Upadek M700 i karta pamięci.

• 7 Odpowiedzi
  • 1135 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline GurneyH

• 49
  • Sprzęt: Eten M700, WM6; Nokia 6210 Navigator
Upadek M700 i karta pamięci.
« dnia: Luty 20, 2008, 16:06:10 »
Witam

Mam pytanie do szanownych kolegów.
Po upadku z wysokości około 1,20 mój Etenik "zgubił" karte tzn nie widział jej. Kilkakrotne wyjęcie jej i wlozenie oraz reseciki pomogły ale co pewien czas, na pewien czas niektóre programy zainstalowane na karcie są niewidoczne. Np mam ikonke na pulpicie jakiegoś programu i po SR wszystko sie uruchamia kilka godzin pozniej juz nie a po kilku godzinach nie uzywania po uruchomieniu PDA wszystko dziala.
Karta zepsuta(pęknięta) slot uszkodzony??
Jakieś pomysły?

Jeszcze jedno po upadku wypadła "gumka" z obudowy ta która jest na deklu od baterii zanim znalazlem klej uszkodziłem "srebrne" okienko obok obiektywu trudno sie mówi ale zabawa z klejem kropelką okazała sie fatalna w skutkach "gumka napęczniała i zrobiła sie około 0,5 mm dluzsza i teraz juz nie bardzo sie miesci w "gniazdku"
Myśle o zmianie obudowy tylko zastanawiam się nad kosztami

Z góry Dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam GH

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
Odp: Upadek M700 i karta pamięci.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2008, 16:26:05 »
cos mi sie wydaje ze serwis.... moj juz tez byl w serwisie bo USB przestalo dzialac. Im szybciej tym lepiej - poki na gwarancji.

*

Offline GurneyH

• 49
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2008, 17:00:49 »
cos mi sie wydaje ze serwis.... moj juz tez byl w serwisie bo USB przestalo dzialac. Im szybciej tym lepiej - poki na gwarancji.

Jeśli serwis to jak rozumiem najlepiej zrobić HR przed oddaniem a karte sformatować żeby coś mojego nie "wyciekło"?
Bo jak rozumiem skoro problem dotyczy karty i slotu to całość wysłać?
Dodatkowo pytanie, sprzęt do sklepu w którym kupiłem czy do jakiejś innej konkretnej firmy?
Pozdrawiam GH

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2008, 17:19:35 »
Na początku upewnij się na innej karcie jakie zachowanie będzie tego Etena. Chociaż możliwość uszkodzenia karty jest raczej małą to nie zaszkodzi się upewnić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2008, 20:20:51 »
Na początku upewnij się na innej karcie jakie zachowanie będzie tego Etena. Chociaż możliwość uszkodzenia karty jest raczej małą to nie zaszkodzi się upewnić.
Niestety ale uszkodzenia kart zdarzają się dosyć często a szczególnie tych "no name" made in China. Sprawdź kartę na innym PDA albo w czytniku kart najlepiej. Możesz spróbować sprawdzić ją jakimś programem do kart (poszukaj u nas na forum było o tym nie raz).
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2008, 20:31:27 »
Skoro tak piszesz, to tym bardziej wina może być po stronie karty a tym samy do serwisu jeszcze nie warto odsyłać bez sprawdzenia jej w innym sprzęcie oraz innej karty w Etenie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2008, 13:40:10 »
U mnie pomogło włożenie karty do aparatu fotograficznego, podpięcie do PC, odczyatłem kartę, włożyłem do M700 i wsio OK, karta działa bez problemu. Bywa też tak, gdy włoże karte do innego telefonu.

*

Offline GurneyH

• 49
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 26, 2008, 15:09:25 »
Wiam
Mineło ponad pół roku i ... nie dałem sprzętu do serwisu poprostu kilka razy włożyłem i wyjąłem z PDA kartę i  działa ... ale czasami raz na 2 m-ce PDA nie widzi karty ... wystarczy SR i jest OK
Musze przyznać że sprzęt jest wyjątkowo wytrzymały zaliczył kilka poważnych wstrząsów, rysik zreszta też ... i wszystko nadal działa.
Metalowy zaczep z kabury wypadł tzn zaczep został na pasku a sprzęt z kabura zaliczył przyziemienie pomogła duża ilość "kropelki".
Rysikowi pomógł delikatny pilniczek do paznokci  :)
Ja jestem zadowolony mimo kilku minusików (brak gumki na tynej ściance i wytarcie sreberka obok obiektywu)

Pozdrawiam GH