No to mam nowego M700 i jestem lekko zalamany...

• 46 Odpowiedzi
  • 4653 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
Odp: No to mam nowego M700 i jestem lekko zalamany...
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 15, 2008, 13:15:32 »
Automampa oczywiście pracuje na COM7 ze wspomaganiem
z Data Satelit, który oczywiście jest zaktualizowany. Niemniej jednak pierwszy fix był
łapany i tak chyba 1,5 moze 2 minuty na starcie

Pytanie, czy łapiesz fiksa już jadąc, czy przed ruszeniem? Jeżeli się poruszasz w czasie fiksowania, to będziesz dłużej czekał, nawet sporo dłużej.

*

Offline Roger_Krakow

• **
  • 153
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 15, 2008, 13:18:36 »
Automampa oczywiście pracuje na COM7 ze wspomaganiem
z Data Satelit, który oczywiście jest zaktualizowany. Niemniej jednak pierwszy fix był
łapany i tak chyba 1,5 moze 2 minuty na starcie

Pytanie, czy łapiesz fiksa już jadąc, czy przed ruszeniem? Jeżeli się poruszasz w czasie fiksowania, to będziesz dłużej czekał, nawet sporo dłużej.

w sumie fakt, czekalem az mi sie skonczyla cierpliwosc i ruszylem.

Roger
--
Marcin Roger Pojałowski
tel. 509-872-935

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 16, 2008, 14:47:44 »
Cytat: Roger_Krakow
Pozostaje teraz pytanie do Was szanownych użytkowników jak Wam działa wbudowany
GPS w Etena bo byc może ten typ tak po prostu ma...
Używam Etena M700 od roku - zainstalowana automapa, Sygnał mam po kilku sekundach czasami maxdo 15sek, Odpalam trase i jadę, nic nigdy mi się nie gubi, chyba że akurat stanę w korku w tunelu, ja nie mam zastrzeżeń jakie i ile staelitów jest łapanych to mnie szczerze mówiąc mało interesuje, nawet odinstalowałem etenowskie aplikacje. Po prostu wsiadam do auta czekam kilka sekund i mozna jechać :)
Wojtek

*

Offline sajmony

• 39
  • Sprzęt: Eten m700 (WM 6.0+PL)+SD 4GB+Automapa 6.2
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 16, 2008, 19:13:00 »
Używam Etena M700 od roku - zainstalowana automapa, Sygnał mam po kilku sekundach czasami maxdo 15sek, Odpalam trase i jadę, nic nigdy mi się nie gubi, chyba że akurat stanę w korku w tunelu, ja nie mam zastrzeżeń jakie i ile staelitów jest łapanych to mnie szczerze mówiąc mało interesuje, nawet odinstalowałem etenowskie aplikacje. Po prostu wsiadam do auta czekam kilka sekund i mozna jechać :)
Mam Etena M700 od roku, zero problemów, WM6 z Polską nakładką, zero problemów, działa aż miło.
Też AutoMapa zainstalowana, działa bez zarzutu.
Albo trafiłem na super model, albo te wszystkie opinie negatywne są troszke przesadzone.

« Odpowiedź #34 dnia: Maj 16, 2008, 20:03:22 »
Mam Etena m700 od stycznia. Owszem, była awaria, padł moduł gsm, nie działał telefon jak należy, ale już po drugiej wizycie w serwisie (ORIKA) problem został usunięty - wymieniono mi płytę główną - od tamtej pory urządzenie działa bez jakiegokolwiek zarzutu. Po zainstalowaniu newralgicznych fixów stwierdzam, że jest to bardzo dobra maszynka. A co do GPS-u jest naprawdę dobry, zero problemów ze złapaniem sygnału, nigdy nie gubi sygnału, jest git.
Może i eten nie jest urządzeniem z najwyższej półki, ale znajdźcie mi taki sprzęt z taką funkcjonalnością w takiej cenie. Pozdrawiam.

*

Offline Roger_Krakow

• **
  • 153
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 17, 2008, 13:11:23 »

GPS jako tako zaczął mi już działać po tym resecie (dzięki za rade !). Niestety nie mogę powiedzieć
żeby było dobrze. W zasadzie jest daleko od OK. Mam po prostu porównanie do zewnętrznego
modelu GPSa na BT z SIRF STAR III czyli oba urządzenia powinny mieć takie same odczyty a
niestety jest inaczej. GPS w Etene jest na moje oko 3x mniej czuły. Nie mogę dojść jednoznacznie
czy tylko mój czy ten model tak ma. Po prostu utrudnia to działanie w sytuacji gdzie widoczność
nieba nie jest nazwijmy to wzorcowa.

Mam do Was serdeczną prośbę da mi to pewne pojecie czy mój sprzet jest OK czy nie.
Ustawcie proszę swojego Etena koło okna na parapecie ale wewnątrz budynku, tam gdzie za
oknem jest już dobra widoczność nieba (niema kolejnego budynku zasłaniającego np.) I zobaczcie
 w Automapie czy GPS złapie w ogóle fixa i ile zobaczy satelit (menu GPS i informacje, tam jest
dokładnie podana moc sygnału i ilość złapanych satelit). Mnie w takich warunkach zewn. GPS bez
problemu łapie sygnał i ze 3-4 satelity. Eten nawet nie zipnie.

Druga sprawa w tej samej automapie barzdo prosze zobaczcie na polu przy dobrej widoczności
nieba ile łapie satelit zazwyczaj i dokąd sięga słupek mocy sygnału w informacji w automapie w
sekcji GPS.

Będę dzieki temu wiedział na czym stoję.
--
Marcin Roger Pojałowski
tel. 509-872-935

*

Offline sabartur

• *
  • 71
  • Sprzęt: Eten M700,HTC HD2
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 17, 2008, 13:33:18 »
Postawiłem przy oknie(średnia widoczność nieba), widzi 5 satelit. 3 satelity w polu zielonym (1-tak ok. 90% ,dwie na 60%), 2 satelity w polu żółtym.

*

Offline Roger_Krakow

• **
  • 153
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 17, 2008, 13:55:31 »
Postawiłem przy oknie(średnia widoczność nieba), widzi 5 satelit. 3 satelity w polu zielonym (1-tak ok. 90% ,dwie na 60%), 2 satelity w polu żółtym.

no to moj Eten jest zrabany :( teraz nie mam już wątpliwości. szkoda :(
--
Marcin Roger Pojałowski
tel. 509-872-935

*

Offline sabartur

• *
  • 71
  • Sprzęt: Eten M700,HTC HD2
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 17, 2008, 22:36:15 »
Spróbuj zresetować gps-a,było kiedyś opisane na forum jak to zrobić.Może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi jak jest uwalony.

*

Offline Roger_Krakow

• **
  • 153
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 19, 2008, 11:15:21 »
Spróbuj zresetować gps-a,było kiedyś opisane na forum jak to zrobić.Może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi jak jest uwalony.

zrobiłem tak już i troszkę pomogło.
Wczoraj byłem w pierwszej trasie  z M700 i przyznam się że pomimo słabszej czułości GPSa
nawigacja szła bardzo dobrze. Postanowiłem więc nie zdziwiać bo skoro działa to niema sensu
szukać dziury w całym. To że nie łapie fixa na parapecie mówi się trudno i żyje się dalej.

Roger
--
Marcin Roger Pojałowski
tel. 509-872-935

*

Offline TheHX

• 42
  • Sprzęt: Acer n311, iPhone2G, ale już na zakręcie :)
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 26, 2008, 15:50:58 »
to mój pierwszy obok acera n311 palm. Jestem bardzo zadowolony na wm 6.1 ( natychmiastowa przesiadka z wm 5 ) - nie wiesza się (ani razu od miesiąca, po instalacji 6.1 ) odpala szybko, jakośc qvga całkiem znośna, filmiki w 240x320 chodzą płynnie ( ale to  przecież nie jest odtwarzacz dvd ), wifi śmiga, gprs też, telefon również. Jedyne, co można uznać za z lekka uciążliwe to długie czekanie na załapanie sygnału przez gps, czasem nawet 2 minuty - przy zachmurzonym niebie w "miejskim kanionie". AutoMapa 5 idealnie chodzi, przećwiczyłem trasę 100 km, po niewłaściwym zjechaniu z trasy GPS szybko ustalał nową. Jestem bardzo zadowolony, ale nie mam odniesienia do innych urządzeń. Jak dla początkującego użytkownika i takiego, który potrzebuje przenośnego "internetu", telefonu i kilku (powiedzmy :)) podręcznych rzeczy z peceta to urządzenie w sam raz. Idealne wręcz.
Lepiej mieć złe sny, niż złą baterię...

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 26, 2008, 18:03:29 »
co do GPS mi działa szybko ale..
szybko on działa ale tylko w niektórych aplikacjach (np. NoniGPS plot) łapie fixa ok. 30 sek. nawet podczas jazdy (ok. 50 sek.)
w AutoMapie jest dłużej bo właśnie nawet do 1,5 min. w spoczynku
Od razu napisze że AT ma wpisany wlaściwy COM i częstotliwośc odświerzanai (czy co to tam jest).

Nie wiem z czego to wynika  :-?
Ale tak jak napisał Roger ...i zyje się dalej ja akurat stosunkowo żadko używam GPS

PS. A i mam jeszcze pytanie z jaką dokładności GPS w etenie wyznacza wysykość (przy maksymalnym sygnale), chodiz mi o to czy ktoś to sprawdzał?
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 26, 2008, 22:15:45 »
Od razu napisze że AT ma wpisany wlaściwy COM
Z ciekawości jaki wpisałeś? Bo są dwa rozwiązania i jedni chwalą pierwsze inni drugie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 26, 2008, 22:50:06 »
Bodajże 7 i chyba odświrzanie 57000. Ale jutro sprawdze.  :S

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 26, 2008, 23:49:02 »
Bodajże 7 i chyba
To sprawdź jeszcze na Com4  :E
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline primosz

• 316
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 27, 2008, 12:55:37 »
no i wszystko jasne na noniGPSplot był na COM4 a AutoMapa na COM 7 i to dla tego noniGPS łapał szybciej!!
poprzestawiam w auto mapie i zobacze wyniki.
W sumei fajna nie spodizanka  :O~, cały nasz eten 80% funkcji i mozliwości palmtopa jest ukrytych

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 27, 2008, 13:17:11 »
no i wszystko jasne na noniGPSplot był na COM4 a AutoMapa na COM 7 i to dla tego noniGPS łapał szybciej!!
poprzestawiam w auto mapie i zobacze wyniki.
Czekamy zatem na dalszy rozwój sytuacji :) Sam jestem ciekawy co u Ciebie będzie chodziło lepiej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)