Pokopany Backlight - da radę to naprawić samemu?

• 11 Odpowiedzi
  • 1549 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pokopany Backlight - da radę to naprawić samemu?
« dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:24:48 »
Witam!!

Po pierwsze jestem nowy na forum, także witam wszystkich! *=o))
Po drugie, mam problem z moim małym Etenkiem M700 - w pewnym momencie ustawienia Backlight się pokopały tzn. Jak włączam wszystko jest okay, plansza Glofiisha i Windowsa ( 6.0.) świeci się ładnie, soczyście, jasno, następnie wszystko jest okay, mogę zmieniać natężenie światła Backlight itd... aż do momonetu jak wyłączę ekran w ogóle, albo jak sam się wyłączy... po ponownym włączeniu Backlight świeci najmniej jak się tylko da, a możliwe, że wcale nie świeci i tylko sam ekran swoimi siłami coś tam prezentuje... i nic już nie pomaga majstrowanie w ustawieniach Backlight - suwak nie zmienia natężenia światła, nie reaguje na żadne z opcji typu "uzależnij natężenie światła od stanu baterii" itd...
szczerze powiedziawszy jakoś umknęło mi kiedy to dokładnie się stało i przez to nie wiem na co zrzucić winę za taki stan rzeczy... o_O
Jakiś czas przed pojawieniem się tego problemu Eten spadł mi na chodnik, ale za raz po wypadku wszystko było jeszcze okay, nie było z tym problemu... gdzieś później się tak nagle zrobiło...

jak myślicie? czy jest to problem soft czy już hardwareowy? co mogłoby pomóc? ... zastanawiałem się nad formatem całego systemu i postawieniem wszystkiego na nowo, ale jeszcze nie zorientowałem się jak to jest z takim formatem, a nie chciałbym stracić SMSów, moich ustawień innych wiadomości itd... może jest inny sposób?
Proooooooooooooooooooooooooszę pomóżcie!!!!
Dzięki wielkie z góry!!!!

Cheers!
tJ

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
Odp: Pokopany Backlight - da radę to naprawić samemu?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:39:26 »
a robiłeś HR? HR Twoim najlepszym przyjacielem w problemach  :P możesz wgrać od razu nowy ROM (np. od TB np. 1.2 działą rewelacyjnie)
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:48:17 »
a robiłeś HR? HR Twoim najlepszym przyjacielem w problemach  :P możesz wgrać od razu nowy ROM (np. od TB np. 1.2 działą rewelacyjnie)

He he.... zmiana ROM jest równa HR    :P

A co do samego podświetlania... upadek mógł oczywiście jakoś uszkodzić płytę główną, ale ja typowałbym raczej soft. Może po zmianie ROM lub wykonaniu HR sprawdź jak działa podświetlenie ekranu. Wcześniej wykonaj jednak backup - aplikację masz w swoim PDA lub możesz skorzystać z zewnętrznej, np. SPB Backup, która to daje możliwość odtworzenia danych po zmianie ROM (zmiana taka spowoduje powstanie nowego urządzenia, więc możliwe, że niektóre aplikacje trzeba będzie przeinstalować lub ponownie rejestyrować).
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2008, 13:55:05 »
wyjdę na żółtodzioba, ale cóż... bo mam pytanie: a skąd nabawić się tego np rom 6.1c TB ? bo jest tu na Forum zachwalany widzę, a nigdzie nie mogę jak narazie znaleźć, a szukam i szukam *=o((
Z góóóóóry wielkie dzięki za jakiś link, jakieś coś na PM, jakąś pomoc!
tJ

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2008, 14:20:07 »
a skąd nabawić się tego np rom 6.1c TB ?

Tu masz wątek o tym: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=92849.0
Napisane: Czerwiec 26, 2008, 14:14:10
Przeczytaj cały tamten wątek a tu jest link do najnowszej wersji: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=92849.msg682471#msg682471
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:06:17 »
Jak wgrać nowy ROM masz na pierwszej stronie podanego wyżej wątku, sam pisałem :proud:.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:49:43 »
i lipa..... cholera, nie wiedzieć czemu w pewnym momencie, zaraz po zrobieniu backupów, jak włączyłem SPB Clone zawiesił mi się fon a po restarcie już się nie podniósł ...
po kilku nieudanych próbach z duszą na ramieniu zdecydowałem się na HR ... i teraz miałem na nowo wszystko z fabrycznymi ustawieniami, próbowałem zainstalować ROM TB_TB_ 1.2 i dochodzi do momentu gdzie trzeba kliknąć w "UPDATE" ... które to nigdy nie zmienia się na "clickable" ... nie pomaga odłączanie i podłączanie kabla USB... zacina się i koniec... czekałem długo ale nic się nie zminiło *=o(((
Jak się z tym uporać? Pomóżcie proszę, bo powoli cała sytuacja zaczyna mnie dobijać...

Na plus jest to, że backlight sprawia wrażenie jakby się już naprawił i działał jak należy hehehehe *;oPP tylko w zamian straciłem wszystko inne ^_=

tJ

P.S. Dodam jeszcze, że przywrócenie z Backupu też nie wypaliło w 100%... gdzieś przy 95% zdechło o nie chciało przez dłuugi czas się poruszyć, a dodatkowo wyskoczył komunikat "memory criticaly low" _-_
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 17:52:28 wysłana przez tHEjESTER »

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 19:43:51 »
a active synca m asz działającego i skofigurowanego? Jesli tak to nie mbardzo wim jak pomóc a jeśli nie to zrób HR na tym ROMie co masz i do piero potem wgraj nowy ROM. Możesz też spróbować z innymi ROMami np. 6.1 z pierwszej strony tematu wyżej podanego, dzała całkiem przyzwoicie.

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2008, 23:30:03 »
Wyjmij kartę microSD.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2008, 01:57:54 »
nie było jej w slocie *=o((  czytałem o tym, że jej nie może być, ogólnie wydaje mi się, że wykonałem wszystko zgodnie z wszelkimi instrukcjami, jakie znalazłem ... no i do momentu tuż przed kliknięciem w Update wszystko jest okay... tylko dalej pójść nie mogę  *=o/
Narazie odpuściłem i skupiłem się na stawianiu na nowo własnych ustawieńpo HRrze ... jakbyście mieli jakieś pomysły co może być z moim ROMowaniem nie tak to proszę piszcie! [próbowałem zainstalować ROM _TB_TB_ świeżo po HRrze przy WM6.0. bez karty MSD, z działającym w każdym innym przypadk ASynchiem ... o__O ]

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:57:17 »
witam

tez to ostatnio mialem i zmiana romu pomogla ale teraz borykam sie z innym problemem tj. jak podlacze pda pod zasilacz albo pod kompa to ekran sie sciemnia a jak odlacze to ekran odrazu sie rozjasnia do poprzedniego stanu. jakies pomysly co moze byc przyczyna?
z gory thx za odp

pozdro

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2008, 16:54:43 »
Wydaje mi sie ze pokopane ustawienia podswietlenia to nie wina HR ale samego softu w etenie.
Tez to kiedys mialem.
Przede wszystkim w windows masz ustawienie backlight ale masz tez ustawienie podswietlania w tzw programie eten'a czyli scenario.
I tutaj jest szkopuł.
Ustawiaj podswietlenie przez scenario a nie panel sterowania.
Swoją stroną wyłacz automatyczne dostosowywanie podswietlenia w zaleznosci od pory.
Mialem to samo ze co właczenie to bodswietlenie swiecilo sie z rozną jakością.