Telefon w Eten M500 gubi zasięg GSM - co robić ?????

• 24 Odpowiedzi
  • 7221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 26, 2005, 14:57:27 »
Właśnie stałem się użytkownikiem wymażonego Etena M500 i ... nie mogę go praktycznie używać. Mieszkam w "pagórkowatej" okolicy ale dotychczas używany zwykły Simens A51 (z tą samą kartą SIM) nie mial problemów z zasięgiem GSM w Plusie. Teraz jedynie przy dobrej pogodzie wisząc na oknie możliwa jest rozmowa. O co chodzi ...? Dodam że odpada tu całkowicie ERA, a Idea dotychczas wypadała gorzej od Plusa. Czytałem coś o problemach ludzi z zasięgami na MDA i ktoś radził mi jakieś "magiczne wzmacniacze z ALLe_Gro po 2 zł sztuka... Czy to działa? Co robić... ?HELP !!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2005, 18:33:51 »
Masz najnowsza wersje pamieci ROM?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2005, 20:41:32 »
Nie wiem czy to jest to ale przy restarcie pojawia sie "M500 VER R05 WWE 100 0033" - jeśli nie to to poprosze o naprowadzenie żółtodzioba na właściwy tor.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2005, 21:58:10 »

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2005, 00:34:50 »
Sobie zrobiłem update do 037 :( Jako laik zgodnie z instrukcja...
Backup oczywiście robi sie na Flash'u, a instalerr go póżniej formatuje ... Super. :(
Całe szczeście po trzech dniach używania to jeszcze nie strata danych ale "frycowe" za naukę.
... a mam SD'ka z masa wolnego miejsca... można było ...
Oj! Automapa sie z SD'ka nie odpala - i co teraz ??
Mam nadzieje że chociaz sygnał na GSM'ie sie poprawi.
Pytałem jeszcze o te magiczne wzmacniacze sygnału ktore sie wkleja pod baterie czy ktoś wie jak to sie w praktyce sprawuje ??

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2005, 00:45:32 »
To jest tzw pic na wode.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2005, 11:20:40 »
Bez efektu po nowym sofcie w kwestii zasięgu na GSM jest tak samo żle - nie mozna rozmawiać normalnie. Chyba to jednak nie jest telefon (ewentualnie jak ktoś nie rusza sie dalej niż 500 m poza nadajnik...).

Ma ktos to "supercudo techniki" jeszcze, czy wszyscy co maja to nic sie piszą bo jeszcze nie odnależli spokoju po zmarnowanej kasie ???...

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
  • Sprzęt: BT620, 4700, Eten500, Eten650, AcerS200, SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2005, 21:59:50 »
Jest nowszy soft 039 ten sprawdź. Niestety muszę potwierdzić, że czułość M500 jest na poziomie telefonów z lat 95-97, ale to nie koniec problemów, kilka krotnie zawiesił  się GSM, po prostu nikt się nie mógł do dzwonić i ja nie mogłem dzwonić. Problem jest też z dzwonkami. Dzwonią jak mają na to ochotę, ale wibrator zawsze zadziała.  

[Dodano: 2005-07-31 22:01:01]
Jest nowszy soft 039 ten sprawdź. Niestety muszę potwierdzić, że czułość M500 jest na poziomie telefonów z lat 95-97, ale to nie koniec problemów, kilka krotnie zawiesił  się GSM, po prostu nikt się nie mógł do dzwonić i ja nie mogłem dzwonić. Problem jest też z dzwonkami. Dzwonią jak mają na to ochotę, ale wibrator zawsze zadziała.  

*

Offline verx

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2005, 12:06:29 »
Witam,

Ja nie mam zadnych problemow z zasiegiem. W porownaniu do Nokii 6610, ktora mialem poprzednio oraz Siemensa S55, ktorego uzywalem czulosc
ETENa jest bardzo podobna.

Z tego co ludzie pisza na grupach dyskusyjnych jest problem z pasmem
1900, ale w tym przypadku to nie ma zwiazku.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2005, 12:13:28 »
Witam, urzadzenie ETEN M500 było testowane przez dwóch operatorów GSM w naszym kraju i żaden, podkreślam żaden z nich nie zgłosił problemu "czułości gsm" ....

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2005, 21:16:38 »
Nikt nie pisze o dobrych stronach etena, a może od tego należało by zacząć
Według mnie M500 ma na plus:
1.   jakość dźwięku podczas rozmów
2.   jasny czuły wyświetlacz
3.   wygodnie leży w dłoni
4.   ciekawy dodatkowy soft
5.   zadawalającą ilość pamięci  (ponad 130MB dla użytkownika )
6.   host usb – jak dotąd nieudało mi się go wykorzystać (jak to uaktywnić?)
7.   BT o zasięgu 45m!!! w terenie otwartym
8.   długi czas pracy urządzenia na akumulatorze. (prawie zgodny z deklaracjami producenta)

Na minus:

1.   Czułość odbiornika GSM. Na pewno niemożna powiedzieć, że jest to tragedia, ale można by było coś z tym zrobić.  
2.   Urządzenie ma tendencje częściej niż przeciętnie do zawieszania się
3.   Srebrna plastikowa obudowa szybko się wyciera
4.   fatalne umieszczenie rysika w dolnej części poketa
5.   brak osobnego gniazda do ładowania akumulatora.

Trudno powiedzić:

1.   Waga urządzenia jest dość duża, mi osobiście bardzo odpowiada innym może nie pasować.

*

Offline verx

• 14
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2005, 09:01:53 »
Powaznym minusem jest koniecznosc targania ze soba kabla USB, bo jest zintegrowany z wtyczka, w ktorej jest gniazdo do ladowarki :)

Ze swoich doswiadczen moge dodac calkiem przyzwoity (jak na
komorki) aparat, ale wylacznie w warunkach dobrego oswietlenia.
Jesli jest ciemno to dziala beznadziejnie, nawet w trybie "nocnym".

Rysik, chociaz umieszczony w zlym miejscu, jest rozkladany, co jest
bardzo fajnym rozwiazaniem - duzo lepiej lezy w dloni, niz krotki
rysik, zwieksza precyzje wskazywania.

No i na koniec - nadspodziewanie pozytywnie trzeba okreslic czas
dzialania na baterii (co juz Piotr41 wspomnial) - przy umiarkowanym
korzystaniu z telefonu/pda (pim glownie, kilka sms, okolo 15 min
rozmow dziennie) spokojnie mozna osiagnac 2.5 dnia, zanim
komunikat o 25% stanie baterii spowoduje automatyczny backup
i wylaczenie sie etena.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2005, 11:18:56 »
Jak uaktywnic hosta USB? On jest aktywny. W podstawce do synchronizwania masz pewnie gniazdo USB, do ktorego mozesz podlaczac np. pendrive'y lub inne urzadzenia na USB ktore obsluguje platforma Pocket PC. Wiecej na ten temat tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11288

Do plusow ETENa dodalbym jeszcze dobra obsluge sluchawek BT - podobno dziala tam klawisz glosowego wybierania rozmowy przez sluchawke BT.

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 04, 2005, 15:17:27 »
Wszystko się zgadza jest złącze USB w stacji dokującej i na tym koniec.
Wkładam doń PenDrive’a i nic, nawet dioda zasilania w Pendrive się nie świeci.
Czy w ogóle ktoś sprawdzał to złącze czy działa.
Może coś trzeba uaktywnić. W instrukcji bardzo skromie opisali tę funkcję. W zasadzie nic z instrukcji nie wynika. Po za tym, że jest Host Usb.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2005, 19:34:45 »
Zobacz w menu Settings czy masz gdzies program w ktorym mozna by wlaczyc host USB. Wiem ze w niektorych PDA z hostem jest taka opcja.

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2005, 22:06:48 »
Nic takiego nie ma, jedyne co znalazlem to możliwośc włączenia/wyłączenie GSM i BT

*

Offline mieho

• 39
  • Sprzęt: SGH-i780 --  2GB -- Samsung Mobile Navigator
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2005, 12:58:39 »
A tak a propos wersji romu 0039, czy ona cos zmienia? chodzi mi czy sa "widoczne" zmiany?
mieho

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2005, 14:47:44 »
Jest, bardzo zauważalna zmiana. Dali mniej Today’ów do wyboru, teraz są 3 ubyły 2. Innych zmian nie zauważyłem.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 09, 2005, 08:52:59 »
to ja znowu, czy jest jakiś sposób zmierzenia czułości nadajnika w takim Etenie i np. porównania danych do innych aparatów ?? Chodzi mi o jakieś testy numeryczne, a nie organoleptyczne bo te u mnie wypadaja tak że chciałbym oddać to "coś" lub zamienić na podobno wolniejszy ale z telefonem HP 6340...
Telefon mam oddać do serwisu tyle że tam w Warszawie będzie działał pewnie gdzieś pod nadajnikiem, a w trasie (nawet po autostradzie !!!) ginie zasięg nie mówiąc już o budynkach.
Od techników u mojego operatora dowiedziałem sie nieoficjalnie że w wypadku Qtec'ów takie "osiągi" to efekt zastosowania w aparacie "beznadziejnych" modółów radiowych na wszystkie zakresy w jednej kości w miejsce dedykowanych do danych częstotliwości - potrafi to ktoś zweryfikować ??
MÓJ ETEN NIE NADAJE SIE do rozmów tel i gprs'u - zostaje "pani Jadzia w trasie..."

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 11, 2005, 21:59:17 »
W wersji 039 brak jest możliwości konfiguracji MMS!!!

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2005, 01:15:13 »
Witam,
w szanownej firmie dystrybuującej ETEN'y Pan powiedział że ten typ tak ma tzn. rozmowa może być przerywana co 30 sekund na głównej trasie - co wg niego nie oznacza że moduł telefoniczny nie działa. Porównanie do samochodu który staje i trzeba go po chwili zapalić jeszcze raz i znowu 500 m - wg pana było nie na miejscu.
Ale przed zamianą na HP postanowiłem jeszcze poszperać i znalazłem!!!
Zniechęcony brakiem różnic żółtodziób, Pocetowy, nie zabrałem sie jak radziliście za upload do 039, a należało...
Właśnie jedną z najważniejszych zmian w 039 jest obsługa GSM było to robione z myślą o krzykaczach z zza oceanu, którym Eteny nie pracowały w 1900 Mhz ale nowe szybsze przełączanie się pomiędzy nadajnikami i parę innych zmian w drivie dokonało w moim tel wyczekiwanego cudu.
... i to bez udziału "smutnego Pana" z serwisu, nie wymienianej tu firmy, który miał do mnie wyrażne pretensje że nie wiem co kupuje, a to ma nie działać i już... hehe buahaha
OJ Oj Oj panowie z serwisów ten Upload do 039 to nie żadna tajemnica przecież i ... a szkoda gadać
pozdr dla all user of ETEN

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2005, 09:05:55 »
Cytat: naslador
Witam,
w szanownej firmie dystrybuującej ETEN'y Pan powiedział że ten typ tak ma tzn. rozmowa może być przerywana co 30 sekund na głównej trasie - co wg niego nie oznacza że moduł telefoniczny nie działa. Porównanie do samochodu który staje i trzeba go po chwili zapalić jeszcze raz i znowu 500 m - wg pana było nie na miejscu.
Ale przed zamianą na HP postanowiłem jeszcze poszperać i znalazłem!!!
Zniechęcony brakiem różnic żółtodziób, Pocetowy, nie zabrałem sie jak radziliście za upload do 039, a należało...
Właśnie jedną z najważniejszych zmian w 039 jest obsługa GSM było to robione z myślą o krzykaczach z zza oceanu, którym Eteny nie pracowały w 1900 Mhz ale nowe szybsze przełączanie się pomiędzy nadajnikami i parę innych zmian w drivie dokonało w moim tel wyczekiwanego cudu.
... i to bez udziału "smutnego Pana" z serwisu, nie wymienianej tu firmy, który miał do mnie wyrażne pretensje że nie wiem co kupuje, a to ma nie działać i już... hehe buahaha
OJ Oj Oj panowie z serwisów ten Upload do 039 to nie żadna tajemnica przecież i ... a szkoda gadać
pozdr dla all user of ETEN

Witam serdecznie.
Chciałbym troche sprostowac Pana opis wydarzeń..
1. W rozmowie z serwisem został Pan poproszony o dostarczenie sprzetu w celu wykonania ekspertyzy technicznej urządzenia...  

2.Nowy ROM dla Eten M500 został opublikowany na internetowej stronie przedstawiciela Eten w Polsce  - firmy UniCom  (www.unicom.pl) , o czym była oficjalna informacja zarowno na stronie pdaclub , oraz na forum ...
Dlaczego sądzi Pan ze to jakaś tajemnica ..nie wiem...???

Pozdrawiam
Piotr Lisiecki
UniCom sp. z .o.o. - przedstawiciel Eten w Polsce

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 23, 2005, 11:47:20 »
Tak tak, Pan Piotr to jedyna kompetentna i miła osoba w tej firmie to musze przyznac.
Właśnie ze względu na pana osobe nie zamieszczam w przestrzeni publicznej (net) takiej ciekawej Mp3 z mojej rozmowy z Pana kolega którą odbyłem podczas Pańskiego urlopu, i na którą powoływałem sie powyżej...
powiem tylko że od momentu kiedy powiedziałem mu że nagrywam rozmowę to znacznie "wychamował"...

... ok rom może i zamieściliście, ale miesiąc go "testowaliście" bo jest dostepny na świecie od końca lipca - tylko że to nie o to chodzi:
- jak dzwoni klient i mówi że ma objaw marnego GSM i rom 033 potem 037 to kompetentna osoba z serwisu powinna powiedziec tylko "proszę spróbować zainstalować wersję 039 bo POPRAWIONO W NIEJ OBSŁUGĘ GSM, my jeszcze tej wersji nie udostepniamy na naszych stronach, bo jest w fazie testów ale podam Panu link...
w miejce tych słów padły zupełnie odmienne, a poprzedziłem je deklaracją o swojej życzliwości i checi dowiedzenia się czegoś. Gdyby nie przypuszczony na mnie atak to pewnie nawet nie chciałoby mi sie tyle pisac.
pozdrawiam i licze jedynie że bedziecie sie bardziej starać na przyszłość

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 23, 2005, 13:40:38 »
Cytat: naslador
Tak tak, Pan Piotr to jedyna kompetentna i miła osoba w tej firmie to musze przyznac.
Właśnie ze względu na pana osobe nie zamieszczam w przestrzeni publicznej (net) takiej ciekawej Mp3 z mojej rozmowy z Pana kolega którą odbyłem podczas Pańskiego urlopu, i na którą powoływałem sie powyżej...
powiem tylko że od momentu kiedy powiedziałem mu że nagrywam rozmowę to znacznie "wychamował"...

... ok rom może i zamieściliście, ale miesiąc go "testowaliście" bo jest dostepny na świecie od końca lipca - tylko że to nie o to chodzi:
- jak dzwoni klient i mówi że ma objaw marnego GSM i rom 033 potem 037 to kompetentna osoba z serwisu powinna powiedziec tylko "proszę spróbować zainstalować wersję 039 bo POPRAWIONO W NIEJ OBSŁUGĘ GSM, my jeszcze tej wersji nie udostepniamy na naszych stronach, bo jest w fazie testów ale podam Panu link...
w miejce tych słów padły zupełnie odmienne, a poprzedziłem je deklaracją o swojej życzliwości i checi dowiedzenia się czegoś. Gdyby nie przypuszczony na mnie atak to pewnie nawet nie chciałoby mi sie tyle pisac.
pozdrawiam i licze jedynie że bedziecie sie bardziej starać na przyszłość

1. dziekuje , ale napewno nie jedyną...
2. prosze zrozumieć pracowników serwisu,
- przede wszystkim nie możemy udostepniać nietestowango oprogramowania, dopóki nie będziemy absolutnie  pewni ze nie uszkodzi ono urzadzenia.. tu chodzi o dobro klientów

- klienci potrafią tak pozmieniac ustawienia urządzeń , że czesto najszybszym sposobem jest dostarczenie do serwisu na 1-2 dni urządzenia , w celu 'wyprostowania" wszytskich zastosowanych przez klientów "ulepszeń"

istnieje jeszcze wiele innych powodów dla których lepiej jest dostaczyć sprzęt  do serwisu aby szybko i fachowo stwierdzić przyczyne nieprawidłowego dzialania oraz ją usunać ..

Mam nadzieję ze  po update ROM jest Pan w pełni zadowolony z posiadanego Eten M500 ..

pozdrawiam
Piotr Lisiecki
Unicom - przedstawiciel Eten w Polsce

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 25, 2005, 08:57:06 »
Witam serdecznie jeszcze raz..
jesli znajdzie Pan chwilkę , bardzo prosze o kontakt..
22 671 40 60

Piotr Lisiecki
UniCom sp. z o.o. - przedstawiciel Eten w Polsce
www.unicom.pl