jaki przetestowany router wifi do Etena M700 ?

• 13 Odpowiedzi
  • 1275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nikss

• *
  • 85
jaki przetestowany router wifi do Etena M700 ?
« dnia: Grudzień 16, 2007, 14:16:04 »
czy mozecie polecic jakis praktycznie przetestowany router wifi do Etena M700 ? chcialbym kupic Linksysa - podobniez sa stabilne i sie nie psuja

musze rozdzielic sygnal z tego routera (dostawca internetu przydzielil mi tylko 1 IP+MAC)
 po kablu na 2 komputery
+ bramka Linksysa VOIP  PAP2T EU
i Etena przez Wifi

jesli dobrze rozumiem to po wlaczeniu Etena bede mial internet z kablowki od razu po Wifi bez zadnych uciazliwych konfiguracji i problemow tak?

*

Offline gregor44

• *
  • 73
  • Sprzęt: Toshiba G900, Eten x500, Nokia E50
Odp: jaki przetestowany router wifi do Etena M700 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2007, 15:30:38 »
Ja od roku mam D-Link-a  DI-524 i nie narzekam. Łatwa instalacja i jak na razie żadnych problemów. Neta z niego używam na dwóch laptopach i Etenie x500

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2007, 15:50:56 »
Ja od roku mam D-Link-a  DI-524 i nie narzekam. Łatwa instalacja i jak na razie żadnych problemów. Neta z niego używam na dwóch laptopach i Etenie x500

router ci maskuje 3 urzadzenia? tzn. masz przydzielony do niego tylko 1 zestaw IP + Mac adres? czy jest jakis spadek wydajnosci w Ethernecie za routerem?
ciekawi mnie jak w praktyce wyglada to z Etenem - jeszcze nigdy nie uzywalem Wifi

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:16:16 »
Podlacze sie i zapytam czy wifi etena obsluguje WPA?

*

Offline gregor44

• *
  • 73
  • Sprzęt: Toshiba G900, Eten x500, Nokia E50
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:27:39 »
Jestem "lajkonikiem"  :) w temacie konfigurowania WiFi ale jeśli chodzi oto czy Eten radzi sobie z szyfrowanymi połączeniami to ...tak bez najmniejszego problemu. Zabezpieczyłem sobie tą moją małą sieć hasłem (był to chyba klucz WPA) I po włączeniu laptop lub pocket pokazuje mi że wykrył taką a taką (tu nazwa którą sobie wymyśliłem) sieć z zabezpieczeniami. Wpisuje hasło i wszystko ładnie śmiga. Ustawiam tą sieć jako domyślną dla wszystkich moich sprzętów tak więc nie muszę wklepywać hasła za każdym razem i urządzenie logują się do niej automatycznie.
Jeśli chodzi o prędkość działania to nie zauważyłem różnicy między WiFi a wcześniejszym połączeniu przez kabel.
Na Etenie internet działa może trochę wolniej ale przypuszczam że to dlatego że musi on "przetrawić" otrzymane informacje do wyświetlenia ich na mniejszym ekranie.
Co do ilości Urządzeń to nie wiem ale 3 na raz chodzą na pewno ...chyba nawet 4 bo kiedyś był u mnie kumpel ze swoim lapkiem i  też wszystko działało ok.

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:35:35 »
dzieki za informacje

moze ktos z was uzywa Router Linksys WRT54GC-EU v.2 albo cos podobnego

tu link do produktu http://sklep.itcom.com.pl/go/_info/?id=8850

*

Offline Tequila

• **
  • 136
    • http://www.krzysiek.prv.pl
  • Sprzęt: Nokia C7
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2007, 08:54:38 »
Ja używam Netgear WGR614v6 i też wszystko ładnie działa. Nawet testowałem na swoim Etenie ściąganie torrentów i powiem, że ładnie zasuwa.

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2007, 15:09:18 »
Ja mam liveboxa 1 Mb/ sek. i jest  :ok:. wbrew opiniom livebox chodzi bez problemów. I net i torrent na m700 jest szybki (średnio do 1,5 Mb/ sek.)! Tak samo na kompie przez wi-fi i na drugim przez kabel USB.
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline sebaw

• 22
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2007, 16:02:04 »

Mam tego Linksysa. Sprawuje się bardzo dobrze ( podpinam  3 urządzenia). Livebox u rodziców też nie sprawia problemów.  Wcześniej  miałem dwa Dlinki i jakis router linksysa bez wifi.. wszystkie padły, więc nie ma reguły co do awaryjności.

*

Offline sabartur

• *
  • 71
  • Sprzęt: Eten M700,HTC HD2
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2007, 23:34:58 »
Polecam Linksys WAG200G, łatwa konfiguracja w przeglądarce Wireless Security i na twoim m700(bardzo ważne-co by ktoś się nie dobrał do twoich urządzeń).Wszystko śmiga bajecznie.A co lepsze wychodzę z domu, po drodze kilka ścian a mój eten m700 łączy się na odległość ok 50m.

*

Offline Turtle

• **
  • 122
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 18, 2007, 13:59:58 »
Ja testowalem na Linksys WRT54GL, microtik`u i routerku na linuxie - na wszystkich Eten dziala bez problemów :)

*

Offline sRogi

• 24
  • Sprzęt: Glofiish X500 (WM6)
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 18, 2007, 21:37:21 »
Witam!

Dziś testowałem modem-router Pentagram Cerberus P 6331-42 z Etenem M700 i X500, oba pocket'y śmigały wyśmienicie :ok:

A tak to jest obojętnie jaki router się zastosuje, trzeba umiejętnie go skonfigurować !!! Z pocket'ami wyżej wymienionymi nie miałem kłopotów przy połączeniach WiFi - no może krótszy czas pracy na baterii - więc, dobierać do potrzeb, a pocket'y same się podłączą :)

Powodzenia

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2007, 12:59:59 »
dzieki za informacje

tu link do produktu http://sklep.itcom.com.pl/go/_info/?id=8850

Ja używam WRTG 54G  (bliźniaczy model do gc rożni sie w zasadzie tylko obudową i ilością antenek)
I co dziwne działa z WPA2
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:38:45 »
Taka uwaga, nie mam rozglaszanego SSID-a, map WPA PSK - AES oraz blokade na mac. Moim zdaniem to naj bardziej bezpieczne ustawienia - polecam. Router tez linksys.
Ale:
Eten dziala, natomiast po soft resecie nie mam w spisie polaczen bezprzewodowych mojego dodanego recznie, czy ktosma rowniez ten problem?