m700 - szybki start (nowa stronka www)

• 34 Odpowiedzi
  • 11756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

m700 - szybki start (nowa stronka www)
« dnia: Listopad 10, 2007, 14:29:25 »
Witam,

zmęczony zamieszaniem po hard resetach (co i gdzie zmienić), ściąganiem paczy i softu (co i skąd) itd. -
zrobiłem na szybkiego stronkę:

http://m700.fafik.org

Opisałem tam czynności które wykonuje po HR a także odnośniki do darmowego softu (oraz ich lokalną kopię).
Starałem się umieścić wszystko co najważniejsze w jednym miejscu...
Mam nadzieję, że stronka się komuś przyda.
Zapraszam & proszę o konstruktywną krytykę, pomysły, sugestie, komentarze.

Pozdrawiam,
Fafik

ps. skupiłem się na treści nie na wyglądzie więc proszę o nie pisanie komentarzy w stylu "grafika ssie"  :wink:

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
Odp: m700 - szybki start (nowa stronka www)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2007, 18:52:11 »
Fajne! Czy to moze dotyczyc rownioez X500plus?

Ponoc podczas HR jak sie jakis przycisk przytrzyma to sie nie instalkuja Etenowskie softy? Prawda to?

*

Offline sajmony

• 39
  • Sprzęt: Eten m700 (WM 6.0+PL)+SD 4GB+Automapa 6.2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 18:54:54 »
Ja już dodałem stronkę do ulubionych, dzieki dobra robota!

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2007, 19:40:51 »
Dzięki za dobre słowo.

Z tego co się orientuję - soft dostępny na stronie powinien dać zainstalować się na wszystkich sprzętach
z procesorem ARM, na których biega Windows 5/6 (możliwe, że i starsze).
Jeśli chodzi o przyspieszenie pracy urządzeń - dotyczą one Windows 5/6 (niezależnie od procka)
o ile oczywiście nie posiadają fizycznego ograniczenia (ilość pamięci, czytnik kard itp.).

Pozdrawiam,
Fafik

ps . jeśli korzystacie z ciekawego, darmowego, godnego polecenia oprogramowania - proszę o podanie nazwy...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2007, 21:14:06 »
Fajne! Czy to moze dotyczyc rownioez X500plus?

Ponoc podczas HR jak sie jakis przycisk przytrzyma to sie nie instalkuja Etenowskie softy? Prawda to?

Tak, trzeba przytrzymać przycisk aparatu.

ps . jeśli korzystacie z ciekawego, darmowego, godnego polecenia oprogramowania - proszę o podanie nazwy...

Możnaby dopisać:

Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę :)  Fafik - dzięki za świetny pomysł i fajną stronkę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 21:30:09 wysłana przez ..k..l..m..n.. »
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2007, 19:41:10 »
Stronka uaktualniona,
dzięki ..k..l..m..n..  :ok:

*

Michał Szwajcok

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2007, 12:28:38 »
gratuluję pomysłu autorowi strony - Fafik.
Już dodana do ulubionych.
Jako propozycję dorzucenia softu może coś do backup'u np. spb backup.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2007, 00:01:40 »
Hej,

rozejrzałem się po Necie i dodałem parę ciekawych (moim zdaniem) linków do części "polecane na forum".
Przez jakieś 1.5 tygodnia nie będę miał czasu (oraz możliwości) zmieniać stronki - gdy wrócę -
spróbuję ten soft jakoś sensownie posortować/poukładać/ponazywać (powoli robi się tam burdel  :mysli:).

Pozdrawiam,
Fafik

*

Offline AdamM

• 19
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2007, 00:55:42 »
A nie myślałeś nad tym żeby zamiast takiej statycznej stronki zrobić wiki? Użytkownicy mogliby dopisywać swoje programy czy inne ciekawe rzeczy.

*

Offline mayki

• **
  • 207
  • Sprzęt: SE M600i, Qtek 2020, Nokia 8850 xD
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 26, 2007, 23:33:18 »
Po pierwsze primo stronka naprawdę zacna i na dużego + zasługuje! Od dawna szukałem czegoś dokradnie takiego, prostego w formie ale ze sporą (gotowa  :E )biblioteka.
Po 2 primo mesle ze taka forma jaka jest jest najlepsza, gdyby poszczególni zjadacze chleba pragnęli sami cos wstawiać to Fafik mail by dopiero roboty w moderowaniu i wtedy to dopiero był by burdel. Jeśli ktoś naprawdę chce sie włączyć do wspólnego dzieła może wyszperać program, załączyć link, opisać go w kilku słowach i wysłać na mail Fafikowi, tak aby chlopina mógł tylko wkleić na str i mieć jak najmniej do roboty. Może w nagrodę po linku pojawi sie imie, nick sugeranta.

*

Offline AdamM

• 19
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 28, 2007, 15:40:10 »
Po 2 primo mesle ze taka forma jaka jest jest najlepsza, gdyby poszczególni zjadacze chleba pragnęli sami cos wstawiać to Fafik mail by dopiero roboty w moderowaniu i wtedy to dopiero był by burdel.

Niekoniecznie. Wikipedia działa i nie ma tam specjalnie dużego burdelu. A nad tak niewielką stroną dużo łatwiej zapanować. W dodatku można śledzić kto co i kiedy zmieniał i ewentualnie cofnąć niepożądane zmiany.

Jeśli ktoś naprawdę chce sie włączyć do wspólnego dzieła może wyszperać program, załączyć link, opisać go w kilku słowach i wysłać na mail Fafikowi, tak aby chlopina mógł tylko wkleić na str i mieć jak najmniej do roboty. Może w nagrodę po linku pojawi sie imie, nick sugeranta.

OK, ale spójrz na to inaczej. Zauważyłeś że link na stronie nie działa. Jak masz wiki to bierzesz od razu poprawiasz i jest ok. Właściciel sobie czasem patrzy w historię zmian i widzi że się dobrze dzieje. A jak masz odnaleźć kontakt do autora, później napisać maila, on musi go odebrać, sprawdzić czy tak jest i dopiero poprawić to siłą rzeczy będzie to trwało znacznie dłużej. A i znacznej części nie będzie się chciało klepać maila z powodu niedziałającego linka.

Ja uważam że wiki byłaby lepsza, ale niech autor strony sobie decyduje jak tam uważa ;)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 28, 2007, 17:12:15 »
Proponuję nie rozwodzić się dłużej nad formą a skupić na treści - stronka jest jak najbardziej przydatna i zamiast krytykować i dywagować czy jest to wiki czy nie, można wspólnie przyłożyć się do jej wzbogacania w użyteczną zawartość.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 28, 2007, 23:01:58 »
@mayki:
   ad 1 primo - dziękuję za pozytywa  :mrgreen:
   ad 2 primo - nie ująłbym tego lepiej, dokładnie o to chodzi!

@AdamM:
   zgadzam się z wieloma Twoimi argumentami ale (głównie) ze względu na brak czasu nie
   czuję się na siłach na cuś takiego. Inną sprawą jest dostęp do odpowiedniego sprzętu i
   softu oraz (mimo wszystko) czas potrzebny na administracje wiki (z punktu widzenia
   użytkownika to piękna rzecz, admin ma trochę więcej na głowie) - dlatego zostanę przy
   statycznej stronie - zajmując się nią przy chwili wolnego czasu.

Swoją drogą - pomysł całkiem niezły...
   być może powinieneś rozważyć zwrócenie się do pdaclub czy innej firmy/osoby/organizacji
   z prośbą o udostępnienie/sponsorowanie wiki poświęconej m700 czy etenowi.
   Z przyjemnością będę tam zaglądał.

@..k..l..m..n..:
   popieram w 100%, ja również wolę się skupić na treści niż formie :wink:

Pozdrawiam,
Fafik

*

Offline AdamM

• 19
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 28, 2007, 23:26:46 »
Powiem tak. Z założeniem wiki nie ma żadnego problemu. Można sobie wyklikać swoją darmową wiki na http://wikia.com http://pl.wikidot.com oraz wielu innych. To nie problem. Z administracją nie powinno być więcej problemu niż ze zwykłą statyczną stroną. Nawet kodu html nie musisz pisać.

Ale to Twój wybór jak sobie prowadzisz stronkę. Ja na pewno nie będę zakładał niczego konkurencyjnego bo nie widzę sensu dzielić tych informacji na dwie strony. Niech wszystko już będzie w jednym miejscu kosztem drobnych utrudnień. ;)

Ja temat z wiki uważam już za zakończony i nie będę go ciągnął.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 04, 2007, 01:09:36 »
Jaaaaaa tego mi trzeba właśnie :):):) jupi jupi ! super stronka , wielkie dzięki  :ok: Jako amator PDA chyba lepiej nie mogłem trafić.
No i szacunek za chęci i poświęcony czas :) Pozdro

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 04, 2007, 23:56:46 »
Dzięki, Jaro7777,
robię co mogę  :smile:

Dorzuciłem nowy punkt "FAQ",
starych bywalców forum proszę o podsyłanie "często pojawiających się pytań"...
najlepiej od razu z odpowiedziami  :wink:

Pozdrawiam,
Fafik

*

Offline Grinch

• **
  • 107
  • FS N520 -> Eten M700 -> HTC Dream -> HTC Desire
    • S24A Nagłośnienia obiektów
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 07, 2007, 14:02:10 »
starych bywalców forum proszę o podsyłanie "często pojawiających się pytań"...
Czy ja jestem starym bywalcem?

Podrzucam myśl:
Kiedyś ktoś pisał o tym, że Etenie MB pamięci Storage i Program są na wagę złota i proponował instalować wszystko na karcie.
Myślę, że należy ten wątek poruszyć na stronce m700-szybki start, aby umilić wszystkim korzystanie z Etena i uchronić od przykrej niespodzianki - jakaś jest spowalnianie maszyny.

Poprzednio na N520 miałem większość aplikacji zainstalowanych na urządzenia, teraz przy Etenie zastanawiam sie mocno nad tym, czy nawet takich aplikacji użytkowych jak Pocket Plus, czy Phone Suit nie instalować na karcie ...
A co jak włożę kartę z innymi danymi? Te aplikacje wtedy przestana działać.

1. Proponuje więc Etenowych wyjadaczy o napisanie poprzez stronę Fafika o napisanie które "narzędzia systemowe" proponujecie trzymać w urządzeniu, a które wynocha na kartę?

2. Czy w celu przenoszenia instalek na Storage można po prostu je odinstalować, i zainstalować ponownie na Karcie, czy zalecany jest HR i potem wszystko wynocha na kartę?

Oczywiście zdaje sobie sprawę z faktu, że to tak naprawdę zależy od użytkownika, ale każda opinia jest twórcza :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 08, 2008, 23:48:04 »
Fafik, wysłałem Ci na maila propozycję do stronki ;)

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 17, 2008, 11:10:34 »
Stronka wypasiona.Mam m700 od kilku dni a twoja strona to podstawa dla mnie, zmieniłem wpisy w rejestrze :) faktycznie działa teraz szybciej.Pozastaje mi tylko problem z ładowaniem.czerwona dioda nie przestaje sie świecic wskaznik tez ciągle pokazuje ładowanie.

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 17, 2008, 22:52:17 »
fafik dobra robota :ok: :ok: :ok:
Zapowiada się dużo ciekawej lekturki ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2008, 00:41:33 »
Jeszcze jedno, jak potraktować folder StartUp? Pytam wprawdzie z pozycji użytkownika x600, ale pewne porady są uniwersalne.

U mnie w autostarcie mam:

BluetoothManager - czy mogę to wywalić bez konsekwencji?
CustomInit - co to za ziółko?
GPRSWizardService -  co to? można out i nie będzie problemów?
PhoneService - jw
poutlook - ???
startkey - to akurat jest klawiatura, potrzebna i zostanie:)

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2008, 07:21:57 »
PhoneService - bez tego zapewne nie będzie działał telefon (moduł telefoniczny) - więc raczej trzeba zostawić,
BluetoothManager - bez tego z tego co mi się wydaje nie będzie chodził BlueTooth - jeżeli nie używasz BT możesz zaryzykować wywalić to.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 19, 2008, 07:59:14 »
Ja tam nie wiem co oznacza PhoneService i BluetoothManager, ale oba mam wywalone ze StartUp i zarówno telefon jak i BT działają bez problemu.

Można też wywalić GPRSWizardService oraz poutlook.

Pamiętajmy, że chodzi tylko o folder StartUp, czyli to, że jakiś link z niego usuniemy nie oznacza, że później danego programu nie można uruchomić w tradycyjny sposób. Oczywiście nie zaszkodzi przed usunięciem czegokolwiek zrobić sobie kopii na wszelki wypadek.

*

Offline voydac

• *
  • 53
  • Sprzęt: Psion REVO->iPaq 3760->Palm TungstenT3->MDA Compact->ETEN M700->HTC Kovsky
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 19, 2008, 09:21:38 »
PhoneService (~"Eten Phone Servicves"):
- Zoom SMS
- Scenarios (Profiles)
- Call Filter
- ... ?

Jeśli się żadnego nie używa to najlepiej całkiem zdeinstalować, telefon żwawiej reaguje + pare kb w pamięci do przodu. Jedyny minus to że przestają działać kody USSD (wystarczy włączyć z powrotem w rejestrze).

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 19, 2008, 21:40:54 »
PhoneService - bez tego działa Wam telefon? Ja kiedyś to usuwałem i były problemy ale skoro tak twierdzicie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 19, 2008, 21:43:52 »
Działa normalnie, PhoneService to tylko dodatkowe bajerki, które wymienił voydac ciut wyżej - jeśli tego nie używasz, to spokojnie można usunąć ze StartUp.

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 19, 2008, 22:38:16 »
Działa normalnie, PhoneService to tylko dodatkowe bajerki [...] jeśli tego nie używasz, to spokojnie można usunąć ze StartUp.
To ja używam m.in Scenarios (Profiles) i może dlatego mi nie wszystko wtedy chodziło i uznałem, że to powinno być.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

« Odpowiedź #27 dnia: Luty 21, 2008, 08:45:45 »
Mam taki problem z Eten M700 WM6.0
Mam ustawione trzy alarmy (budziki). Często jest tak, że gdy dzwoni o zadanej porze uruchamiają się 2 lub trzy jednocześnie (muszę wciskać dismis kilka razy czyli tyle ile jest powiadomień o zadanej godzinie a powinno być tylko jedno. Dźwięk też jest odtwarzany jednocześnie (jakby o jednej godzinie włączyły się jednocześnie 2 lub 3 alarmy). Ponadto zdarza się, że odtwarzany jest dźwięk inny niż ustawiony. To są chyba jakieś artefakty po poprzednich ustawieniach. Co robić?

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 21, 2008, 10:57:12 »
Takie scenki miałem jak robiłem "Backup" z ustawionymi alarmami (nauczyłem się już żeby przed powyłączać wszystkie) a po jakimś czasie gdy robiłem odzysk systemu (z różnych powodów) system widząc różnice w dacie próbował uruchomić wszystkie alarmy no i wyłączanie trwało jakieś 5 minut poprzez nawalamie w "Dismis". Ale żeby tak jak opisujesz to nie spotkałem się  :worried:
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

« Odpowiedź #29 dnia: Luty 21, 2008, 11:35:15 »
Żeczywiście robiłem odzysk z backup. Jak się tego pozbyć?