Problem z wysyłaniem MMS w Orange

• 11 Odpowiedzi
  • 6007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline shoovar

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC DHD, Nokia 5800, GoClever 5066FMBT, AM EU
Problem z wysyłaniem MMS w Orange
« dnia: Maj 17, 2007, 18:51:56 »
Witam

Od kilku dni posiadam ETENa M700, i mam dziwny problem z MMSami.  Wszystko niby skonfigurowało się automatycznie, tyle że mogę MMSy otrzymywać ale nie mogę wysyłać.  Pogawędka z BOK Orange nic nie pomogła, nie wiem gdzie szukać przyczyn.  Przy próbie wysłania MMSa dostaje komunikat "Could not send all the messages" i na tym kończy się zabawa.  Sprawdzałem kilkukrotnie konfiguracje i niby wszystko się zgadza, a MMSów nie da się wysyłać

Odp: Problem z wysyłaniem MMS w Orange (i nie tylko)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2007, 09:37:03 »
Odnawiam poniekąd "wątek" (jeśli jeden post można nazwać wątkiem ;-) ), bo w Plusie mam identycznie. Przeszukałem forum, ale nie rzuciły mi się w oczy rozwiązania tego problemu.
GPRS normalnie śmiga, MMS'y odbieram, a przy wysyłaniu "Could not send all the messages". Czyli problem taki sam. Tylko operator inny ;-) U mnie to Plus.
Jakieś pomysły? (ustawienia i ręcznie zmieniane, i automatycznie, nic nie pomaga...)

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: Problem z wysyłaniem MMS w Orange (i nie tylko)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2007, 12:14:04 »
Odnawiam poniekąd "wątek" (jeśli jeden post można nazwać wątkiem ;-) ), bo w Plusie mam identycznie. Przeszukałem forum, ale nie rzuciły mi się w oczy rozwiązania tego problemu.
GPRS normalnie śmiga, MMS'y odbieram, a przy wysyłaniu "Could not send all the messages". Czyli problem taki sam. Tylko operator inny ;-) U mnie to Plus.
Jakieś pomysły? (ustawienia i ręcznie zmieniane, i automatycznie, nic nie pomaga...)

Masz WM6? Jesli tak to sprobuj zrobic SR i zobacz bezposrednio po tym czy mozesz wyslac.
Skonfiguruj MMS za pomoca kreatora, jest w settings / connnetions itp.

Odp: Problem z wysyłaniem MMS w Orange
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:01:04 »
Nie, mam WM5 właśnie... SR nie raz robiłem... MMS konfigurowałem wiele razy, automatem, kreatorem...

Ustawienia profilu mam:
MMSC mms.plusgsm.pl
Data Connection: My ISP (tu różne kombinacje nie pomagają)
Gateway: WAP 1.0 (tu różne kombinacje nie pomagają)
IP 212.2.96.16
Port: 9201

I nic...

*

Offline shoovar

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC DHD, Nokia 5800, GoClever 5066FMBT, AM EU
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:11:51 »
Ostatecznie udało mi się rozwiązać problem powiedziałbym połowicznie, to znaczy radzę sobie z wysyłaniem MMS'ów, ale dalekie to od ideału. Z moich eksperymentów i obserwacji wynika iż to nie błędna konfiguracja połączenia w Settings -> Connections -> Connections -> Advanced -> Select Networks powoduje problemy. Jeśli skonfiguruje się połączenie MMs na podstawie danych ze strony operatora to raczej wszystko jest OK, świadczy o tym również fakt odbierania MMS'ów, i błędów należy szukać gdzie indziej. Druga sprawa którą trzeba sprawdzić to konfiguracja Messaging -> MMS -> Menu -> MMS Settings. Warto edytować uzywany profil MMS i sprawdzić dane tam wprowadzone ze szczególnym uwzglednieniem pozycji Data Connection (jeśli nie jest ustawione to ustawić tam wcześniej skonfigurowane połaczenie MMS. Tyle na temat konfiguracji pocketa i ewentualnych błędów w tejże, teraz najważniejsze. Po ponad miesiącu walki mam wrażenie, że (może nie będzie to najszczęśliwsze określenie, jednak lepsze nie przychodzi mi do głowy) zawiesza się połaczenie MMS. Osobiście wypraktykowałem następującą procedurę (wnerwiającą ale u mnie działa, i to jej największa i jedyna zaleta). Jeżeli okazuje się, że nie można wysłać MMS'a (Could not send all the messages) wchodze w ustawienia połączeń Settings -> Connections -> Connections -> Advanced -> Select Networks zmieniam aktualnie ustawione i wykożystywane połączenie MMS na np My ISP, akceptuję, wchodze ponownie, przestawiam z My ISP na MMS którego używam i znów akceptuję. Wracam do wiadomości i wysyłam MMS'y poprzez Send/Recive. Po takim manewrze wszystko dizała jakiś czas po czym przestaje działać i znów w razie potrzeby postępuję w sposób opisany prze chwilą i na jakiś czas jest spokój. Dzisiaj sprawdzając ustawienia do tego posta zauważyłem, że w pozycji Data Connection w profilu MMS miałem ustawiło się połączenie MMS Connection zamiast używanego przeze mnie MMS Orange, przestawiłem i zobaczę co bedzie. Po tygodniu albo dwóch testów napiszę czy ostatnia zmiana coś poprawiła.

Tytułem zakończenia
1. Problem występował zarówno w wersji 5 WM jak i występuje w wersji 6, więc zmiana wersji okienek nie rozwiązuje problemu
2. Żaden SR, wyciąganie baterii, itp nie ma szansy pomódz na tą konkretną dolegliwość.
3. HR nie robiłem, ale po zmianie wersji okienek z 5 na 6 problem nie zniknął ani na chwilkę, nawet na gołym systemie więc obawiam się, że HR też nie pomoże (gdyby jednak ktoś z mających problem zrobił HR proszę o komentaż czy pomógł)
4. Błąd prawie napewno nie leży w konfiguracji połączenia GPRS dla MMS i jeśli ta jest zrobiona zgodnie z danymi ze strony operatora to prawie napewno jest poprostu dobra
5. W przypadku Orange pocket skonfigurował sobie właściwie sam połączenie GPRS dla MMS, i ta konfiguracja była prawidłowa, a mimo to MMS'y poprostu się nie wysyłały

*

Offline jendker

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2008, 01:16:05 »
Mam ten sam problem ....czy ktos moze poradzil sobie?????
Nokia 3210 => Sony J70 => Motorola V500 => Nokia Communicator 9210i=> Nokia 6630 => Eten M700!!!!

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2008, 01:24:34 »
u mnie pojawia się błąd wysyłania mms-a tylko w wypadku jeżeli mam za duże zdjęcie :)
mam ere, skonfigurował się sam po włożeniu karty.

*

Offline jendker

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2008, 12:11:09 »
Probowalem na wszystkie sposoby. Zdjecie  5kb nawet nie chce wyslac. Konfiguracja zgodna z opisem Orange. Pobierac pobiera ale wysylac nie chce...
Nokia 3210 => Sony J70 => Motorola V500 => Nokia Communicator 9210i=> Nokia 6630 => Eten M700!!!!

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2008, 12:25:15 »
To samo Plus (u mnie)...

*

Offline jendker

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 31, 2008, 14:13:07 »
Nie wiem jakim cudem ale MMS zostal wyslany(pomijam to ze mial zostac wyslany duzo wczesniej). Probuje z kolejnym ale  :mad: dalej nic....

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2008, 08:37:35 »
Mi chodzą mmsy dobrze, a konfiguracje zrobiłem ręcznie, wg tego:
http://ustaw.orange.pl/

Aby skonfigurować telefon SPV M650 do wysyłania i odbierania wiadomości MMS, należy postępować według poniższych wskazówek:

1. Naciśnij START i wejdź w USTAWIENIA.
2. Przejdź do zakładki POŁĄCZENIA i wybierz POŁĄCZENIA.
3. Przejdź do zakładki ZAAWANSOWANE, a następnie naciśnij WYBIERZ SIECI.
4. Naciśnij przycisk NOWE... przy górnej rozwijanej liście.
5. Jako nazwę ustawień wpisz MMS Orange, a następnie przejdź do zakładki MODEM.
6. Naciśnij NOWE... i wpisz MMS Orange jako nazwę połączenia.
7. W polu WYBIERZ MODEM ustaw ŁĄCZE KOMÓRKOWE (GPRS) i naciśnij DALEJ.
8. W polu NAZWA PUNKTU DOSTĘPU wpisz mms i naciśnij DALEJ.
9. W polu NAZWA UŻYTKOWNIKA wpisz mms
10. W polu HASŁO wpisz mms i naciśnij ZAKOŃCZ.
11. Przejdź do zakładki USTAWIENIA SERWERA PROXY. Jeśli zakładka jest niewidoczna, naciśnij OK, a następnie przycisk EDYTUJ... przy górnej rozwijanej liście.
12. Odznacz pola TA SIEĆ ŁĄCZY Z INTERNETEM i TA SIEĆ UŻYWA SERWERA PROXY...
13. Naciśnij trzy razy OK i wyjdź do widoku pulpitu.

Zmiana ustawień MMSC.
(w tej części chodzi o opcje w skrzynce z mmsami, ustawienia mms)

14. Naciśnij START i wybierz OBSŁUGA WIADOMOŚCI.
15. Naciśnij MENU, wybierz NARZĘDZIA, a następnie OPCJE.

16. Z listy wybierz profil o nazwie MMS. (MMS Default)
17. Zaznacz pole POBIERZ NATYCHMIAST WIADOMOŚCI.
18. Odznacz pole ODRZUCAJ WSZYSTKIE WIADOMOŚCI.
19. Przejdź do zakładki SERWERY i naciśnij NOWE.
20. Jako NAZWA SERWERA wpisz MMS Orange.
21. W polu BRAMKA wpisz 192.168.006.104
22. W polu NUMER PORTU wpisz 9201
23. W polu ADRES SERWERA wpisz http://mms.orange.pl
24. W polu POŁĄCZENIE PRZEZ wybierz MMS Orange.
25. W polu WERSJA WAP ustaw WAP 1.2 i naciśnij OK.   (u mnie 1.0)
26. Naciśnij USTAW JAKO DOMYŚLNE, a następnie dwa razy OK.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 08:44:42 wysłana przez kilcer »

*

Offline jendker

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2008, 00:35:47 »
Niestety u mnie ta konfiguracja nie pomaga..... Jak wchodze w ustawienia poraz kolejny i chce edytowac kolejny raz konfiga w miejscu gdzie powinny byc tylko trzy *** jest ich az 8....