razy droższy to trochę bym się nie zgodził  :ok:
Ale moduł GPS jest ten sam, czyli sirfstar III. Kiedyś zrobiłem porównanie mojego etena z nokią n95 kolegi. Mieliśmy gdzieś dojść na mieście. Oboje ustawiliśmy cel i idziemy. Akurat satelity nie były zaktualizowane, więc minęło z 40 sekund zanim załapał, pokierował. Dotarliśmy na miejsce, a nokia jeszcze nie złapała fixa.

UMTSa jak najbardziej możesz wyłączyć, wtedy będziesz miał tylko GSM (GPRS, EDGE). Mój przy takim użytkowaniu wytrzymuje nawet trzy dni.

Co do słuchawek, to chyba taka największa bolączka. Innych typowych awarii raczej nie ma. Mój egzemplarz raz też miał przypadek, że głośnik nie działał. Ale włożenie i wyjęcie słuchawek pomogło. Korzystam z nich prawie codziennie i nie mam problemów. Alternatywą mogą być np słuchawki stereo na BT. Jak masz smykałkę do elektroniki i faktycznie będziesz wymieniał gniazdo, to możesz przecież wsadzić jakieś inne, które rozmiarami by pasowało (w słuchawkach też zmienić).

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2009, 19:58:05 »
Racja z tym Asusem, źle porównałem  - używanego E-tena z nowym Asusem.  Mojego kupiłem za mniej niż 700zł (lada dzień ma dotrzeć), a Asusy oscylują koło 900zł.

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 12:29:45 wysłana przez marcin.slask »

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2009, 12:30:15 »
Mam już E-tena i mam kolejne pytania:
- czy do odbioru stacji radiowych są potrzebne słuchawki?
- czy jest możliwość słuchania plików *.aac (*.mp4)?
- aktualnie mam wersję oprogramowania A42 WWE 040 0266, czy wgrywając najnowszą dużo się polepszy prędkość działania?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2009, 13:59:28 »
- czy do odbioru stacji radiowych są potrzebne słuchawki?
Tak. Działają wtedy jako antena (standardowe rozwiązanie wśród telefonów SE).

- czy jest możliwość słuchania plików *.aac (*.mp4)?
Łatwiej odpowiedzieć czego słuchać nie można, w końcu to windows. Pliki video mp4 bez problemu odtwarza u mnie Windows Media Player. aac nie testowałem. Możliwe, że TCPMP sobie z tym poradzi http://www.maxprograms.pl/plik,502.html

- aktualnie mam wersję oprogramowania A42 WWE 040 0266, czy wgrywając najnowszą dużo się polepszy prędkość działania?
Nie zawsze nowsze oznacza lepsze, ale w tym wypadku zaryzykuje stwierdzenie, że nowszy rom będzie lepszy. 266 to o ile się nie mylę pierwszy rom z jakim wyszedł m800. Jeśli korzystasz ze spolszczenia to naprawdę ciężko to chodzi.

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2009, 18:28:04 »
Dziękuje za link - z tą aplikacją działają pliki *.aac :)

Jeszcze się zapytam o WIFI. Mam dostęp do dwóch sieci. Jedna niezabezpieczona. Czy jest możliwość połączenia się z internetem przez tą sieć? Jeśli tak, to jak skonfigurować urządzenie?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2009, 19:17:25 »
Wystarczy, że klikniesz połącz. Bez żadnego konfigurowania powinno działać. Ale fakt, że sieć jest niezabezpieczona nie oznacza, że będzie internet. Bo może być jeszcze dostęp przydzielany na podstawie adresów MAC karty sieciowej. Adres MAC Twojego etena zapewne nie jest wpisany na listę dostępową.

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 13, 2009, 17:52:20 »
Coś chyba nie tak z urządzeniem... Rano o 9 rano zostawiłem go i było 75% naładowania baterii. Bez karty SIM. WIFI i BT wyłączone. Przychodzę po 17 i jest ledwo 10% i po paru sekundach spada do 5%.
To chyba nie normalne.

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2009, 18:24:53 »
normalne ... w sensie niewykluczone ze jakiś reminder  ci wyskoczył albo cos w tym stylu bo wtedy ssie baterie okropnie.
czasami tak miałem. albo jakis program chciał się zaktualizować, itp 

polecam programy typu oxio closeapps czy jak mu tam było. Ja go sobie np dałem pod guzik aparatu. 

przy użytkowaniu jako sam telefon/ notatki /zadania/  trzyma mi 2 dni. 

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2009, 18:29:09 »
marcin.slask zrób resecik może to pomoże :)
Czasem jakiś proces zostanie w pamięci i obciąża procka, w końcu to tylko windows ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline marcin.slask

• 32
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 13, 2009, 19:14:49 »
No tak. w RAMie trzy aplikacje. zauważam,że jak daję prawy górny krzyżyk i zamykam, to często aplikacje zostają w RAMie i "zjadają" baterie.
Czy to normalne? Będę już uczulony aby ręcznie wyłączać aplikacje w RAMie.

Dzisiaj trochę myślałem o OS na PDA. Jest jakiś możliwość załadowania Linuxa na takiego Etenka? Swego czasu spece ładowali mniejsze Linuxy na Siemensy (C75 lub M75) - oczywiście po powiększeniu pamięci.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 19:18:49 wysłana przez marcin.slask »

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 13, 2009, 19:33:26 »
No tak. w RAMie trzy aplikacje. zauważam,że jak daję prawy górny krzyżyk i zamykam, to często aplikacje zostają w RAMie i "zjadają" baterie.
Czy to normalne? Będę już uczulony aby ręcznie wyłączać aplikacje w RAMie.

To cecha każdego systemu Windows Mobile. Kliknięty krzyżyk, lub OK po prostu chowa okno aplikacji a jej nie zamyka. Możesz temu zapobiec używając np pBar albo WKTask. W tych programach można ustawić, że po kliknięciu krzyżyka aplikacja jest zamykana (dodatkowo masz na wierzchu uproszczony menadżer zadań).

Dzisiaj trochę myślałem o OS na PDA. Jest jakiś możliwość załadowania Linuxa na takiego Etenka? Swego czasu spece ładowali mniejsze Linuxy na Siemensy (C75 lub M75) - oczywiście po powiększeniu pamięci.

Na starsze Eteny były dystrybucje, które dość dobrze działały. Mimo, że były z tym samym procesorem, to na glofiishach już nikt tego nie uruchomił.
Dziś znalazłem tą stronkę http://gnufiish.org/