darmowy portal plus.pl?

• 12 Odpowiedzi
  • 3478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nikss

• *
  • 85
darmowy portal plus.pl?
« dnia: Listopad 02, 2007, 14:18:06 »
czy portal plusa jest rzeczywiscie darmowy?
uzywam simdaty z M700
jak skonfigurowac Etena aby z niego korzystac?

*

Offline Davidzio70

• 17
  • Sprzęt: ETEN M700
Odp: darmowy portal plus.pl?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2007, 14:50:08 »
No cóż. Walczę z tym już parę dni. Właśnie czekam na odpowiedź z BOK Plusa. Ogólnie łączę się z ich stroną wap.plus.pl i teoretycznie powinnoio byc gratis, ale jak zobaczyłem ile mi naliczyli za przesył danych GPRS to smię przypuszczać że gratis nie jest tym bardziej że gdy wchodzę na ich stronę to wyświetla mi się komunikat: Serwis dostępny tylko dla abonentów Plusa. Ja jestem abonentem, łącze się przez ich sieć a podczas rozmowy przez telefon z BOK nnie potrafili mi pomóc. Chyba osobiście pofatyguję się do nich, do biura. Kolega który ma nokie nie ma żadnych problemów i działa mu to wszystko jak należy. Wydaję mi się że mają coś spapranego w swoim serwisie i nas z WM5 lub WM6 nie rozpoznaje jako abonentów Plusa. Ale to tylko moje przypuszczenia a że jestem w tym temacie laikiem to może źle coś rozumuję. Faktem jest że mi to NIE DZIAŁA a wszystko mam ustawione poprawnie...

*

Offline barylka1986

• 327
  • Sprzęt: Asus P526, Asus P750, Samsung B7610, HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2007, 17:17:08 »
ja mialem podobny problem ale to bylo w era

nie moglem nic pobierac ale okazalo sie ze bylem polaczony przez wi-fi i to bylo przyczyna
nalezy sie laczyc z punkt dostepowy sieci gsm a nie wlan w domu bo wtedy pisze ze jest dostepne dylko dla obonentow danej sieci

*

damist

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2007, 17:24:51 »
Ja z ciekawości postanowiłem to sprawdzić. Ze stroną łączyłem się z telefonu Nokia 9300i z włożoną kartą simdata , łączność byla przez GPRS ( o dziwo w tym telefonie EDGE nie dziala). Niestety okazało się że pobiera normalnie pieniązki jak za normalną stronę czyli 3gr za każde 100kb. Spotkałem się niekiedy z komunikatem "Serwis dostępny tylko dla abonentów Plus" To samo jest z karty Plus na abonamnet jak i iPlus i Simdata.

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2007, 20:27:56 »
Ja również to potwierdzam  :S SPV M650 - Simplus z wykupionym pakietem 50MB - komunikat ten sam jak u kolegów. Przez WAP wchodzi sie bez problemów - ale ceny za przesył danych powalające - przez GPRS - nie da rady  :mad:

*

Offline nikss

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2007, 12:44:48 »
czyli co jedna wielka sciema? czy to naliczanie jest faktyczne? tzn ubywa wam z simdaty?

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2007, 13:52:27 »
czyli co jedna wielka sciema? czy to naliczanie jest faktyczne? tzn ubywa wam z simdaty?

Jak użyjesz przeglądarki WAP-owej to ubędzie ale z konta  :mad: a jak normalnej po GPRS to niestety nie zalogujesz się :(

*

Offline Alx

• **
  • 205
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 + 8GB, E-TEN M700 + 8GB
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2007, 14:26:59 »
Czyli jak zwykle, wszystko miało być gratis ...i jest !!! ...pod warunkiem, że się zapłaci  :mad:
ROM : Jackos EVO JackFULL 1.7.0 PLK

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2007, 15:48:37 »
A kto mowil ze ten portal mial byc za darmo?
mozesz korzystac z portalu za darmo ale nic nie mowia po naliczaniu polaczenia GPRS
+ za darmo wysylasz sms na 6565

nic wiecej za cos wkoncu musza kase sciagnac nie kaza placic za ogladanie serwisu
tylko za ilosc pobranych danych ze strony wap.plus.pl

Napisane: Listopad 05, 2007, 15:18:31
NAGA PRAWDA PO PORTALU PLUS.pl

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83518.0

pozdrawiam
Tomi24

*

Offline Davidzio70

• 17
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2007, 17:44:11 »
Tomi24 nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale jeśli sugerujesz że płaci się za transmisję danych GPRS podczas przeglądania wap.plus.pl to troszkę nie dokońca masz rację. Proponuję sprawdzić regulamin w plusie dotyczący tego tematu. No chyba że Cię źle zrozumiałem bo w linku w miarę ładnie to opisałeś. Mimo wszystko ja osobisćie nie mogę przeglądać stron wap.plus.pl bo pojawia mi się komunikat że "serwis dla abonentów" Coś w ich serwerze jest nie tak.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2007, 18:10:05 »
chodzi oto ze jesli jest poprawnie skonfigurowany APN z danymi ktore podalem i ktore sa na stronie plusa to nie placisz za pakietowa transmisje danych ale tylko przegladajac ich serwis aby obejrzecz onet trzeba wrocic z ustawieniami APN na internet tak jak bylo na poczatku

za transmisje poprzez APN wap.plus.pl  nie placisz
a za transmijsje APN internet - domyslna konfiguracja polaczenia w telefonach i na SIMDATA bedziemy placic za pakiety

tak przynajmniej zostalem poinformowany.

Pozdrawiam

*

Offline Davidzio70

• 17
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2007, 20:32:29 »
Witam.
Poniżej cytat maila otrzymanego od BOK Plusa:

"Uprzejmie Pana informuję, że technicy stwierdzili, że połączenia ze stroną wap.plus.pl realizowane są przez nieodpowiedni, internetowy punkt dostępu (APN
internet lub www.plusgsm.pl).

Promocja na bezpłatne korzystanie z portalu Plus.pl dotyczy wyłącznie krajowych połączeń ze stroną WAP wap.plus.pl oraz jej podstronami, w ramach pakietowej transmisji danych (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA), realizowanej przez punkt dostępowy WAP (APN wap.plusgsm.pl).

Niestety nie posiadamy szczegółowej konfiguracji usług dla tego modelu aparatu, gdyż nie był oferowany w naszej sieci. Przy konfiguracji, sugeruję Panu wzorowanie się na poniższej instrukcji konfiguracji dla zbliżonego modelu urządzenia:

1. Naciśnij START i wejdź w SETTINGS.
2. Przejdź do zakładki CONNECTIONS i wybierz CONNECTIONS.
3. Przejdź do zakładki ADVANCED, a następnie naciśnij SELECT NETWORKS.

Sprawdź na górnej rozwijanej liście, czy ustawienia WAP Plus GPRS już istnieją. Jeśli tak, to przejdź od razu do punktu 6, natomiast w przeciwnym wypadku kontynuuj kolejno według punktów poniżej.

4. Naciśnij przycisk NEW... przy górnej rozwijanej liście.
5. Jako nazwę ustawień wpisz WAP i naciśnij OK.
6. Z górnej listy wybierz WAP i naciśnij EDIT...
7. Naciśnij NEW... i wpisz WAP Plus GPRS, jako nazwę połączenia.
8. W polu SELECT A MODEM ustaw CELLULAR LINE (GPRS, 3G) i naciśnij NEXT.
9. W polu ACCESS POINT NAME wpisz wap.plusgsm.pl i naciśnij NEXT.
10. Pole USER NAME pozostaw puste.
11. Pole PASSWORD pozostaw puste i naciśnij FINISH.
12. Jeśli masz ustawione więcej niż jedno połączenie, zaznacz WAP Plus GPRS jako domyślne.
13. Przejdź do zakładki PROXY SETTINGS. Jeśli zakładka jest niewidoczna, naciśnij OK, a następnie przycisk EDIT... przy górnej rozwijanej liście.
14. Zaznacz (włącz) opcje THIS NETWORK CONNECTS TO THE INTERNET i THIS NETWORK USES A PROXY SERVER...

Zmiana ustawień połączeń proxy. Jeśli serwer proxy jest już skonfigurowany, to pomiń ten krok i naciśnij trzy razy OK.

15. Naciśnij ADVANCED, a następnie wybierz HTTP.
16. W polu SERVER wpisz 212.002.096.016
17. W polu PORT wpisz 8080
18. Pole USER NAME pozostaw puste.
19. Pole PASSWORD pozostaw puste i naciśnij pięć razy OK.

Aby połączyć się ze stroną WAP, uruchom przeglądarkę (Internet Explorer) i w pasku adresu wpisz, np. wap.plus.pl"

Walczyłem dobrą godzinę i nadal nic. Nadodatek nie mogę wogóle połączyć się z internetem chyba że zrobię reset urządzenia. Może komuś się uda...

Powalczyłem jeszcze godzinę i udało mi się. W punkcie 16. zamiast wpisywać 212.002.096.016 pominąłem zera i wpisałem 212.2.96.16
Pozostaje mi jeszcze sprawdzić czy faktycznie nie naliczają opłat za GPRS
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 20:47:29 wysłana przez Davidzio70 »

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2007, 12:24:43 »
Davidzio70

Tu masz poprawna konfiguracje
napisali ki krok po kroku jak to zrobic na WM 5 ale na wm 6 jest ta sama konfiguracja