VoIP

• 6 Odpowiedzi
  • 899 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VoIP
« dnia: Lipiec 13, 2007, 22:42:23 »
Testował ktoś może jakość rozmów na m700 na jakimś softphonie przez edge? Zastanawiam się, czy VoIP na edge ma sens (szczególnie ze względu na ilość danych jakie idą w eter, a ponieważ Orange nie jest najlepszym wyborem jeżeli chodzi o ceny za korzystanie z internetu, to wolę popytać, zanim zobaczę pierwszy rachunek :) ).
Przede wszystkim interesuje mnie jak szybko lecą kb w trakcie rozmowy z jakąś sensowną jakością no i oczywiście, czy w ogóle da się gadać.
Ja do tej pory używałem speaQa przez WiFi i na jakość nie narzekam.
Swoją drogą wszystkim zainteresowanym tanimi rozmowami polecam freeconet.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Odp: VoIP
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 13, 2007, 22:44:21 »
Zapomnij.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline zwierzak2003

• **
  • 245
    • PSGroove.pl
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2007, 14:19:33 »
Teoretycznie da się rozmawiać na połączeniu modemowym (tak zapewnia kilku producentów), ale w praktyce to nawet na łączu 128Kb/s ciężko się rozmawiało. Dodatkowo w połączeniach telefonicznych istnieją wielkie opóźnienia. Aby swobodnie rozmawiać powinno to być albo UTMS lub szybsze.
Napisane: Lipiec 15, 2007, 14:06:07
Teoretycznie da się rozmawiać na połączeniu modemowym (tak zapewnia kilku producentów), ale w praktyce to nawet na łączu 128Kb/s ciężko się rozmawiało. Dodatkowo w połączeniach telefonicznych istnieją wielkie opóźnienia. Aby swobodnie rozmawiać powinno to być albo UTMS lub szybsze.
Masz zgodę Administracji? Poczytaj Regulamin.

*

Offline Ivone

• 26
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2007, 14:51:44 »
Witam!
Używam Skype na Qtek s200. Poprzez edge działa bezproblemowo tylko czat. Rozmowa głosowa wychodzi, ale jest bardzo denerwująca - nie ma w istocie dupleksu, część słów ginie. Jednak, krótkie, "alarmowe" komunikaty typu: "paczka nie nadeszła", "o której dojedziesz", "podaj nr tel." itd można bez trudu przekazać. Bardziej przypomina to pracę na archaicznych radiostacjach (pomagają komendy typu "over" etc.); przy tym dzialanie Skype w trybie gotowości bardzo zżera bakterie - u mnie bez Skype chodzą 2-3 dni, ze Skype 8 godzin.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2007, 23:42:35 »
Generalnie zeby VoIP chodzi przyzwoicie potzrebuje 128/128, przy kombinacji z kodekami mozna to obciac do 64/64 ale i tak jest potrzebne dobrej jakosci lacze bo VoIPy tez tragicznie dzialaja na WLANach...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2007, 18:11:39 »
uzywałem skype przez edge (era) i chodzilo OK- slyszalem rozmowce, a rozmowca mnie...nie zauwazylem zadnych denerwujących rzeczy podczas rozmowy...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2007, 18:30:52 »
To dziwne, bo mi sie nigdy na edge nie udalo porozmawiac dluzej niz 30 sek. bo pozniej lagi dochodzily do 3 minut...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.