M700 - włączający się ekran

• 6 Odpowiedzi
  • 1132 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

M700 - włączający się ekran
« dnia: Lipiec 09, 2007, 13:15:35 »
Cześć ludziska!

Zarejestrowałem się na forum, bo, w związku z 35. urodzinami, które właśnie obchodziłem, rodzinka i przyjaciele zafundowali mi M700, bo uznali, że najwyższy czas, bym stał się nosicielem jakiegoś porządnego gadżetu.
Prezent trafiony i mam z nim świetną zabawę.
W jego zachowaniu zauważyłem objaw, którego nie rozumiem. Codziennie rano ekran świeci, mimo, że na noc go wyłączam. Dzieje się to zarówno z włączoną ładowarką, jak i bez niej. Inaczej mówiąc, jest coś, co go po dłuższym czasie budzi. Cóż to może być?
Dodam, że budzika nie włączam i zmodyfikowałem ustawienia tak, żeby ActiveSync sam nie startował.
Mam zainstalowany IntelliClose, jeśli to ma jakieś znaczenie.
Dzięki za ewentualne pomysły.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: M700 - włączający się ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2007, 18:40:05 »
Rozumiem, że świeci światłem ciągłym i nie chodzi tylko o moment tuż tuż po wyłączeniu przez Ciebie budzika w M700? ;)
A może żona się nim bawi jak śpisz a jak się budzisz to szybko go odkłada i udaje że śpi, a ekran jeszcze świeci? :)

No dobra, a tak serio, to miałem coś podobnego, ale wtedy chodziło o ActiveSync - mówisz jednak, że go zdeaktywowałeś - napisz jednak w jaki sposób to zrobiłeś?

Przychodzi mi też do głowy, że może masz jakiś program do automatycznej zmiany profilów (np. phoneAlarm) i w nocy aktywuje się np. profil "Noc", w którym masz ustawione stałe podświetlenie...? Ale to trochę naciągana teoria... :)

Napisz co widać na wyświetlaczu jak zauważasz takie zachowanie - czy zwykły ekran Today? Napisz też jakie masz inne zainstalowane programy - może coś się uda wydedukować. Zakładam też, że w "normalnym" działaniu ekran sam się wyłącza po pewnym czasie, tzn. masz ustawione że tak ma się dziać w ustawieniach podświetlenia.

Napisz też jaką masz wersję ROMu.

Witamy na forum!! :)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2007, 22:17:38 »
A mi przychodzi do głowy, że w nocy włącza Ci się Etenowski autobackup (standardowo 4 rano), a nie masz skonfigurowanej opcji wyłączania padaka po upływie określonego czasu.
Przyczyną może być też jakiś sofcik dundający w tle.

*

Michał Szwajcok

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2007, 08:11:10 »
tak jak napisał bobas007 poprawne ustawienie opcji w etenowskim backup'ie powinno załatwić sprawę. Przy okazji zobacz jeszcze w ustawieniach opcje zasilania jaki masz czas po którym wyłącza się ekran lub czy wogóle ta opcja jest zaznaczona.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2007, 10:58:56 »
Budzika nie włączam, a żona smacznie śpi, bo jej co noc włączam sleep mode.
AS zdezaktywowałem wg przepisu cytowanego w tym wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=54957.0

Po włączeniu się ekranu świeci zwykły ekran Today. Nie instalowałem jeszcze innych programów oprócz IntelliClose i paru aplikacji astronomicznych.
Autobackup, jeśli nawet sam się włącza o czwartej nad ranem, to niech się włącza. Nie chcę go przestawiać na manual. Chcę tylko, żeby po jego zadziałaniu urządzenie poszło z powrotem spać.
Teraz zauważyłem, że są dwa rodzaje ustawień dla oszczędzania prądu. Jedno wyłącza podświetlenie ekranu po upływie określonego czasu (menu Backlight), drugie wyłącza urządzenie (menu Power). Miałem ustawione tylko to pierwsze, bo myślałem, że jest równoważne z drugim. Urządzenie wyłączałem ręcznie przyciskiem Power. Ustawiłem teraz oba i zobaczymy, co będzie jutro rano.
Dzięki ludziska za pomoc.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2007, 22:15:18 »
Budzika nie włączam, a żona smacznie śpi, bo jej co noc włączam sleep mode.

;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2007, 13:48:34 »
Dziś rano ekran był już czarny.  :)