Wymianan baterii podtrzymującej ustawienia

• 4 Odpowiedzi
  • 5557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymianan baterii podtrzymującej ustawienia
« dnia: Styczeń 16, 2009, 22:44:25 »
Czy ktoś wymieniał bateryjkę 1,5V podtrzymującą "BIOS" w M700? Od pewnego czasu aparat sam się wyłącza zmieniając zegar systemowy (nie przy każdym wyłączeniu) na 1 września 2006 roku. Po zdjęciu obudowy pod uchwytem na kartę SIM znalazłem bateryjkę, która jest jakby przylutowana - w żaden sposób nie mogę jej wyciągnąć. Czy jest ktoś po (samodzielnej) wymianie tej baterii i mógłby mi coś poradzić?

Odp: Wymianan baterii podtrzymującej ustawienia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2009, 15:02:19 »
Mam tak samo uwaloną baterię. Niestety jak do tej pory nie znalazłem pasującej. Stosuje się takie w telefonach GSM, ale nie pasują styki. Są na stałe zgrzane punktowo do baterii. Właśnie te styki lutuje się do płyty Etena. Te z telefonów mają styki pod innym kątem i nie da rady bezinwazyjnie to przeskoczyć. Na razie szukam takich baterii, które będą pasować bez kombinacji.

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2009, 18:18:41 »
Na razie szukam takich baterii, które będą pasować bez kombinacji.
Gdybyś coś znalazł, to daj znać.
U mnie przy wymianie karty sim niestety też resetuje sie czas i w takim razie będzie to ten sam problem.

Po zdjęciu obudowy pod uchwytem na kartę SIM znalazłem bateryjkę
Czy do niej jest dostęp tylko po zdjęciu obudowy?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2010, 16:33:43 »
Ta bateria jest zaraz obok gniazda słuchawkowego. Ostatnio musiałem sam zająć się tym gniazdem, a dlaczego to już wszyscy wiedzą. No i tak przy okazji sprawdziłem tę baterię. Niestety napięcie trzyma tylko 2-3 min. Po tym czasie pomiar wykazuje już ok. 0,3V

A tak przy okazji to gniazdo ma wewnątrz dwa styki odpowiadające za przełączanie dźwięku między słuchawki a głośniki. Rozbroiłem je już całe, styki połączyłem ze saobą i zalałem klejem na gorąco. wstawiłem zaślepkę i M700 jak nowy. Pierwotnie dźwięk był przekazywany programowo ( w ugotowanych romach jest ta funkcja), ale teraz jakość głosu jest o wiele lepsza.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 20:41:51 wysłana przez Polecony »

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2010, 21:12:57 »
Niestety napięcie trzyma tylko 2-3 min. Po tym czasie pomiar wykazuje już ok. 0,3V
Tu u mnie wystarcza na wymianę karty sim, czyli trzyma podobnie krótko.

PS.
Dzięki za fotkę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.