Jednoczesne korzystanie z telefonu i inetu.

• 17 Odpowiedzi
  • 4410 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 03, 2007, 12:19:17 »
Przymierzam sie do kupna M700 lub X500.
Chcialbym korzystac jednoczesnie z telefonu GSM oraz byc podłączonym na stałe do inetu ( tak by podgladac notowania w czasie rzeczywistym lub korzystac z skaypa).
Dzownilem jakies pol roku temu do Plus'a i powiedziel mi ze to jest nie mozliwe. W tym samym czasie tylko telefon albo inet. Co wiecej jak bedzie sie podlaczonym do inetu to przychodzac rozmowa telefoniczna moze przerwac polacznienie inet.

Tłumaczyli to aktualna konstrukcja PDA z GSM . Wtedy nie bylo PDA ktory mogłby to robić.

Wiecie czy przez X500, M700 mozliwe jest jednoczesne korzystanie z tych dwoch połączeń?

Darek

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2007, 13:26:03 »
Witam !
Przy aktywnym połączeniu telefonicznym X500 nie chciał się połączyć z netem (połączenie przez EDGE). Pojawiał się komunikat, aby najpierw zakończyć aktywne połączenie telefoniczne. Jak będzie gdy będę się chciał połączyć z netem poprzez WiFi sprawdzę wieczorem.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2007, 13:40:39 »
A co sie dzieje jesli msz juz połączenie przez EDGA (oraz WiFi) i ktoś próbuje sie do ciebie dodzwonic?

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:14:04 »
Rozłącza połączenie. Tak jest w przypadku EDGA. WiFi sprawdzę wieczorem.
Pozdrawiam

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2007, 16:20:53 »
Witam,
sprawdziłem przed chwilą - przy połączeniu z siecią za pomocą WiFi możesz jednocześnie używać sieci i GSM-u.
A więc przeglądanie wyników spółek i składanie zleceń będzie możliwe pod warunkiem, że korzystasz z dostępu do sieci przez WiFi.

Jeśli podczas rozmowy przez GSM nie masz dostępu do netu przez WiFi i próbujesz odpalić internet przez EDGE to pojawi Ci się informacja, że nie ma możliwości połączenia. Oraz sugestia zakończenia rozmowy i wtedy połączenia z netem.

Tak więc Internet i GSM przy WiFi tak, przy EDGE nie (albo GSM, albo EDGE).
Pozdrawiam,
Clie

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2007, 17:02:10 »
Ciekawe czy to ograniczenie ( brak dzielenia strumienia GSM) wynika z architektury sprzetowej PDA, czy to jednak problem u operatora.
Ciekaw jestem czy ta "informacja o braku możliwości połącznia" to komunikat systemowy czy to info od operatora. Jak ci sie wydaje Clie?

Zaraz sprobuje zadzownic jeszcze raz do mojego operatora Plus GSM. Moze coś sie zmienilo. Moze to kwestia odpalenia usługi/opcji.
U jakiego operatora jestes Clie?

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2007, 19:54:11 »
Witam !
U mnie jest dokładnie tak samo jak u Clie - GSM i WiFi działa bez problemu.
Natomiast myślę, że ten komunikat (EDGE i GSM) jest systemowy.
Pozdrawiam

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2007, 20:20:10 »
Mnie się też wydaje, że jest to komunikat systemowy. Korzystam teraz z ERY, ale komunikat jest w języku angielskim (tak jak wersja WM 5.0).
Pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2007, 20:47:02 »
Cytat: "darek72"
Ciekawe czy to ograniczenie ( brak dzielenia strumienia GSM) wynika z architektury sprzetowej PDA, czy to jednak problem u operatora.
Ciekaw jestem czy ta "informacja o braku możliwości połącznia" to komunikat systemowy czy to info od operatora. Jak ci sie wydaje Clie?

Zaraz sprobuje zadzownic jeszcze raz do mojego operatora Plus GSM. Moze coś sie zmienilo. Moze to kwestia odpalenia usługi/opcji.
U jakiego operatora jestes Clie?

Wydaje mi się, że problem (na 99%) leży po stronie operatora. Jak łączyłem się wcześniej z EDGE (Abonament Plusa) za pomocą komórek to nawet nie pisnęły słowem, że ktoś próbuje się połączyć (nokia 6230 i SE w310i). SE przy łączeniu z siecią EDGE pokazywał też wyraźnie ikonkę przekreślonej słuchawki. Także nasz X500 nie wypada na tle komórek źle   :)

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2007, 20:49:34 »
Przed chwilą rozmawiałem z ERĄ - zapewniają, że od strony operatora jest to możliwe. W takim razie pozostaje kwestia sprzętowa... wszystko wskazuje na to, że x500 nie ma takiej funkcjonalności.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2007, 21:02:14 »
Cytat: "Banan2"
Rozłącza połączenie. Tak jest w przypadku EDGA. WiFi sprawdzę wieczorem.
Pozdrawiam

No nie wiem czy ta dobrze wypada X500. Banan2 pisze, ze poprostu rozłącza połączenie inet.
Ja bym wolał aby elagancko poinformowal o przychodzacej rozmowie w czasie sesji inet.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2007, 21:06:18 »
Plus tez mówi, ze jest w gotowy do obsługi dwoch strumieni. Według ich wiedzy niema niestety na rynku jeszcze zadnego PDA, ktory by to obsługiwał. :(

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:09:45 »
Zrobilem tez test - uruchomilem net przez EDGE. W chwili gdy przyszlo polaczenie GSM wylaczylo EDGE i pojawil sie GSM. Podczas polaczenia GSM nie mialem mozliwosci korzystania z netu (przy probach pojawial sie komunikat o ktorym juz pisalem. Po zakonczeniu polaczenia GSM ponownie wlaczyl sie EDGE i moglem wrocic do netu. Mysle, ze to jednak funkcjonalnosc (jej brak) Etena.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:15:12 »
Witajcie

Jakbyście poszukali po sieci najpierw specyfikacji, a nie robili testy, to wszystko by się Wam wyjaśniło od razu.

Telefony ETEN (i wszystkie inne telefony PocketPC) mają 'GPRS Class B, Multi-slot Class 10' - oznacza to, że może być aktywne połączenie tylko GPRS albo GSM - oba na raz nie ma możliwości.
I nie jest to wina operatora.

Pzdr, W.
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:45:41 »
Yelayon - dzięki za naprowadzenie.
Polecam informacje o GPRS http://pl.wikipedia.org/wiki/GPRS szczególnie część poświęconą klasom terminali GPRS (cytując za podanym źródłem):
Klasa A - terminal może jednocześnie obsługiwać transmisje związane z komutacją łączy (transmisja głosu, SMS - usługi oferowane w klasycznej sieci GSM), jak i z komutacją pakietów (czyli transmisją GPRS). Tego typu terminal musi mieć zdublowany układ nadawczo odbiorczy.
Klasa B - terminal może włączyć się do sieci jako użytkownik obu rodzajów transmisji (klasycznej GSM i GPRS) oraz nasłuchiwać na odpowiednim kanale radiowym zgłoszenia związanego z rozpoczęciem rozmowy, oczekującym SMS (klasyczne usługi GSM) lub rozpoczęciem nadawania pakietów (usługa GPRS). W momencie, gdy zostanie zestawiony jeden z rodzajów transmisji, możliwości związane z obsługą drugiego rodzaju stają się nieaktywne (aż do przerwania transmisji). Do klasy B należy większość oferowanych obecnie telefonów komórkowych.
Klasa C - terminal może obsługiwać tylko transmisję GPRS lub oba rodzaje (klasyczne usługi GSM i GPRS), ale w tym drugim przypadku podczas włączania do sieci automatycznie lub manualnie jest ustawiany w tryb związany z obsługą tylko jednego rodzaju transmisji. Czyli np. włącza się tylko do sieci GPRS i umożliwia tylko ten rodzaj transmisji. Do tej klasy terminali należą na przykład modemy GPRS na kartach PCMCIA używanych w laptopach.

MultislotClass nie ma tu większego znaczenia.

Wyjaśniło się więc definitywnie - Yelayon - dzięki raz jeszcze za info.
Pozdrawiam,
Clie

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 03, 2007, 23:38:26 »
Do usług :)

To akurat była pierwsza rzecz jaką się interesowałem przed kupnem G500.
Szukałem wtedy na siłę jakiegoś PocketPC z Class A i jak nie znalazłem wróciłem do decyzji zakupu G500 :D

W.
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 04, 2007, 00:04:00 »
I chyba nie predko bedzie jakis PDA z Classa A. Patrze po necie i nie wiedze zapowiedzi jakiegos PDA, chociaz jakiejs zajawki :(

Chyba nie ma sensu czakac, i tez zdecyduje sie na X500.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 06, 2007, 14:04:09 »
W tym wypadku  wystepuje też problem ekonomiczny  bo   beda musiały być zastosowane  dwa " tunery"  
Tak funkcja  - jak sądze przez  nielicznych  tylko by była  wykorzystana  którzy  chcą  lub muszą- w jedym czasie serfować i gadać.