Problemy z M500

• 20 Odpowiedzi
  • 3661 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline major

• *
  • 65
  • Sprzęt: MDA Vario II
Problemy z M500
« dnia: Grudzień 21, 2005, 22:06:22 »
Witam

Niedawno nabyłem drogą kupna etena m500 i... no właśnie, więcej jest w serwisie niż w moich rękach...

Czy Wy też macie z nim kłopoty ? Jak wygląda sprawa ze starszymi modelami, też były takie niedopracowane ?

Czy komuś z Was udało się go zwrócić (chodzi mi to po głowie, sprzęt jest moim zdaniem żałosny) ?
--
Michał
Eten M500 -> Fossil Abacus -> MDA Vario II

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problemy z M500
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2005, 22:29:38 »
Poczytaj watki w dziale Pocket PC Phone Edition... niestety wyszukiwanie na nowym forum nie dziala jeszcze dobrze i nie mozesz sobie tego ulatwic. Sporo osob narzeka na tego PDA... a ze to farba odpada i strasznie plastikowy jest, ze kiepska jakosc rozmow, problemy z zasiegiem... itd. Ale nie ma urzadzenia idealnego w przypadku palmtopo-telefonow... zawsze cos sie takiego znajdzie. Sam nie mialem nigdy tego PDA wiec nie mi go oceniac. Powtarzam tylko to co inni napisali.

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
Problemy z M500
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2005, 23:26:37 »
A ja nie narzekam, nio może tylna plastikowa klapka. Jedyne co mi się nie podoba to dystrybutor... dziwne potwierdzenie gwarancji... zresztą czekam na nie już ponad miesiąc :( i się chyba nie doczekam... na maile przestał też odpowiadać Pan  Piotr Lisiecki....
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2005, 09:02:37 »
Cytat: "Jakub Kańczugowski"
... Sporo osob narzeka na tego PDA... a ze to farba odpada i strasznie plastikowy jest, ze kiepska jakosc rozmow, problemy z zasiegiem...

Najgorsze jest to, że mój m500 działał bez zarzutu - żadnych kłopotów z połączeniami, farbą, czymkolwiek innym. Najgorsze, bo przecież mógłby działać tak i byłbym zadowolony, a siedzi niemalże bez przerwy w serwisie :(
--
Michał

*

Offline quarter

• **
  • 114
  • Sprzęt: Psion Series 3C -> Palm IIIe -> Palm V -> Palm m500 -> Asus A620 -> SPV m3000 -> HTC Touch -> SGH-i780
Problemy z M500
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2005, 11:20:07 »
Po doświadczeniach ze starym P600 nie kupię więcej Etena.
Brak supportu producenta, brak serwisu w Polsce (to, co robi Unicom to kpina a nie serwis) a urządzenie miało bardzo wiele usterek.
Skończyło się na zwrocie pieniędzy za sprzęt po tym, jak 3 kolejne urządzenie padło natychmiast po wyjęciu z pudełka.

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2005, 13:02:52 »
Liczę na to że uda mi się go zwrócić - taki sprzęt to nieporozumienie...
--
Michał

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
Problemy z M500
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2005, 15:21:25 »
Cytat: "major"

Najgorsze jest to, że mój m500 działał bez zarzutu - żadnych kłopotów z połączeniami, farbą, czymkolwiek innym. Najgorsze, bo przecież mógłby działać tak i byłbym zadowolony, a siedzi niemalże bez przerwy w serwisie :(

To czegoś tu nie rozumiem... To co mu właściwie jest.... Jesteś pracownikiem serwisu :) i spędzasz tam razem z nim długie godziny? :wink:
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2005, 22:18:37 »
Cytat: "misiaczekm"

To czegoś tu nie rozumiem... To co mu właściwie jest.... Jesteś pracownikiem serwisu :) i spędzasz tam razem z nim długie godziny? :wink:

Czego nie rozumiesz ? Co mu jest ? Przecież napisałem, że cały czas jest w serwisie.

Jeśli nie masz zbyt wiele do powiedzenia na temat to udzielaj się tutaj.

Pozdrawiam

PS
bez urazy, ale liczę na konstruktywne posty
--
Michał

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
Problemy z M500
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2005, 07:36:19 »
Mam Etena, poza świrowaniem baterii backup (nie styka lub padła) działa super, nie narzekam na jakość rozmów itp. Po przeczytaniu tego czuję się jak jakiś szczęściarz, któremu jednak lada chwila cegła spadnie na głowę.

quarter:
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź: "jak 3 kolejne urządzenie padło natychmiast po wyjęciu z pudełka." Co się konkretnie stało?

major:
Mógłbyś napisać, co się stało, skoro wcześniej piszesz, że działał bez zarzutu?

Janek

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2005, 08:56:40 »
Cytat: "janek72"
Mam Etena, poza świrowaniem baterii backup (nie styka lub padła) działa super, nie narzekam na jakość rozmów itp. Po przeczytaniu tego czuję się jak jakiś szczęściarz, któremu jednak lada chwila cegła spadnie na głowę.

Za pierwszym razem kiedy mój eten trafił do serwisu, za wszelką cenę nie chciałem żeby go wymienili na inny egzemplarz - naczytałem się o kłopotach z zasięgiem i jakością rozmów, a ja takich kłopotów nie miałem...

Za pierwszym razem nie działała wibracja, za drugim razem zawiesił się podczas backupu danych na flasha i nigdy już nie wystartował. Zatrzymywał się na ekranie z wersją softu i żadnej reakcji nawet na hard reset. Wcześniej od kilku dni zachowywał się dzwinie: kiedy pojawiał się alarm z kalendarza eten się zawieszał, chociaż kiedy na niego dzwoniłem sygnał był normalny, tak jakby dzwonił, za to sam palmtop nie reagował, zielona dioda migała jak zawsze, tyle że się nie budził i wymagał resetu (miękkiego).
Dodam że nie "mieszałem" z softem i nie uskuteczniałem żadnych eksperymentów - po prostu go używałem...
--
Michał

*

Offline quarter

• **
  • 114
  • Sprzęt: Psion Series 3C -> Palm IIIe -> Palm V -> Palm m500 -> Asus A620 -> SPV m3000 -> HTC Touch -> SGH-i780
Problemy z M500
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2005, 09:56:18 »

quarter:
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź: "jak 3 kolejne urządzenie padło natychmiast po wyjęciu z pudełka." Co się konkretnie stało?

Miałem Etena z zestawem samochodowym głośnomówiącym, do którego podłączony był też GPS. Wiecznie coś nie działało, ale w samym telefonie. A to przestawał widzieć kartę (hard reset pomagał), a to przestawał działać moduł telefonu, np. w trakcie rozmowy zapadała cisza a połączenie było podtrzymywane (a w przypadku połączenia na tel. stacjonarne nie zawsze odłożenie tel. po drugiej stronie powodowało rozłączenie rozmowy - znowu hardreset), czasami nie pozwalał zainicjować albo odebrać połączenia czy wysłać SMSa, problemy z pracą jako modem do PCta czy nawet z najprostszym połączeniem GPRS. Do tego zapłaciłem też za dodatkowe plecki, w których nie dawało się odpalić żadnej karty CF większej niż bodaj 128.
Panowie z Unicomu generalnie rozkładali ręce, w końcu znaleźli gdzieś w Holandii jakiś nowy ROM, który miał być lekarstwem na wszystko. Oczywiście do mojego nie dawał się wgrać, więc serwis stwierdił, że przy okazji wymieni mi Etena na nowego - i po sprawdzeniu chyba 3 egzemplarzy z każdym było coś nie tak.

Ale to był staruszek P600, może nowe urządzenia są jednak lepsze

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
Problemy z M500
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2005, 15:11:29 »

Czego nie rozumiesz ? Co mu jest ? Przecież napisałem, że cały czas jest w serwisie.

Jeśli nie masz zbyt wiele do powiedzenia na temat to udzielaj się tutaj.

Pozdrawiam

PS
bez urazy, ale liczę na konstruktywne posty

Za pierwszym razem nie działała wibracja, za drugim razem zawiesił się podczas backupu danych na flasha i nigdy już nie wystartował....

nie obraziłem się, ale widzę, ze Ty tak... aleś mnie zjechał :) a ja tylko zapytałem co mu jest. Ale wreszcie się doczekałem odpowiedzi...  Taki znaczek oznacza żart :wink: i w żaden sposób nie chciałem Ciebie obrazić. Po prostu z uśmiechem zwróciłem Ci uwagę, że nie napisałeś co mu dolegało...
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 29, 2005, 15:34:59 »
OK, spoko, ja tez sie nie obraziłem ;)
--
Michał

*

Offline aigel

• 299
Problemy z M500
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 29, 2005, 16:54:16 »
OK, spoko, ja tez sie nie obraziłem ;)

Witam wszystkich .
Używam M500  z systemem nawigacji Automapa od marca 2005 i nie mam takich problemów.
Jest naprawdę bardzo pomocny zarówno w pracy .. oraz co by tu nie mówić również do relaksu...

Jednak jeśli są - a moga sie pojawić jak w każdym sprzęcie  elektronicznym (usterkowosć jest poniżej 2% sprzedanych urządzeń )  , prosze wszelkie informacje o nieprawidłowym działaniu urządzenia lub też serwisu przekazywac na adres pocket@unicom.pl

Z góry dziekuję i życze wszytskiego najlepszego, i pociechy z używanego sprzetu w Nowym 2006 Roku. Postaram sie częściej bywac na forum ...

poz
aigel

*

Offline major

• *
  • 65
Problemy z M500
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 29, 2005, 17:06:38 »
Cytat: "aigel"

Jednak jeśli są - a moga sie pojawić jak w każdym sprzęcie  elektronicznym (usterkowosć jest poniżej 2% sprzedanych urządzeń )  , prosze wszelkie informacje o nieprawidłowym działaniu urządzenia lub też serwisu przekazywac na adres pocket@unicom.pl

Niestety ja nabyłem etena rozprowadzanego przez optimusa, więc akurat w tym przypadku chyba niewiele mi to da... ale dzięki za gotowość pomocy :)

Cytat: "aigel"

Z góry dziekuję i życze wszytskiego najlepszego, i pociechy z używanego sprzetu w Nowym 2006 Roku.

poz
aigel

Dzięki, wzajemnie
--
Michał

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
Problemy z M500
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:28:08 »
Czy po wgraniu najnowszego rom 0042 trzeba od początku wprowadzać wszystkie dane, programy itp. ?

A oto co się stało:

Po twardym resecie (chciałem przełożyć kartę SIM do innego telefonu – ekran był wyłączony) uciekła mi możliwość wysyłania MMS’ów – został program, a raczej ikona do  MMS Composer, jednak po jego włączeniu przenosi mnie do wysyłania e-maili, a nie MMS’ów

Ponadto – aby przesłać dalej zrobione zdjęcie mam do wyboru tylko poprzez e-mail lub podczerwień (nie ma MMS)

W belce głównej Start nie mam Messaging tylko e-mail…

Również plików video nie mogę otworzyć (nawet te które były nagrywane wbudowaną kamerą) – otrzymuję komunikat, że „Brak skojarzonych aplikacji”. Owszem włączając np. wgranego BetaPlayer mogę otworzyć plik (ale nie te nagrywane w formacie BT1), ale już bezpośrednio jak pisałem wcześniej nie….

Czy wgranie od nowa nowego ROM 0042 załatwi sprawę ? Jak się to robi ?

Czy można jakoś uniknąć „twardego resetu” przy przekładaniu karty SIM z Eten M500 do innego aparatu ?

Jakie i jak należy wprowadzić ustawienia dla odbierania/wysyłania MMS’ów i e-maili dla sieci era ?

Proszę o pomoc

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
Problemy z M500
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 16, 2006, 19:53:53 »
Cytat: "mswilk"
Czy po wgraniu najnowszego rom 0042 trzeba od początku wprowadzać wszystkie dane, programy itp. ?

A oto co się stało:

Po twardym resecie (chciałem przełożyć kartę SIM do innego telefonu – ekran był wyłączony) uciekła mi możliwość wysyłania MMS’ów – został program, a raczej ikona do  MMS Composer, jednak po jego włączeniu przenosi mnie do wysyłania e-maili, a nie MMS’ów

Ponadto – aby przesłać dalej zrobione zdjęcie mam do wyboru tylko poprzez e-mail lub podczerwień (nie ma MMS)

W belce głównej Start nie mam Messaging tylko e-mail…

Również plików video nie mogę otworzyć (nawet te które były nagrywane wbudowaną kamerą) – otrzymuję komunikat, że „Brak skojarzonych aplikacji”. Owszem włączając np. wgranego BetaPlayer mogę otworzyć plik (ale nie te nagrywane w formacie BT1), ale już bezpośrednio jak pisałem wcześniej nie….

Czy wgranie od nowa nowego ROM 0042 załatwi sprawę ? Jak się to robi ?

Czy można jakoś uniknąć „twardego resetu” przy przekładaniu karty SIM z Eten M500 do innego aparatu ?

Jakie i jak należy wprowadzić ustawienia dla odbierania/wysyłania MMS’ów i e-maili dla sieci era ?
Proszę o pomoc

Jak odbezpieczyłes baterię i ją wyciągnołeś to to wcale nie był Hard Reset (chyba, ze mignął ci na chwilę biały ekran). A tak tylko można wyłąciągnąć kartę.... chyba,ze na chama wyciągnełeś baterię bez odbezpieczenia jej?
Co do MMS i wysyłania zdjęcia po zrobieniu... przypatrz się 4 ikonce od lewej (tej z pocztówką i nutką) ona służy do wysyłania MMS-ów
Media center odtwarza oba rozszerzenia.
Poszukaj na forum... wpisywałem ustawienia...
Nie pisz tego samego w kilku wątkach!!

PS... Przypomniałem sobie, ze kiedyś też po Hard Resecie zmieniło się coś... Nawet ekran początkowy (ustawienia ekranu , kopiowanie) był inny. Jakby starsza wersja. Tylko nie pamiętam czy pomógł ponowny HR (klawisz reset + power) czy wgranie jeszcze raz romu... ale zdarzyło się.... co prawda nie pamiętam czy zamiast Messagera miałem napisane MMS, ale... coś takiego było nawet M-Desk był inny... Przeczytaj moje odpowiedzi w innym wątku... może to jednak tylko złudzenie.
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
Problemy z M500
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 16, 2006, 21:07:05 »
Z tym twardym resetem to było tak - kupiłem urządzenie i sprzedający wysyłając wyjął baterię i tak Eten przeleżał w paczce 24h...
Po włączeniu musiałem kalibrować ekran - więc na 100% to był twardy reset...

No to faktycznie mam coś nie tak z tymi MMS'ami bo kiedy klikam na tą ikonkę (pocztówka z nutką) to automatycznie przenosi mnie do wysyłania e-maili...

A w miejscu gdzie na belce głównej (Start) nie mam Messaging (bo tak chyba powinno być) tylko e-mail…

Faktycznie Media Center odtwarza pliki, czy można te pliki jakoś powiązać z tym programem - tak aby klikając bezpośrednio na plik z nagranym video uruchamiał się ?

Mógłbyś mi podać linki do Twoich postów tam gdzie podawałeś wprowadzenie ustawień do wysyłania i odbierania MMS i e-mail dla sieci era - z góry dzięki.

Bardzo zależy mi na uniknięciu wgrywania jeszcze raz ROM 0042 i ustawienia wszystkiego od początku.   :(

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
Problemy z M500
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 16, 2006, 23:10:23 »
Cytat: "mswilk"

A w miejscu gdzie na belce głównej (Start) nie mam Messaging (bo tak chyba powinno być) tylko e-mail…

Faktycznie Media Center odtwarza pliki, czy można te pliki jakoś powiązać z tym programem - tak aby klikając bezpośrednio na plik z nagranym video uruchamiał się ?

Mógłbyś mi podać linki do Twoich postów tam gdzie podawałeś wprowadzenie ustawień do wysyłania i odbierania MMS i e-mail dla sieci era - z góry dzięki.

Bardzo zależy mi na uniknięciu wgrywania jeszcze raz ROM 0042 i ustawienia wszystkiego od początku.   :(

To faktycznie coś się....

Jak dobrze pamiętam (ale mogę się mylić) chyba były przypisane... niestety teraz nie wiem jak to zrobić... chyba, że http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11105

Są w dziale ETEN... postów raptem jest kilka :)

Nie wiem co Ci się mogło przytrafić, ale czuję, ze nie unikniesz... nie lubie proponowac hard resetu, ani tym bardziej wgrywania roma... pokombinuj... może wróci do normy... jak nie to trudno... a backup możesz zrobić Start/ Programy /Utilities/Backup utility
zaznaczasz All data,  w backup to: wybierasz nośnik, na który ma się nagrać... tylko nie wiem czy ci nie powróci tego wszystkiego co masz teraz....
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
Problemy z M500
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 17, 2006, 20:35:23 »
Ściągnąłem ten programik do którego podałeś link. Po rozpakowaniu pojawiają się 3 pliki : GSGETF~1.001, OpenWith.002, OPENWI~1.000.
W tej postaci są one nierozpoznawalne...
Co dalej z nimi zrobić, jak uruchomić ten program w Pocet PC ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problemy z M500
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 22, 2006, 15:24:14 »
Nie rozpakowuj tego pliku. Przegraj go do PDA i uruchom. To jest instalator w postaci pliku CAB - wyglada jak zwykly ZIP.