Nagłe, niekontrolowane przyspieszanie etena m700..

• 25 Odpowiedzi
  • 3386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nagłe, niekontrolowane przyspieszanie etena m700..
« dnia: Luty 11, 2008, 20:04:25 »
Odkąd kupiłem m700 mam z nim pewien bardzo drażniący mnie problem: co jakiś czas po każdym soft resecie eten zaczyna mi świrować, skacze jego prędkość działania w bardzo drastyczny sposób. Gdy eten dostanie tego kopa to działa tak szybko ze nie da sie nic w nim zrobić, wygląda to tak jakby czas dla urządzenia płynął ok 10 razy szybciej ! Ekran powinien gasnąć mi po 30 sekundach a gaśnie po 3, w pasjansie czas leci 10x szybciej niż powinien, klepsydra obraca się strasznie szybko, poruszanie się po rozwijanych listach za pomocą dżojstika jest niemożliwe bo pojedyncze kliknięcie powoduje skok o kilka pozycji, gdy wpisuje znaki z klawiatury sprzętowej to zamiast jednego znaku wpisują się 3-4 itp itd.. Dzieje sie tak po każdym hard-resecie i to nie ważne czy instaluje soft etena czy tez nie. Gdy mam goły system to wystarczy, że zainstaluje obojętnie jaką aplikacje a eten już zaczyna świrować .. Doprowadziło mnie to już do szału i nie wiem co mam z tym zrobić .. Czy ktoś spotkał się z takim problemem albo ma dla mnie jakieś rady ?

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
Odp: Nagłe, niekontrolowane przyspieszanie etena m700..
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2008, 20:41:51 »
Mój M700 również często się tak zachowuje.
Z tego co zauważyłem, w takiej sytuacji, podczas procedury uruchamiania wiele usług się nie ładuję (w tym, np. usługa Gsm).
Nie znalazłem jednak na razie na to żadnego rozwiązania.
Nie przeszkadza mi to w dużym stopniu. Zwykły soft-reset wystarcza by poprawić sytuację.
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 11, 2008, 20:47:42 »
U mnie właśnie soft-reset nie pomaga a wręcz tylko piętnuje to zjawisko .. gdy już mi poziom wolnej pamięci zleci do koło 20 MB eten przestaje miewać tego typu przyspieszenia. A samo zjawisko powtarza się u mnie bardzo często :/

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2008, 21:43:57 »
jedyne co moge powiedzieć to to że nigdy jeszcze czegoś takeigo nie miałem.  :proud:
Szczerze powiedziawszy nie bardzo mogę pomóc bo tego nie widziałem.
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 11, 2008, 21:51:01 »
jedyne co moge powiedzieć to to że nigdy jeszcze czegoś takeigo nie miałem.  :proud:

I życzę Ci abyś nigdy takiego problemu nie miał .. ;p Dziwne, wszyscy tu usiłują przyspieszyć Etena a ja wręcz uspokoić i zwolnić :) No ale jest to na prawdę denerwujące gdy raz ekran gaśnie po 3 sekundach, raz po 30 a raz po 15 .. albo gdy zamiast wpisać jeden znak wpisuje sie kilka .. wrr szału czasami od tego dostaje

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 11, 2008, 23:52:24 »
Nie chcę się wtrącać, ale może by tak zacząć od tego:
jaką masz wersję romu?

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2008, 09:14:39 »
Nie chcę się wtrącać, ale może by tak zacząć od tego:
jaką masz wersję romu?

No i czy nie ma wgranej polskiej nakładki? Czasami także warto zrobić HR i sprawdzić jak się zachowuje po HR. No i czasami warto od nowa wgrać ROM do PDA, to też może pomóc. O ile HR nie pomógł.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2008, 10:40:43 »
Wersja romu 436, bez polskiej nakladki. Po hard-resecie wydaje sie ze wszystko jest ok ale wystarczy ze zainstaluje jedna byle jaka aplikacje a problem sie pojawia. Ostatnio zrobilem hard-rest i pierwsza rzecza jaka zrobilem odpalilem mobilegadu a eten zaczal swirowac.. Zmieniac romu nie probowalem ..

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2008, 11:11:31 »
Wersja romu 436, bez polskiej nakladki. Po hard-resecie wydaje sie ze wszystko jest ok ale wystarczy ze zainstaluje jedna byle jaka aplikacje a problem sie pojawia. Ostatnio zrobilem hard-rest i pierwsza rzecza jaka zrobilem odpalilem mobilegadu a eten zaczal swirowac.. Zmieniac romu nie probowalem ..
Strzał w ciemno... Instalujesz na SD? Sprawdź, czy bez karty (instalnij coś na Storage) też tak się będzie zachowywał.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2008, 11:33:55 »
MobileGadu instaluje w pamieci urzadzenia. Ogolnie wszystko instaluje na karcie oprocz MobileGadu, patchy I elementow todaya. Karte mam Kingstona. Karta moze byc przyczyna takiego zachowywania sie urzadzenia ?

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 12, 2008, 14:10:55 »
Karta moze byc przyczyna takiego zachowywania sie urzadzenia ?
To był strzał w ciemno. Możesz sprawdzić, czy bez karty też masz takie myki?

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2008, 16:22:40 »
To był strzał w ciemno. Możesz sprawdzić, czy bez karty też masz takie myki?

Jasne że mogę. Zrobię hard-reset i sprawdzę jak działa, jutro napisze czy coś sie zmieni.
Napisane: Luty 12, 2008, 15:52:10
Sprawdziłem jak PDA zachowuje sie bez karty pamięci. Zrobiłem hard-reset i zainstalowałem 4 pierwsze lepsze aplikacje: mobilegadu, goglemap, cardexport II i softkeyes. Na początku wydawało sie ze wszystko jest ok, na gołym systemie eten raz tylko przyspieszył a po zainstalowaniu tych 4 programów zdarza się to coraz częściej. Tak więc wydaje mi sie ze kartę można wykluczyć. Czy powinienem zmienić ROM ?

PS. Pisze post pod postem celowo aby wątek był widoczny

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2008, 16:33:37 »
zainstalowałem 4 pierwsze lepsze aplikacje: mobilegadu, goglemap, cardexport II i softkeyes. Na początku wydawało sie ze wszystko jest ok, na gołym systemie eten raz tylko przyspieszył a po zainstalowaniu tych 4 programów zdarza się to coraz częściej.
Tak mi przyszło do głowy, że może to wina jakiegoś wirusa w którymś z tych programów? Czy jest to możliwe?
Inna droga to sprawdzanie tych aplikacji pojedynczo, może dojdziesz do tego, która z nich bruździ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 13, 2008, 16:56:27 »
Tak mi przyszło do głowy, że może to wina jakiegoś wirusa w którymś z tych programów? Czy jest to możliwe?
Inna droga to sprawdzanie tych aplikacji pojedynczo, może dojdziesz do tego, która z nich bruździ.

Wydaje mi sie, że te cztery programy pochodzą z dobrych źródeł. MobileGadu z serwera z najnowszymi wersjami, googlemaps ze strony google, cardexport II i softkeyes ze strony fafika. Przeskanować myślę ze nie zaszkodzi, tylko najpierw muszę znaleźć jakiś program do tego. Jeżeli chodzi o pojedyncze sprawdzanie aplikacji to próbowałem to robić lecz problem w tym, że eten zaczyna wariować przy różnych aplikacjach. Raz zaczął przyspieszać po instalacji mobilegadu, więc zrobiłem hard-reset i nie instalowałem mobilegadu a reszte programów i zawsze po instalacji któregoś ten problem powracał :/

Przeskanowałem PDA trialem Kasperkiego i 0 wirusów.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 17:25:21 wysłana przez marcingv »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 13, 2008, 22:39:02 »
A nie myślałeś o oddaniu do serwisu gwarancyjnego? Fakt, trzy tygodnie rozłąki, ale jak wczujesz się w swojego sprzęta, to czas upłynie... bardzo szybko ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 13, 2008, 22:58:00 »
O serwisie nie myslalem, duzo oczytalem sie negatywnych opini i historii na temat serwisu etena .. pozatym 3 tygodnie nie wiem czy dam rade :)

Zmienilem przed chwila ROM na ten ktory przygotowal _TB_TB_, no i masakra .. zainstalowalem wisbara i eten dostal kopa wiekszego niz kiedykolwiek .. :/

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 13, 2008, 23:11:18 »
zainstalowalem wisbara i eten dostal kopa wiekszego niz kiedykolwiek .. :/
Znaczy jak? Zegar szaleje jeszcze bardziej?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 14, 2008, 07:00:42 »
Cytat: BliSki
Znaczy jak? Zegar szaleje jeszcze bardziej?

Tak.. ekran gasnie prawie natychmiast zamiast po 30 sekundach. Gdy juz troche ramu poplynie to wraca do normy. W ogole to co dziwne to godzina jest ciagle pokazywana poprawnie, mimo ze ewidentnie czas dla etena plynie szybciej.

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 14, 2008, 07:25:07 »
Moim zdaniem bez serwisu się nie obędzie. :(
Bo z tego co pamiętam, to chyba najnowszy ROM masz wgrany?

EDIT:
Napisz jeszcze jaką wersję systemu masz WM5 czy 6.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2008, 07:30:03 wysłana przez BliSki »
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 14, 2008, 12:08:14 »
Tak, ROM mam najnowszy z WM6. Myślę, że na razie powrócę do poprzedniego romu i spróbuje jakoś skonfigurować etena tak aby ten problem był najmniej odczuwalny. On sie dziwnie zachowuje od nowości ale w zależności od tego co mam zainstalowane to problem rzadziej lub częściej występuje. Ostatnio jak ustawiłem file cache size na 1 MB wydaje mi sie że eten rzadziej świruje. Jeżeli problem nie zniknie albo przynajmniej nie przestanie tak często sie powtarzać to wtedy odeślę go do serwisu..

*

Offline BliSki

• 1059
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 14, 2008, 13:28:03 »
On sie dziwnie zachowuje od nowości

Chcesz powiedzieć, że ten problem miałeś od nowości?    ::)
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2008, 13:33:00 wysłana przez BliSki »
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 14, 2008, 16:32:31 »
No tak, ale wtedy mi to nie przeszkadzało bo zdarzało sie rzadko i na chwile, po jakiś 2-3 miesiącach zrobiło się gorzej i na poważnie zaczęło mnie wkurzać.

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2008, 08:19:35 »
ja tam bym sie cieszyl wszyscy narzekaja na powolne dzialanie etena z org softem;)

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 07, 2008, 16:04:34 »
mi z każdym softem i każdym os tak się działo :) Udało mi się jednak rozwiązać mój problem. Wcześniej wyglądało mi to tak jakby procesor wariował i zmieniał swoje taktowanie. Zainstalowałem więc XCPScalar i ustawiłem taktowanie 400 Mhz i wszystkie wyżej wymienione problemy zniknęły :)

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 09, 2008, 07:49:01 »
i masz m700'//?wszyscy mowia ze ten program przeznaczony jest na procesory xscale czyli nie na procki w m700 ,nie chce mi sie pisac tej dlugiej nazwy ale wiem ze to inna niz xscale:)w kazdym razie skoro klopoty minely to najwazniejsze....znasz sposob na przyspiszenie transferu plikow pocket vs pc ?

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 09, 2008, 11:29:36 »
tak, mam m700. Na eten-users wyczytałem, że XCPUScalar niby działa na m700 więc zainstalowałem go i wszystkie problemy zniknęły :) Co prawda nie zauważyłem jakiegoś skoku wydajności, ale na pewno w jakiś tam sposób to działa skoro zawsze przed jego instalacją ten problem wystepuję.