Jak podłączyć ETENA M800 do Nokii 6230i a później nawiązać połączenie GPRS

• 9 Odpowiedzi
  • 1464 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tipvip

• 14
  • Sprzęt: M800

Witam wszystkich!

Już od paru dni usiłuje podłączyć mojego ETENA do Nokii, chodzi mi o to żebym mógł używać internetu na Etenie
dzięki GPRSowi z komórki, dla tego próbuje ich połączyć przez Bluetooth. I już tutaj mam problemy,
użadzenia się widzą, zrobiłem autoryzacje poprzed Paried device, później mam komunikat na Etenie że Nokia 6230i is now connected
via bluetooth. A jak sprawdzam w telefonie active device to na chwile mi się pojawia mój eten a później znika i mam : none.  Jak próbuje wysłąć coś do Etena to na Nokii mi wyskakuje
komunikat : Bluetooth connection failed. A jak daje na Etenie Beam file to spokojnie mi pokazuje moją Nokie i wysyła, więc niewiem co jest grane.
W etenie mam zaznaczone receive all incoming beams i bluetooth jest na discoverable.

Jak już nawiąże połączenie to potem chce przez GPRS kożystać z Internetu na Etenie.
Wiem że się tak da tylko niewiem jak tego dokonać.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Telefon mam w sieci PLUS GSM

A może ktoś zna serwis w Krakowie? który udziela takiego typu pomocy? Chętnie bym skorzystał i zapłacę za to oczywiście.
Dzięki za pomóc
songo

*

Offline adamusw

• 7
  • Sprzęt: Eten M800 + Kingston 4GB + Automapa 5.0.5 + akcesoria
tipvip

Postaraj się logicznie wytłumaczyć po co Ci taka kombinacja. Po to kupiłeś pocket-a nawet z UMTS-em, żeby łączyć się teraz via telefon przez GPRS?

*

Offline tipvip

• 14

Już tłumacze.

Faktycznie kupiłem Etena z jednym celem, żeby mieć wszystko w jednym. Tzn telefon, nawigacje, internet, itd.
No niestety jak się okazało korporacja w której pracuje, blokuje w naszych firmowych laptopach połączenie ActiveSync w firewallu,
działa ono tylko jak jestem podpięty do sieci firmowej.
Wiąże to się z tym że poza biurem nie był bym wstanie podłączyć etena do laptopa. I swoją drogą nie naiwiązał bym połączenia GPRS.
Bardzo często używam GPRS dla połączenia laptopa do sieci w terenie, to jest rzecz z której nie mogę zrezygnować.
Więc została mi opcja telefon zostawić swoją Nokie i się łaćzyć tak jak to opisałem. Bo Nokia PC Suite działa bez zarzutów.
Gdzyż niechce zmieniać karty co chwile. Tym bardziej że czesto używam Simkarty Ukraińskiej więc mógł bym ją sobie włożyć do Etena.

No i jak się nie uda, to zmienie Etena na N95 8GB. Wtedy będe miał problem rozwiązany,
tylko że Symbian i WM6.1 to nie to samo :( No i te funkcje Etena,  faworyt Nokii nie dorasta do pięt.

Wszystko zresztą opisałem w tym temacie:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103861.0

Nadal liczę na waszą pomóć.
songo

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Żeby mieć internet z etena na laptopie nie koniecznie musisz robić to przez activesync. Około dwa miesiące temu pojawił się fajny program (darmowy, napisany chyba przez ludzi z XDA developers), który instalujesz na PDA i udostępniasz internet przez WIFI (jako acces point). Wadą tego jest duże zużycie energi (na wifi około 6 godzin, nie więcej).
A tak na chwilkę to firewalla nie można wyłączyć?  :mrgreen:

Sprobowalem zestawic polaczenie takie jak chcesz uzyskac, ale przez sony ericssona k700. Wszelkie proby konczyly sie na takiej informacji:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 00:51:41 wysłana przez ravros »

*

Offline tipvip

• 14
Ravros co o za program??
Z tego co rozumiem to on robi z Etena coś w rodzaju routera WIFI?
Zużycie energii niema znaczenia, internetu potrzebuje na bardzo krótki czas 10-15 minut, ale pary razy dziennie.

Jeżeli chodzi o Firewall to niestety, ale już prosiłem o to serwis techniczny, powiedzieli mi że nawet jak bym był prezesem korporacji to bym
nie dostał tego. :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 15:50:47 wysłana przez tipvip »
songo

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
Jak bym wiedział jak ten program się nazywa to w poprzednim poście już bym napisał  :ok: Gdzieś był temat o tym w "Pocket PC ogólnie" albo "Pocket PC z telefonem - ogólnie", później postaram się pomóc w poszukiwaniach. Nie testowałem tego, ale były pozytywne opinie. Są też płatne odpowiedniki (chyba jeden z nich to WiFiFoum)

*

Offline adamusw

• 7
  • Sprzęt: Eten M800 + Kingston 4GB + Automapa 5.0.5 + akcesoria
A ja bym się do rozwiązania problemu zabrał w trochę inny sposób. Piszesz: "ale już prosiłem o to serwis techniczny, powiedzieli mi że nawet jak bym był prezesem korporacji to bym nie dostał tego". Nie wiem gdzie dokładnie pracujesz ale gdzie by to nie było to raczej wszędzie sprawdzają się proste metody ;-) Weź dobry koniak i ponownie porozmawiaj z panem z serwisu technicznego. Jeśli tylko firma nie będzie z tego tytułu ponosić kosztów (a tak wynika z Twojego opisu) to na pewno da się zrobić furtkę w "ogniomurku" na Twoim laptopie.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
Wracając do programu o którym mówiłem, chyba znalazłem  :)
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101220.0

*

Offline tipvip

• 14
Ravros czy próbowałeś używać tego programu?
Bo jak opisałem w temacie:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101220.0  - nie bardzo mi chce działać
songo

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
Właśnie skończyłem godzinną zabawę z tym programem  :mad:
W public oczywiście cellurar line, ale w private musi być inna sieć (public to sieć z której pobiera internet, private to sieć w której udeostępnia). Więc ustawiają każdą sieć po kolei w private klikałem start. Żadnego efektu, bo nie utworzył sieci wifi, więc pomogłem mu i utworzyłem na etenie ad hoca. Z laptopa podłączyłem się do tej sieci. Kombinuje dalej, niestety bez skutku.
Potem zaczełem się bawić w adresy IP. Jak wejdziesz w konfigurację Wi-fi (gdzie masz widoczną listę sieci itp) to na dole jest zakladka network adapters, tam mam takie coś jak GSPI8686. Wpisałem do tego najpierw jakiś przypadkowy adres IP. Powrót do programu i fakczynie, na liście był ten adres. Ale dalej nie działa. Potem wpisałem faktyczny adres IP jaki odczytałem na laptopie z tego połączenia ad hoc. Dalej nic Po próbowałem takich kombinacji jeszcze z kilkoma innymi adapterami sieci (nie ze wszystkimi), dalej bez efektu.
Zaczełem zabawe w drugą stronę, na laptopie utworzyłem ad hoca, podłączyłem się etenem. No i kombinuje, podobne rzeczy jak wyżej opisane. No i nic  :-|
Po drodze było kilkanaście resetów, więc program działał (nie była zawieszona żadna jego część). Wymaga frameworka, ale skoro uruchomił się, to znaczy że framework zainstalowany. Ograniczeń z racji tego, że to eten a nie HTC nie powinno być, bo program wykorzystuje zasoby Windows Mobile, a nie sprzętowe HTC.

W fetorze walki przypomniał mi się program opisany tutaj http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12345:glofiish-x500,-czyli-cztery-w-jednym-&catid=33:sprzet&Itemid=89
Program nazywa sie internet sharing i sluży do tego co potrzenujesz. Ma niestety tylko dwie opcje: USB i bluetooth. Uruchomiłem ten program, kliknełem connect. Na laptopie (vista) centrum sieci i udostępniania > skonfiguruj połączenie i sieć > Połączenie bluetooth PAN. Kliknełem ze dwa razy dalej i internet był na laptopie.  :)

Dodano:
Mały tutorial jak ten program wykorzystać
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107311.0
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 00:24:55 wysłana przez ravros »