Tuż przed kupnem eten m700

• 21 Odpowiedzi
  • 2088 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tuż przed kupnem eten m700
« dnia: Lipiec 08, 2007, 23:17:14 »
Czytając forum mam poważne wątpliwości co do kupna tego smartphona, jednocześnie zdając sobie z prawę, ze innego, wszystko-mającego nie ma.
Prosiłbym o takie krótkie podsumowanie, oto pytania:
1.Czy każdy m700 ma problem z pogłosem (nawet z najnowszym - dostępnym softem)?
Czy pogłos jest bardzo uciążliwy? Dzwoniący go słyszy czy tylko ten do którego się dzwoni? Czy znika gdy używa się słuchawki BT?
2.Bzyczenie klawiatury - fikcja czy prawda? Czy to tylko ten smartphone czy wszystkie? Każdy czy nie każdy?
3.Kodowanie klawiatury, podczas używania np. putty, ssh itp - czy powstają dziwne znaczki, jak ktoś pisze na forum, czy nie? A może można sobie z tym poradzić przy pomocy softu?.
4.Wskaźnik baterii - rozumiem że wystarczy wpis w rejestrze by był poprawnie wyświetlany?
5.Żeby poprawnie ładować w samochodzie wystarczy mieć oryginalną ładowarkę a nie uniwersalną?
6.Coś jeszcze?!
Jestem na tyle zdesperowany, że podjechałbym gdziekolwiek we Wrocławiu coby oglądnąć na własne oczy, jeżeli ktoś jest na tyle uczynny, że się na to zgodzi to będę wdzięczny:).
Pozdrawiam.

*

Offline Alx

• **
  • 205
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 + 8GB, E-TEN M700 + 8GB
Odp: Tuż przed kupnem eten m700
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2007, 00:15:19 »

Może podziele się swoimi wrażeniami  8) :

1. Pogłos faktycznie sie zdarza, ale nie zawsze, generalnie nie jest z tym najgorzej. Samemu go słyszymy, nasz rozmówca nie. Przy słychawkach pogłos nie występuje.
2. Bzyczenie faktycznie jest, ale trzeba ucho zbliżyć by go usłyszeć, troszke gorzej jest jak w tym czasie słuchamy przez słuchawki. Nie wiem, czy inne modele z klawiaturą to mają (bo M700, raczej wszystkie)
3. Dziwne znaczki ?! Nie zdarzyło mi się.
4. Jak dotychczas wskaźnik standardowy bateri działa dobrze !
5. Zdecydowanie lepszy jest uchwyt samochodowy, dedykowany, no i przy wydatku blisko 2k zł nie ma co na tym oszczędzać.
6. Coś jeszcze?! ...hmm sprzęt który nie nadaje się do rzucania po ścianach :) jest delikatny przez wysuwaną klawiaturę, ale za to ten komfort przy pisaniu dłuższych tekstów ! No i trzeba dodać słowo o GPS, jest precyzyjny i szybki !
Generalnie reasumując jakość, cenę i możliwości (faktycznie wszystkomający) POLECAM.

Mam nadzieje, że pomogłem.
Pozdrawiam wszystkich
ROM : Jackos EVO JackFULL 1.7.0 PLK

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2007, 01:00:42 »
Ad 1.  Problem nie występuje we wszystkich modelach. U mnie miałem taki efekt tylko przy "starym" ROMie WM5 -  w nowszym WM5 jak również w obecnym WM6 nie mam problemu z pogłosem
Ad 2.  Nie zauważyłem - a raczej nie usłyszałem - nigdy żadnego bzyczenia - nawet po przystawieniu ucha do urządzenia
Ad 3.  Nie wiem, nie używam prawie w ogóle klawiatury sprzętowej...
Ad 4.  Wskaźnik działał u mnie dziwnie tylko w "starym" ROMie - później żadnych problemów. I chyba tak - wystarczy wpis w rejestrze (jest też gotowy patch do ściągnięcia ze stron Unicomu)
Ad 5.  Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą - nie ma co oszczędzać jak już się wydało tyle kasy na sprzęt. W przypadku jednak używania ładowarek uniwersalnych sugeruję znaleźć taką z prądem min. 1 A (mniejsze natężenie może nie wystarczać - miałem z tym problem)
Ad 6.  Warto zastanowić się czy klawiatura sprzętowa będzie używana często czy też ma być tylko miłym dodatkiem - jeżeli to drugie to warto jednak zastanowić się nad X500 - ma wszystko co M700 a bez klawiatury jest nieco mniejszy. Potwierdzam że GPS działa rewelacyjnie.

Aha, uważaj z określaniem M700 "smartphonem" - możesz się narazić niektórym wrażliwym kolegom z forum ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2007, 01:03:14 wysłana przez ..k..l..m..n.. »
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2007, 01:44:44 »
Aha, uważaj z określaniem M700 "smartphonem" - możesz się narazić niektórym wrażliwym kolegom z forum ;)
Hmmmmm... No właśnie! Przeca to nie smartphone!  >:(

;) ;) ;)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2007, 06:49:37 »
1. U mnie jest echo nawet na WM6 przy głośności innej niż najwyższa. Tylko ja je słyszę, ale czasami przez to się nie da rozmawiać (np. stojąc przy Prymasa Tysiącelcia odgłos przejeżdżających samochodów w tle zagłuszał wszystko). Jeden kumpel z jakąś Nokią mówi, że to on słyszy siebie :)
2. Prawda, ale trzeba przyłożyć ucho, czyli niezauważalne :)
3. Nie używam ssh ale nie zauważyłem żadnych problemów.
4. Mnie tam dobrze wyświetla :) Albo nie wiem, bo i tak ciągle jest naładowany.
5. Mój się ładnie ładuje na oryginalnym uchwycie, kosztuje toto 120 zł i jest warte swojej ceny.
6. Czemu kurde rysik jest składany?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2007, 09:55:29 »
osobiscie  powiem Ci  bylem  bardziej zadowolony  bylem z HP Ipaq  jak go uzywalem  ...   wnerwial mnie w  nim tylko ten  kwadratowy  ekran....

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2007, 10:04:26 »
hehe

Naprawde poglos, czy jak to tam nazawac nie przeszkadza, a bzyczenie klawiatury wyciagnal na swiatło dzienne chyba jakis histeryk. Rzeczy na ktore uczuliłem sie przed zakupem i przez nie rozwazalem zmiane docelowego PDA, a tu sie okazuje ze to wielkie halo z niczego.
Co do ładowania w autku, mama royginalna, ale czytałem ze to sprawa odpowiedniego napiecia, wiec podobno "nieorginalne" tez smigają niektore nieźle. Sam w sobie niby delikatny, ale.....moze poprostu sam jego wyglad stwarza takie wrazenie. Naprawde solidny sprzecik, poki co, i zadowolony jestem z  zakupu.

Mnie irytuje tylko ta bateria, poprostu .... szybko leci w dół ;D Jakos tak człowiek przyzwyczajony ze Nokie dłuzej trzymały :P

A sam mam pytanko: czy ogolnie dźwiek pzrze słuchawki jest taki cichy, czy to poprostu wina tych "oryginalnych" ?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:07:33 »
Dziekuje wszystkim bardzo za odpowiedzi.
Faktycznie to ten poglos najbardziej mnie niepokoi, dlatego umiescilem go na pierwszym miejscu pytan.
Mysle ze kupie tego palma (smartphona:P) wysylkowo, jezeli poglos bedzie mocno uciazliwy to go zwroce i tyle.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:11:33 »
Mysle ze kupie tego palma (smartphona:P)

...pocketa ... ;)  no dobra, już się nie czepiam :)

A jeśli chodzi o pogłos - trzymam kciuki, żebyś trafił tak jak mi się udało na model bez tej przypadłości.

*

Offline Tequila

• **
  • 136
    • http://www.krzysiek.prv.pl
  • Sprzęt: Nokia C7
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2007, 14:02:00 »
Ja mam to cudo i jestem z Wrocławia. Mogę się nim "pochwalić" jeśli jeszcze nie kupiłeś...

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2007, 22:51:19 »
jak wygląda sprawa z smsami? tzn gdy użyjemy polskich liter to zjedzie nam ilość znaków?
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2007, 23:01:30 »
jak wygląda sprawa z smsami? tzn gdy użyjemy polskich liter to zjedzie nam ilość znaków?

Oczywiscie, uzywany jest inny system kodowania i na kazda polska litere zuzywanych jest wiecej znakow, ale to w kazdym pda, telefonie itp

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2007, 23:38:48 »
Tak, ale należy tutaj dodać, że można to wyłączyć oczywiście. Wtedy sms ma standardową długość, ale liczyć się trzeba z tym, że po użyciu w tekście wiadomości polskich znaków odbiorca może otrzymać w ich miejsce jakieś krzaczory.

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 19, 2007, 00:02:38 »
tzn nikt nie wie jeszcze jak zrobić tak żeby było normalnie? bo w niektórych komórkach to rozumiem... system zamknięty. ale w PDA?

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 19, 2007, 08:44:27 »
Ale wlasnie tu jest normalnie! Piszesz z polskmi znakami - leci w unikodzie. Piszesz bez - leci w ASCII (czy jakims podzbiorze).

Co chcesz kombinowac?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 19, 2007, 10:12:09 »
kombinować żeby przy użyciu ę ą itp itd nie zżerało więcej niż 1 znak... czyli tak jak być powinno normalnie i jak jest w większości przypadków.

wiem że komórki to co innego niż PDA (bo sam PDA posiadam), ale skoro są PDA z GSMem to niech działa to poprawnie...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 19, 2007, 13:37:47 »
kombinować żeby przy użyciu ę ą itp itd nie zżerało więcej niż 1 znak... czyli tak jak być powinno normalnie i jak jest w większości przypadków.

wiem że komórki to co innego niż PDA (bo sam PDA posiadam), ale skoro są PDA z GSMem to niech działa to poprawnie...
Tylko, ze w komorkach, smartphone, pda jest tak samo, pisalem o tym wyzej.
Wiec jesli uzywasz polskich znakow to musisz sie liczyc z tym, ze sms bedzie krotszy, ze na jedna polska literke zostanie zuzytych
wiecej znakow, albo nie uzywasz polskich liter i wtedy sms zajmuje tyle dokladnie ile napiszesz i to rozwiazanie jest lepsze, bo tak
naprawde nie rozumiem do czego Tobie sa potrzebne polskie litery skoro odbiorca i tak bezproblemowo odczyta tekst,a na roznym sprzecie
moze byc roznie niestety zinterpretowana ta "polska literka".
Wiec Eten nie rozni sie w tym przypadku od innych urzadzen GSM, bo wszedzie w podobny sposob sa kodowane polskie litery i w kazdym z tych
utrzadzen na polska litere poswiecony jest wiecej niz 1znak. Wiec chyba nie zwrociles na to uwagi przy korzystaniu z innych urzadzen i z cala pewnoscia w
M700 dziala to jak najbardziej prawidlowo i normalnie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2007, 13:39:42 wysłana przez horde »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 19, 2007, 16:09:05 »

Przecież DZIAŁA poprawnie. Wysyłasz znaki diakrytyczne - leci z nimi, piszesz bez - leci bez. Jak byś chciał?

Znaki diakrytyczne (ę, ą) mogą zjadać nie więcej niż 1 znak tylko przy ustalonym kodowaniu, a jak wiemy z doświadczeń z wymianą takich wiadomości między telefonami różnych producentów, często kodowania są różne i się coś kaszani. Mamy unicode do tego, to z niego korzystamy. Chcesz taniej, to stukaj bez pliterek i już.

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2007, 16:54:41 »
O_o od wielu wielu lat korzystam z komórek i tylko jedna z nich (a troche ich było) zjadała więcej niż jeden znak przy ogonkach... a tam gdzie te polskie były i nie zjadało więcej niż 1, nigdy nie było problemu z odczytem.

ale PDA z GSMem nie miałem, więc pewnie tutaj to reguła.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 19, 2007, 22:39:22 »
O_o od wielu wielu lat korzystam z komórek i tylko jedna z nich (a troche ich było) zjadała więcej niż jeden znak przy ogonkach... a tam gdzie te polskie były i nie zjadało więcej niż 1, nigdy nie było problemu z odczytem.

Niestety nie chce mi się wierzyć, że odbiorca odczytywał znaki z ogonkami w przypadkach o których piszesz - czyli gdy pisałeś sms używając ogonki a edytor nie obcinał przy ich okazji więcej niż jednego znaku.
Fakt, mogło być tak, że pisałeś używając ogonki, ale edytor smsa pokazywał je TYLKO w celach prezentacyjnych (dla Ciebie). Potem wysyłałeś sms, ale (jeśli nie odbywało się to w trakcie pisania) podczas tej operacji telefon sam konwertował znaki na bezogonkowe i dopiero puszczał w świat (np. niektóre SonyEricsson, Nokia).
Odbiorca wtedy rzeczywiście nie miał problemów z odczytem, bo po prostu nie widział ogonków.

Żeby wysłać sms z ogonkami, musi zostać użyty kod więcej niż jednoznakowy i to nie kwestia urządzenia tylko czegoś co nazwałbym czymś w rodzaju "protokołu" wymiany danych GSM.

Możesz podać przykładowy model telefonu-nadawcy i model telefonu-odbiorcy, w którym to tak działało jak piszesz?

*

Offline Klimer

• 344
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 19, 2007, 23:22:47 »
hymm a wiecie że po tym jak to przeczytałem pomyślałem "lol... co oni mi tu będą wciskać... zaraz sprawdzę żeby udowodnić że mam rację". no i po wysłaniu do sagema, i nokii, z motorolki v3i, okazało się że mój własny telefon, którym tak się opiekuje i który tak szanuje robi mnie w bambuko :P a do tego po przejrzeniu wszystkich moich smsów okazało się żę mój umysł też mnie robi w bambuko, bo nigdy nie zauważyłem że nie ma tam polskich znaków... serio... jak czytałem to je widziałem, ale jak teraz się przyjrzałem to okazało się że tam ich nie ma.

myślałem że część tak ma, a część nie. :)

Przepraszam za zbędną polemikę z Wami, człowiek uczy się całe życie. wynikało to z mojego przeświadczenia że wiem jak to działa. myliłem się
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2007, 23:24:20 wysłana przez Klimer »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 20, 2007, 18:59:32 »
Żadna polemika nie jest zbędna jeśli prowadzi do nauczenia się czegoś nowego :) 

Szacunek dla Ciebie, że potrafisz się przyznać do pomyłki. Wielu niestety poszłoby "w zaparte" ;)