Ad. 1. Wszędzie gdzie będzie niezabezpieczone wi-fi tam możesz się podpiąć (ale nie oznacza to, że będziesz miał internet, bo czasami wymagana jest autoryzacja po MACu). W domu możesz sobie zrobić wi-fi bez problemu, zależy tylko skąd masz internet.
Ad. 2. Ja od długiego czasu korzystam z tej aplikacji
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=8&fid=263&srv=2 Znajdziesz też inne, np oficjalne od GG, ale wtedy płacisz abonament za korzystanie z aplikacji, w przypadku tego co podałem ponosisz tylko koszty transferu. A ile wyniesie transfer, to trudno określić, ale zakładam że bardzo mało KB. Najlepiej mieć pakiet internetu (np w plusie za 5zł masz 25MB itd), taki pakiet przyda Ci się też do innych rzeczy, np wgrasz sobie Operę Mobile (mi najlepiej działa beta 9,7) i będziesz przeglądał sobie dowolną stronę.
Ad. 3. Standardowa odpowiedź na tego typu pytania: to nie jest zwykły telefon w stylu sony ericssona czy noki, gdzie głównymi atutami są dzwonki mp3 i kolorowy wyświetlacz. Aczkolwiek wbudowany głośnik nie jest najgorszy, mój x800 jest nie wiele cichszy niż SE k750i.
Ad. 4. Zawiesza się na pewno częściej niż przeciętny telefon z niemodyfikowanym softem. Ale ja tam nie narzekam. Jakby mi przeszkadzało to już dawno bym sobie zmienił. Do tej pory miałem zwyczaj zmieniać telefony przynajmniej co rok, w grudniu będzie 2 lata jak mam x800 i nie zapowiada się na zmianę.