Eten M700 z WM6 - wrażenia.

• 73 Odpowiedzi
  • 8344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Arqs

• **
  • 183
    • Mini.pc.pl
  • Sprzęt: Galaxy S II (GT-i9100), UG802+RC11+Sony 40" :)
Eten M700 z WM6 - wrażenia.
« dnia: Maj 13, 2007, 17:30:59 »
Na plus:
Większa prędkość działania, telefon zrobił sie bardziej żwawy.
ActiveSync bo BT nie wymaga już podawania pinu za każdym razem.
Raporty doręczeń działają bezproblemowo.

Na minus:
Programiści M$ nadal nie odkryli genialnego pomysłu na zamykanie aplikacji (domyślnie chowają się w tle)
A2DP nadal niedorobiony, działa ale przerywa (Jabra8010BT)
Speed Dial wciąż sortuje po imieniu a nie po nazwisku.
Skype Receiver Switch wciąż nie działa

Teraz czas sprawdzić jakie aplikacje działają a które nie.
NetFront 3.3, FlexMail 2007, VgaKey działają - te są dla mnie najważniejsze.
Resztę sprawdzam.

Generalnie - WM5 z service packiem :)

Pozdrawiam
Arqs

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700 + 6GB micro SD
Odp: Eten M700 z WM6 - wrażenia.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2007, 19:46:30 »
A mozesz opisać sposób instalacji?
Wojtek

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2007, 19:47:51 »
Troche żartem: next/next/next/finish ;)

Żadnych problemów niema, jeżeli jakieś masz to opisz w czym problem

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2007, 20:05:14 »
Troche żartem: next/next/next/finish ;)

Żadnych problemów niema, jeżeli jakieś masz to opisz w czym problem
:) no nie tyle to ja tez wiem  - po prostu zapusciłem nawet aktualizację ale sie wycofałem gdyż nie wiem jeszcze jak robic te wszystkie backupy ponadto doczytalem w info podczas instalacji ze nie nalezy wkładać kart SD itd a ze jestem całkowicie z tego zielony (M700 mam od kilku dni a wczesniej nie miałem innego PDA) to po prostu zapytalem. Nie wiem czy karte SD 2GB ktorą mam włozona mam wyciagnąć , nie wiem jak mam zrobić backup wszystkiego o czym jest napisane w tej informacji, pewnie poszukam w dziale dla nowicjuszy moze cos tam znajdę :)
Wojtek

*

Offline sokorro

• 14
  • Sprzęt: Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2007, 20:11:28 »
W moim przypadku instalując WM6 postęp instalacji zatrzymał się na Step 8 podczas wgrywania softu do GSM, odczekałem ok 15 min i nic się nie działo, więc odłączyłem PDA wykonałem HR i na razie jest wszystko ok.   Nie wiem dlaczego instalacja się zatrzymała, może dlatego że nie wyjąłem karty SIM.    ??? Karta MicroSD była wyjęta podczas instalacji. 
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 20:30:46 wysłana przez sokorro »

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2007, 20:26:12 »
Witam
Generalnie nowy rom z wm6 działa super- szybko i stabilnie.  Jak dotąd działają wszystkie programy których używałem: spb plus, spb shell oraz spb pocket suit.  Co do obsługi klawiatury działa sposób z Wizard`a- wystarczy podmienić spreparowany wcześniej plik sym. txt- super gdyż obawiałem się ,że na nowym windows`ie ten trik nie pójdzie.  Bez problemu działa również softwarowa klawiatura Resco.
Podsumowywując polecam.
Co do GPS to nie wiem- czekam na iGO na microSD.
Pozdrawiam

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2007, 20:28:04 »
Czyli trzeba zrobic tak:
1. wykorzystujac Backup Utility zrobić backup na karte SD
2. wyjąć kartę SD i SIM
3. Puscić instalację
4. uruchomić system i przywrócić backup

Pytania:
- w instrukcji instalacji jest napisane że trzeba zrobić backup wszystkich danych włączając PIM - co to oznacza PIM ?
- gdzie musi byc zarezerwowane 100MB na PCcie czy na PDA no bo jak wyciagne z PDA karte SD to tam nie bedzie miejsca

wycofuję pytanie o PIM :) - jest to Personal Information Manager (PIM) - czyli chodzi o dane np z Microsoft Pocket Outlook

« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 20:44:09 wysłana przez wojtek_p »
Wojtek

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 13, 2007, 20:33:13 »
Witam,

Moje spostrzeżenia co do WM6 na M700:
Plusy:
1) nie trzeba na nowo konfigurować połączenia WiFi i konta POP3 po soft-resecie!!!! W końcu!!!
2) szybkość, to widać!!!!

Minusy:
1) Przy wybieraniu numeru pojawia się dodatkowe okienko wyszukiwania kontaktów (super funkcja), niestety jeżeli chcę wybrać kursorem jakiś konkretny kontakt to wyświetla mi listę ostatnich połączeń.
Co dziwne to zaraz po wgraniu WM6 i wszystkich kontaktów można było wybierać kursorem w górę i w dół.
Po zainstalowaniu moich standardowych programów (PocketBreeze5_2_06, pBar_12_qvga_e, aekmap) jest źle.
Ciekawe dlaczego. . .

Niedoróbka:
Przy połączeniu WiFi pojawia się ikonka antenki na gónej belce, w WM5 po kliknięciu na tą ikonkę była możliwość WYŁĄCZENIA modułu WiFi, teraz jest tylko możliwość WŁĄCZENIA włączonego modułu WiFi. . .

Co do Skype:
w skype dźwięk idzie przez glośnik telefonu (skype 2. 1), czyli skype receiver switch działa.
Niestety cały czas są trzaski na skype.

Modułu BT nie używam, nie mogę nic powiedzieć na ten temat.

Oczywiście update robimy bez karty SIM i microSD.
I na dzień dobry usunąłem Voice Commander i Birthday Reminder.

Generalnie warto instalować WM6.

Stacho

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 13, 2007, 20:40:20 »
Mam pytanie, a jak jest z pamiecia, z program memory, czy nadal spada? Jesli tak to czy system zwalnia, czy wtedy podczas pisania smsow wolniej wskakuja znaki? Wiem, ze to subiektywne, ale duza ta roznica w szybkosci?
Co do update rozumiem, ze bez karty sd, jest nawet komunikat, ale bez sim?

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 13, 2007, 21:09:40 »
Heh, to ja miałem jeszcze lepsze siupy. Najpierw mnie rzucał do downloadu wm5, potem jak chciałem activation code, to mi wyskakiwało okienko z napisem IMEI Erro (???), jak w końcu się udało, to dostałem komunikat, że dla mojego urządzenia nie ma jeszcze softu, ale pracują nad tym i będzie niedługo.  No i dupa ze ściągania. Teraz się boję instalować soft z linka od was :) Miał ktoś taki przypadek?

Jarecki

*

Offline tolek1

• **
  • 207
  • Sprzęt: HTC X310e, GT-i9100
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 13, 2007, 21:17:24 »
Cos nie tak jest z tym pobieraniem, od południa próbuję pobrać i za każdym razem po naciśnięciu download wyskakuje komunikat: "The version is not ready for downloading , but, we will prepare it as soon as possible. " Może mógł by ktoś wstawić tu sofcik? dzięki z góry

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 13, 2007, 21:20:42 »
Heh, to ja miałem jeszcze lepsze siupy. Najpierw mnie rzucał do downloadu wm5, potem jak chciałem activation code, to mi wyskakiwało okienko z napisem IMEI Erro (???), jak w końcu się udało, to dostałem komunikat, że dla mojego urządzenia nie ma jeszcze softu, ale pracują nad tym i będzie niedługo.  No i dupa ze ściągania. Teraz się boję instalować soft z linka od was :) Miał ktoś taki przypadek?

Jarecki

To co opisujesz to normalne. Ten tekst na stronie Etena o pracy i o tym, ze WM6 pojawi sie wkrotce dla M700 mial kazdy. Co do IMEI Error to moze pomyliles sie przy wpisywaniu...Jesli masz activation code i sciagniesz z linka, zastosujesz sie do instrukcji to nie powinno byc problemow.

*

Offline tolek1

• **
  • 207
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 13, 2007, 21:24:33 »
czyli trzeba próbować do skutku?  :-\

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 13, 2007, 21:25:58 »
Cos nie tak jest z tym pobieraniem, od południa próbuję pobrać i za każdym razem po naciśnięciu download wyskakuje komunikat: "The version is not ready for downloading , but, we will prepare it as soon as possible. " Może mógł by ktoś wstawić tu sofcik? dzięki z góry
Przeczytaj uwaznie watek o WM6 dla M700, tam jest jak byk napisane, ze na oficjalnej stronie pojawia sie taki komunikat, a kolega podal inny link skad mozna pobrac. Troche wysilku...
To ten watek, drugi post:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=67574.0
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 21:29:29 wysłana przez horde »

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 13, 2007, 21:29:26 »
No to trochę ryzykowne ściągać niedopuszczony soft, nie uważacie? :)

Jarecki

*

Offline tolek1

• **
  • 207
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 13, 2007, 21:31:29 »
Czytać, czytałem, trochę się postarałem ;), ale niestety podany link nie zasysa  :(

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 13, 2007, 21:49:23 »
No to trochę ryzykowne ściągać niedopuszczony soft, nie uważacie? :)

Jarecki

W sumie robisz to na wlasna odpowiedzialnosc, ale generalnie jest soft oficjalnie na X500, a w sumie M700 to brat blizniak:) Nie wiem dlaczego jeszcze sie wstrzymuja, moze chca zobaczyc jak sprawuje sie na X500...
Napisane: Maj 13, 2007, 21:33:45
Czytać, czytałem, trochę się postarałem ;), ale niestety podany link nie zasysa  :(

Sorki, ale podawales komunikat ze strony Etena wiec myslalem, ze stamtad probujesz....
Z tego linku, tam juz nie ma WM6, podbno ktos wykasowal
Jest o tym na eten-users:
http://eten-users.eu/index.php?showtopic=8809&st=60
Zreszta jak wchodze przez klienta ftp to widznieje tam folder o tytule:
People have deleted the ROM!
Nie wiem jak mozna byc takim debilem zrobic cos takiego...
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2007, 21:52:43 wysłana przez horde »

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 13, 2007, 21:50:16 »
mogli byscie umiescic gdzies rom ;/ nie moge  pobrac z rzadnego wymienionego linku ....

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 14, 2007, 00:41:15 »
Tak na biezaco, po chwili zabawy to ja na razie nie widze jakis oszalamiajacych roznic w szybkosci....
Ikonki rzeczywiscie fajne:)
Przy odpalaniu nie pyta mi sie o sim, musze wejsc w setting w dymku. Nie wiem, czy ktos juz o tym pisal, czy to normalne?
Zobaczymy, jak bedzie pozniej.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 14, 2007, 08:58:22 »
Ja jestem w szkoku. . . Albo coś się zwaliło ze wskaźnikiem bateri albo batria trzyma o niebo lepiej!!??!!
Od wczoraj umiarkowane uzywanie i nadal 95%

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 14, 2007, 09:44:33 »
Hm, a u mnie na stronie Etena, podczas rejestracji, podaje, że mam nieprawidłowy serial sprzętu ("Please input real serial number")... Spisuję z nalepki (pudełko i telefon - są identyczne), teki 15-znakowy (zaczyna się od liter BEN, na naklejce jest przy symbolu S/N - jak mniemam, jest to "serial number", wyżej jest tylko IMEI). Czy coś z tym serialem trzeba robić - ucinać coś itp.?

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2007, 09:46:08 wysłana przez Sebastian_T »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 14, 2007, 10:10:33 »
Hm, a u mnie na stronie Etena, podczas rejestracji, podaje, że mam nieprawidłowy serial sprzętu ("Please input real serial number")... Spisuję z nalepki (pudełko i telefon - są identyczne), teki 15-znakowy (zaczyna się od liter BEN, na naklejce jest przy symbolu S/N - jak mniemam, jest to "serial number", wyżej jest tylko IMEI). Czy coś z tym serialem trzeba robić - ucinać coś itp.?

Dokladnie jest tak jak piszesz, jest to numer 15 znakowy, zaczynajacy sie od BEN..., jest na opakowaniu i pod bateria przy symbolu s/n. Wpisuje sie caly, nic sie nie ucina.Byc moze mylisz "0" z "O"?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 14, 2007, 10:55:05 »
Nie mam pojecia :) Mysle, ze w takim wypadku powinienes zwrocic sie z tym problemem do firmy u ktorej zakupiles urzadzenie. Ewentualnie moglbys zwrocic sie tez do oficjalnego przedstawiciela na Polske firmy Unicom.

*

Offline Poldek06

• *
  • 85
    • Trochę prywaty
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S IV, Galaxy Note 10.1 GT-N8000
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 14, 2007, 12:31:10 »
Była mozliwość przy hard reset po przez naciśnięcie przycisku foto rezygnacji z zainstalowania aplikacji Eten-a. Czy w nowym WM6 jest taka możliwość. Wolałbym zainstalować 'goły' system.
Pozdrawiam

*

Offline Poldek06

• *
  • 85
    • Trochę prywaty
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S IV, Galaxy Note 10.1 GT-N8000
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 14, 2007, 13:25:54 »
Była mozliwość przy hard reset po przez naciśnięcie przycisku foto rezygnacji z zainstalowania aplikacji Eten-a. Czy w nowym WM6 jest taka możliwość. Wolałbym zainstalować 'goły' system.
Pozdrawiam

Sam zadałem pytanie, sam odpowiem - tak można.
Przy okazji nie bardzo widzę tą różnicę w szybkości działania - ale popracuję na sprzęciku i się odezwę

*

Offline Arqs

• **
  • 183
    • Mini.pc.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 14, 2007, 23:18:46 »
Przy odpalaniu nie pyta mi sie o sim, musze wejsc w setting w dymku. Nie wiem, czy ktos juz o tym pisal, czy to normalne?
Zobaczymy, jak bedzie pozniej.

Niestety chyba przy tym sofcie tak. Mnie tez to irytowało, aż wyłączyłem PINa na karcie. Może mało bezpieczne, ale wygodne.
Pozdrawiam
Arqs

*

Offline m-99

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 15, 2007, 20:42:31 »
Witam,
Kilka istotnych informacji do dyskusji:
1) /dotyczy wypowiedzi Sebastian_T/ Otóż przy rejestrowaniu się na stronie Etena i wpisywaniu Serial Number należy zwrócić uwagę, żeby model urządzenia był własciwie wybrany, czyli nasz M700 (ostatni z listy). Od tego zalezy ile znaków nalezy wpisać. Domyślnie na liście podpowiada się inny model tj pierwszy z listy. A numer do wpisania jest np na pudełku, ale tez na paierowej okładce płyty. Poza tym na ekranie w miejscu obok jest też opcja wybrania numeru czterocyfrowego. Ja zzostawiłem dziwne znaczki tj pierwszą pozycję, ale właściwie to chyba chodzi o ten numerek przy włączaniu Etena (tj po resecie). Pierwsza linijka ostatnie cysfry. Ewentualnie tez jest na papierowej okładce płyty. Przy uzyskiwaniu Activate Key nalezy pamiętać że Eten ID to jest email ktory wpisaliśmy an początku.

2) Jeśli chodzi o napotykane przez niektórych problemy przy ActivSync 4.5. U mnie też mówił, że nie ma połączenia. Przeinstalowywałem wszystko kilkukrotnie. Nie dawałao się długo (na XP) aż w końcu zainstalowałem Service Pack2 (miałem standartowo SP1). Od tego momentu ruszyło :)

Ogólnie zdążyłem stracić na 20-minutowa operację cały dzień bo napotykając błędy z połączeniem przeinstalowywałem ActivSynca, przeinstalowywałem Windowsa, robiłem HR-y na Etenie, a do tego wcześniej backupy wszystkich danych i inne jakies testy. Właśnie Eten instaluje mi aplikacje i zaraz zobaczę jak to wygląda!

Pzdr
Napisane: Maj 15, 2007, 20:39:04
No to u mnie takie spostrzeżenia:
- Ogólnie po pierwszym włączeniu wszedłem w zakładki ustawienia. Przechodzenie do kolejnych trwało chyba nawet dłużej niz poprzednio. Jednak jak zrobiłem to ponownie to już bez opóźnień, znacznie szybciej.
- Pamięci wolnej jest: Storage 39,87, Program: 30,33.
- Ikonki wydają mi się trochę inaczej wyglądać, niektóre są jakby bardziej kolorowe. Niestety nie mam teraz WM5 i nie moge porównac ekran po ekranie.
- Na zakładce programy mam 14 ikonek aplikacji i 5 folderów. Nie pamiętam ile było wcześniej. Wymienię bo chyba widze braki. Są: Voice Commander, ActSync, Kalkulator, FieExpl, Intern Share, Notes, Pict & Video, search, Tasks, Wind Live Mess, windows Live, Windows Media, Windows Update, Wireless Manager. NIE WIDZE: Word, Excel, PdfReader ???? (OK, znalazłem w pulpicie M-mobile)
- Na zakładce 1 ustawienia jest 8 ikonek, na 2 jest 15 (m.in Encryption)
- Rozwijanie menu i przechodzenie do funkcji rzeczywiście działa bez opóźnienia, zupełnie od razu
- Ale przelaczanie widoków kalendarza (z dziennego na tyg itd) juz ma pewne opzonienie.
- Po uruchomieniu Worda i wysuwaniu klawiatury ekran przelacza sie chyba tyle czasu jak poprzednio tzn nie od razu, ale w miare szybko, pewnie jak sie urzadzenie zamuli to troche jeszcze zwolni
- Pisanie w Wordzie, znaki pojawiaja sie bez szczegolnych opoznien, ale nie ma sie takiej pewnosci ze wyprzedza klikanie. Nie wykluczone ze z czasem predkosc zmaleje :/

To tyle na teraz!
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 21:31:21 wysłana przez m-99 »

*

Offline Arqs

• **
  • 183
    • Mini.pc.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 15, 2007, 20:51:12 »
Dodam jeszcze dwa plusy, dla mnie istotne.
Pierwszy - duża poprawa z rozpoznawaniem komend w voice Commander. Teraz da się tego normalnie używać (wygodne przy słuchawce BT).
Druga rzecz - przy słuchawce Jabra8010BT z wyświetlaczem, jako nazwa wyświetlało się nazwisko z Owner Information :) W sieci również, jeśli ktoś miał włączonego BT to widać było jego nazwisko (jeśli wpisał).A teraz jako nazwa BT jest Device ID, co mi odpowiada bardziej :)
Pozdrawiam
Arqs

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 16, 2007, 00:14:47 »
Z kolejnych rzeczy, ktore zauwazylem:
Niestety pamiec tak jak spadala tak spada, a co za tym idzie w ktoryms momencie "siada" tempo wprowadzania znakow w smsach :(
Mam jednak wrazenie, ze przy takim spadku pamieci lepiej zachowuje sie system niz w WM5, dziala szybciej.
Co do baterii, nie zauwazylem jakiegos wiekszego zuzycia, jest podobne.
Co ciekawe przy totalnym rozladowaniu pojawia sie ikonka pokazujaca, ze pda wlasnie "pada" :)
Jak sprzet wylaczyl sie calkowiecie to nie trzeba juz wyjmowac baterii, zeby "zaskoczyl" wystarczy podpiac pod zasilanie.
Wibracja w momencie przyjscia smsa nie jest ciagla jak w WM5 tylko przerywana, intensywniejsza co za tym idzie chyba lepsza, bardziej "zauwazalna".
Co do pin, po wejsciu w menu nie moge zmienic zaznaczenia, czy ma sprawdzac przy uruchamianiu, czy nie, ale wprowadzenie jeszcze raz kodu dla sim spowodowalo, ze teraz przy starcie pyta o to i nie trzeba klikac w dymek itp.
Programy jak na razie bezproblemowo wspolpracuja z nowym systemem, nie zauwazylem zadnych konfliktow.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 00:16:33 wysłana przez horde »

*

Offline wojtek_p

• *
  • 60
    • elektronika analogowa
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 16, 2007, 00:38:01 »
Na stronie Etena jest juz konkretna informacja (po wejsciu w download WM6) co do terminu ukazania się WM6 dla M700:

WM6 upgrade for X500 is available NOW! M700 will not be available until May 23 due to the Microsoft OS certification process. We are sorry for keeping you waiting.
Wojtek