eten m700

• 28 Odpowiedzi
  • 4720 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ml0dy

• *
  • 52
eten m700
« dnia: Czerwiec 11, 2007, 20:56:52 »
Witam,
Przymiezam sie do zakupu etena m700 pytanie tylko takie czy juz jest dostepna polska nakladka ? bo nigdzie nie widzialem w sklepie :( a jesli nie to czy ktos wie kiedy sie pojawi w sprzedazy ??
Czy aparat ktory jest w etenie robi w miare wyraznie zdjecia ? czy sa one m.in na poziomie noki n70 ewentualnie jak by ktos mogl podeslac jakies fotki z etena bede wdzieczny :)

ml0dy(at)crab(dot)pl

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
Odp: eten m700
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2007, 08:18:07 »
co do jakosci zdjec to musze powiedziec, ze jak na 2,0 mpix to jest kiepsko... postaram sie dzis wieczorem podeslac fotki

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2007, 09:06:04 »
Witaj

Ja Ci powiem żebyś sobie raczej czegoś innego poszukał ;) Mam m700 od początku kwietnia i troche
mam go dość. Często sie wiesza, często wywala się internet Sharing (tak że pomaga tylko reset), ładowanie
w aucie jest do kitu i tak się zastanawiam jak nawigacja by wytrzymała trasę gdzieś za granicę (po ok 7-10godz.)
Klawiatura wydaje się ciekawa ale nadaje się tylko do pisania SMS'ow a w moim przypadku często używam
klienta ssh i tu m700 i jego klawiatura cuda czyni... dodajejakieś znaczki przy używaniu dużych liter i znaków co
czyni prawie niemożliwym wpisywanie haseł ;) pewnie to sprawa kodowania ale pracować się nie da. Wiem że
jeszcze nie pasuje mi w nim kilka rzeczy ale teraz nie pamiętam które....

Generalnie to jestem gotów kupić coś innego ale chyba nie ma nic ciekawego na rynku z GSM, GPS, wifi, BT i
klawiaturą  (co prawda ta nie spełnia swojego zadania) jest HP ale w nim mnie wkurzał ten kwadratowy ekran.

pozdrawiam

*

Offline marer

• 14
  • Sprzęt: Eten M700
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2007, 13:20:46 »
witam
ja mam ładowarkę samochodową i nie  mam żadnych problemów z nawigacja w M700
bateria normalnie trzyma i doładowuje się bez żadnego problemu z ładowarki samochodowej
pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2007, 13:31:58 »
a robiles trasy wiecej niz 5h? bo juz tu taki watek byl ze sa z tym problemy.... a u mnie ostatnio to po trasie do krynicy gorskiej i wykonaniu 1-2 telefonow urzadzenie tak zdechlo ze chyba po ok godzinnym podlaczeniu do laptopa sie podnioslo.... oczywiscie podczas drogi bylo spoko... ale jak juz usiadlem gdzies w knajpie i zaczalem sobie dzwonic zdechlo....
ja juz troche sie zle nastawiam na tego etena... i choc kiedys myslalem ze hp mialo problemy to teraz widze ze problemy hp6515 byly niczym w porownaniu z tym etenem.... nie wspomne o poglosie ktory juz tu przerabialismy... a koles w UNICOMie wkoncu powiedzial ze ten przypadek co ja mam jest dosc dziwny bo u mnie poglos znika jak sie wezmie glosnosc na maxa... a "powinno" byc tak ze poglos jest zawsze i rosnie wraz ze wzrostem glosnosci ;) to mnie powalilo... zdecydowalem ze juz wole miec nonstop na maxa glosnosc ....

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:26:07 »
Witam,
Przymiezam sie do zakupu etena m700 pytanie tylko takie czy juz jest dostepna polska nakladka ?

Podepnę się z podobnym pytaniem - czy da się wprowadzać polskie znaki bezproblemowo ze sprzętowej klawiatury?

Jeśli tak, to jak / jakim softem?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2007, 15:45:13 »
Nie ma problemu z ładowaniem nawet na trasach 10 godzinnych połączonych z wykonywaniem połączeń tel. i stale włączonym GPS.

Być może wina leży w Waszym przypadku po stronie wadliwej ładowarki lub ładowarki z niewystarczającym prądem wyjściowym? Nie napisaliście czy macie oryginalną czy uniwersalną, więc ciężko coś więcej powiedzieć. Oryginalna ma prąd wyjściowy 1000 mA.

M700 mam od stycznia i pomimo kilku opisywanych szeroko na forum wad uważam że nie ma co z niego tak drzeć łacha - każdy sprzęt ma swoje słabe i mocne strony - kwestia tylko które z nich są dla użytkownika akceptowalne a które niestety dyskryminują całkowicie dany model i skazują właściciela na konieczność zmiany sprzętu.

mlOdy - ja np. generalnie ze swojej strony polecam Ci M700. Nie wiem jakie stawiasz wymagania sprzętowi, czego będziesz najwięcej używał itp. więc nie jest powiedziane, że spełni on Twoje wymagania. Co do polskiej nakładki, nie wiem czy jest ona tak bardzo potrzebna - ja np. używam SPB Pocket Plus, który jest całkowicie po polsku i niemal nie mam styku z angielszczyzną w M700. Zdjęcia, fakt, mógłby robić lepsze. Nie ma większego problemu jeśli robione są w dobrze nasłonecznionym miejscu, gorzej jeśli fotki pstrykane są w pomieszczeniach z kiepskim oświetleniem. No, ale na temat aparatu w Etenach zostało już tyle powiedziane, że może na tym skończę... :)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline ml0dy

• *
  • 52
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2007, 17:17:56 »
ok milo by bylo jak bys podeslal fotki
a co do samego palmtopa to polecacie czy po dluzszym uzytkowaniu odechce mi sie go i dojde do wniosku ze lepiej kupic telefon + palmtopa z gps ?

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2007, 18:01:38 »
ja wciaz jestem zdania ze wszystkow jednym urzadzeniu powinno byc ;) ale niestety m700 mnie troche do tego zraza ;)
jak ktorys z przedmowcow napisal... musisz wiedziec po co ci ten pda jesli do pracy czyli np czesto jestes
w podrozy i czesto uzywasz gprs, gps itp to niestety mnie to urzadzenie juz kilkakrotnie zawiodlo
a jesli do zabawy to spoko ;) pewnie pogodzisz sie z usterkami ;)
ja najchetniej wymienilbym to na cos innego ale nic innego nie ma na rynku co by mialo to co ma m700 ;)

pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2007, 18:06:26 »
ok milo by bylo jak bys podeslal fotki
a co do samego palmtopa to polecacie czy po dluzszym uzytkowaniu odechce mi sie go i dojde do wniosku ze lepiej kupic telefon + palmtopa z gps ?

Wszystko zalezy od Twoich osobistych preferencji, ja np nie lubie nosic kilku urzadzen, myslec o ich ladowaniu, zabieraniu itp. Wole wszystko all in one. Co do powyzszych komentarzy to moim zdaniem, nie wszystko jest wina tego sprzetu. Ja mam Etena od ponad 5miesiecy i nie mam zadnych problemow z zawieszaniem sprzetu, restartowaniem itp.
Wykorzystuje go do nawigacji, rozrywki, jako telefon i wszystko mi dziala, nie mam zadnych problemow.
Co do poglosu to sprawa ma sie roznie, bo u nie wszystkich to sie ujawnia, u mnie np nie, ponoc tez w roznych miejscach, ale wiecej o tym poczytasz w odpowiednim watku.
Mysle, ze bardzo wiele zalezy od uzytkownika, jesli ktos ma male doswiadczenie, problemy z konfiguracja sprzetu, instaluje mnostwo "niepotrzebenego" softu to pozniej tak to jest, ze sie zawiesza, restartuje, ale w taki sposob to mozna "zalatwic" kazdego pocketa.
Ja jak najbardziej polecam M700, mialem wczesniej inny sprzet i nie widze, zeby Eten, jakos odbiegal. a  w wielu elemantach zaskoczyl mnie pozytywnie. Jestem zadowolonym uzytkownikiem :)
Co do aparatu rzeczywiscie nie jest najlepszy, no ale dla mnie to nie byl priorytet, a raczej dodatek.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 18:08:17 wysłana przez horde »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2007, 18:47:58 »
horde, pozwól że utożsamię się w pełni z całą Twoją wypowiedzią ;)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2007, 18:58:51 »
horde, pozwól że utożsamię się w pełni z całą Twoją wypowiedzią ;)

Alez oczywiscie :) Milo, ze jest kolejny zadowolony uzytkownik. Pozdrawiam

*

Offline m-99

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:06:07 »
Angelhod, w pełni sie z Toba zgadzam! Eten M700 ma sporo niedociągnięć, potrafi zirytować i nie można na nim polegać, ale nic lepszego niestety nie ma :( A na pierwszy rzut oka wydaje się, że wybór jest przeogromny a w telefonach są rzeczy o jakich się filozofom nie śniło :) Zaciekawiłeś mnie nawiązaniem do HP. Myślałem o zakupie HP6915. Kwadratowy ekran nie przeszkadzałby mi, instaluje niewiele aplikacji, gier w ogóle, lubię duże litery. Da się na nim pracować? (zaczyna byc offtopic)

*

Offline milek1

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM 6.0 ORANGE 8GB + HTC Touch HD
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 14, 2007, 07:20:45 »
Pwoiem krótko i bardzo rzeczowo - Eten nie nadaje sie do pracy!!! Dlaczego? Bo jak oddajesz go do naprawy gwarancyjnej, to czekasz na urzadzenie min 3 tygodnie i nie masz prawa do zastępczego. Dla przykładu mój zakupiony 27 grudnia na chwilę obecną jest już trzeci raz w naprawie. Serwis w niemczech jest parszywy(!!!). Pierwszą usterka był uszkodzony moduł GSM. Urządzenie wróciło z usterką do mnie po 3 tygodniach, potem znów oddane do naprawy i po 18 dniach wraca z działajacym modułem GSM, ale szwankuje BT. Na chwile obecną jest w serwisie ze zgłoszonymi wszystkimi możliwymi mankamentami. Dla mnie to paranoja i na pewno warunki gwarancji, warunki serwisu i zawodność urzadzenia nie pozwalają uczynić z niego narzędzia pracy. Faktycznie jest to jedyny All in One z klawiaturą, ale masa usterek jest długa. Czekam z wytchnieniem na Kaisera, a wcześniej na decyzję dystrybutora co do mojego urządzenia bo za chwilę się okaże, że na 12 m-cy gwarancji, 3 m-ce moje urządzenie było naprawiane, a to już jest absurd.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 14, 2007, 07:55:25 »
Pwoiem krótko i bardzo rzeczowo - Eten nie nadaje sie do pracy!!! Dlaczego? Bo jak oddajesz go do naprawy gwarancyjnej, to czekasz na urzadzenie min 3 tygodnie i nie masz prawa do zastępczego. Dla przykładu mój zakupiony 27 grudnia na chwilę obecną jest już trzeci raz w naprawie. Serwis w niemczech jest parszywy(!!!). Pierwszą usterka był uszkodzony moduł GSM. Urządzenie wróciło z usterką do mnie po 3 tygodniach, potem znów oddane do naprawy i po 18 dniach wraca z działajacym modułem GSM, ale szwankuje BT. Na chwile obecną jest w serwisie ze zgłoszonymi wszystkimi możliwymi mankamentami. Dla mnie to paranoja i na pewno warunki gwarancji, warunki serwisu i zawodność urzadzenia nie pozwalają uczynić z niego narzędzia pracy. Faktycznie jest to jedyny All in One z klawiaturą, ale masa usterek jest długa. Czekam z wytchnieniem na Kaisera, a wcześniej na decyzję dystrybutora co do mojego urządzenia bo za chwilę się okaże, że na 12 m-cy gwarancji, 3 m-ce moje urządzenie było naprawiane, a to już jest absurd.

czym sie objawiało uszkodzenie modułu GSM?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2007, 10:55:35 »

Po pierwsze to, ze akurat trafiles na wadliwy egzemplarz nie upowaznia to wysnuwania wnioskow, ze generalnie M700
jest do kitu. Tak jest z Twoim urzadzeniem, masz jak to sie mowi pecha.
My Polacy mamy wlasnie taka ceche, ze generalizujemy na podstawie jednego przypadku na calosc.
Tak jest np w samochodach, ktos jezdzi "francuzem", ma akurat pechowy egzemplarz, nie dba o niego itp, a pozniej wypuszcza w "swiat" opinie, ze wszystkie francuskie autka sa kiepskie. Przepraszam za off-top ale nasunela mi sie taka analogia.
Po drugie tak jak juz kiedys pisalem, watpie, zeby inny pda mial lepszy (w znaczeniu krotszy czas oczekiwania) serwis.
Taki okres wynika z tego, ze nie ma serwisu w Polsce, czas transportu, naprawy i robia sie 3 tygodnie.
Wiem, ze to strasznie irytujace, ale tak niestety jest. Co do zastepczego pda to w cuda nie wierze, ze inna firma np HTC dalaby zastepczy. Zreszta przegladajac forum nie spotkalem sie z takim przypadkiem.
Po trzecie troche Cie nie rozumiem, jesli to kolejna Twoja naprawa, bodajze 3 to nie wiem co Ty do tej pory robiles?
Przeciez jest Rzecznik Praw Konsumenta, takie sprawy zalatwia sie nie przez telefon tylko pismami i mozesz zadac zwrotu pieniedzy, nowego pda zgodnie z przepisem mowiacym o tym, ze towar jest niezgodny z umowa, a w Twoim przypadku sprzedawca mial mozliwosc zadosc uczynienia w postaci naprawy urzadzenia z czego sie nie wywiazal, bo pojawily sie kolejne usterki.
Po czwarte  to jest tylko Twoja waska, subiektywan opinia, ze M700 nie nadaje sie do pracy, bo moim zdaniem nadaje sie znakomicie i dobrze sie z tego wywiazuje.

*

Offline ml0dy

• *
  • 52
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2007, 22:35:51 »
a co daje  upgrade do WM6 w eten m700 ? czy po tym upgrade bede mial polskie czcionki i polska lokalizacje ?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 14, 2007, 22:49:09 »
Nie :) W innych tematach napewno znajdziesz dużo info o WM6
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 15, 2007, 00:40:32 »
m-99:
Juz o tym pisalem ale w HP mialem jeden probelm ktory ciagnal sie ok 7-8 miesiecy ... tzn nie tylko ja lecz wszysscy uzytkownicy... ;) mianowicie rozlaczal gsm baardzo czesto i byla to wina softu... zanim puscili nowy soft z naprawiona ta usterka kupili mi raz nowe urzadzenie i 3 razy do chyba holandii wysylali... ale to byl JEDYNY problem z nim ;) co prawda fajnie jest nie miec kwadratowego ekrany bo absolutnie wszystko dziala ;) za to klawiatura pomimo ze mniejsza byla duzo bardziej praktyczna niz w m700 i nie miala jakiegos kosmicznego kodowania ;)

horde:
nie wiem dlaczego tak zaciekle bronisz tego etena ;) urzadzenie dosc fajne ale ma mase usterek a jak sie go nie uzywa  to i one nie przeszkadzaja ;) mnie to urzadzenie zawiodlo w kilku sytuacjach pomimo tego ze juz raz mialem wymienione na nowe w ABCDATA i dla mnie to wystrczy zeby NIKOMU ze znajomych go nie polecac chyba ze kogos nie lubie ;) wine po czesci bym upatrywal w obsludze urzadzenie przez windows ale pewnie to po stronie etencorp lezy napisanie sterownikow na tyle debilnych ze i windows sobie dal rade ;)

pozdrawiam

*

Offline milek1

• *
  • 54
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 15, 2007, 07:28:56 »
Po pierwsze to, ze akurat trafiles na wadliwy egzemplarz nie upowaznia to wysnuwania wnioskow, ze generalnie M700
jest do kitu. Tak jest z Twoim urzadzeniem, masz jak to sie mowi pecha.
My Polacy mamy wlasnie taka ceche, ze generalizujemy na podstawie jednego przypadku na calosc.
Tak jest np w samochodach, ktos jezdzi "francuzem", ma akurat pechowy egzemplarz, nie dba o niego itp, a pozniej wypuszcza w "swiat" opinie, ze wszystkie francuskie autka sa kiepskie. Przepraszam za off-top ale nasunela mi sie taka analogia.
Po drugie tak jak juz kiedys pisalem, watpie, zeby inny pda mial lepszy (w znaczeniu krotszy czas oczekiwania) serwis.
Taki okres wynika z tego, ze nie ma serwisu w Polsce, czas transportu, naprawy i robia sie 3 tygodnie.
Wiem, ze to strasznie irytujace, ale tak niestety jest. Co do zastepczego pda to w cuda nie wierze, ze inna firma np HTC dalaby zastepczy. Zreszta przegladajac forum nie spotkalem sie z takim przypadkiem.
Po trzecie troche Cie nie rozumiem, jesli to kolejna Twoja naprawa, bodajze 3 to nie wiem co Ty do tej pory robiles?
Przeciez jest Rzecznik Praw Konsumenta, takie sprawy zalatwia sie nie przez telefon tylko pismami i mozesz zadac zwrotu pieniedzy, nowego pda zgodnie z przepisem mowiacym o tym, ze towar jest niezgodny z umowa, a w Twoim przypadku sprzedawca mial mozliwosc zadosc uczynienia w postaci naprawy urzadzenia z czego sie nie wywiazal, bo pojawily sie kolejne usterki.
Po czwarte  to jest tylko Twoja waska, subiektywan opinia, ze M700 nie nadaje sie do pracy, bo moim zdaniem nadaje sie znakomicie i dobrze sie z tego wywiazuje.

To nie jest generalizowanie. Nie jestem jedyną osobą mającą problem z tym urzadzeniem o czym możesz się przekonać na tym forum, zresztą podczas ostatniego zgłoszenia urządzenie zostało przyjęte pod numerem prawie 400. W zestawieniu z ilością sprzedanych jaki to jest procent? Biorąc nawet pod uwagę wszystkie PDA sprzedane przez dystrybutora. stawiam na min 10%. Do tej pory już miałem kilka PDA, ale nawet stary newton nigdy mnie nie zawiódł.
Po drugie wymiana urządzenia jako niezgodnego z umową nie wchodzi w gre ponieważ usterki są inne. W tej chwili moduł GSM działa, ale nie działa BT, więc będzie naprawiany kolejny moduł. Co do sposobu komunikowania to gwarantuje Ci, że jest jak najbardziej zbliżony do tego aby ewentualnie zaspokoić w przyszłości moje roszczenia. Może przy jednej naprawie bym nawet nie wspomniał o urządzeniu zastępczym, ale przy trzech wydaje mi się, że nikt nawet nie powinien mrugnąć okiem. Chociażby dlatego, że mają słaby serwis, który z oszczędności nawet nie potrafił naprawić modułu GSM. W dodatku pragnę zwrócić uwagę, że na sprzęt dostajemy gwarancje i to ona określa warunki gry. Gwarant nie daje możliwości wymiany urządzenia, nie określa też ilości napraw, za to zgodnie z gwarancją ogranicza zakres roszczeń i odpowiedzialności.
Po trzecie nie rozumiem Twojego oburzenia. Jesteś rzecznikiem sprzedającego? Forum jak sama nazwa wskazuje służy do wypowiadania swoich opinii. Ja wydałem opinie w swoim imieniu. Nie powoływałem się na nikogo innego, na czyjeś doświadczenia, przeżycia czy bolączki. Mówiłem jako ja do czego mam prawo zgodnie z regulaminem, którego nie naruszyłem. Wyrażając swoją opinię nie minąłem się z prawdą, ani nikogo nie pomówiłem. Takie są po prostu fakty.

czym sie objawiało uszkodzenie modułu GSM?

urządzenie traciło zasięg w czestotliwości 900 Mhz. Jak była karta idea i poruszałem sie po warszawie to było ok, ale wyjazd poza granice miasta oznaczał brak łączności. W Era korzystanie było bez względu na lokalizację prawie nie możliwe, gdyż sporadycznie w Warszawie łapał zasięg.

*

Offline m-99

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2007, 07:42:22 »
Angelhod: A czy potem poprawili to rozłączanie w nowo zakupowanych 6915? A klawiatura dlaczego lepsza, w M700 jak dla mnie zbyt długo czasem trwa to przekręcanie ekranu po wysunięciu klawiatury (np przy ladowaniu strony www), dlatego myślałem o HP.

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 15, 2007, 08:30:06 »
m-99 :
pozno bylo i nie napisalem Ci najwazniejszego ;) tak soft nowy puscili w okolicaj maja 2006 i po wyjsciu tego juz nie mialem zadnych niespodzianek a w tych nowych modelach juz o tym nie slyszalem ... znajomego firma w to zaopatrzyla i jest zadowolony ale pewnie juz i tak za duzo na HP zeszlismy wiec przepraszam wszystkich ;0

generalnie chcialbym nawet zostac przy m700 jesli by zrobili tak jak w przypadku hp ;) puscili soft gdzie np
- nie bedzie poglosu
- nie bedzie sie zawieszal wiecej niz raz na tydzien (chociaz nie wiem jak to robia ;) )
- poprawia IS
- zrobia cos z kodowanie klawiatury
- zrobia cos ze wskaznikiem stanu baterii (bo niby to malo wazne ale wkurza jak masz pokazane 90% i nagle zdycha)
itp itp itp

haah dodam jeszcze ze po tym jak oddalem pierwszego ETEN'a z tym poglosem i wymienili mi w ABCDATA na nowy w ktorym jest identyczny poglos (czyli jesli na maxa to nie ma a wszystko co ponizej jest) zadzwonilem po ok tygodniu  do UNICOMU powiedziec ze tu polos tez jest i jak sie na to zaopatruje ETENCORP a oni powiedzieli ze jak wyslali tamtego co oddalem do jakiegos serwisu pewnie wlasnie ETENCORP to tamci nie stwierdzili usterki ;) a usterka objawiala sie zawsze a nie tylko czasami co UNICOM tez stwierdzil ;0

pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 15, 2007, 16:50:44 »
horde:
nie wiem dlaczego tak zaciekle bronisz tego etena ;) urzadzenie dosc fajne ale ma mase usterek a jak sie go nie uzywa  to i one nie przeszkadzaja ;) mnie to urzadzenie zawiodlo w kilku sytuacjach pomimo tego ze juz raz mialem wymienione na nowe w ABCDATA i dla mnie to wystrczy zeby NIKOMU ze znajomych go nie polecac chyba ze kogos nie lubie ;) wine po czesci bym upatrywal w obsludze urzadzenie przez windows ale pewnie to po stronie etencorp lezy napisanie sterownikow na tyle debilnych ze i windows sobie dal rade ;)

pozdrawiam

Zaciekle to moze nie, ale bronie tego urzadzonka bo nie zasluguje na taka opienie i wkurza mnie, jak
uzytkownicy, ktorzy nie potrafia poradzic sobie ze sprzetem zwalaja to na urzadzenie.
Jesli ktos nie lubi tego typu urzadzen to nie trzeba bylo kupowac, zaden pda nie jest bez wad.
Zreszta wystarczy poczytac w innych dzialach, kazdy ma jakis problem, a duza liczba wynika z bledow WM, zlej konfiguracji, "zasmiecenia" systemu itp.
Ja jestem zadowlony, nie zawiodlo mnie z zadnej sytuacji, a wyobraz sobie, ze ma wiele zastosowan u mnie, nie tylko jako telefon....
Najwyrazniej albo cud albo umiem sobie z nim poradzic, dobrze skonfigurowac, wiec dlaczego nie mam go bronic i pisac skoro Wy piszecie tylko negatywnie.
W sumie to dziwne Wy mozecie miec swoja opinie, a jak ja mam inna to juz nie moge napisac?

To nie jest generalizowanie. Nie jestem jedyną osobą mającą problem z tym urzadzeniem o czym możesz się przekonać na tym forum, zresztą podczas ostatniego zgłoszenia urządzenie zostało przyjęte pod numerem prawie 400. W zestawieniu z ilością sprzedanych jaki to jest procent? Biorąc nawet pod uwagę wszystkie PDA sprzedane przez dystrybutora. stawiam na min 10%. Do tej pory już miałem kilka PDA, ale nawet stary newton nigdy mnie nie zawiódł.
Po drugie wymiana urządzenia jako niezgodnego z umową nie wchodzi w gre ponieważ usterki są inne. W tej chwili moduł GSM działa, ale nie działa BT, więc będzie naprawiany kolejny moduł. Co do sposobu komunikowania to gwarantuje Ci, że jest jak najbardziej zbliżony do tego aby ewentualnie zaspokoić w przyszłości moje roszczenia. Może przy jednej naprawie bym nawet nie wspomniał o urządzeniu zastępczym, ale przy trzech wydaje mi się, że nikt nawet nie powinien mrugnąć okiem. Chociażby dlatego, że mają słaby serwis, który z oszczędności nawet nie potrafił naprawić modułu GSM. W dodatku pragnę zwrócić uwagę, że na sprzęt dostajemy gwarancje i to ona określa warunki gry. Gwarant nie daje możliwości wymiany urządzenia, nie określa też ilości napraw, za to zgodnie z gwarancją ogranicza zakres roszczeń i odpowiedzialności.
Po trzecie nie rozumiem Twojego oburzenia. Jesteś rzecznikiem sprzedającego? Forum jak sama nazwa wskazuje służy do wypowiadania swoich opinii. Ja wydałem opinie w swoim imieniu. Nie powoływałem się na nikogo innego, na czyjeś doświadczenia, przeżycia czy bolączki. Mówiłem jako ja do czego mam prawo zgodnie z regulaminem, którego nie naruszyłem. Wyrażając swoją opinię nie minąłem się z prawdą, ani nikogo nie pomówiłem. Takie są po prostu fakty.

Co do tego co pisza uzytkownicy nie jest dla mnie wykladnia, bo duzo uzytkownikow ma problemy z najprostszymi rzeczami, wiec przypuszczam, ze z innymi modelami byloby podobnie.
Co do zgloszenie nr 400 to nie wiem, jak Unicom je przyjmuje, ale rownie dobrze moze byc to zbiorcze i dotyczace wszystkich napraw, roznych modeli, a nie tylko M700, wiec w takim wypadku o niczym by to nie swiadczylo.
Najwyrazniej mnie nie zrozumiales....
Gwarancja nie wyznacza zadnych zasad gry. Jak juz napisalem jest cos takiego jak "niezgodnosc towaru z umowa' po wejsciu Polski do UE zastapilo w kontaktach indywidualnych z klientami prawo rekojmi.
Oznacza to, ze rownolegle z gwarancja mozesz z tego prawa korzystac i nie zglaszasz sie do gwaranta tylko do sprzedawcy urzadzenia, chyba, ze gwarant i sprzedawca to jedno.
Niewazne, ze to rozne usterki, wazne, ze kolejna naprawa, a sprzet mial dzialac.
Jak jeszcze nie rozumiesz to przeczytaj to jeszcze raz.
Nie jestem oburzony, ani nie jestem przedstawicielem sprzedajacego tylko w Twojej wypowiedzi nie znalazlem nigdzie stwierdzenia typu "moja opinia" albo cos w tym stylu tylko tekst  ze Eten jest do niczego i dla mnie to bylo generalizowani i tyle.
Jesli w jakis sposob Cie urazilem to przepraszam.

*

Offline milek1

• *
  • 54
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 16, 2007, 07:10:43 »
Kolego zmień ton, bo próba obrażania mnie jest bynajmniej śmieszna. Co do ustawy to radzę Ci abyś sam ją przeczytał i zobaczył jak wygląda art podajże 13 lub 14 praw konsumenckich w tej ustawie i jak ona zmienia KC. W dodatku polecam Ci sprawdzenie jak się ma w KC rękojmia do gwarancji. Potem jak postanowisz nie obrażać to powrócimy do dyskusji, bo pisanie do mnie, że mam problemy ze zrozumieniem jest conajmniej niegrzeczne.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 17, 2007, 18:32:17 »
Kolego zmień ton, bo próba obrażania mnie jest bynajmniej śmieszna. Co do ustawy to radzę Ci abyś sam ją przeczytał i zobaczył jak wygląda art podajże 13 lub 14 praw konsumenckich w tej ustawie i jak ona zmienia KC. W dodatku polecam Ci sprawdzenie jak się ma w KC rękojmia do gwarancji. Potem jak postanowisz nie obrażać to powrócimy do dyskusji, bo pisanie do mnie, że mam problemy ze zrozumieniem jest conajmniej niegrzeczne.

Nie obrazam Cie, nie probuje tego robic tylko stwierdzam fakt, bo nadal albo mnie nie czytasz albo...
Nie wiem jak mam to nazwac, zeby Cie nie obrazic...
Nie musisz cytowac mi ustaw bo informacje, ktore Tobie podaje sa od Rzecznika Praw Konsumenckich.
Poza tym, jak juz Tobie pisalem i pisze kolejny raz w kontaktach indywidualnych z klientem nie ma juz czegos
takiego, jak rekojmia.
Tutaj wykladnia prawna na potwierdzenie tego co pisze:
http://www.sklepy24.pl/download/ust_o_szczegolnych_warunkach_sprzedazy.pdf
Art 8 itd...
Prosilbym tez, zebys mnie nie pouczal, bo to rowniez jest niegrzeczne.

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 17, 2007, 18:57:27 »
Panowie dajcie na luz albo piszcie sobie na PW.

*

Offline milek1

• *
  • 54
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 18, 2007, 10:43:10 »
ja juz pasuje.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 18, 2007, 15:11:13 »
Panowie i Panie! A może zakończymy te waśnie i spory i wszyscy w tym momencie udajmy się do swoich lodówek i walnijmy po zimnym browarku na ostudzenie emocji i zakopanie wszelkich toporów wojennych :)  No to zdrówko! (_)] 

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 11, 2007, 15:50:20 »
Się panowie pospierali... :)

M700 mam od tygodnia, powoli się przyzwyczajam do niego. Od razu wgrałem WM6 (przyzwyczajenie z Propheta), wywaliłem
trochę "fyrmowego" EtenSoftu, dodałem kilka skrypcików, programików i RegHacków i wszystko działa jak należy :)

Standardowy battery meter z Etena jest bezużyteczny. Polecam wbudowany, windowsowy ( HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\ShowTitleBarClock = 0 ) albo VistaHide BatteryGauge.

Klawiatura "dziwnie pisze" pod ssh, bo wstawia znaki w unikodzie. Ale dzięki temu można ją sobie dowolnie "zmapować", wstawiając np "ś" pod "s"+sym

Czas pokaże, jak się M700 sprawi ;) So far so good.