Jeśli chodzi o poziom dzwięku ze standardowych słuchawek, to niestety jest to wina sprzętu, nawet ustawienia na max nie zmienią tego, dźwięk bedzie cichy

Sytuację poprawia zakup dobrej klasy słuchawek, ale tracisz mozliwość rozmawiania, bo one nie mają mikrofonu, trzeba je wypiąć

Druga możliwość to zrobienie dobrej mp3, z podkręconym dzwiękiem, oczywiście to też nie jest komfortowe rozwiązanie.
Co do problemu z zanikaniem dzwięku w głośniku, po wyjęciu słuchawki z gniazda, to mnie też się to zdarzyło, ale tylko raz w ciągu tych 4 mies. co M700 używam i nie wiem czy to wina sprzętu czy oprogramowania. SR w takiej sytuacji nie pomaga, tylko ponowne podpięcie i wypięcie słuchawek. W każdym razie u mnie tak problem rozwiązałem.
No i dlatego raczej bym sie mocno zastanowił czy wysyłać sprzęt do serwisu. Może najpierw zrób HR i wgraj na nowo system w jego najnowszej wersji (jeśli takiej nie masz obecnie). Jeśli to nic nie da, to faktycznie może być uszkodzone gniazdo, więc tylko pozostaje serwis!