RAM w M700 (i jego wolne działanie?)

• 10 Odpowiedzi
  • 924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RAM w M700 (i jego wolne działanie?)
« dnia: Październik 27, 2007, 20:02:31 »
Witam. Od 3 dni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem M700 :)

Eten M700 posiada 128MB pamięci ROM (system + programy) no i 64MB pamięci RAM - czyż nie?
Kiedy wchodzę w Start > Settings > System > Memory:
widzę w kolumnie Program:
Total:  47.46 MB
In use:  19.21 MB
Free:  28.25 MB

I teraz pytanie za 100 punktów. Czemu jest 47.46 MB a nie 64MB ? Jakbym liczył bajty/bity 47 MB nie chce mi wyjść.
Po świeżej instalacji systemu z ROMu nie mam więcej wolnej pamięci niż 31MB - czy wy tez macie tak mało po jego restarcie ? (czyli bez uruchamiania żadnego programu?).

I ostatnia sprawa. To nie jest mój pierwszy palmtop - przerobiłem juz trochę Delli i HP i w końcu myślałem, że trafię na ideał, no ale niestety mój egzemplarz wydaje się działać wolniej, niż np. mój wczesniejszy Dell z procesorem 300MHz. Naprawdę nie wiem gdzie upatrywać problemu.
Reinstalowałem już 2x system. Usuwam nawet część standardowych programów. I na początku po restarcie lata, ale później jakoś tak... hmmm... no średnio chodzi... naprawdę nie czuć tych 400MHz. Nie wiem, albo ja jestem przewrażliwiony, albo serio dostałem wadliwy egzemplarz.

W sumie do Czwartku mogę go oddać, ale chciałbym prosić o waszą opinię/poradę jak sprawdzić co może być nie tak, no bo serio model wydaje się  b. udany, no może nie mój egzemplarz... ;)

Zrozpaczony,
Pozdrawiam,
Tomasz
Napisane: Październik 27, 2007, 19:24:13
OK, to może odpowiem jeszcze sobie co zrobiłem po napisaniu posta i przestudiowaniu forum.
Dokonałem testu pamięci RAM, OS w ROMie i kilku innych rzeczy - wszystko wydaje się być OK.

Zrobię jeszcze raz Hard Reset bez instalacji programów. Dorzucę to tylko co potrzebuje i zobaczymy,
no ale ehhh...
martwi mnie ta dostepnosc max. 31MB wolnego RAMu na starcie, też tak macie?
Napisane: Październik 27, 2007, 19:59:27
Po Hard Resecie i zainstalowaniu OSa bez dodatkowych programów z ROMu mam wolne 32 MB RAMu - masakra...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: RAM w M700 (i jego wolne działanie?)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2007, 20:08:21 »
dziwne, że we wcześniejszych modelach tego nie zauważyłeś
PPC nigdy nie będzie miał wolnej pamięci tyle co podaje producent
system zajmuje zarówno rom jak i ram podczas działania
przerobiłem juz trochę Delli i HP i w końcu myślałem, że trafię na ideał, no ale niestety mój egzemplarz wydaje się działać wolniej, niż np. mój wczesniejszy Dell z procesorem 300MHz.
2003SE jest ogólnie szybszy od WM5

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2007, 20:37:57 »
Dokladnie tak jak napisal marcinl.
Poza tym gdybys poszukal i poczytal forum to bys wiedzial, klania sie FAQ i podstawy.
Tak, kazdy tak ma ok31-32MB, niektorzy moga miec mniej, troszke wiecej w zaleznosci jakie
programy chodza w tle.
WM ma zla allokacje pamieci tzn programy po zamknieciu oddaj mniej pamieci niz zabraly.
Z czasem prowadzi to do tego, ze gdy pamiec spadnie ponizej pewnej granicy to system zaczyna
wlasnie wolniej chodzic.
Sa aplikacje ktore zamykaja programy, a nie minimalizuja, sa czyszczace pamiec, Oxios itp, ale to tylko
opoznie ten proces.
Rozwiazaniem jest SR nie trzeba robic HR.
Tez mnie dziwi, ze miales tyle ppc, a nie wiesz takich rzeczy.
Sprobuj zainstalowac WM6 jest szybszy moim zdaniem od 5.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2007, 23:39:38 »
Udziele sie jako ze mam  tego pda M700.

I szczerze sie zawiodlem szybkoscia dzialania tego urzadzenia.

Ma ono te 400 Mhz ale to tylko cyferki nie mowiace tak naprawde nic o jego wydajnosc.
Obecnie mam zainstalowana wersje WM6 bez bajerow od Etena sam Windows Mobile udalo mi sie uzyskac tej pamieci weicej ale po 5h dzialania od SR
jest tak samo zawalona syfem jak z aplikacjami Eten'a.

Czy dziala szybciej? od WM5 moge powiedziec ze TAK dziala szybciej.
Ale po paru godzinach pisania sms'ow i paru rozmowach zaczyna sie to wszystko slimaczyc
a najgorzej jest jak telefon nie jest dlugo wlaczany po nocy chodzi wolniej od .... niepowiem czego bo musial bym uzyc brzydkich slow.

Najbardziej da sie to zauwazyc podczas pisania smsow kiedy wciskasz klawisze a literki na ekranie pojawiaja sie z ooopoznieniemmmmm ;(

Widac taki urok tego urzarzenia albo tych urzadzen z modulem GSM.

Zauwazylem tez ze sporo Mhz zabiera kiedy zgubi zasieg podczas pisania smsow wtedy to najbardziej widac.

Mialem okazje pobawic sie N560 bez GSM na procesorze Intela chyba 612 Mhz z matryca VGA.
To poprostu LATA!!!! klikasz i masz aplikacje widac te plynnosc podejrzewam ze gdyby Eten pakowal procesory Intela
wszystkim uzytkownikom zylo by sie lepiej w pelni znaczenia tego slowa.

Jedyne wyjscie to czekac az na rynku pojawi sie cos co nie bedzie pod kontrola procesora (szytaj chip'setu) Samsunga.

Bo 400 Mhz Samsunga poprostu odpada w przebiegach z 400 mhz Intela a roznica jest kolosalna.

Co do pamieci niestety nic nie mozemy zrobic aby WM naprawic co do alokacji pamieci i zwalniania jej po zamknieciu aplikacji.
I trzeba sie do trzeba sie do tego przyzwyczaic i korzystac z programow zwalniajacych pamiec + SR bo tego stanu zeczy nieda sie
wyeliminowac jedynie opoznic.

Pozdrawiam
Tomi

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2007, 00:21:26 »
Ja po serii komorek kupielm X500+ i niestety :(:(
Trzeba sie do tego przyzwyczaic, soft restes raz na 3 dni, za kazdym razem przed automapa. Dobrze ze telefon jako tako działa. Ogolnie powinno sie o tym mowic glosniej.

Gdybym o tym wiedzial wczesniej to nie wiem czy  byn np. Noki N95 nie kupił?

Mam nadzieje ze sie przyzwyczaje.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2007, 01:28:52 »
No tutaj musze przyznać, że od ostatniego PPC sporo czasu minęło i trochę się odzwyczaiłem, ale naprawdę szybkość działania aplikacji w nowym E-tenie wydaje mi się o wiele wolniejsza niż na moim poprzednim Dell Aximie... Pamiętałem, że pamięć RAM przydzielałem między storage a wykonywalną, a tutaj trochę inaczej to wygląda...

OK. Spróbuje niedługo z WM6, jeśli jest minimalnie lepiej :)
Ale naprawdę, zawiodłem się na szybkości działania M700. Na funkcjach nie.

*

Offline dobrzann

• 45
  • Sprzęt: ETEN M700, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:12:04 »
Tak czytam ten post bo tez jestem posiadaczem tego dziadostwa zwanego M700 !! i juz mnie to bardzo denerwuje jak widze ze moj sprzet chodzi 4 razy wolniej niz kolegi mio :(, i tak sie zastanawiam na wymiana tego chlamu na HTC TyTn II, tylko czy ktos moze juz bawil sie tym urzadzeniem i moze mi powiedziec jak ono sie sprawuje a ogolnie chodzi o to czy nie ma takich histori ze po 1-2 dniach nie da sie napisac smsa bo tak wolno wszystko chodzi!.

Prosze o opinie o HTC jezeli ktos cos wie na ten temat bo bardzo bym sie zdenerwowal jak zpalacil bym tyle kasy i kupil takie same dziadostwo ! :(

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:24:18 »
@dobrrzan to napisz posta w dziale zakupy! A nie kontynujesz posty nie związane z tematem. Jak chcesz żeby chodził w miarę to co jakieś 2 dni SR a na codzień aplikacje zamykające procesy.
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline dobrzann

• 45
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:30:39 »
Aha czyli poprostu te urzadzenia sa do du...! bo dla mnie to jest jakas tragedia zeby trzeba bylo takie cuda robic zeby urzadzenie dobrze dzialalo. no ale coz trzeba tylko podziekowac producentom i firmie Microsoft :)

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 19, 2007, 15:02:19 »
Aha czyli poprostu te urzadzenia sa do du...! bo dla mnie to jest jakas tragedia zeby trzeba bylo takie cuda robic zeby urzadzenie dobrze dzialalo. no ale coz trzeba tylko podziekowac producentom i firmie Microsoft :)

Nie od konca urzadzenia sa do d.. tylko zalezy jeszcze jak uzytkownik je skonfiguruje itp.
To tak jak na PC duzo aplikacji odpala sie niepotrzebnie przy starcie systemu, dziala w tle, to tu jest podobnie.
Jesli masz zainstalowane duzo niepotrzebnego softu, nie zamykasz procesow itp to urzadzenie dziala coraz wolniej.
Mysle, ze jak zmienisz sprzet to na innym PPC PE ze zblizonymi parametrami bedzie podobnie.

*

Offline dobrzann

• 45
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 19, 2007, 15:27:36 »
A i jeszcze wyczytalem ze na stronie www.unicom.pl jest update do X500+ w ktorym poprawiono efekt znikajacem pamieci, wiec moze dalo by sie zrobic cos takiego w M700 bo przeciez te sprzety sa prawie identyczne sprzetowo.