m700 kolejne klopoty (ladowanie)

• 8 Odpowiedzi
  • 1375 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

m700 kolejne klopoty (ladowanie)
« dnia: Czerwiec 06, 2007, 19:28:23 »
Witam ponownie

pytanko mam do posiadaczy m700 czy wy rowniez macie problem z ladowanie poza ladowarka sieciowa?
bo u mnie jest mniej wiecej tak:
trasa warszawa - krynica zdroj 3,5h nonstop na ladowaniu i gps stan baterii to juz o tym wszyscy wiemy ze jesli sie podlacza inne ladowarki niz ta dolaczona to u mnie np pokazuje 90% zawsze.... po czym urzadzenie pada po jakis kilku minutach uzywania ;)
trasa wawa - krynica morska 2,5h to samo aparat pomimo ze caly czas byl na ladowaniu samochodowym PADA po jednym-dwoch telefonach...
dodam ze jak mialem hp6515 to te same trasy nic tylko doladowywaly mi bateria i bateria nigdy nie pokazywala falszywych danych.... i po kazdej z tych tras a robie je z raz na miesiac byla naladowana na 100%

czy to wina tego ze w tym wypadku ladowanie idzie przez port USB?

pozdrawiam

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
Odp: m700 kolejne klopoty (ladowanie)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2007, 08:02:50 »
zauwazylem cos takiego- ładując kablem USB, jak eten jest podłączony do kompa, to rzeczywiscie bateria jakby szybciej padała- po naładowaniu zwykłą ładowarką wszystko jest ok... musze potestować teraz ładowanie w samochodzie... chyba na zagranicznych forach pisano, zeby unikać ładowania kablem usb z kompa, czyli, ze takie problemy sie pojawiają... ale co z tym zrobic?

moze tu jest rozwiązanie:

http://bestparking.110mb.com/miniusb.html
http://eten-users.eu/index.php?showtopic=7653&st=15
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 10:46:11 wysłana przez PaDo »

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2007, 17:53:49 »
narazie jestem na etapie pomiarów- ktore ze wzgledu na małe rozmiary wtyczki miniUSB są dośc trudne, ale chyba problemy z ładowaniem wynikją, ze tylko ładowarka stołowa jest w stanie zapewnić odpowiednią dawkę energii do naładowania etena. natomiast w ładowarca samochodowej- przy włączonym gpsie- ładowarka nie jest w stanie wydolić i naładować urządzenia tak, aby sie naładowało , a nawet by obsłuzylo gps- najlepiej poczytać powyższe posty (linki)... z tego co udalo mi sie sprawdzic to chyba rzeczywiscie w ładowarce stołowej piny 4 i 5 są chyba połaczone, a w kablu do kompa juz nie...teraz bede probowal sprawdzic ładowarkę samochodową.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2007, 00:39:43 »
Ja też doszedłem do tego, że M700 podłączony do kompa najnormalniej w świecie się rozładowuje zamiast ładować, grrrr.
Podłączenie do oryginalnej ładowarki załatwia sprawę.

Ale trasa z GPSem, AutoMapą nie powoduje rozładowania, ale wręcz przeciwnie - bardzo ładnie telefon się ŁADUJE! Często jeżdżę, więc w zasadzie nie korzystam z ładowarki 230V, a telefon cały czas naładowany. Mam oryginalny zestaw samochodowy z Etena do M700.

Czy próbowaliście podpinać Etena do portu USB w hubie posiadającym własne zasilanie?

Dziś na trasie w ciągu godziny telefon doładował się z 40% do 90%. Był wprawdzie wyłączony ekran i bez GPS, ale jedno połączenie po drodze odebrałem i tel. cały czas aktywny wraz z bluetooth.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 11:41:05 wysłana przez domadm »
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2007, 18:19:03 »
Przerabiałem ten temat - sprawa wyglądała następująco:

Początkowo używałem uniwersalnej ładowarki (nie-oryginalnej). Miałem takie same objawy jak opisane powyżej, tzn. telefon "nie nadążał" się ładować w porównaniu z konsumpcją energii i przy długich trasach u celu był niemal rozładowany. Tamta ładowarka dawała prąd 600 mA (dane z tabliczki znamionowej na ładowarce, nie z miernika).

Po zmianie ładowarki na oryginalną Etena (zintegrowaną z uchwytem, prąd 1000 mA) problem zniknął zupełnie - M700 pięknie się doładowuje i bez obaw wyruszam w trasę nawet z bardzo niskim stanem baterii - po krótkim czasie stan baterii jest równy 100%.

Polecam więc zwrócenie uwagi na prąd ładowania.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2007, 21:18:30 »
ja tez mam oryginalny uchwyt i ładowarke do M700 i ostatnio po podrozy tel był naładowany- problem był tylko z tym, ze stale pokazywal 100%, ale zainstalowałem patcha i jakos trzyma...

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:32:13 »
Witam,

mam podobny problem... caly czas widnieje 100% baterii, a tel. pada... skad sciagnac pacza? prosze o rade

thx

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2007, 10:25:58 »
skad sciagnac pacza?

A na przykład stąd.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2007, 10:27:39 wysłana przez TomekWypych »
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*