Problem z szyfrowanym polaczeniem WiFi

• 6 Odpowiedzi
  • 998 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z szyfrowanym polaczeniem WiFi
« dnia: Marzec 11, 2007, 12:31:29 »
Witam,
Używam mojego m700 już jakieś 4 miesiące i cały czas mam ten sam problem. Ogólnie radiowka mu działa dobrze ale nie mogę się połączyć do sieci WiFi na terenie mojej uczelni. Działa tam sieć z WPA-PSK, znam klucz i go podaję. Z laptopa mogę się normalnie połączyć a z pda już nie bardzo. Udało mi się to 2 razy. Na jakieś 50 prób któraś wkońcu zakończyła się sukcesem ale też na kilka minut bo później rozłączyło sesje. Sygnał jest w granicach -60 czyli nieźle. Dla porównania odpaliłem sobie w domu sieć wifi na takim samym szyfrowaniu i tutaj normalnie się łączy. Nie mam pojęcia co mógłbym z tym zrobić a dobrze byłoby mieć te wifi w czasie wykładów itp :-)

Czy ktoś z Was również miał jakiś problem z połączeniem się z WiFi w szyfrowaniu WPA-PSK i udało mu się go rozwiązać?

*

Offline Sir Dell

• *
  • 74
    • Szczecin projektowanie i aranżacja wnętrz
  • Sprzęt: NOKIA E66+SE Xperia X1 -> NOKIA C6+HTC 7 Mozart
Odp: Problem z szyfrowanym polaczeniem WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2008, 21:56:31 »
Witam

szukałem rozwiązania powyższego problemu i nie znalazłem. Jeżeli ktoś mógłby podać rozwiązanie byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2008, 22:21:35 »
na mojej uczelni to się robiło wg tego sposobu: http://eduroam.umk.pl/studenci/instalacja/ppc/

nawet udało mi się raz połączyć, ale po przeinstalowaniu ROMu przestałem się tym bawić

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2008, 11:01:39 »
Sam klucz nie wystarczy dodatkowo administrator zabezpieczył się stosując autoryzację po adresie MAC urzadzenia.

*

Offline Sir Dell

• *
  • 74
    • Szczecin projektowanie i aranżacja wnętrz
  • Sprzęt: NOKIA E66+SE Xperia X1 -> NOKIA C6+HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2008, 11:37:55 »
Niestety, sposób, który zaproponował Lorbas w moim przypadku nie działa. Posiadam wszystkie dane i uprawnienia do zalogowania sie (na laptopie wszystko działa). Może ktoś zna jakieś inne oprogramowanie do zarządzanie połączeniami wifi.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2008, 15:40:31 »
Coś musi być w tych studenckich sieciach bo w Gliwicach też sposób Lorbasa nie działa. Mimo posiadania wszystkich uprawnień i haseł laptop działa Eten nie  :mad:

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2008, 17:05:34 »
chyba powodow moze byc kilka .....

1. sprzety do wm50 wlacznie nie obsluguja do konca WPA - wgranie wm60 rozwiazuje ponoc problem
http://forum.xda-developers.com/archive/index.php/t-276987.html

2. ponadto pozostaje poruszona w powyzszym linku kwestia, sam nie sprawdzalem ... jest to dziwna rzecz .... i niespotykana jak dla mnie

Ive gotten WPA to work but only when useing the full 64digit key in HEX,
I think the Tytn has troubles with using ascii in WPA.

3. kwestia kolejnych krotkow i jakie "ok" sie naciska .... moze to to ?! - instrukcja w dolnej czesci threadu

http://mobilitytoday.com/forum/showthread.php?t=9501