M700 - sposoby połączeń - pytania

• 2 Odpowiedzi
  • 744 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline GurneyH

• 49
  • Sprzęt: Eten M700, WM6; Nokia 6210 Navigator
M700 - sposoby połączeń - pytania
« dnia: Listopad 22, 2007, 10:15:29 »
Witam

Troche nieprecyzyjnie to opisze bo sam mam problemy ze zrozumieniem niektórych spraw i pojęć
W/w model ma możliwość połaczenia się z siecią (internetem) na kilka sposobów
1. Kabelek i ActiveSync
- problemy to np. stara wersja windows i samego activesync ale można temu zaradzić i synchronizacja oraz przeglądanie stron na PDA nie sprawiają jakichś większych problemów

2. BT. nic nie wiem bo nie mam jak przetestować

3. WiFi - mój problem dotyczy tego ze jestem w obrębie sieci Eduroam i zalogowanie się tam wymaga certyfikatu
certyfikat mam, sieć jest widoczna ale zalogować sie nie moge - trwają ustalenia z adminem i może uda mi sie to rozwiazać ale idzie to jak krew z nosa. Co ciekawe nigdy nie byłem "przy darmowym" AP i nie wiem jak by sie zachował sprzęt:)

4. GSM - tu mam pewien problem - wpakowałem do PDA karte Tak-Taka i sobie dzwonie i odbieram i smsy wysyłam i odbieram i dzieje sie to bez problemu do momentu kiedy naszło mnie wysłać mały plik graficzny w MMSie ... poszło ale po wysłaniu... nastąpił "zwis" co ciekawe kiedy z innego telefonu zadzwoniłem na "tak-taka" dało się odebrać rozmowę i pogadać ale nic więcej, więc soft reset.
Zastanawiam się również gdzie ustawić żeby pojawiał się "raport" doręczenia smsa (komunikat o wysłaniu pojawia się)
I jeśli ktoś w krótkich żołnierskich słowach oświeciłby mnie jak sprawić żebym mógł używając GSM mógł sprawdzić poczte np na g-mailu przez www byłbym niezmiernie wdzięczny.

Przeglądając instrukcję zauważyłem ze wszędzie na obrazkach i w opisach pojawia się ikonka "G" w trayu a ja mam "E" jestem na tyle ograniczony w technologiach telekomunikacyjnych że pojęciowo dla mnie to bez znaczenia:) ale być może tu jest jakiś bląd.

Jeśli coś jest w instrukcji w pdfie prosze o info, zakładam ze jest ale jesli trzeba coś wpisać ze względu na operatora to prosiłbym dodatkowe informacje.

Z góry dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam GH

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: M700 - sposoby połączeń - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2007, 10:45:10 »
2. BT. nic nie wiem bo nie mam jak przetestować

Przez jakiś czas bawiłem się łączeniem z ActiveSync przez bluetooth na USB - wtedy również działał oczywiście internet. Działało pięknie, niestety adapter który miałem gryzł się sprzętowo z moim PC i musiałem skończyć te zabawy ze względu na zbyt dużą ilość bluescreenów na PC :) Może kiedyś jeszcze wrócę do tematu. W każdymbądź razie nie było z takim połączeniem M700 do PC żadnego większego problemu.

Zastanawiam się również gdzie ustawić żeby pojawiał się "raport" doręczenia smsa (komunikat o wysłaniu pojawia się)

Menu Start -> Messaging -> Menu (nad prawym softkeyem) -> Tools -> Options -> zakładka Accounts -> w oknie na górze wybrać 'Text Messages' -> w oknie które się pojawi zaznaczyć ptaszka w kwadraciku 'Request delivery notifications' ... a potem 'OK' tyle razy ile trzeba ;)

Alternatywnie zainstalować jakiś soft typu PocketMax phoneAlarm - polecam.

Przeglądając instrukcję zauważyłem ze wszędzie na obrazkach i w opisach pojawia się ikonka "G" w trayu a ja mam "E" jestem na tyle ograniczony w technologiach telekomunikacyjnych że pojęciowo dla mnie to bez znaczenia:) ale być może tu jest jakiś bląd.

To zależy od miejsca w którym aktualnie przebywasz - czy jest w nim zasięg EDGE czy GPRS. EDGE jest szybszy od GPRS.

LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline GurneyH

• 49
  • Sprzęt: Eten M700, WM6; Nokia 6210 Navigator
Odp: M700 - sposoby połączeń - pytania
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2007, 09:25:31 »

Menu Start -> Messaging -> Menu (nad prawym softkeyem) -> Tools -> Options -> zakładka Accounts -> w oknie na górze wybrać 'Text Messages' -> w oknie które się pojawi zaznaczyć ptaszka w kwadraciku 'Request delivery notifications' ... a potem 'OK' tyle razy ile trzeba ;)

Alternatywnie zainstalować jakiś soft typu PocketMax phoneAlarm - polecam.

Dzieki za pomoc :) Pomogło

Nadal jednak nie udało mi się uzyskać połączenia GRPS w era:(
Znalazłem kilka wątków na ten temat i wydaje mi się że robie wszystko tak jak "inni"i tak jak "powinno" być
Po kliknieciu na wybrany typ połączenia i "connect" zaczyna się (chyba ) połaczenie i cisza:(
jedyne dane do wpisania/zmienne to APN User i password wszędzie "erainternet" ale jak wpisze "ziutek" efekt jest taki sam czyli nic.
Może jest coś banalnie prostego co trzeba zrobić a jak zwykle w takich sprawach oczywiste jest najtrudniejsze do zrobienia.
Usługa GRPS jest aktywna system WM5, GSM to Era TakTak, posiłkowałem się instrukcją do M700 oraz http://www.era.pl/pl/indywidualni/telefony/konfiguracja/gprs_mda/gprs_mda?nrpg=0

Pozdrawiam GH

OK po tygodniu zabawy zacząłem jak dziecko stawiać sobie proste pytania o wszystkie opcje i jak dziecko "LITEROWAĆ" sprawdzając wszystko co wpisuje, odkryłem (poirytowany własną głupotą) że APN to nie erainternet ale jak znalazłem na http://www.era.pl/pl/indywidualni/telefony/konfiguracja/parametry "erainternettt"
Działa...
Dziekuje za pomoc duchową :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 09:39:00 wysłana przez GurneyH »