M700 i słuchawki BT Plantronics

• 8 Odpowiedzi
  • 1494 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

M700 i słuchawki BT Plantronics
« dnia: Listopad 17, 2007, 00:42:44 »
Czy i w jaki sposób można użyć słuchawek Bluetooth do słuchania czegoś innego niż rozmów telefonicznych, np. muzyki, video, radia z Internetu? Mam M700 i słuchawkę Plantronics Voyager 520 i działa OK z rozmowami telefoncznymi.

*

Offline bubezbe

• 23
  • Sprzęt: obecnie Xperia X1, było: Eten X500+, Loox N560
Odp: M700 i słuchawki BT Plantronics
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2007, 10:43:30 »
Prawdopodobnie nie możesz użyć tej słuchawki do słuchania muzyki. Słuchawka ta ma tylko profil hansfree używany tylko do rozmów telefonicznych. A nawet jeżeli w jakiś sposób można by słuchać przez nią muzyki to jakość tego by była kiepska. Do słuchania muzyki najlepsze (jeśli myślimy o słuchawkach BT) są słuchawki które obsługują profil A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - czyli dźwięk stereofoniczny klasy powiedzmy Hi-Fi. Dobrze jak słuchawka ma jeszcze obsługę AVRC (Audio/Video Remote Control Profile) - dzięki czemu ze słuchawki można odtwarzać, zatrzymywać, zmieniać na następny czy poprzedni utwór. Nie trzeba wyjmować wtedy pocketa co zwykle jest kłopotliwe, a czasami niebezpieczne. Ze słuchawek Plantronics profile te mają Pulsar 590, Pulsar 260.

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2007, 12:02:56 »
Jutro będę miał słuchawki Pulsar 260 to napiszę jak działają z M700
Wojtek

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2007, 07:46:40 »
Czy ktoś używa M700 ze słuchawkami Bluetooth do rozmów przez Skype? Z jakimi słuchwkami? Czy i jakie są problemy z instalacją?
Na moje pytanie o słuchawki Plantronics Voyager 520 i podawanie w reklamie, że jest idealna do Skype uzyskałem od dystrybutora w Polsce taką odpowiedź:
"W reklamie wszystko jest prawdą. Niech Pan jednak zwróci uwagę że obsługa słuchawek przez inne urządzenia zależy od tych urządzeń a konkretnie od obsługi profili Audio. Żaden ze znznych mi systemów operacyjnych nie ma w standarcie obsługi profili Audio (BT obsługuje tylko transmisje danych a to coś innego), chociaż ma BT. Tak więc problem leży nie po stronie słuchawki lecz systemu operacyjnego np. Windows. Wyjście jest dowiedzieć się na scalakach jakiego producenta jest zbudowany Pana BT i ze stron tego producenta trzeba pobrać odpowiednie oprogramowanie.  Trochę na ten temat jest tu: http://www.plantronics.net.pl/html/oprogramowanie.asp "
Ta strona Skype niczego nie wyjaśnia. Wyjasnienia dotyczą tylko systemów na standardowych PC-ach.

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2007, 10:46:37 »
Mam słuchawki BT Plantronics Pulsar 260 i tak jak napisałem wcześniej kilka słów o współpracy z moim M700 z systemem WM6, oprogramowaniem SPB i PocketMusic v5.0.
1. Bez problemu M700 wykrywa słuchawki i w sposób prosty "paruje się" z nimi.
2. Po ponownym włączeniu słuchaweczki wykrywane są automatycznie i na górnym pasku ekranu pojawia się ikonka symbolizująca słuchawki.
3. Odtwarzanie muzyki z PocketMusic bez żadnego problemu.
4. Nadchodząca rozmowa jest sygnalizowana i przyciskiem łatwo się odbiera i zamyka połączenie.
5. Muzyka automatycznie jest wznawiana.
6. Jeśli za daleko się odejdzie na dłużej to połączenie jest trwale zerwane - tak jakby było brak słuchawek i wszystko przełącza się na głośniczek.
7. Po zerwaniu połączenia z powodu jak wyżej ytzrba na nowo wyłączyć i załaczyć słuchawki aby znowu zostały wykryte. Po takiej operacji najlepiej jest ponownie uruchomić odtwarzanie muzyki bo zauważyłem że może być trochę przerywana.
W sumie ja jestem zadowolony i mogę je polecić. Zakup był zrobiony w Komputroniku. Mam nadzieje że to pomoże ewentualnym chętnym na zakup słuchawek BT do M700.
Wojtek

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2007, 14:49:46 »
Słuchawki Pulsar są OK do słuchania muzyki. Ale ja szukam słuchawki jednej i bez kabelka, zakładane na jedno ucho. Potrzebuję do rozmów telefonicznych, Skype i słuchania radia internetowego. Myslałem, że Voyager 520 się nadadzą, bo reklamowane były, jako idealne do Skype.
Czy ktoś zna jakieś dobre rozwiązanie?

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2007, 19:25:33 »
czy nie ma problemu z mikrofonem? dobra jakosc rozmow? jaka jakosc muzyki?

mam w domu PC z BT na USB - jak wyglada przelaczanie BT z Etena700 na PC? bezproblemowo?

czy uzywales moze juz z jakims VOIPem na stacjonarnym PC? nie ma opoznien itp?
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2007, 19:55:01 wysłana przez nikss »

*

Offline bubezbe

• 23
  • Sprzęt: obecnie Xperia X1, było: Eten X500+, Loox N560
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2007, 22:44:13 »
Myslałem, że Voyager 520 się nadadzą, bo reklamowane były, jako idealne do Skype.
Czy ktoś zna jakieś dobre rozwiązanie?
A to nie jest tak, że jest problem ze Skypem na Etenach? I nie jest to wina słuchawek. Nie wiem jak to jest na M700, ale wiem, że na moim X500+ Skype owszem może działać, ale tylko w trybie chatu. Rozmowy głosowe nie są obsługiwane.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2007, 16:37:33 »
Używam M700 do rozmów przez Skype i działa bardzo dobrze, jeżeli jest połączenie Wi-Fi. Dlatego szukam rozwiązania na dobrą słuchawkę BT zarówno do normalnych rozmów telefonicznych, jak i do Skype. Nie wiem jak podłączyć do Skype słuchawkę Voyager 520, która dobrze działa w rozmowach telefonicznych. Z PC-em jeszcze tej słuchawki nie używałem.
Korzystając z Edge jakość rozmów przez Skype jest marna.