Klawiatura wysuwana - mobilna , potrzebna , użyteczna -czy nie ?

• 12 Odpowiedzi
  • 1524 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline skerdeJ

• 745
Posiadam Etena g500 i Bt Keybord Bk600. Zastanawiam się czy następnego palma kupić  z  klawiaturą wysuwaną czy bez.
Htc Trinity - Htc Tynty, Eten m700 - x800 - x500+
Proszę o komenty ludzi prównąjących te dwie klawiatury ( BT i wysuwana)
.

*

Offline TK

• 24
  • Sprzęt: HTC Wizard + Kingston 2GB + Navibe GB735 + Motorola H605
Odp: Klawiatura wysuwana - mobilna , potrzebna , użyteczna -czy nie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2007, 22:28:51 »
po ponad 6 miesiącach z wysuwaną klawiaturą nie kupie pocketa bez sprzętowej klawiatury. Jeśli miałbym nosić dodatkowy sprzęt w kieszeni to nie byłoby zbyt poręczne a klawiatura ekranowa jest niewygodna. Z wbudowaną klawiaturą można bardzo szybko napisać nawet SMSa, a kto będzie wyciągał klaw BT żeby wpisać 2 zdania.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2007, 23:38:48 »
Dokladnie, mam identycznie zdanie. Jak sie przyzwyczaisz do klawiatury wysuwanej to juz pozniej ciezko sie bez niej obyc. Ekranowa w pewnych sytuacjach jest niewygodna, a na BT to dodatkowe urzadzenie i trzeba miec miejsce, zeby sie z nia rozlozyc. Ja jak kupuje pda to juz tylko z wysuwana klawiaturka i taka tez polecam :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2007, 23:49:57 »
Popieram przedmowcow :) Kupisz raz pocketa z klawiatura to na inne juz nie spojrzysz :)

*

Offline kov007

• **
  • 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2007, 00:12:03 »
przez jakis czas pisalem na klawiaturze IR, teraz mam wizarda z wysuwana i powiem tak :

- do pisania dlugich tekstow - wygodniejsza i bardziej wydajna klawiatura Ir czy BT pelnowymiarow

- do pisania krotkich czy nawet srednich notatek, smsow i innych tego typu spraw zdecydowanie klawiatura wysuwana. Notowalem na tej wysuwanej przez ok rok na wykladach i jest to dosc meczace no i oczywiscie nie pisze sie tak szybko jak na pelnowymiarowej.

Najlepiej miec obie :) o ile w ogole potrzebuje sie czegos do pisania dluzszych tekstow.

*

Offline skerdeJ

• 745
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2007, 17:53:44 »
Zgadzam się z wami. Tylko właśnie niewiem czy poczekać na x800 czy może na coś od htc podobnego do x800 tylko że z klawiaturką
A tak wogule to mnie denerwuje gsm w moim palmtopie. Idąć sobie po mieście nawet cieżko mi odpisać na smsa albo gdzieś zadzwonić.
1. nic nie widać na ekranie, Dotykanie ekrany palcem kończy się włonczenie innej aplikacji a zanim rysik wyciągne to .. A tak wogóle jak trzymam rysik w jednej ręce a w drugiej palama to się tak niezbyt bezpiecznie czuję. Moim zdaniem GSM to fajne jest np że nie muszę przez irdę podłączać SE t68i żeby mieć gg. Poprostu w terenie (miasto) to lipa  :(
.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 28, 2007, 21:44:12 »
Po roku używania palma z klawiaturą stwierdzam że już nigdy więcej.

Po pierwsze zwiększa rozmiary i wagę.
Po drugie to dodatkowy mechaniczny element który czasem podczas wyjmowania z kieszeni czy rozmowy potrafi się rozsunąć niepotrzebnie, a przy nawet małym upadku - oderwać.
Po kolejne musicie sami sobie uświadomić czy naprawdę tak dużo piszecie i czy często to robicie ?

Ja miesięcznie wysyłałem może ze 40 SMSów więc miałem może inne priorytety.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 28, 2007, 23:11:13 »
Dokładnie, wszystko zależy od tego jak duże ilości tekstu wprowadza się do urządzenia. Ja np. prawie nie używam klawiatury wysuwanej w M700 - po pierwsze trzeba chwilę poczekać aż ekran się przełączy w tryb poziomy, po drugie trzeba zaprosić do pisania obie ręce - jedną raczej ciężko się pisze... Używam więc głównie klawiatury ekranowej (SPB, ale próbowałem też kilku innych) - i w zupełności mi to akurat wystarcza (5-10 sms/dzień). Co innego gdy ktoś pisze dużo więcej...

Kupując M700 kierowałem się właśnie klawiaturą - przy następnym wyborze nie będzie to już jednak dla mnie kryterium wyboru.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2007, 00:03:20 »
Miałem zarówno palmy z klawiaturą jak i bez niej. Na pewno posiadanie klawiatury sprzętowej jest trochę wygodniejsze (choć faktycznie zależy to od ilości wpisywanego tekstu). Już od modelu Palm m100 "zaprzyjaźniłem" się z recognizem - choć się to wtedy tak nie nazywało - po kilku latach wydaje mi się, że piszę w ten sposób szybciej niż odręcznie - choć oczywiście wolniej niż na pełnowymiarowej klawiaturze.
Zgadzam się też z wypowiedziami tych, którzy wskazują, że palmy z klawiaturą są zawsze trochę grubsze i cięższe od swoich odpowiedników bez niej - przykładem może być ostatni x500 i m700.
Pozdrawiam
Clie

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2007, 10:46:26 »
Ja wprowadzam duzo  tekstu mi.in kilkanascie smsow dziennie i klawiatura sprzetowa jest
o wiele wygodniejsza, szybciej sie pisze.
Zreszta nie wyobrazam sobie wpisywania tekstu w pewnych sytaucjach np jazda samochodem,
probowalem i w czasie jakis nierownosci mozna zrobic dziure w ekranie, oczywiscie nie w trakcie kiedy prowadze :)

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2007, 10:52:52 »
Posiadam Etena g500 i Bt Keybord Bk600. Zastanawiam się czy następnego palma kupić  z  klawiaturą wysuwaną czy bez.
Htc Trinity - Htc Tynty, Eten m700 - x800 - x500+
Proszę o komenty ludzi prównąjących te dwie klawiatury ( BT i wysuwana)

Jak sam widzisz, wysuwane klawiatury mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeżeli dużo piszesz w różnych warunkach i nie przeszkadzają Ci większe wymiary lub ruchome części - tylko z klawiaturą, jeżeli mało piszesz, a więcej dzwonisz, nosisz PDA luzem w kieszeni daruj sobie komputerek z dodatkową klawiaturą. Ja podobnie jak pozostali zwolennicy nie wyobrażam sobie PDA bez wysuwanej klawiatury.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 29, 2007, 12:20:43 »
Takze niedawno kupilem m700 m.in. ze wzgledu na to iz posiadał wszystko, włacznie z klawiaturką, teraz po dokładnym przemysleniu i zobaczeniu jak to działa z i bez niej, wydaje mi sie ze kolejnym razem kupując pda juz sprzetowa klawiatura nie bedzie takim podstawowym kryterium. Choć nie powiem oczywiscie ze przy pisaniu sesemesów sie nie przydaje.... z drugiej strony nie korzystam z netu narazie wogole, wiec moze i dlatego tak bardzo jej nie potrzebuje, bo gdy w gre wchodzi juz przegladanie stron, a przede wsyztskim jakies forum to bez klawiaturki sprzetowej moze to byc porazka.

*

Offline skerdeJ

• 745
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 01, 2007, 00:20:58 »
Ja kupiłem G500 z myślą że kupię sobie klawiaturkę na bt i tak zrobiłem. Do smsów ta klawiatura jest beznadziejna ale już do worda może być.
.