ładowarka awaryjna/solarna do Etena?

• 25 Odpowiedzi
  • 3261 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nikss

• *
  • 85
ładowarka awaryjna/solarna do Etena?
« dnia: Styczeń 11, 2008, 17:28:00 »
Czy mozecie polecic jakas praktycznie sprawdzona ładowarke awaryjna - moze solarna? -  do Etena?
dynamo raczej odpada - jakos jednorazowo mi to wyglada :( i niepraktycznie - jeszcze by sobie ludzie cos pomysleli jakbym zaczal sciskac kieszen w tlumie :)

np. cos takiego wyglada fajnie - tylko kwestia zalatwienia koncowki dla etena
http://allegro.pl/item295128937_solar_charger_ladowarka_sloneczna_fv_gw_ad82.html

Odp: ładowarka awaryjna/solarna do Etena?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2008, 18:45:53 »
To co zobaczyłeś na allegro to niestety zabawka o mocy około 1 W i etena tym nie naładujesz
Osobiście mam panel słoneczny SILVA SOLAR II z końcówką gniazdem samochodowym 12V uzywany podczas wypraw rowerowych. Niestety ten sposób ładowania (mam X500) nie sprawdza się. Przy pogodzie z niewielkim zachmurzeniem z duzymi przejaśnieniami udawało się naładować Etena do stanu, że mogłem wysłać sms-a. Czasem nawet dwa sms-y.
W ruchu, podczas jazdy ładuje się jak krew z nosa. Najczęściej aparat zużywał na podtrzymanie życia więcej prądu niż dostarczał panel. Pewnego słonecznego dnia podczas wielogodzinnego smażenia się na słońcu, przy pełnej ekspozycji i odblaskach od wody i skał wapiennych naładowałem baterię do 70 proc. pojemności. Uwaga: SOLAR II jest profesjonalnym sprzętem o mocy 4,75 W używanym w czasie wypraw wysokogórskich.  Kosztuje kilkaset złotych.

Obawiam się, że panel naładuje zwykłą komórkę, odtwarzacz mp3, gps-a, ale palm zużywa zbyt dużo prądu :(

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2008, 23:06:59 »
ok dzieki za info

a jakies alternatywne metody ladowania - zakladajac ze nie mam samochodu pod reka? :)

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2008, 23:11:21 »
12-voltowy akumulator i gniazdko samochodowe na kablu - taki przenośny "samochód", ale to będzie ważyć 0,5-1kg i trzeba dodatkowo uzupełniać stan samego akumulatora po jego wyczerpaniu. Ale np. na jakiś wypad pod namiot na kilka dni może uratować sytuację. :)
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2008, 21:06:03 »

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2008, 21:52:15 »
chyba tak od czapy.  :sleepy: troche badziewnie wygląda  :shock:
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2008, 22:00:48 »
hmm ten link to a propo czego?? sprawdzona ladowarka dla PDA?
Szukałeś ładowarki solarnej, to masz. Podaje napięcie 5,1V, więc odpowiednie dla PDA, natężenia większego niż 1A też na pewno nie poda, więc się nada.
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2008, 18:34:30 »
hmm ten link to a propo czego?? sprawdzona ladowarka dla PDA?
Szukałeś ładowarki solarnej, to masz. Podaje napięcie 5,1V, więc odpowiednie dla PDA, natężenia większego niż 1A też na pewno nie poda, więc się nada.

hmm ale uzywales ta ladowarke z pda czy opierasz sie  na specyfikacji??
czy ktos z was uzywal tego sprzetu i moze sie wypowiedziec?

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2008, 19:28:05 »
ludzie czytajcie troche co inni napisali, hawkmoon napisal ze ma profesjonalna ladowarke solarna o mocy 4,75w i ladowanie jest bardzo kiepskie, wiec po co swistak87 dajesz link do ladowarki o mocy 0,4w? przeciez tym to naprawde niczego sie nie naladuje  :evil:

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2008, 20:00:55 »
no dobra a jakies zestawy w oparciu o baterie? - zwykle paluszki mam na mysli

czy ladowal ktos Etena w polskich pociagach i moze sie podzielic doswiadczeniami?

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2008, 11:47:12 »
To może być trudne...
Ładować komórki się da (próbowałem w przedziale sypialnym, są tam gniazdka), prawdopodobnie da się też naładować... hm... golarkę elektryczną, ale mój notebook już za cholerę nie chciał się naładować.
Może ktoś się wypowie, ale z doświadczenia kolegi wiem, że urządzenia większej mocy (?) na tych przetwornicach nie działają. A doświadczenie było takie, że próbował podłączyć przez taką przetwornicę zwykły odkurzacz w samochodzie. Może to większa moc, a może obciążenie indukcyjne (silnik, transformator), nie wiadomo.
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2008, 13:23:47 »
To może być trudne...
Ładować komórki się da (próbowałem w przedziale sypialnym, są tam gniazdka)

komorke czy Etena?? :)
tak sie zastanawiam czy firmowy zasilacz obroni Etena przed jakimis dziwnymi zachowaniami w sieci i sfajczeniem

po wszystkich postach doszedlem do wniosku ze chyba najlepiej kupic dodatkowa baterie do Etena 2400mh - wieksza moc i zawsze moge naladowac przed podroza i schowac do kieszeni
moze byc problem na zaglach czy biwaku no ale coz...

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2008, 14:13:58 »
W sprzedaży są "doładowywacze" polegające na tym, że podłącza się do gniazda po prostu nieco pojemniejszą, naładowaną baterię, ale nie widziałem (źle szukałem?) zestawu o pojemności większej niż dwa tysiące mAh z hakiem (2500?), czyli o jakiś 1000 mAh więcej, niż oryginał. Ładowanie potrwa tak długo, dopóki ładujący akumulator ma więcej zgromadzonej energii niż ładowany. Czyli nadal bez sensu. Ale gdyby tak było nieco ponad 2x więcej niż w oryginale, to już byłoby nieźle...
Regulamin!

*

Offline Sir Dell

• *
  • 74
    • Szczecin projektowanie i aranżacja wnętrz
  • Sprzęt: NOKIA E66+SE Xperia X1 -> NOKIA C6+HTC 7 Mozart
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2008, 15:12:20 »
Witam
Jeżeli chodzi o ładowanie w pociągach to w ICC nie miałem problemu z naładowaniem laptopa czy ETENa jedynie czas trwania samej podróży miał tu znaczenie. A co do zestawów do ładowania w oparciu baterie (AA), sprawdzałem trzy modele to nie zdały one egzaminu w przypadku ETENa.

Pozdrawiam

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 14, 2008, 15:32:23 »
W sprzedaży są "doładowywacze" polegające na tym, że podłącza się do gniazda po prostu nieco pojemniejszą, naładowaną baterię, ale nie widziałem (źle szukałem?) zestawu o pojemności większej niż dwa tysiące mAh z hakiem (2500?), czyli o jakiś 1000 mAh więcej, niż oryginał. Ładowanie potrwa tak długo, dopóki ładujący akumulator ma więcej zgromadzonej energii niż ładowany. Czyli nadal bez sensu. Ale gdyby tak było nieco ponad 2x więcej niż w oryginale, to już byłoby nieźle...

mialem na mysli fizyczna zamiane baterii w Etenie , planuje zakup czegos takiego
http://fondo.pl/produkt.php?id=880
a na mysli pewnie miales cos takiego
http://fondo.pl/produkt.php?id=874
tylko ze wciaz to sa tylko dywagacje teoretyczne i nikt z Etenem chyba nie inwestowal w podobne produkty

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 14, 2008, 15:33:59 »
Sir Dell:
No więc powtórzę: telefon Nokia 6230i dawał się ładować, notebook IBM R51 ładować się nie dawał - i tak na przemian, że tak powiem, zjawisko powtarzalne. Czym to tłumaczyć?

nikss:
A jak wytłumaczysz rozbieżność w pojemności? W nagłówku 2300mAh, a w specyfikacji 1320mAh. W co wierzyć? Zainwestowałbym 79 zł w aku 2300...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 15:37:22 wysłana przez vroobel »
Regulamin!

*

Offline Sir Dell

• *
  • 74
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 14, 2008, 15:46:34 »
W odpowiedzi na pytanie, które zadał vroobel: zagadkowa jest nasza "wspaniała" kolej  :grin:, więc lepiej nie nastawiać się na możliwość ładowania sprzętu w podróży koleją.
Dla sprecyzowania: ja ładowałem HP Compaq nx6110.

Pozdro
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 15:59:53 wysłana przez Sir Dell »

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 14, 2008, 16:06:01 »
Sir Dell:
No więc powtórzę: telefon Nokia 6230i dawał się ładować, notebook IBM R51 ładować się nie dawał - i tak na przemian, że tak powiem, zjawisko powtarzalne. Czym to tłumaczyć?

nikss:
A jak wytłumaczysz rozbieżność w pojemności? W nagłówku 2300mAh, a w specyfikacji 1320mAh. W co wierzyć? Zainwestowałbym 79 zł w aku 2300...

a czym ladowales ta nokie - bo juz sie gubie? probowales z Etenem?

hmm masz racje przeoczylem - znaczy sciema jakas to jest

Napisane: Styczeń 14, 2008, 16:03:36
W odpowiedzi na pytanie, które zadał vroobel: zagadkowa jest nasza "wspaniała" kolej  :grin:, więc lepiej nie nastawiać się na możliwość ładowania sprzętu w podróży koleją.
Dla sprecyzowania: ja ładowałem HP Compaq nx6110.

Pozdro

Sir Dell a ICC to jest... ??
jade tanimi kuszetkami do zakopca z wawy - zapewne bedzie tam jakies gniazdko w srodku
miales przyjemnosc z Intercity?

*

Offline Sir Dell

• *
  • 74
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 14, 2008, 19:16:42 »
Więc ICC to Intercity, a ładowałem i laptopa i etena standardowymi ładowarkami sieciowymi. Intercity jeździłem relacji  Szczecin - Lublin i z powrotem.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 15, 2008, 13:04:58 »
Czyli "PRZEMYTNIKIEM" - on jest pewnie ekstra wyposażony! ;) A dla ścisłości - jechałem TLK na trasie Katowice - Słupsk w wagonie sypialnym (nie kuszetką!).
Regulamin!

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2008, 13:56:55 »
a wiecie moze cos o zasilaczach bateryjnych ? Wiem ze sa takie z koncowka do etena za niewielkie pieniadze. Akumulatorki maja po 2500 mAh i jak sie cztery takie wlozy to wyglada na calkiem sporo. Czy ktos juz to testowal ?

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 26, 2008, 19:47:07 »
Myślę że najlepszym rozwiązaniem w terenie będzie zasilacz bateryjny :
http://allegro.pl/item298800747_zasilacz_awaryjny_z_gniazdem_usb_uniwersalny_sklep.html
Można je kupić również z końcówkami mini USB (taka jak w Etenie).
http://allegro.pl/item301469995_zasilacz_bateryjny_aa_miniusb_wiele_modeli_.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 20:02:37 wysłana przez brzozex »

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2008, 14:43:17 »
Wczoraj odebrałem poniższy produkt:

http://allegro.pl/item301469995_zasilacz_bateryjny_aa_miniusb_wiele_modeli_.html

W ciągu wczorajszego dnia rozładowałem PDA do minimum, naładowane uprzednio akumulatorki 2600 mAh załadowałem do urządzenia i przez noc PDA naładował się na maxa. W ciągu dzisiejszego dnia dużo gadałem, ale ładowarkę bateryjną miałem przy sobie, więc ją ponownie podłączyłem i na tych samych, nie ładowanych akumulatorach, naładowałem PDA ponownie na maxa. Wszystko wskazuje, że urządzenie ma chęć ładować dalej mojego PDA! :D
Reasumując - polecam! :)

Od razu przypomniała mi sie pewna historia. Będąc na Wielkiej Raczy zamierzałem pobawić się rejestracją wjazdu i zjazdu. Tak się bawiłem, że prawie całkowicie rozładowałem akumulator. A na X500+ miałem zainstalowaną nawigację. Wiadomo, że po rozładowaniu do zera traci się dane. I nawigację też! Poszedłem do pani z budki spożywczej obok stacji kolejki i poprosiłem o naładowanie (miałem zasilacz ze sobą). Matko święta, sprzęt o wartości w zakupie 1900 zł zostawiłem kompletnie obcej osobie! W Polsce bym sie nie odważył! :D.
A teraz wniosek: mając taką ładowarkę, jak wyżej, byłbym o wiele spokojniejszy! :)
Napisane: Luty 01, 2008, 14:35:38

A w nawiązaniu do tego postu, bateryjna ładowarka podnosi swą wartość z czasem, w miarę wypuszczania na rynek co raz to pojemniejszych akumulatorków AA, które wcale nie są takie drogie.
Regulamin!

*

Offline Turtle

• **
  • 122
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 13, 2008, 02:58:43 »
A jest wogole jakis gotowiec.. moze schematy? prądnicy rowerowej dla PDA? ktos z Was widzial?

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 17, 2008, 09:30:15 »
prosta sprawa ja mam urzodzonko do etena ktore oddaje energie z 4 akumulatorkow typu AA i tym laduje....natomiast same akumulatorki mozna naladowac solarna ladowarka.....:)i bzyka wiem bo dziala