na czym polega proces instalacji/upgrade WM6 w ETEN M700?

• 15 Odpowiedzi
  • 3173 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nikss

• *
  • 85
« dnia: Sierpień 30, 2007, 15:44:28 »

jesli dobrze zrozumialem to na uruchomieniu na PC jakiegos pliku ROM.exe
i dalej zalatwia sprawe ActiveSYnc? czy ustawienia SImdaty Plusa same sie jakos zaaplikuja po wlozeniu Sima?

czy upgrade WM6 do jakiejs nowszej wersji WM6 (jest juz cos takiego?) - wiaze sie z koniecznoscia przeinstalowania wszystkich programow?

w sumie chce wgrac od nowa system bo:
1.chce sprawdzic jak dziala goly WM6 (bez instalacji aplikacji  ETENA)
2.bez triali ktore testowalem a napewno zamulaja jakos system - jak to w windowsach

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: na czym polega proces instalacji/upgrade WM6 w ETEN M700?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2007, 16:29:31 »
Dokładnie tak, uruchamiasz plik romu na PC idzięki activesync łączysz się i współpracujesz z PPC.
Instalacja jest prosta, czytelna, wystarczy wykonywać instrukcje zapodane podczas instalki.
Telefon ustawia sie automatycznie prócz kontaktów oczywiście ale do tego służy zwykły etenowski backup.
Nowszego WM6 niema są tylko łatki.

*

Offline GurneyH

• 49
  • Sprzęt: Eten M700, WM6; Nokia 6210 Navigator
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2007, 17:28:55 »
Witam
Skoro ktoś już poruszył ten temat a dodatkowo w innych topicach jest wiedza czasami niespójna i wyrywkowa, może jakiś łaskawca wyjaśni raz na zawsze kilka niejasności (dla mnie)

Czyli "co chcialbym wiedziec o M700 ale balem sie zapytac"

Mam Etena M700 z WM5 i starym ROMem (kupiony w marcu ) kroki jakie powinienem podjac by bylo lepiej ciekawiej i szybciej to
1. instaluje nowy rom (EUU_ETEN_M700_WWE_R32_052_0354_MOT1114.EXE) - > trace dane, ustawienia, programy itd
2. instaluje WM6 (EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe)
3. wgrywam latki (jesli mi cos nie dziala np.  bateryfix lub inne .. jakie)
4. wgrywam programy i inne takie (odzyskuje dane z backupu kontaktów bo zrobiłem wcześniej)

Zasady konieczne to
nowy AS 4.5.0
co najmniej windows XP - czy na w2k sie da?
backup kontaktów i innych - ten z Etena wystarczy?
zasilanie awaryjne UPS - bo jak pradu braknie to ...

Chwilowo blokuje mnie brak XP, wgranie nowego ROMu pod win 2k nie dalo rezultatu chce zapozyczyc jakiegos laptopa  na kilka godzin i zalatwic sprawe sprawnie i szybko.

To co napisałem wynika z przecztyania wielu postów na forum i troche mi sie juz to miesza i prosze o wyrozumialosc

Jesli ktoś ma inny pomysł "jak" to prosiłbym w krótkich słowach...

Pozdrawiam GurneyH

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2007, 17:59:09 »
Właśnie tak tyle,że niewiem jak zachowuje sie proces instalacji na innych wersjach M$ poprostu niemiałem okazji spróbować.Jeśli chodzi o kontakty to etenowski backup wystarczy.
BTW.Pamiętaj żeby zrobić backup na karte pamięci :smile:

*

Offline klamot

• 16
  • Sprzęt: Eten M700, Samsung S5560, Samsung B5512
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2007, 18:34:39 »

w sumie chce wgrac od nowa system bo:
1.chce sprawdzic jak dziala goly WM6 (bez instalacji aplikacji  ETENA)

Pomimo zainstalowania nowego WM6 aplikacje Etena przy pierwszym uruchomieniu i tak się zainstalują (tak samo jak to było wWM5).

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2007, 19:27:02 »
Nie zawsze backup umożliwi Ci prawidłowo działające bazy PIM. Trzeba uważać, było o tym w tym wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=73419.0

Ja niestety robiłem backup właśnie programem SPB Backup i od momentu upgradu nie mogę dodawać nowych kontaktów ani tasków - czeka mnie więc HR w wolnej chwili.

Z tym UPS bym nie popadał w skrajność - oczywiście, jakaś naprawdę nieszczęśliwa złośliwość rzeczy martwych może sprawić, że akurat w momencie upgradowania padnie prąd, ale z drugiej strony jak często nagle wyłącza się on w domu? Ja zaryzykowałem i upgradowałem bez zasilania awaryjnego. Przynajmniej była większa adrenalinka... ;)

I tak, aplikacje Etena się zainstalują, można je później jednak odinstalować (zwłaszcza te niepotrzebne), a w razie potrzeby odzyskać je z Eten Application Recovery.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2007, 22:17:55 »
chce sie dopytac

Jesli dostalem od sprzedawcy Etena z WM6 i chce zainstalowac od nowa zainstalowac (goly system) WM6
to musze zdobyc ten klucz z etencorp i uruchomic
EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe
i po sprawie???

czy sa jakies nowsze ROMy ktore by zawieraly latki na baterie itp. ??
niestety probowalem wszystkiego i dalej mam problem z bateria - 8 godzin i zdycha

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2007, 22:31:13 »
chce sie dopytac

Jesli dostalem od sprzedawcy Etena z WM6 i chce zainstalowac od nowa zainstalowac (goly system) WM6
to musze zdobyc ten klucz z etencorp i uruchomic
EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe
i po sprawie???

czy sa jakies nowsze ROMy ktore by zawieraly latki na baterie itp. ??
niestety probowalem wszystkiego i dalej mam problem z bateria - 8 godzin i zdycha

A po co chcesz instalowac na nowo WM6 skoro juz masz?
Wystarczy, ze wykonasz HR i bedziesz mial czysty system taki jak w momencie zakupu urzadzenia.
Na stronie enetcorp jest specjalne info odnosnie upgrade WM6, wystarczy sie zarejestrowac i dostac ActivKey,
bylo juz o tym w kilku watkach.
Nie ma nowszego ROM.
Probowales batteryfix ze strony Etena?

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:04:54 »

Wystarczy, ze wykonasz HR i bedziesz mial czysty system taki jak w momencie zakupu urzadzenia.
Na stronie enetcorp jest specjalne info odnosnie upgrade WM6, wystarczy sie zarejestrowac i dostac ActivKey,
Nie ma nowszego ROM.

hmm dzieki zarejestrowalem sie i sciagnalem EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe
+ fixy do baterii z dzialu software - zobaczymy moze zadziala

tak sie tylko zastanawiam
czy powyzszy ROM nie jest nowszy od tego ktory mialem wgrany przy zakupie ETENA
a wiec mniej bugow itp
chyba jednak go odpale - mam nadzieje ze nie bedzie jakichs niemilych niespodzianek

szkoda ze do tych plikow nie sa dolaczane jakies README albo Changelogi z informacjami

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2007, 19:23:01 »
Wg mnie niepotrzebna zabawa - nawet jeśli oba ROMy różnią się jakimiś drobnymi korektami, to w jaki sposób - i czy w ogóle - je zaobserwujesz?

A nawet jeśli coś zostało poprawione to nie sądzę, by były to zmiany godne zawracania sobie głowy wymianą ROMu i zastanawianiem się nad różnicami.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2007, 00:28:24 »

Nie ma nowszego ROM.

hmm dzieki zarejestrowalem sie i sciagnalem EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe
+ fixy do baterii z dzialu software - zobaczymy moze zadziala

tak sie tylko zastanawiam
czy powyzszy ROM nie jest nowszy od tego ktory mialem wgrany przy zakupie ETENA
a wiec mniej bugow itp
chyba jednak go odpale - mam nadzieje ze nie bedzie jakichs niemilych niespodzianek

szkoda ze do tych plikow nie sa dolaczane jakies README albo Changelogi z informacjami

A co za problem sprawdzic jaka masz wersje ROM i porownac z ta ktora sciagnales??
Jak dla mnie jesli masz WM6 to nie wyszla nowsza wersja wiec bez sensu stawiac od nowa.

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2007, 11:40:46 »
Wg mnie niepotrzebna zabawa - nawet jeśli oba ROMy różnią się jakimiś drobnymi korektami, to w jaki sposób - i czy w ogóle - je zaobserwujesz?

A nawet jeśli coś zostało poprawione to nie sądzę, by były to zmiany godne zawracania sobie głowy wymianą ROMu i zastanawianiem się nad różnicami.

hmm moze w taki sposob ze wreszcie nowy Eten zacznie mi dzialac poprawnie??
niestety zadne fixy nie pomagaja na baterie - albo cos zle robie albo po prostu tel/bateria uszkodzone

a co do upgrade ROMu to problem sie sam rozwiazal - na stronie Etencorp dostalem ACTION KEY
przy probie upgrade ten numer nie dziala - wyskakuje na Etenie okienko z prosba o wpisanie

poki co jestem maksymalnie rozczarowany Etenem 700
na papierze wyglada swietnie - w praktyce wiecej sie w nim babrze zeby wogole dzialal - niz korzystam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2007, 20:30:02 »
Rozważ więc oddanie do serwisu jeśli podejrzewasz, że coś nie tak jest ze sprzętem - rozumiem, że wszystkie te miszmasze z ROMami wykonujesz tylko po to, żeby zobaczyć czy bateria będzie trzymać Ci dłużej? Czy żeby pasek baterii prawidłowo się pokazywał... czy też chodzi Ci o całkiem co innego? ...bo już się pogubiłem(?).

Na początku pisałeś, że chcesz tylko sprawdzić jak działa goły WM... teraz piszesz o rozczarowaniu i konieczności grzebania przy M700... przecież sam chciałeś zmieniać ten ROM... (?)   :-|

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 04, 2007, 22:28:57 »
Rozważ więc oddanie do serwisu jeśli podejrzewasz, że coś nie tak jest ze sprzętem - rozumiem, że wszystkie te miszmasze z ROMami wykonujesz tylko po to, żeby zobaczyć czy bateria będzie trzymać Ci dłużej? Czy żeby pasek baterii prawidłowo się pokazywał... czy też chodzi Ci o całkiem co innego? ...bo już się pogubiłem(?).

Na początku pisałeś, że chcesz tylko sprawdzić jak działa goły WM... teraz piszesz o rozczarowaniu i konieczności grzebania przy M700... przecież sam chciałeś zmieniać ten ROM... (?)   :-|

no na forach wyczytalem o fixach ktore wplywaja na bledy z bateria - ale rzeczywiscie moj problem to chyba jednak hardware
bateria rozladowuje sie w m/w 8 godzin czy laduje przez zasilacz czy to USB
a goly system chcialem zobaczyc z ciekawosci ze tak powiem :) i jak napisales zeby wykluczyc wplyw software na ten stan rzeczy

btw. kolejny problem biale paski w aparacie cyfrowym - chyba gdzies na forach ktos wspominal... ehh znowu dzien stracony na czytaniu i szukaniu fixow
no to sie chyba mozna wkurzyc przy nowo zakupionym aparacie za prawie 2K PLN :)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 04, 2007, 22:43:10 »

no na forach wyczytalem o fixach ktore wplywaja na bledy z bateria - ale rzeczywiscie moj problem to chyba jednak hardware
bateria rozladowuje sie w m/w 8 godzin czy laduje przez zasilacz czy to USB
a goly system chcialem zobaczyc z ciekawosci ze tak powiem :) i jak napisales zeby wykluczyc wplyw software na ten stan rzeczy

btw. kolejny problem biale paski w aparacie cyfrowym - chyba gdzies na forach ktos wspominal... ehh znowu dzien stracony na czytaniu i szukaniu fixow
no to sie chyba mozna wkurzyc przy nowo zakupionym aparacie za prawie 2K PLN :)

No tak, ale jeszcze kwestia jak uzywasz pda.
Jesli np. non-stop korzystasz z wi-fi to bateria potrafi sie rozladowac w takim krotkim czasie.
A moze masz odpalony BT, ekran na full podswietlenie itp?
Rozumiem Twoje flustracje, ale tego typu urzadzenie nie jest z mysla, zeby robic nim zdjecia.
To jest gadzet wymuszony przez aktualne czasy, ale bardziej jako dodatek do mms itp.
Biale paski sa ale przy kiepskim oswietleniu, sprobuj ustawic inna czulosc, rozdzielczosc, czasem
zmiana parametrow powoduje poprawe.

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 06, 2007, 17:01:23 »

No tak, ale jeszcze kwestia jak uzywasz pda.
Jesli np. non-stop korzystasz z wi-fi to bateria potrafi sie rozladowac w takim krotkim czasie.
A moze masz odpalony BT, ekran na full podswietlenie itp?
Rozumiem Twoje flustracje, ale tego typu urzadzenie nie jest z mysla, zeby robic nim zdjecia.
To jest gadzet wymuszony przez aktualne czasy, ale bardziej jako dodatek do mms itp.
Biale paski sa ale przy kiepskim oswietleniu, sprobuj ustawic inna czulosc, rozdzielczosc, czasem
zmiana parametrow powoduje poprawe.

ehh niestety wszystko sie dzieje przy powylaczanych ficzerach :)
masz racje
aparatu w etenie nie uzywam (okazjonalnie) ale skoro w specyfikacji jest to powinien chociaz w standardowych warunkach dzialac bez zadnych korekcji-
czytaj w pokoju jasno oswietlonym w ktorym cykam fotke cioci Lusi :)