Ktory serwis wybrac Eten M800

• 14 Odpowiedzi
  • 2890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ktory serwis wybrac Eten M800
« dnia: Luty 08, 2009, 00:37:51 »
Witam,

podpowie mi ktos gdzie wyslac najlepiej Etena M800 z uszkodzonym glosniczkiem z sluchawce? Orientuje sie ze z serwisow istnieja Unicom w Warszawie, Orika we Wroclawiu. Pisalem do Orika i odpisali ze decyzja czy naprawa bedzie brana pod uwage jako gwarancyjna podejmowana jest dopiero w serwisie po ogledzinach. Moga zazyczyc sobie zaplaty za wymiane glosniczka w sluchawce czy raczej gwarancyjnie to zrobia?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Ktory serwis wybrac Eten M800
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2009, 01:15:35 »
Oczywiście sto razy lepiej jest wysłać do oriki.  Bo rozstaniesz się w etenem na tydzień, a nie na miesiąc jak to jest w przypadku unicomu. Ale przez który z tych serwisów masz wystawioną kartę gwarancyjną? Jeśli przez unicom, to unicom zrobi to za free a w orice zapłacisz, jeśli przez orikę wystawiona, to odwrotnie. Więc niestety nie można sobie wybierać, że wyślesz sobie tu albo tu.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2009, 01:21:58 »
Aha, dziekuje za cenna rade. Niestety karta gwarancyjna wystawiona na Unicom, wiec tylko tam pozostaje wyslac.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2009, 01:28:49 »
Jeśli chcesz mieć pewność, że zachowasz gwarancję to niestety tylko uniocom. Unicom jest tylko dystrybutorem na Polskę, dlatego reazlizacja przez nich gwarancji polega na tym, że Ty wysyłasz do nich paczkę z etenem, a oni to przesyłają do niemiec gdzie zostanie naprawiony. Po naprawie z niemiec, wraca spowrotem do unicomu i potem do Ciebie. W kartcie gwarancyjne nie spodziewaj się wpisu. Dostaniesz jedynie karteczkę z opisem naprawy (w tym przypadku może pisać, że np wgrali nowy soft i tyle).
Spróbowałeś już różnych sposobów uratowania głośnika? Czyli wkładanie i wyciąganie słuchawek, wgranie oficjalnego romu, aktualizacja radio romu. I innych rzeczy co na forum byly opisane?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2009, 01:31:52 »
Narazie ciagle korzystam ze sluchawek rozmawiajac wiec wkladam i wyciagam przy kazdym polaczeniu ale nie poskutkowalo zadzialaniem glosniczka. Romem moge zajac sie dopiero w nastepnym tygodniu bo barazie nie mam kiedy, pozatym nie mam pojecia jak to sie wgrywa. Poprzedni wlasciciel zostawil mi na karcie jakies backupy standartowego windowsa.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2009, 01:51:52 »
Wątpię aby wgranie innego romu coś dało, ale jakiś cień nadziei zawsze pozostaje.
Aczkolwiek, jeśli chcesz wysłać do serwisu, to lepiej żebyś miał wgrany oficjalny rom. Jak go wgrać znajdziesz tutaj http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104521.0
Rom znajdziesz tutaj http://www.glofiish.com/

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2009, 02:06:02 »
Chce sie rejestrowac na stronce glofiisha i chca zeby podac im OS Version, do wyboru mam 280, 302, 303  OS Language:     
WWE jak to sprawdzic ktory mam wybrac? Znalazlem na karcie zrobiony przez poprzedniego wlasciciela Backup Oryginalnego Windowsa WM6.0 PL jest to ponad 40 mb plik exe, moze jego wgrac zamiast softu ze strony etena?

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2009, 11:02:58 »
niedawno moj eten byl naprawiany w orice. naprawili go szybko ale uznali ze zakres naprawy obejmuje gwarancja i musialem zaplacic ponad 700pln. naprawa polegala na naprawie gniazda resetu, wylacznika oraz wymianie plyty glownej.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2009, 11:04:47 »
To ie poinformowali Cie najpierw jaki bedzie koszt naprawy?

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2009, 11:06:38 »
nie obejmuje gwarancja-(zgubilem "nie") :)
Napisane: Luty 08, 2009, 11:05:33
napisali i sie zgodzilem

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2009, 16:26:21 »
Narazie ciagle korzystam ze sluchawek rozmawiajac wiec wkladam i wyciagam przy kazdym polaczeniu
Czy głośnik przestał działać po używaniu słuchawek? Czy może dopiero jak padł to używasz słuchawek?
Jeżeli używałeś wcześniej słuchawek, to prawdopodobnie masz gniazdo uszkodzone a nie głośnik.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2009, 16:28:04 »
Nie wiem kiedy padl glosnik. Kupilem urzadzenie juz z niedzialajacym glosnikiem. Grzebalem w gniazdku wykalaczka, spirytusem przemylem ale nie pomoglo.

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 08, 2009, 17:36:49 »
Fluomucil, z tego co widzę, to masz gwarancję. Wiec sam tego już raczej nie poprawisz.
Ale zobacz do > FAQ - Etena <, tam jest klika tematów o gniazdach może jeszcze coś Ci się uda sprawdzić.
Napisane: Luty 08, 2009, 17:30:55
D dokładnie w sekcji: Typowe uszkodzenia i problemy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 08, 2009, 19:58:06 »
a propos ORIKI to za dopłatą nie pamiętam juz ile 35 zł albo coś koło tego to mamy naprawę w 24h. tylko trzeba się dowiedzieć czy mają najpierw coś na stanie. Mi jak walnął wyświetlacz to skorzystałem bo potrzebowałem na wyjazd nawigacji.

nie wiem jak na gwarancji ale jak naprawiacie tak poza gwarancją to czasami warto im powiedzieć by sprawdzili wszystko i oddzwonili bo to nie jest u nich regułą.  zapomniałem o diodach w etenie bo mi nie świecą (po wypadku/ mocnym ucisku) i odebrałem z nowym wyświetlaczem  ale diody nie zrobili ... nawet nie pytali sie czy nie zrobić... a szkoda bo bym sie pewnie zgodził od razu.

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 20:01:23 wysłana przez loos »

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 11, 2009, 12:19:31 »
Wgralem standartowy ROM, niestety glosnik dalej nie dziala.