Eten M700 po rozładowaniu problem z Automapą

• 2 Odpowiedzi
  • 1114 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eten M700 po rozładowaniu problem z Automapą
« dnia: Listopad 17, 2008, 10:32:27 »
Witam,

Instalowałem niedawno znajomej oryginalną Automapę 511 na urządzeniu Eten glofiish m700 WM 5 EN. Urządzenie ledwo co wróciło z serwisu bo nie chciało się uruchamiać. Musiałem więc odblokowac AM bo wcześniej też była przypisana do urzadzenia a po powrocie z serwisu był nowo wgrany Windows Mobile 5 EN.

Po instalacji AM na karcie i przypisaniu licencji do urządzenia wszystko było OK do czasu kiedy rozładowała się bateria... Po naładowaniu i uruchomieniu AM, program chce się rejestrować na nowo...

Czy rozładowanie baterii powoduje gubienie ustawień? Czy da się to jakość obejść?
Niestety nie robiłem żadnego backupu, zrobiłem sobie tylko kopię automapy po jej zainstalowaniu na karcie.

Pozdrawiam
GoAbroad
Napisane: Listopad 17, 2008, 09:06:09
Witam ponownie,

...zadzwoniłem do serwisu Automapy i wynika z tego, że zmienił się numer urządzenia i ponieważ AM była przypisana do urzadzenia o innym numerze to dlatego żąda rejestracji.... hmmm w sumie dziwne...

Pan ze wsparcia poradził mi przypisać licencję do karty i tak też zrobiłem. Będę więc testował AM na Etenie z licencją przypisaną do karty. Zobaczę jak się bedzie zachowywać po rozładowaniu baterii itp. Teoretycznie nie powinno być problemów, dziwi mnie fakt, że na Etenie zmienił się w jakiś sposób numer urządzenia....

Eten pracuje na WM5 EN, fabrycznie wgranym w serwisie.

Zauważyłem, że na karcie (w katalogu \SDMMC) pojawiło się troszkę plików z rozszerzeniem .bak. Każdy plik w nazwie zawiera date i godzine np. 08-11-06-0400.bak i narazie jest 8 plików z datami od 6 do 15 listopada. Dodam, że pierwsza instalacja Automapy po powrocie z serwisu odbyła się 5 listopada.

PS
Eten używany jest do nawigacji, znajoma nawet nie korzysta z telefonu i innych funkcji.

Pozdrawiam,
GoAbroad

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Eten M700 po rozładowaniu problem z Automapą
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2008, 17:31:42 »
(...) po powrocie z serwisu był nowo wgrany Windows Mobile 5 EN...
...dziwi mnie fakt, że na Etenie zmienił się w jakiś sposób numer urządzenia....
Numer urządzenia zmienił się gdy wgrali Ci nowy ROM w serwisie, sam się więc nie zmienił :)

A jeśli chodzi o:
Zauważyłem, że na karcie (w katalogu \SDMMC) pojawiło się troszkę plików z rozszerzeniem .bak. Każdy plik w nazwie zawiera date i godzine np. 08-11-06-0400.bak i narazie jest 8 plików z datami od 6 do 15 listopada. Dodam, że pierwsza instalacja Automapy po powrocie z serwisu odbyła się 5 listopada.
to są to pliki tworzone przez etenowski program do backupu - standardowo ustawiony jest on na robienie codziennych automatycznych backupów właśnie o 4:00. Jeśli chcesz można zmienić sobie to ustawienie na backupy ręczne lub w ogóle wyłączyć tą funkcję albo w ogóle odinstalować Eten Backup i używać innych programów do backupu - wtedy nie będą się pojawiać już kolejne pliki o których piszesz.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

Odp: Eten M700 po rozładowaniu problem z Automapą
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2008, 18:11:21 »
..k..l..m..n..  dzięki za odpowiedź :)

To już przynajmniej wiem co to za bak'i... Palmtop nie jest moją własnością, jedynie wykonuję usługę grzecznościową instalacji AM.

Może nie wyjaśniłem się jasno z tą zmianą ID...
Wiem, że po wgraniu przez serwis nowego Windowsa zmienił się ów numer. Chodzi o to, że po powrocie Etena z serwisu zainstalowałem świeżutką AM 511 (w czasie instalacji poproszony o rejestrację jak najbardziej jej dokonałem). Palmtopik sobie dział... aż do czasu kiedy to rozładowała się bateria... Po ponownym naładowaniu AM zaczęła prosić o rejestrację i wtedy to byłem zdziwiony, skoro już raz (w czasie instalacji) była zarejestrowana.

Po rozmowie z serwisem AM, stwierdzili że w 'jakiś sposób' musiał się zmienić numer ID i dlatego AM pyta o ponowną rejestrację... Osobiście nie mam pojęcia jak się to mogło stać, ponieważ od powrotu z serwisu na Etenie była tylko zainstalowana AM i w zasadzie nic więcej. Nie mam pojęcia więc jak ID się mogło samo zmienić ;) Serwis AM zalecił w tym przypadku przypisanie licencji do karty. Tak też zrobiłem i zobaczę jak się będzie sprawować.

Jeszcze raz dziękuję za informacje.

Pozdrawiam
GoAbroad