[m700] mnie zbankrutuje :(

• 11 Odpowiedzi
  • 1906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darekte

• 6
  • Sprzęt: ETEN M700
[m700] mnie zbankrutuje :(
« dnia: Sierpień 05, 2007, 15:27:02 »
Witam.
Posiadam ETEN m700 w połączeniu z karta Plus GSM (Simplus). Zauważyłem, ze raz na jakiś czas (np. po włączeniu) telefon nawiązuje połączenie przez GPRS, wymienia krotko dane i sie rozłącza. Mam pytanie jak to wyłączyć? Takie połączenie zawsze coś kosztuje, a w przeciągu miesiąca jest to ładna sumka. Dodam ze domyślnie mam na liscie połączeń właśnie połączenie przez GPRS. Jest możliwość aby tel łączył sie domyślnie przez siec GSM, a dopiero w razie konieczności przez GPRS (najlepiej po mojej akceptacji)? jeśli tak, to jak to ostawić dla Plus GSM? Będę wdzięczny za pomoc.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: [m700] mnie zbankrutuje :(
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:47:04 »
Przychodzą mi do głowy takie rzeczy:
1. Sprawdź, czy nie masz skrzynce MMSów oczekujących na wysłanie - wtedy co jakiś czas urządzenie
próbuje je wysłać.
2. Być może masz zainstalowany jakiś program, który aktualizuje dane z internetu (np. z prognozą pogody) - pogrzeb w ustawieniach takiego programu, żeby łączył się manualnie a nie automatycznie
3. Sprawdź ustawienia ActiveSync - może to on próbuje się połączyć - ustaw połączenie manualne
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:48:04 »
Jest możliwość aby tel łączył sie domyślnie przez siec GSM, a dopiero w razie konieczności przez GPRS (najlepiej po mojej akceptacji)? jeśli tak, to jak to ostawić dla Plus GSM? Będę wdzięczny za pomoc.

NIe rozumiem tego zdania. o co Tobie chodzi?
Wlasnie domyslnie sciaganie danych jest poprzez GPRS i to jest wlasnie realizowane przez GSM. Te dwa pojecia sa scisle
ze soba zwiazane.
Tak jak napisal ..k..l..m..n.. najprawdopodobniej jakis program sciaga aktualizacje poprzez GPRS.
Moze to byc jakis przez Ciebie zainstalowany np wyswietlajacy pogode albo jeden z defaultowych np SDU. 

*

Offline milus

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500+, Tungsten E
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:48:38 »
Ja kiedyś mądrze :P ustawiłem w fonie sprawdzanie poczty co godzine (o ile dobrze pamiętam) i billing bardzo mi się wydłużył. Mina też.

*

Offline darekte

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2007, 18:31:54 »
Co do smsów, to takich nie mam w skrzynce "Outbox". Ale ciekawy pomysł, żeby zaczac tutaj :-)
Moze nie dość precyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o to, że w Settings/Connections/Manage existing connections widnieje jeden wpis: Plus GSM (Polkomtel GPRS); number: www.plusgsm.pl - wtedy przy ikonie wskaźnika sieci widnieje mały znaczek: E. Po kliknięciu na niego widzę, że jest nawiazane polaczenie EDGE GPRS. Czy to nie oznacza, ze domyslnie telefon laczy sie za pom. GPRSu - nawet dla rozmow, ktore powinny byc realizowanie bez tego protokołu? Może sie myle, wiec poprawcie mnie, jesli tak nie jest. Mam drogie pakiety GPRS w Simplusie, stad sprawa dla mnie bardzo niekorzystna  :(

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2007, 18:38:08 »
Napisz jakie masz zainstalowane programy na swoim ETENie
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline darekte

• 6
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 05, 2007, 19:05:56 »
Pinacsoft CHMReader
Eten Quick Link 2.0
ETEN Speed Dial 3.0
ETEN Skype Setting
Eten Skin Changer
SIMManager 2.2
Eten Satelite Data Update
Eten Multimediamanager
Eten ScreenKB
Eten MDesk
Eten LocationSMS
Eten ImageMaker
Eten ImageWizard
Eten GPS Viewer
Eten GPRS Wizard
Microsoft EtPhone
Eten PhoneService
Cyberon VoiceCommander
Eten BackupUtility
Eten Birthday Reminder
Eten Battery
Eten BatteryMeter Service
Eten 2007_0206_Audio_Path
Eten AddRingtone

czyli w zasadzie wszystkie standardowe programy.
Czy wy w ManageConnections macie jedynie połaczenie GPRS/EDGE?

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2007, 19:43:21 »
Rozmowy nawiazywane sa tradycyjnie, natomiast wskaznik EDGE oznacza, ze jakas aplikacja odpalila sesje GPRS.
To jeszcze nic nie znaczy, ze sesja jest otwarta, bo koszty sa liczone od sciagnietych danych a nie czasu trwania sesji.
Jednak cos u Ciebie to poczatkuje. Z tego co podales masz standardowe etenowskie aplikacje.
Na poczatek sprawdz SDU czy czasem nie ma ustawionego auto update.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2007, 19:47:58 »
jeśli nie wiesz co włącza Ci GPRS, to zainteresuj się darmowym programem NoData.

Program ten pozwala na zablokowanie wszelkich połączeń po GPRS w pockecie.

Krótka instrukcja:
1) Ściągasz caba z forum z linku
2) Instalujesz go na pockecie
3) Wchodzisz do programu NoData
4) w okienku masz listę skonfigurowanych połączeń GPRS z adnotacjami:
      - Enabled - aktywne
      - Disabled - zablokowane
5) wybierasz połączenie które Cię interesują i je blokujesz.

UWAGA!!!!

Jeśli będziesz chciał skorzystać z zablokowanego połączenia, to wcześniej w programie NoData będziesz musiał je odblokować
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 19:49:59 wysłana przez bazi22 »
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2007, 20:32:20 »
Przypominam sobie, że też mi się włączał ten gprs co jakiś czas. Już nie pamiętam jak to zwalczyłem, ale coś mi świta, że chodziło o ten ActiveSync.

Ustaw mu Schedule tak, żeby próbował synchronizować manualnie (sztuczkę z nieistniejącym Server Sourcem, która właśnie robi to ustawienie znajdziesz bez problemu na forum - jeśli nie, daj znać).

Aha, i chodziło mi wtedy o MMSy a nie o SMSy ;)  U mnie jak nie uda się wysłać takiego za pierwszym razem i gdy tkwi sobie w skrzynce Outbox, wtedy to co jakiś czas urządzenie nawiązuje połączenie gprs i próbuje wysłać tego MMSa. Pewnie podobne zachowanie jest przy mailach, ale nie sprawdzałem.
Napisane: Sierpień 05, 2007, 19:59:32
Eten Satelite Data Update

To jeden z takich programów, które aktualizują dane z internetu - sprawdź czy nie masz w nim zaznaczonej opcji Auto Update - to może być jeden z potencjalnych powodów.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline darekte

• 6
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2007, 23:36:13 »
Dzieki za odpowiedzi...trochę późno dziękuje bo wiecie... urlopy i te sprawy :-)
Co do SateliteAutoUpdate - mam na manual ustwawione więc odpada. Poprostu zauważyłem że jak wstane rano, to czasami mam nawiązane połączenie GPRS - dane nie są wymieniane - jest samo połączenie. Widocznie czasami coś tam czasem jest wysyłane bo zauważyłem, że jak przez dłuższy czas m700 był nieużywany, to jednak kasy troche ubyło - tu jestem pewnien że to GPRS.
Sprawdzę jeszczę ten programik NoData który sugerowaliście.
Najwyżej jeszcze sie odezwę :-)

*

_Morf_

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:13:11 »
Wystarczy wejść w połączenia, pokasować te plusowe, zostawić tylko do MMSów ;] No chyba, że zamierzasz czasami korzystać z GPRS/EDGE  :wink: wtedy jest większy problem.