M700 Internet Sharing

• 7 Odpowiedzi
  • 1179 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

M700 Internet Sharing
« dnia: Maj 29, 2007, 09:44:26 »
Witam,

Przejde odrazu do rzeczy: udostępniając  Intenrnet za pomoca tej aplikacji mój notebook dostaje adres IP 192.168.0.102.

Czy ktos wie gdzie w Eten M700 zmienic klase adresowa z powyższej 192.168.0.0 na np. 10.10.0.0

Klasa 192.168.0.0. koliduje mi z adresacja sieci do ktorej musze się czasmi podlaczac za pomoca VPN korzystąjac właśnie z Intenet Sharnig Eten M700.

Będę wdzięczyn za pomoc.

Pozdrawiam
arecki

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: M700 Internet Sharing
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2007, 11:08:48 »
Mozesz to zmienic w menu start\settings\connetions\wi-fi\network adapters wchodzisz we wlasciwosci karty wi-fi (pierwsza pozycja) zakladka IP i zmieniasz IP z autoamtycznego na swoj.
Poza tym nie bardzo rozumiem z tego co napisales  o co Tobie do konca chodzi, bo zmiana klasy adresacji musi byc dla calej sieci, wszystkich kompow korzystajacych z takiego udostepnienia, a nie tylko zmiana w M700 bo wtedy on nie bedzie sie widzial z innymi.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2007, 12:31:40 »
Opisze moja sytuacje dokladniej:

Korzystam z uslugi IPlus i udostepniam sobie Internet za pomoca ETENa i aplikacji Internet Sharnig w notebooku i wszystko dziala prawidlowo i bez zastrzezen dopoki nie musze skorzystac z polaczenia VPN uruchamianego z poziomu notebooka i podalczyc sie do innej sieci o adresacji lokalnej (192.168.0.0).
Problem polega na tym ze Internet Sharing w Etenie narzuca adres notebookowi 192.168.0.102 i adresacja sieci sie naklada.

Jak zmienic adresacje ktora wykorzystuje Internet Sharning np na 10.10.0.102 .... ?

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2007, 08:07:20 »
W "duzym" Windows mozna zmienic to w rejestrze.
Nie jestem do konca pewien, ale jesli chcesz sprobowac to znalazlem taki klucz:
HKLM\Comm\BTPAN1\Parms\TcpIp i tam jest wartosc IpAdress ustawiona na 198.168.0.1.
Byc moze jej zmiana spowoduje nowa pule adresow, tylko wydaje mi sie, ze dotyczy to polaczenia BT, nie wiem, czy wplynie to na polaczenie USB i w jaki sposob Ty korzystasz...

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2007, 17:45:18 »
no wlasnie ja mam ten sam problem.... kiedys  jak mialem hp6515 i komputer mogl za pomoca modemu w hp laczyc sie z netem moglem spokojnie wykorzystywac to polaczenie dla calej sieci w domu.... a teraz ten internet sharing w etenie rozglasza dla kompa adres z sieci 192.168.0.0 i glupi windows jak ma dalej to udostepnic to chce rozglaszac z takiej samej sieci i wtedy dupa blada...

czy ktos sie moze uporal z tym problemem?

pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2007, 08:56:40 »
ehh musze przyznac ze troche mnie zmartwil ten problem .... a oto rozwiazanie ktore zastosowalem u siebie
a musialem cos zastosowac bo neostrada mi nie dziala od blisko 2 tygodni....

1. wyjac karte SIM z urzadzenia ETEN
2. wlozyc do jakiejs normalnej nokii z gprs (edge)
3. polaczyc sie z netem
4. udostepnic polaczenie ;)

heh powiem szczerze ze ten ETEN mnie troche drazni czasem... szczegolnie z tym internet sharing (ostatnio sie wiesza caly aparat po ok 20 miutach uzywania IS)
i dopowiem ze zeby w HP nie byl ten wiesniacki kwadratowy ekran to juz pozbylbym sie ETEN'a

pozdrawiam wszystkich i jak ktos wymysli jak udostepniac ten net przez etena a nie w ten sposob co opisalem
to bede wdzieczny za info ;)

ps
piszac tego posta IS zawisil mi ETEN'a ;) i musialem smarowac od poczatku ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2007, 11:06:51 »

ja juz dalem spokoj ...
kupilem notebooka z wbudowanym HSDPA - oczywiscie nie z tego powodu :)

pozdrawiam

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2007, 11:42:45 »
heh powiem szczerze ze ten ETEN mnie troche drazni czasem... szczegolnie z tym internet sharing (ostatnio sie wiesza caly aparat po ok 20 miutach uzywania IS)

Witam, Mnie też się Internet Sharing okropnie wiesza, ktoś znalazł na to jakąś radę?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4