ETEN M500 - wsparcie

• 15 Odpowiedzi
  • 6674 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ETEN M500 - wsparcie
« dnia: Luty 08, 2005, 17:47:47 »
Jak sądzicie czy istnieje możliwość upgradowania romu w Etenie , romem np. z MDA Compact albo Qtek S100 ? A może ktoś ma doświadczenia na temat stabilności romów dla Etenów , czy są z nimi problemy typu słyszalność w słuchawce albo parowanie w bluetooth. I moze ktoś wie jak często ETENcorp wypuszcza update'y ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2005, 23:02:38 »
Eten na 99% nie jest wytwarzany przez korporacje HTC, wiec nie ma szans na wgranie tam ROMu z MDA Compact. ETEN bardzo rzadko wypuszcza update'y.

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2005, 23:29:32 »
A tak swoją drogą to miałem dziś M500 po raz pierwszy w ręku i bardzo mi się podobał. Bawiłem się nim co prawda tylko kilka minut zanim klient wyrwał mi z ręki i kupił, ale wrażenia były na tyle pozytywne że chyba sobie kupię jeśli testowanie go wypadnie pozytywnie. Dobry ekran, bardzo pojemna bateria, ma backupówkę, Bluetooth, host USB, jeśli dobrze pamiętam 54 MB dostępnego RAM i ponad 80 MB Flash ROM, jakiś soft do głosowego wybierania numerów którego nie sprawdzałem i wyjątkowo małe rozmiary, mniejsze odrobinę od P800.Jak ktoś potrzebuje to masz też dobry aparat 1.28 Mpix z nagrywaniem wideo. Pierwszy Pocket jaki miałem w ręku który może wielu użytkownikom zastąpić telefon i z pewnością poważna konkurencja dla Symbiana. Qtek/MDA są super ale dla niektóych jako telefon są za duże.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2005, 16:49:47 »
No właśnie ja też bawiłem się tym Etenem nawet trochę więcej niż chwilę, i ciągle się nie mogę zdecydować czy zostawić sobie MDA Compact , czy też przesiąść się na Etena . Eten niewątpliwie ma swoje zalety typu lepsza bateria nieco większy ekran , host usb , flash przy aparacie , wgrane aplikacje , gwarancja w kraju itd. jednak jak się popatrzy jakie wsparcie ma MDA na xda developers jesli chodzi o soft , romy i rozwiązywanie problemów to czar Etena trochę pryska niestety. Rzeczywiście sprawdziłem na Etencorp i update'y nie wyglądają za bogato. Wciąż mam wątpliwości , bo przecież ze sprzętu za taką kaskę należy być zadowolonym.

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2005, 08:45:06 »
Trochę nie rozumim Twojego podejścia skalny. To że update do Etena jest raz na pół roku czy az na rok nie znaczy chyba że jesteś nie zadowolony z urządzenia??? HP czy Fujitsu-Siemens przecież też nie wypuszczają tych update'ów częsciej. Na XDA Developers ludzie są po prostu hiperaktywni poza tym wynika to z tego że mają często urządzenia HTC od operatorów i kombinują z podmianą ROMów co czasem nie jest bezpieczną zabawą bo flashowanie beta lub skrakowanym ROMem może się skończyć martwym PDA czego wielu użytkowników już doświadczyło. Jak źle sflaszujesz MDA Compact a nie masz go na gwarancji w Polsce to jeśli w ogóle ktoś Ci ją uzna po nieprawidłowym sflaszowaniu to będziesz musiał zapłacić jakieś 100 Euro za przesyłkę za ganicę i z powrotem.

A swoją drogą napisz co MDA Compact ma lepszego Twoim zdaniem. Niedługo będzie on chyba również w sprzedaży w Polsce jako Qtek S100.

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2005, 20:20:20 »
Moje podejście jest proste , i podejrzewam że każdy tak ma ..otóż za 2800 zł a tyle kosztuje Eten oczekuje urządzenia z którego będę zadowolony tzn. nie będzie ono przyprawiało mnie o ból głowy a w zasadzie czytając tego posta http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=12564 muszę stwierdzić że chyba dobrze że 2800 narazie jest jeszcze w mojej kieszeni a miałem ogromną chęć zostawić je w Unicomie. Co do MDA Compact absolutnie nie stwierdzam że jest on lepszy od Etena bo raczej tak nie jest i to właśnie Eten ma lepsze parametry i tak jak napisałem ma swoje niewątpliwe zalety . Moja jedyna wątpliwość to właśnie "rom" bo o ile w MDA da się go zmienić na inny (oczywiście robiąc to na własną odpowiedzialność) i np. mieć od ręki z głowy problem ze słyszalnością lub bluetoothem , to tego samego nie można powiedzieć o Etenie a oczekiwanie tak jak w opisanym przypadku do końca lutego na update który nie wiadomo czy usunie problem , lub oczekiwanie pół roku czy rok na update z martwym urządzeniem w kieszeni wcale mi się nie uśmiecha . Miejmy jednak nadzieję że problem w Etenie to objaw tzw. choroby niemowlęcej i szybko go uleczą bo naprawdę jest to fajny sprzęt

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2005, 00:12:17 »
OK, w tym kontekście jak najbardziej rozumiem co miałeś na myśli. Sprzęt jest bardzo świeży i tak naprawdę dopóki nie znajdą się jakieś niezależne review warto się wstrzymać z zakupem. Używałem go dziś cały dzień i faktycznie miałem trochę problemów z połączeniami głosowymi. Rozmówcy narzekali że słyszą jakieś sprzężenie albo echo, ja też słyszałem jakieś trzaski w czasie rozmowy. Co ciekawe w M500 które klient kupił wczoraj wydawało mi się że wszystkie połączenia wychodzące i przychodzące były OK. Klient dzwonił dzisiaj i mówił że jest bardzo zadowolony więc niewykluczone że niektóre jednostki mają coś skopane a inne nie.

Z kolei słuchawka BT Bluetrek G2 plus nagle mi się rozłączyła i za diabła nie chciała się znowu podłączyć. Pomógł dopiero reset. Nie podoba mi się też że nie można włączyć alarmu wibracyjnego przy włączonym volumie. Vibra działa tylko jak jest volume na zero co jest durne.

Jestem mocno zdziwiony bo ani w Etenie P600 ani P300B nie było żadnych problemów z rozmowami głosowymi a Eten reklamuje M500 jako swoje super-hiper osiągnięcie produkcyjne. Napewno to szybko poprawią bo taka nienaprawiona wada naruszyłaby im bardzo poważnie sprzedaż. Dlatego też pisałem że nie rozumiem twojego podejścia bo wszystkie review które widziałem dotyczące M500 były bardzo pozytywne.

Bateria natomiast trzyma bardzo dobrze i GPRS też chodzi bez problemu. Wbudowane jest też wygodne narzędzie do formatowania kart flash.

Manager BT jest też produkcji Etena i też jest trochę kiepskawy. Nadal nie testowałem Voice Commandera. Jak znajdę chwilę to wgram też i potestuję AutoMapę z Socket BT GPS i Fortuną Clip-Onem.

*

Offline kanczug

• 19211
ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2005, 07:10:11 »
Menager BT jest chyba standardowy dla WM 2003, czyli Microsoftu, a nie Widcomm.

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2005, 08:14:46 »
Uzywalem wczesniej MDA III (wczesniej jeszcze MDA II) i szczerze powiem w MDA BT dzialal srednio. MIalem wiele problemow z tym zeby sie polaczyc z innymi urzadzeniami, a z zestawem BT w samochodzie (sonyericsson) to juz byla tragedia - przy wlaczonym BT w MDA i po wyjsciu z samochodu i po poworocie do niego za kazdym razem przy uruchomieniu BT mialem "dymek" o tym ze musze zrobic soft reset zeby chodzil BT :/
Eten dziala w tym zakresie bez problemu, laczy, rozlancza, paruje sie dobrze, choc nie wiem czemu bardzo slabo slysze moich rozmowcow przez zestaw BT w samochodzie (moze to wina tego przesterowanego mikrofonu). Jedno do czego nie moglem sie przyzwyczaic to, ze zawsze kiedy nawiazuje polaczenie i Eten laczy sie z BT w samochodzie to pokazuje sie info o polaczeniu z zestawem (to normalne) i wlancza sie sygnal wibry (to jest ta nowosc i nie umiem tego wylaczyc).

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2005, 12:04:58 »
Jakub, Manager BT w Etenie jest Etenowy a nie microsoftowy (w about od BT jest: Bluetooth Manager for Pocket PC 2003, 1.1.0 version Build 06, Copyright 2000-2004 ETEN). We wszystkich MDA o ile mi wiadomo jest microsoftowy. W Qteku 2020 w najnowszym ROMie, bodajże 1.72 jest wiele poprawek i BT działa całkiem poprawnie.

*

Offline kanczug

• 19211
ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2005, 16:27:49 »
Nie mialem Etena w reku, ale w specyfikacjach technicznych podano ze jest to Microsoft Bluetooth Stack.

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 23, 2005, 01:25:54 »
Po upgradzie systemu wszystko wydaje się działać bardzo dobrze. Jak znajdę chwilę to potestuję dogłębnie.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 23, 2005, 03:09:58 »
Sa w sieci szczegolowe porownania tych 2 telefonow. Moim jednak zdaniem nie bardzo jest co porownywac  :)  Na 5 letnim urzadzeniu HTC (mowa o MDA oczywiscie) mozna miec nawet WM2003SE a WM2003 jest w bardzo wielu wersjach  i super stabilne ( o mozliwosci kustomizacji nawet nie wspominam). Ciekawe co mozna zrobic ze starym Etenem - support producenta (mowa o upgrade'ach) konczy sie praktycznie po pol roku od premiery. To wszystko pewnie kwestia gustu ale porownywanie tych 2 urzadzen to jak porownywanie Mediona z Ipaqiem :P

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 23, 2005, 10:23:57 »
Cykl życia palmtopa to 3 lata. Po tym czasie albo się go sprzedaje i kupuje inny albo wyrzuca do śmietnika jeśli przestał działać. HP dla iPAQów również nie oferuje supportu dłużej niż 3 lata a do większości modeli sprzed roku nie ma upgrade'u do WM 2003 SE. Czy oznacza to że MDA I jest lepszy od iPAQów? Na pewno nie. W porównaniu do Etena M500 albo nawet starszego Etena P300B jest to stary klamot bez Bluetootha z nędzną pamięcią i ekranem. Choćby nawet na nim działał Palm OS 6, WM 2006 i Linux Qtopia razem wzięte to i tak będzie to klamot nadający się tylko dla użytkowników bez wystarczającej ilości pieniędzy na coś lepszego.

*

Offline kanczug

• 19211
ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 23, 2005, 11:29:38 »
Zgadzam sie z Jackiem w MDA I nie warto raczej inwestowac i nie ma co go porownywac do nowszych ETENow. Tyle ze mam male sprostowanie do wypowiedzi przedmowcy - do zadnego modelu HP nie ma upgrade'u do WM 2003 SE :)

ETEN M500 - wsparcie
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2005, 15:54:33 »
Witam,

Informacja co mona zrobić z kilkuletnim etenem (mój to P600) niestety nic. Eten P600 nie ma flashowalnego romu, więc nie ma mowy o żadnych upgradach ani niczym podobnym. Po prostu urządzenie działa na tym samym sofcie od urodzenia do swojej śmierci ;-D
Jezeli chodzi o jakość rozmów w etenach to rzeczywiście ja w moim nie mam co narzekać. Inna sprawa to współpraca telefonu (w środku siedzi sobie siemensik, chyba mc35 (tak przy okazji skąd u niego GPRS???) jest dość problematyczna i lubi sobie zawiesić palmtopa).
Sam też sie troche czaje na M500, ale zobaczymy jak to będzie

Pozdrowionka
Paweł